Jump to content

Oudholland

Members
 • Posts

  213
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Oudholland

 1. Vandaag witlof uit eigen tuin. Hebben de afgelopen tijd in een emmer in het gootsteenkastje in de bijkeuken gestaan.

  Het waren kleine wortels, die denk ik flink last hebben gehad van de droogte. Ze stonden op een plek waar ze vaker niet dan wel water kregen. Maar toch een lekker maaltje.

  Is goed bevallen, dus volgend jaar opnieuw proberen!

  Ik heb om te vergelijken ook een paar wortels gekocht nog (eigenlijk aan de late kant om ze nog op te zetten, maar het kan net denk ik) om te vergelijken wat goede wortels hier doen qua kroppen.

   

  IMG_1213.thumb.jpg.035752ff389d5133da5711e83ad513ee.jpg

 2. Inderdaad zal je de wortels compleet moeten verwijderen, dat is de enige manier. Doe stukje voor stukje, iedere keer een m2. En dan het gedeelte wat je al hebt gedaan bij blijven houden en alles wat weer opkomt meteen uitspitten.

   

  Wij hebben hier ook last van wortelonkruid (winde), en op de stukken waar we bijkunnen is het redelijk bij te houden. Maar waar vaste planten staan (o.a. bramen en frambozen) zit het ook in die kluiten en komt het vanuit daar weer terug groeien. De frambozen hebben we daarom afgelopen najaar gerooid, de grond schoongemaakt en teruggeplant. De kluiten van de bramen zijn zo groot dat uitgraven en schoonmaken niet gaat.

   

  Om de bessen te stekken: buig een paar jonge takken naar beneden op een stukje kale grond en leg er een steen oid op. Dan heb je volgend jaar takken met wortels die je kunt afknippen en planten. Dat gaat (zeker in de droge zomers) beter dan stekken, omdat zo de stek voeding + water blijft krijgen van de moederplant. Maar wel wortels maakt omdat hij in contact komt met de grond.

 3. Zondag mest gekruid.

  Zaterdagmiddag is er op ons complex mest gebracht door een transporteur met een vrachtwagen, maar bij het oprijden van het pad naar onze mestplaats is die bijna de sloot ernaast ingezakt. Hij moest er door een loonbedrijf uit de buurt worden uitgetrokken en durfde daarna (logisch) niet meer verder het pad op. Heeft de mest dus maar op de parkeerplaats gekiept.

  Met daarna het vriendelijke verzoek van het bestuur om de mest zsm op te ruimen. Dus zondagochtend om half 9 gewapend met kruiwagen en riek aan de slag. Vanaf mijn tuin zo'n 300 mtr enkele reis, dus ik heb mijn beweging wel gehad. Sportschool, waar is dat voor nodig?

 4. Hier in de kas heb ik spiralen staan. Boven de spiralen hangt een stalen buis, en ik heb touwen aan de bovenkant van de spiralen zitten die weer aan die buis geknoopt zijn (als verlenging van de spiralen + ondersteuning zodat deze niet al te scheef kunnen gaan hangen). Hierdoor kunnen ze tot iets van 2 meter hoog groeien.

  In de spiraal kan je de planten makkelijk indraaien (als je er vroeg genoeg mee begint zodat de plant nog soepel is); aan het touwtje erboven moet ik ze wel vastbinden.

 5. Hier was het ook weer moeilijk een keuze te maken. Zoveel leuke rassen, en veel te weinig ruimte...

  Ik selecteer de laatste jaren eigenlijk bijna alleen op resistentie tegen phytophthora. Aangevuld met een paar leuke rassen die me ook bevallen.

