Jump to content

mijke

Members
 • Posts

  1,898
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by mijke

 1. mijke
  Zoals jullie merken ben ik heel goed in beginnen! Zolang het nog niet warm was en er in de tuin buiten nog niet veel hoefde te gebeuren ging het heeel goed met het bijhouden van dit blog. Daarna echter... En het is ook wel heel toevallig dat ik precies vandaag - op een koude, grijze dag - op het idee kom om er weer eens een vervolg aan te plakken, vinden jullie niet?
   
  Enfin, er valt dus heel veel te vertellen over ons eerste echte moestuinseizoen. Het gekke is dat ik, telkens als ik van de zomer in mn tuintje keek, steeds het gevoel had dat het helemaal niet zo goed ging. Ik vond dat het tuintje niet vol genoeg stond, baalde dat ik te laat was om een bepaald gewas te zaaien, vond het jammer dat groente zus zo langzaam groeide, vroeg me af of groente zo ooit nog wel oogst ging geven, trok een teleurstellend smakende plant er uit... Waar ik hier, op blogs en op facebook telkens iedereen over oogstoverschotten, inmaken en uitdelen hoorde reppen, heb ik zelf niet 1x zo veel groente kunnen oogsten dat we het niet direct zelf op konden eten. En ik heb maar een (1!) keer een zakje bonen uit kunnen delen. Nee, ik had de hele tijd het gevoel dat het niet zo heel succesvol ging.
   
  Maar schijn bedriegt! Want toen ik laatst lekker aan het koken was drong het ineens tot me door dat we toch al zeker een aantal weken, zelfs maanden, bijna elke avond groente aten uit onze eigen tuin. We hadden niet per se een oogstoverschot, maar een tekort hadden we ook helemaal niet. En als je er over nadenkt is het helemaal niet zo slecht gedaan als je met twee personen de hele zomer lang elke avond verse, zelfgekweekte groente kunt eten. Sterker nog, dat is juist best wel goed geregeld! Want inmaken, wecken, invriezen etc. is leuk, maar er gaat toch niks boven verse groente. En dat van 14 vierkante meter. Kan je nagaan wat er gebeurt als we volgend jaar het oppervlak nog beter benutten, en we nog beter na gaan denken over oogstspreiding etc. Dan wordt het feest!
   
  Goed, terug naar maart. Maart en april waren de maanden van het zaaien. We hebben niet 1 plantje gekocht (wel een paar - 4 ofzo - gekregen), we hebben echt alles zelf uit zaad opgekweekt. Dat was dus zaaien...
   

   
  En zaaien...
   

   
  Nog meer zaaien...
   

   
   

   
   

   
   
  Een boompje planten
   

   
   
  En weer zaaien
   

   
   
  Ik vind zaaien denk ik het leukste onderdeel van tuinieren. Elke dag kijken of ze al ontkiemd zijn, kleine plantjes die zienderogend groeien! Toch was ik ergens in april ook wel weer een beetje klaar met al dat zaaien. Gelukkig werden de zaailingen steeds groter
   

   
  En groter
   

   
   
  Pepino kreeg zijn eigen pot
   

   
   
  Langzaamaan begonnen er dingen in bloei te raken. De ananaskers, valeriaan, peterselie
   

   
   

   
   

   
   
  Maar de grootste motivatie was toch wel... onze eerste aardbei!
   

   
   
  Zo zag onze tuin er uit ergens in april/mei:
   

   
   
   

   
  Vooraan hadden we geexperimenteerd met 'levende mulch', ik had bedacht dat we daar breedwerpig snelgroeiende bladgewassen konden zaaien die dan steeds aan zouden groeien na het oogsten en gerooid + gegeten konden worden als ze plaats voor iets anders zouden maken. Dit experiment was weinig succesvol Misschien was het te vroeg in het jaar en nog te koud, maar het duurde veel te lang voordat alles opkwam, zodat er minstens net zo veel onkruid stond omdat we lang niet alle zaailingen herkenden. Goed, weten we dat ook weer.
   
  Ergens in mei begonnen we voorzichtig voor het eerst te oogsten. Raapsteeltjes, wat munt, radijsjes.
   

   
  De eerste rijpe aardbeien! En lekkere aalbessen, een paar framboosjes, heerlijk geurende lavendel
   

   
   

   
   

   
   
  Ook de erwtjes en sugar snaps deden het goed. Dat zijn toch wel mijn favoriete plantjes. Zo schattig, elegant, kwetsbaar, aandoenlijk. En lekker ook! Verse rauwe zoete erwtjes, oh oh oh! En dat sugar snapt rauw ook zo zoet kunnen zijn, wie had dat geweten?
   

