Jump to content

mijke

Members
 • Posts

  1,898
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Groningen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jaja, we hebben afgelopen jaar onze tuin verwaarloosd, dat weten we ook wel. Nu staat ie dus vol met paardebloem, brandnetel en drie soorten gras. We zitten op dikke vette groninger klei (met daarop +- 15 cm tuinaarde). Telkens als de zon ff schijnt togen we vol goede moed de tuin in om het onkruid te lijf te gaan. Er ligt namelijk een flinke stapel compost te wachten om de tuin op te gaan. Maar het is geen doen! Groot onkruid breekt af, klein onkruid trekt hele lappen grond mee die ik er niet af geschud krijg (we willen wel graag wat tuin overhouden), al het gereedschap breekt, onze rug ook en van ons humeur is ook al weinig meer over. We hebben schoffelen geprobeerd, maar das weinig zinvol bij paardenbloem en gras. We hebben spitten geprobeerd, maar dat is weinig zinvol met kweek, we hebben handmatig met klein schepje uitsteken geprobeerd, maar niks werkt. Andere tuintjes in de stad liggen er inmiddels wel mooi omgespit en onkruidvrij bij. Ligt het aan ons, doen we iets verkeerd? Of moeten we gewoon geduld hebben tot de grond wat droger is (en daarmee het risico lopen dat we nog minstens een maand niets kunnen doen in de tuin)? Hellup! Zo is er geen lol meer aan.
 2. Sorry hoor mensen, maar potgrond is gewoon afgegraven oerveen. Dat snappen jullie toch wel? Oerveen is oerveen. In een zak. Echt bijster veel verschil zit daar niet in. Volgens mij is het de Keuringsdienst van Waarde die daar een goede aflevering over heeft!
 3. Volgens mij is het juist andersom In kookboeken zie ik iig regelmatig de tip dat je van de verse bladeren iets minder nodig hebt.
 4. Yvette is mijn held! Ik heb al haar boeken en mis geen aflevering op tv. Leuk dat ze inmiddels ook echt naam begint te maken buiten de foodie-scene. Hoewel ik haar optreden laatst bij DWDD dan weer geen recht vond doen, maarja dat lag meer aan de jachterige DWDD-opzet (we willen per se iets live maar we hebben er vooral géén tijd voor) en die duffe domme paul de leeuw die dan een beetje stommig mee zat te doen. Ik vind haar eigen show wel fantastisch - vooral omdat ze zo duidelijk géén chefkok is in de zin van alles precies en exact netjes doen enzo. Nee hoor, ze laat gewoon dingen vallen, brandt haar vingers aan hete schalen etc. Heerlijk herkenbaar voor mij als hobbythuiskok!
 5. ja sorry, foto zat er niet in op dat moment, ik was niet thuis! Bij het doormidden snijden bleek de aardappel onder die wratten ook zwart en smurrie-achtig. Sommigen waren van binnenuit hol en zwart geworden. Yuk. Ik heb ze maar weggeflikkerd. Zojuist even wat gegoogled en ik denk dat het netschurft was. Kan verder zo snel niet veel vinden over of de aardappel daarna nog eetbaar is (bij sommige aardappels leek het erger dan bij anderen).
 6. De aardappels die ik net geoogst heb hebben zwarte, rimpelige blaasjes. Sommige klein, sommige groot. Het lijken net wratten. Kan ik deze aardappels gewoon eten, of is dit eoa schimmel?
 7. hou er rekening mee dat dat poeder van de vorige pagina niet alleen giftig is voor wespen, maar gewoon voor alles. Wij hadden een keer een wespennest op zolder, daarvoor is toen een vent langsgekomen met een bus en een spuit, die spoot meende ik gewoon een soortvan gas het nest in.
 8. De enige functie van suiker is conserveren. Als je de suiker dus achterwege laat moet je andere conserveermethodes toepassen. Wecken bijvoorbeeld, een waxschijf er op leggen, in de koelkast bewaren etc. En je kunt dan het best heel veel kleine potjes maken, want eenmaal geopend is het een stuk korter houdbaar. Kleine potjes gaan sneller op.
 9. dat is de verhouding voor jam, niet voor siroop geen wonder dat het fout gaat! voor frambozenlimonade (en eigenlijk alle andere 'bosvruchten' en bessen) kun je iets doen in de trand van 500 gram fruit, 250 ml water en 350 gram suiker. Als je siroop maakt van kruiden (munt, salie, lavendel etc.) is de verhouding meer 50 gram kruidenblaadjes, 3 dl water, 200 gram suiker en een citroen. In die verhouding wordt het al wel snel stroperig, maar de hoeveelheid suiker en citroen is nodig om de smaak wat op te halen, anders kan het snel wat flauw worden.
 10. je kunt ook appel doen in chutney voor de zoetigheid. Is lekker!
 11. Ik hbe net lavendelijs gemaakt, maar ik weet niet meer precies de hoeveelheden. Ik heb thee gezet van wat lavendelbloemen, een paar takjes munt, een klein handje rozenblaadjes en citroensap, van water en suiker een siroopje gekookt en dit gemengd, gezeefd en bevroren. Als het bijna helemaal (maar nog net niet keihard) bevroren is ff in de blender en weer verder laten bevriezen. Was verrassend lekker!
 12. Oh heerlijk, zelfgebakken brood <3 Mijn vader heeft een klein broodbakmachientje die kleine broden maakt (hij en zijn vrouw zijn maar met zn tweeen thuis). Elke avond gooit hij er meel, gist, olie en water in, zet de machine aan, en als ie 's morgens opstaat haalt hij het brood nog warm en vers uit de machine. Ze gaan elk jaar op vakantie met een gammele oude kamper, maar als ze de broodmachine vergeten zijn keren ze er zelfs voor terug Wij hebben helaas geen plek voor een broodbakmachine, en zelf gewoon brood bakken heb ik de slag nog niet echt mee te pakken, dus dat vind ik te veel gedoe. Ik bak wel regelmatig een sodabrood. Er is echt geen makkelijker recept dan dat! Alle ingredienten door elkaar roeren met een vork, in een bol op bakplaat smijten, kruis er in kerven en een half uurtje de oven in. Echt zo lekker met roomboter en kaas of jam! Het wordt helaas wel snel oud maar als tosti of vooral wentelteefje is dit brood ook echt niet te versmaden. Toastjes en crouton ervan maken gaat ook goed. Hmmm ik krijg er honger van
 13. dat komt omdat jouw camera de foto waarschijnlijk informatie meegeeft over hoe hij moet staan. Jouw computer begrijpt dat automatisch, maar het moestuinforum niet. Je moet hem op je computer dus eerst nog even officieel in de goede stand opslaan.
 14. heb er al een gevonden via marktplaats, dus draadje kan dicht!
 15. Ik zoek een zo groot mogelijke weckketel in goede staat. Liefst met rooster onderin. En als er een wecktang bij zit is het helemaal ideaal, maar hoeft niet. Ik woon in Groningen, maar versturen per post kan ook als het niet te duur is. Wie helpt?
×
×
 • Create New...