   

  Enkele rassen die ik al eerder teelde:

  Twinner

  Arran Pilot

  Monte Carlo

  Sarpo Mira

  Red you know (vorig jaar voor het eerst gezet, viel niet tegen ondanks de droogte)

   

  En dan 3 voor mij nieuwe rassen om te proberen:

  Resi Novi mix (een mix van enkele resistente rassen van Vreeken, leek me wel leuk om te proberen)

  Obama (zou goed tegen droogte kunnen, altijd handig na de afgelopen 2 zomers, om uit te proberen dit jaar)

  Valery (ik heb altijd Tiamo gehad, maar die kon ik niet vinden dit jaar; dit zou een gelijkwaardig ras zijn)

   

  En dan nog enkele knollen van speciale aardappels, vorig jaar op de Groenmoesmarkt gekocht en wat knollen van bewaard:

  Valvi

  Rouges des Flandres

 6. Ik heb pe-slang met capillairdruppelaars (deze + de bijbehorende grondpennen). Die zitten bij mij op een grondwaterpomp (hydrofoor), met een drukverlager ertussen. Een zoals als in deze link

  pp-drukregelaar.PNG.7074034002b50570a78ee7f196e8f262.PNG.

   

   

  Lees dit topic eens door, daar heb ik mijn info toen ook uitgehaald (opgelet, is wel een avondje leesvoer 😁), daar staat veel info over dit systeem, al gebruiken de meesten dit op een regenton met relatief weinig (nagenoeg geen) waterdruk. Op een kraan of pomp heb je inderdaad wel een drukverlager nodig.

   

 7. Ik heb de deksels erop als de plantjes nog klein zijn, met de lampen er net boven.

  Na het verspenen laat ik de kap eraf en hangen de lampen (tl daglicht 6500 K) net boven de plantjes.

  Maar bij mij staan de zaailingen binnen in een onverwarmde of heel licht verwarmde slaapkamer of de bijkeuken, dus op een graad of 15.

 8. Hier komt in de kas de spinazie net boven de grond, vroege wortels en zelfs sla is er net in gezaaid.

  Maar we hebben in het najaar nog tuinbonen en erwten (beiden een koudegeschikt ras) gezaaid voor een extra vroege oogst in het voorjaar.

  En een deel van de kool wordt in de kas voorgezaaid in maart.

   

  Nu staan overdag de net gekiemde erwten en tuinbonen (binnen gekiemd, klaar om uit te planten als ze een cm of 10 groot zijn ivm vraat en kou) in de kas. En eigenlijk alles wat niet teveel warmte maar wel licht nodig heeft.

  Als het wat warmer en zonniger wordt, gaan de zaailingen van de tomaten, paprika's etc overdag de kas in en 's nachts weer naar binnen of in de schuur.

  Dat s altijd een heel gesjouw, maar altijd beter dan het hele huis vol met planten die we nergens meer kwijt kunnen.

   

  • Thanks 1
 9. Paardenmest is prima om te gebruiken; vers is het wat 'scherp' en kan het jonge wortels doen verbranden. Beter om het te laten composteren.

  Het beste wat je kunt doen: als je genoeg mest hebt voor dit jaar, meteen de lading voor volgend jaar halen. En die op een hoop wegzetten en op je eigen land op die hoop laten composteren. Dan heb je voor volgend jaar goede oude mest. (al heb je daar nu niets aan natuurlijk...)

  Voor nu de oudste mest proberen uit de hoop bij de manege te halen, die van een half jaar kan je eventueel al wel gebruiken, hoor.

   

  Van de ontwormingsmedicijnen; tegenwoordig kan je niet zomaar wormmiddelen kopen. Je moet dat via de dierenarts doen, en de meesten vragen dan om een mestmonster wat ze dan onderzoeken op wormen. Zo wordt er alleen ontwormd als het nodig is, en niet standaard om de x tijd zoals tot een aantal jaar geleden gebeurde. Dus dat is al veel verbeterd, al blijven er natuurlijk resten in kunnen zitten.

 10. Om binnenshuis voor te zaaien gebruik ik een mengsel van 50% universele potgrond en 50% kokospotgrond, beiden huismerk van de Welkoop.