   
   

   
   

   
   
  Maar wat een werk om al die doperwtjes te doppen zeg! Plus, wat zonde van die peul, al die prima groente die je weggooit vanwege een stom vlies. Ik heb serieus een keer alle erwtenpeulen aan 2 kanten van de draad en daarna binnenin van de harde vlies ontdaan zodat we de buitenkant niet weg hoefden te gooien. Ja, het was heel lekker, maar het duurde wel een uur of 3 voor ik kon koken Je begrijpt dat ik dus blij was toen mijn courgette eindelijk begon te bloeien Veel makkekelijkere groente, die courgette!
   

   
   
  Omdat we ook veel planten in de tuin hadden staan die we nog niet kenden heb ik op een avond een 'hoe smaakt onze tuin'-salade gemaakt. Van alle bloemen of bladgroenten eerst los een geproefd, en de rest door elkaar gehusseld met een lekkere dressing. Zo weten we nu dat komkommerkruid, ulluco, oost-indische kers, hondsdraf, eikenbladsla, viooltjes en knoflook heel erg lekker zijn, en dat we snijbiet, hertshoornweegbree, bloedzuring en rode tuinmelde niet zo lekker of zelfs (in het geval van bloedzuring) ronduit goor vinden.
   

   
   
  We waren eigenlijk ook van plan om de tuin te gaan mulchen, maar zo midden tussen de flats konden we tot dan toe eigenlijk niet echt een goede bron van materiaal verzinnen. Tot ik op een dag met de hond door het park liep en ik zag dat ze enkele dagen ervoor het hooggroeiende gras vol kruiden en wilde bloemen hadden gemaaid. Dat lag nu op bulten te verdorren. Ik gelijk 5 tassen volgepropt en hup, naar de tuin! We waren wel bang dat het materiaal tjokvol onkruid-, en graszaad zou zitten, maargoed dit was nu eenmaal wat we voorhanden hadden, en mulchen met iets is altijd beter dan niets, zo hadden we geleerd. Als het niet beviel konden we het er altijd weer afhalen. Dus na een paar uurtjes werken zag de tuin er ineens heel anders uit. Zo gezellig vind ik het staan!
   

   
   

   
   

   

   
   

   
   
  Zaaien deden we dan dus in geultjes waar we de mulch wat aan de kant drukten. Alleen achterin waar ik een mengsel had ingezaaid van wilde bloemen legde ik niks
   

   
   
   
  Vervolgens hebben we de hele zomer eigenlijk niks meer aan de tuin hoeven doen. Alleen een beetje kijken hoe alles groeide, oogsten, en eten... en oogsten en eten.
   

   
  De witte aalbessen, erfenis van de vorige bewoner. Wij vinden ze niet zo lekker, dus volgend jaar gaat ie er uit om plaats te maken voor iets leukers... blauwe bes misschien?
   
   

   
  We hadden 1 augurk en 2 komkommerplanten. Nou, geen verschil! Wel kwamen we er achter dat ze er niet heel gelukkig van werden om tegen een stokje te worden opgebonden. Eenmaal op de grond gingen ze veel beter. Wel jammer dat ze na een vrij geringe oogst bij de regenval van afgelopen maand helemaal zijn overleden. Maar volgend jaar mogen ze in de herkansing, want we vinden ze echt lekkerder dan die uit de winkel!
   
   

   
   

   
  De mexicaanse komkommer die we van Erny gekregen hadden bleek een olijfkomkommer te zijn (al die verwarrende namen ook!) Hij groeit uitstekend tegen het gft-vat aan want we hadden zelf geen plek meer. Aangezien we hem veel te laat gezaaid hadden verwacht ik dit jaar geen oogst meer, maar volgend jaar mag hij via touwconstructies ons hele balkon gaan beklimmen.
   
   

   
   

   
  Zo lekker, elke dag 's middags een radijsje met een plakje kaas!
   