  Dat zeef ik dan met een fijne grondzeef (ik heb deze, maar een andere is net zo goed).

  Verspenen van de net gekiemde plantjes doe ik in hetzelfde grondmengsel (natuurlijk wel nieuw); bij de 2e keer verspenen weer hetzelfde mengsel, maar dan meestal niet meer gezeefd. Ook gaat er dan wat compost door en bij de voedselvragende planten (kool, tomaten, pepers) een paar handjes koemestkorrels per emmer mengsel.

  De normale universele potgrond geeft een goede basis (en is relatief goedkoop); de kokospotgrond houdt heel goed vocht vast en maakt het luchtiger. En zorgt ervoor dat als je de plant per ongeluk wat te laat water geeft, de kluit toch makkelijk weer water opneemt. Dus de mix van beiden zorgt voor een voor mij mooi mengsel. Ik zeef het wel, want in de universele potgrond zitten soms wat grove vezels etc, waardoor het eruit halen van kleine tere plantenwortels moeilijker gaat (die groeien zich daarin vast); de gezeefde grond valt er makkelijker vanaf zonder de wortels te beschadigen.

   

  Buiten zaai ik de meeste dingen gewoon direct in de volle grond (zandgrond). Maar ik ga dit jaar uitproberen om de wortels etc te zaaien in een klein geultje potgrond. Ik heb nog meerdere zakken gebruikte potgrond staan, waarin o.a. dahlia's en andere tuinplanten hebben gestaan. Puur omdat de grond zo snel droog wordt, en met water geven er dan snel een korstje op komt en het water eigenlijk maar een mm de grond in gaat (en de kiemplantjes er dan niets aan hebben). Dus gewoon voor het gemak van water geven, als experiment om te kijken of het dan beter/makkelijker gaat dan de afgelopen 2 jaar...

  • Like 1
 11. Niet terugzetten in de verwarmde bak, maar koeler en met zoveel mogelijk licht. Als ze te warm blijven staan gaan ze fileren (worden ze lang en dun/slap). Bij mij staan ze na opkomst op een 2e slaapkamer of in de bijkeuken onder de lampen. Ik schat op een graag of 15, max 20.

   

  TL-lampen kan heel goed (heb ik ook). Neem dan wel daglicht-tl's met een kleur van 6500 K.

  Ik heb ze gehaald bij de Hornbach (deze).

   

  Ik heb 4 van deze lampen naast elkaar hangen met 15 cm ertussen. Aan kettingen zodat ik per lamp de hoogte kan bepalen. Lampen hangen een cm of 5 boven de hoogste plant om zoveel mogelijk licht op te vangen.

  • Like 1
 12. Hier hebben de stekjes van de stekjes van afgelopen najaar (die de hele winter als kamerplant in de kamer en de bijkeuken hebben gestaan) ook wortels. Tijd om ze te gaan planten.

  Het viel me wel op dat de stekken van deze winter in huis wel in de lengte groeiden, maar weinig tot geen zijtakken (scheuten?) kregen (maar dus alleen heel lang werden). Hoe is jullie ervaring daarin @Jorieke123?

   

  IMG_1201.thumb.jpg.475ab79d29dbdfa252a8da09e613163f.jpg

 13. Deze plant blijft de hele winter in de woonkamer staan. Als hij te groot wordt snoei cq stek ik 'm om weer kleine planten te krijgen. En om meer uitlopers/stengels te hebben.

  En in het voorjaar, in de tijd dat je normaal een knol opzet, stek ik 'm voor het laatst. Dat worden dan de planten die ik ga uitplanten. Of ik deze dan ook me uitplant, weet ik nog niet, ligt eraan hoeveel ruimte ik overheb. Maar het lijkt me wel een goed experiment om te kijken of een iets oudere plant een andere opbrengst geeft.

 14. Hier hebben de zoete aardappels dit jaar weinig gedaan. Buiten stonden ze in een verdomhoekje en hebben ze het te droog gehad. De aardappels die in hetzelfde vak stonden hadden ook nagenoeg geen opbrengst.

  In de kas was het iets beter, maar ik vrees dat ik ook voor die planten niet goed genoeg heb gezorgd...

  Het was een knol van Den Oude Kastanje, ik geloof Tainung 65.

   

  Maar volgend jaar beter. Ik heb nog de laatste groene scheuten van de planten afgeknipt, in een glas water laten wortelen en opgepot. We hebben er voor de winter een paar kamerplanten bij. Daar blijf ik gedurende de winter stekken vanaf halen en oppotten (om niet te grote planten te krijgen) om zo in het voorjaar weer een paar planten te hebben. Of het lukt weet ik niet, maar als ik regelmatig jonge stekken knip en deze weer opkweek, moet ik de hele winter planten houden waardoor ik in het voorjaar ergens weer stekken vanaf kan knippen lijkt me.

   

  Zo staat een van de planten er nu bij, deze kan binnenkort gestekt worden:

  IMG_0994.thumb.jpg.1bf28007362d1eeb77b54f562db029a3.jpg

 15. Even het lijstje Brabant aanvullen...

   

  In Heeze (bij Eindhoven) zit Boer Arie. Met groente en fruit, en voornamelijk diverse soorten vlees (veelal van zelf gefokte dieren).

  https://boerarie.nl/

   

  In Eindhoven, aan de rand van de stad, heb je de Philips Fruittuin.  Ja, ooit opgericht/aangeplant door de familie Philips. Daar is tegenwoordig een Landwinkel met producten van lokale ondernemers.

  En zeker ook de moeite waard zijn de Appelplukdagen in het najaar. Dan mag je zelf appels en peren (verschillende rassen) plukken in de boomgaard en tegen een kleine vergoeding meenemen naar huis. Is altijd erg leuk georganiseerd, en er zijn dan ook veel van de leveranciers van de landwinkel zelf aanwezig met een kraampje.

  https://philipsfruittuin.nl/nl/

   

  In Wagenberg (bij Made/Breda) heb je Johan & Caroline. Die hebben een boerencamping en groente- en fruitwinkel (waar mensen uit de hele streek naar toe komen). Ze verkopen producten van kleine boeren/ondernemers uit de streek, vlees van de lokale slager, maar aangevuld met alle groente en fruit zoals je in een 'ouderwetse' groentewinkel vind. Dus niet alleen uit de streek, maar ook het reguliere assortiment groente en fruit.

  Ze hebben sinds kort ook een winkel in Breda.

  https://johanencaroline.nl/winkel/boerderijwinkels/

   

  Daar vlakbij, in Made, heeft Erik van Oosterhout Kaasboerderij 't Bosch. Met kaas van eigen koeien (en dat zijn niet allemaal de standaard zwarte Holsteins, ze hebben ook o.a. witrik, waardoor ze deze koe in stand houden. Heel mooi als je daar langs rijdt en deze bijzondere koeien in de wei ziet lopen).

  https://kaasboerderijmade.nl/

   

  Kaasboerderij De Ruurhoeve. Nooit bij hen aan huis geweest, maar wel eens op een beurs lekkere kaas van gekocht.

  http://www.ruurhoeve.nl/

   

  Biologische stadsboerderij De Genneper Hoeve. Een biologisch-dynamisch bedrijf dat veel aan natuurbeheer doet en daarnaast ook werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en veel aan (school)educatie doet.

  https://www.genneperhoeve.nl

   

  Verder een paar adressen waar ik zelf geen ervaring mee heb, maar waarvan ik wel weet dat ze er zijn:

   

  In Halsteren (bij Bergen op Zoom) zit Boerderijwinkel Den Hof.

  https://www.boerderijwinkeldenhof.nl/https-www.boerderijwinkeldenhof.nl-winkel/over-de-winkel