   

   

   

   
  In tegenstelling tot wat ik gedacht had scheelde de moestuin ons in het begin helemaal geen geld. Het kostte juist! Waarom? Nou simpel: ik wilde onze eigengeteelde groentes en kruiden de gerechten geven die ze verdienden. Dus voor alles wat we voor het eerst uit de tuin haalden trok ik mijn receptenboeken open, en stond ik soms uren in de keuken te kokkerellen om met de juiste gerechten de smaken het beste tot hun recht te laten komen. Lekker hoor! Gelukkig wende het later wel hoor, die eigen groentjes, zodat we niet helemaal platzak zijn gegaan
   
   

   
  De ananaskers gaf naar ons idee veel te vroeg in de zomer al rijpe bessen. We vonden ze ook eigenlijk helemaal niet lekker. Gedroogd zien ze er in hun lampionnetjes gelukkig wel heel gezellig uit, dus staan ze nu op een mooi schaaltje als versiering in de woonkamer. Volgend jaar gaan we het zeker nog eens proberen, maar dan een andere soort die hopelijk wat zoeter is.
   
   

   

   

   
  Deze manier van rechtstreeks buiten zaaien beviel ons heel goed: een plastic beker waar we de bodem uit knippen en daar dan wat zaadjes in. Op die manier worden ze niet door slakken en andere kruipers verslonden voor ze groot genoeg zijn. En ook als ze uit het bekertje groeien geeft het nog wel bescherming.
   
   

   
  De ijskruid was bij ons erg ongelukkig, al snel zagen alle plantjes er zo uit. Geen idee wat er verkeerd was, want alle andere planten in de tuin deden het juist uitstekend. Misschien waren de omstandigheden te goed?
   
   

   

   

   
  We hebben geleerd dat 15 kroppen sla tegelijk zaaien iets te veel van het goede is Op gegeven moment hebben we een hele week sla gegeten omdat alles dreigde te gaan schieten. Uiteindelijk hebben we toch nog een stuk of 5 doorgeschoten planten moeten rooien. Maar lekker was het wel! Ik koop normaal eigenlijk nooit sla omdat ik het zo'n zinloze groente vindt, en duur. Maar als het toch in je tuin staat blijkt dat het toch bij verrassend veel gerechten wel lekker is om er gewoon een blaadje of wat bij te doen.
   
   

   

   

   

   

   
  Snijbiet, daar hadden we wel 10 planten van staan... veeeeel te veel ook! En helaas, ik vind het eigenlijk ook helemaal neit zo lekker. Daar baal ik echt van, want het is zo'n verschrikkelijk makkelijke plant, die eindeloos terug aan blijft groeien, en ik vind hem ook zo mooi met al die kleuren. Je kunt er opzich wel leuke quiche mee maken ofzo, maar ik denk toch dat ik aan 5x per jaar snijbiet meer dan genoeg heb. Volgend jaar dus 2 plantjes in plaats van 10 (maar dan wil ik wel de roze en de paarse, hehe)!
   
   

   
  Asperge-erwt... echt een ontzettend mooi plantje om te zien! Heel sierlijk die blaadjes, en mooie gelrooie bloemen. Vond wel dat het verdomd lang duurde voordat ie een beetje begon te groeien, echt makkelijk is ie niet. En helaas ook niet zo lekker dat ik er volgend jaar weer moeite voor wil doen. Maar nu doet ie het heel leuk onder de courgette
   
   

   

   

   

   

   

   

   

   
  We hadden 4 soorten tomaten staan. Note to self: volgend jaar dus wel dieven en toppen! Wat een oerwoud werd dat! Ik had de jungle net weer mooi bijgewerkt en in toom gebracht toen die lange periode met wind en regen kwam... Alle planten ziek. Heb alles er uit getrokken. Zo jammer! Gelukkig hebben we voor die tijd al aardig wat tomaatjes kunnen eten. Genoeg om te weten hoe lekker ze zijn, zodat we ze volgend jaar op het balkon gaan proberen; de enige plant die daar nu nog staat is als enige onaangetast gebleven.
   
   

   

   

   
  Die boontjes blijven maar doorgaan! Er komt geen einde aan! Telkens als er even een dip in de oogst zit denk ik dat het wel gedaan zal zijn. Maar nee hoor, de week erna hangt ie ineens weer tjokvol! Het is inmiddels 23 september...
   
   

   

   

   
  Dit komt niet uit eigen tuin maar uit het park. Shhhht! Vier kilo mirabellen werden omgetuned tot 2 flessen pruimenwodka en 3 soorten heerlijke jam.
   
   

   

   

   

   

   

   

   

   
  De courgetteplant deed het niet zo goed. Dat wil zeggen hij zag er wel fier uit, maar we hadden de hele zomer maar 3 courgettes kunnen oogsten. Tot ik dus onlangs ontdekte dat er een 2e courgetteplant om de eerste heen groeide. Huh!? Er zaten ook 2 courgettes aan die zichzelf bijkans weer terug de grond in duwden. Ik heb hem er maar uit gehaald, hopelijk kan de mamaplant nu nog flink wat vruchten geven voor het seizoen echt over is.
   