   

  In Boxtel Boerderijwinkel De Gevulde Knapzak

  https://www.degevuldeknapzak.nl/

   

  In Oirschot Versvleesboerderij Polsdonk met Limousinkoeien. De koeien lopen in de zomermaanden buiten, voor een groot deel op natuurterreinen van Brabants Landschap.

  http://www.polsdonk.nl/

   

  Boerderij Groendomein Wasven in Eindhoven.

  http://www.wasven.nl/winkel/

  • Like 1
 16. Ik heb volgens mij dezelfde als Patrijs op de foto heeft staan, de Husqvarna. Enkele jaren geleden ook tweedehands voor een nog aantrekkelijk bedrag via Marktplaats gekocht.

  Bij ons is het zand, maar hij heeft er geen enkele moeite mee, ook als er flink wat begroeiing staat (natuurlijk wel kort gemaaid).

   

  Kijk in ieder geval naar een frees met wielen die de frees aandrijven (voorwaartse beweging geven dus) en met tegendraaiende messen. Dus messen die niet in de looprichting draaien, maar juist naar achteren toe. Dan worden ze de grond in getrokken ipv dat ze over de grond heenlopen.

   

  Ik frees sinds een paar jaar mijn hele tuin ermee, omdat juist in het voorjaar als er gespit moet worden, het enorm druk is op mijn werk, en ik daar dus eigenlijk geen tijd voor heb. Maar doordat ik ieder jaar een flink stuk aardappels zet, en in het najaar ook wat stukken omdoe met de spitvork om er wintergraan in te zaaien als groenbemester, blijft de tuin als geheel los genoeg en is dus frezen in het voorjaar voldoende.

   

  Wel een tip, gebruik geen normale benzine, maar alkylaatbrandstof (bijvoorbeeld de blauwe bussen Aspen). Deze is iets duurder, maar normale benzine veroudert en daardoor loopt de motor minder lekker als de benzine er het hele jaar in blijft zitten. Sinds ik voor al mijn benzinemotoren overgestapt ben op Aspen, heb ik geen startproblemen meer, ook al staan ze langere tijd stil.

 17. Welkom!

  Je zult wel wat anders moeten tuinieren dan hier in NL, ga ik vanuit? Wat wordt daar lokaal verbouwd, is dat een beetje hoe je je tuin gaat inrichten of doe je het op de Nederlandse manier?

  Als ik vragen mag, het is een eindje hier vandaan. Hoe/waarom ben je daar beland? Want ik ga er vanuit dat je oorspronkelijk uit NL komt?

   

  En we zijn inderdaad benieuwd naar foto's. En als je foto's hebt van andere (traditionele) moestuinen daar, die zien we natuurlijk ook graag voorbijkomen.

   

  Rob/Oudholland

 18. Dat is een leuk vooruitzicht en een 'luxeprobleem' om je dus zorgen te maken over het meeverhuizen van je planten...

   

  Voor de dahlia's, wij hebben ze hier allemaal in potten staan.  De kleine pot op de foto is denk ik zo groot als een emmer (10-12 liter dus) en de grote een liter of 20. En dan zo nog een stuk of wat. Nu nog met viooltjes als onderbeplanting  (al zie ik dat ze in de ene pot al minder mooi worden, dus die gaan er binnenkort tussenuit).

  Gaat prima, inderdaad goed water geven!

  IMG_0660.thumb.jpeg.263709993ff9a2ce922ce2a5e1eb7968.jpeg

 19. Inderdaad een dakgoot monteren en er tonnen onder plaatsen.

  Alleen 1 (niet onbelangrijk) probleem. Hier bij ons is al weken geen drup regen gevallen, of in ieder geval niet iets dat meer dan een cm water in de tonnen bracht. Houd er dus wel rekening mee, dat als je het water het hardst nodig hebt, je ton waarschijnlijk leeg zal zijn.

  Niet dat je het daarom niet moet doen! Want iedere druppel die je opvangt telt.

 20. Ik heb zelf een jaar of 5 jaar geleden een kas gekocht bij Hobbyserres Stappaerts in Tielen, Belgie (http://www.hobbyserresstappaerts.be).

  Hij breekt professionele kassen af en hergebruikt de materialen om er hobbykassen van te maken.

  Het stalen frame, het glas en de aluminium glaslatten van het dak zijn tweedehands; de aluminium glaslatten en de rubbers zijn nieuw.

  Hij heeft kassen van verschillende breedtes ( 2,35, 2,85, 3,35, 6,55 meter). Het zijn segmenten van 3 meter, waardoor je zelf de lengte kan bepalen (3, 6, 9, 12, ... meter)

  Het is een zeer stevige kas, echt niet te vergelijken met de simpele volledig aluminium kasjes, echt professionele kwaliteit.

   

  Een kas van 3,35 x 6 meter was (thuisbezorgd in omgeving Eindhoven) 1500 euro. Plaatsing zou 500 euro zijn, maar ik heb hem zelf gezet. (zit een redelijke handleiding bij, maar het kost je wel een paar dagen om dat te doen).

   

  Misschien iets te groot/duur voor je, maar hij heeft ook kleinere kassen. Hij zit net over de grens bij Turnhout. Daar rij jij zo even heen als we België weer in mogen ivm corona, dus dan zeker de moeite waard om te gaan kijken denk ik.

   

  Volgens mij zijn de kassen van Dave Storm waar Merel het over heeft hetzelfde idee.

  Van deze 2 leveranciers zijn er hier heel veel forummers die een kas van ze hebben en er zeer tevreden over zijn.

   

  Hiervoor had ik een kasje zoals de Popular86, maar daar is de kas van Stappaerts een fort bij, zoveel steviger. Kan ik iedereen aanraden, maar ik kan niet in de portemonnee kijken; deze zijn wel wat duurder dan het gemiddelde kasje dat je online ziet. Voor mijn kas (3,35 x 6 en extra hoog) betaalde ik in 2013 1500 euro.

   

  Zorg in ieder geval voor een raam met automatische openers. En kijk in welke richting je de kas zet (deur niet op de wind bij voorkeur).

   

  Rob

   

 21. @donaldk Hier in de lokale vestiging greep ik vaak mis, ondanks dat het in de folder stond. Kreeg dat te horen dat ze het eenmalig binnenkregen, en op=op.

  Mijn ervaring was dat je er altijd veel meer water bij moest doen en langer moest laten staan dan op de verpakking stond. Ik deed altijd 3 blokken in een speciekuip met ruim het dubbele aan water. Steen op iedere blok om 'm onder water te houden en dan een hele nacht laten staan. De volgende ochtend was het een kuip met mooie losse kokos. Dan is de grond wel wat natter dan zou mogen, maar ik meng 'm toch altijd met gewone potgrond dus dat maakte niet uit.

   

  Voor grote hoeveelheden potgrond, diverse bedrijven die compost etc verkopen, leveren ook potgrond los. Daar kan je vaak ook met een aanhanger naartoe om compost en potgrond op te halen.

   

  Rob

 22. De eerste foto doet mij in eerste instantie ook aan slakken denken, maar omdat je ook geen slijmsporen ziet? Al zou het kunnen dat bij deze droogte de slakken niet zo slijmerig zijn...

   

  Worden jonge planten ook uit de grond getrokken? Mijn vader had dat met zijn erwten (kaalgevreten en sommige kiemplanten uitgetrokken). en verdacht de vogels (kraaien). Maar na alles onder net te hebben gestopt nog steeds vraat. Na er klemmen bij gezet te hebben ving hij enkele ratten en is het over.

  En wij hebben op onze moestuin last van woelmuizen. Ook die lijken e.e.a. aan te vreten.

   

  Rob

×
×
 • Create New...