   

   

   
  De 7 muntsoorten doen het fantastisch! Een beetje te fantastisch... 7 megaplanten op 14 vierkante meter is misschien toch een beetje veel van het goede, zo veel munt eten we nou ook weer niet We gaan de lekkerste 4 houden en de andere zetten we in het algemene kruidentuintje.
   
   

   
  Groenlof, bijna klaar om te oogsten? We hebben er allebei nog nooit van gehoord dus het is even goed opletten wanneer ie klaar is. Hij ziet er iig goed uit vind ik!
   
   

   
  De paarse bonen zijn favoriet. Laten we elkaar geen mietje noemen, dat komt vooral door de kleur. Dus willen we zaden winnen voor volgend jaar. Wat worden die dingen gigantisch! Deze is zeker 30 centimeter lang.
   
   

   

   
  Dit is ons minituintje in ons tuintje. Een mini-vijvertje (ingegraven bloempot) met daarnaast het bonsaiboompje van Marinus dat binnen weg stond te kwijnen. In de tuin doet ie het uitstekend! De iniminikersenboom (met inimini terracottapotje als oorwurmenhotel) lijkt hiernaast wel een reus. Achteraan ligt nog een inimini 'rotspartij' en een superklein takkenrilletje. Ik vind het verbazingwekkend hoe veel effect zo'n minituintje al kan hebben; vooral de takkenril zit VOL met spinnen en ander gespuis! Zo blijkt maar weer, zelfs op 14 vierkante meter kun je prima eco tuinieren.
   
   

   
  De wilde bloemen waren me iets te wild, er stond meer onkruid dan bloemen. Dus toen ik de valeriaan eenmaal had geoogst en ik overwinterplek nodig had voor de aardbeistekjes heb ik alles er maar uit getrokken. Nu mogen de aardbeitjes hier wonen tot ik volgend jaar weet op welke plek ik ze wil hebben.
   
   

   
   
   

   
  Palmkool, zonder beschermend kraagje. Zou ie het redden?
   
   

   
   

   

   

   

   

   

   

   
  Zoals gezegd hoefden we eigenlijk de hele zomer geen onderhoud te plegen. Dankzij de mulch groeide er geen onkruid, de grond bleef lekker vochtig zodat we eigenlijk alleen tijdens de echt extreme hitte een paar keer hebben hoeven wateren. Alleen na de regenval laatst en daarna weer warmte stond onze tuin ineens vol gras. We hadden de mulchlaag ook te dun laten worden denk ik. Gelukkig was dat er zo makkelijk uit te trekken. We hebben eigenlijk gewoon de laag mulch incl onkruid van de tuin 'gepeld' en op het pad te drogen gelegd. Van de week leggen we het dan weer terug op de tuin als nieuwe laag.
   
  In maart hadden we een hele dikke laag compost over de tuin gelegd, zodat we alleen enkele veelvraten wat handjes gedroogde koemest bij hoefden te geven. Doordat we plastic grasranden om de tuin en de 'paden' hadden, we niet op de bedden hebben gestaan en wehebben gemulched is de aarde nu nog steeds hartstikke los, rul, prachtig! En dat terwijl we op dikke groningse klei zitten. Echt een onwijs succes, al zeg ik het zelf!
   
  Ook hebben we alle planten kriskras door elkaar gezet, geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt, sommige dingen in bloei laten schieten, rommelhoekjes aangelegd. Al die dingen bij elkaar hebben er ook voor gezorgd (denk ik) dat wij, in tegenstelling tot sommige moestuinburen, eigenlijk niet tot nauwelijks last hebben van plagen en ziektes. Tuurlijk, er verdween wel eens een zaailing, maar dat hoort er bij. Niks problematisch iig. Deze lijn van tuinieren gaan we volgend jaar zeker doorzetten. Wat ons betreft is dit moestuinseizoen meer dan geslaagd!
   
  Tot slot stel ik jullie nog even voor aan de tuin van de buurman:
   

   
  Wat een chaos he? Hij had er munt en oregano staan, verder niets. Hij oogstte er nooit van, en de enige keer dat ie van het voorjaar gewied heeft liep ie prompt al onze knoflook en onze grasrand stuk. Daarna is het verwilderd en nu staat het onkruid tot je middel. Wij hopen dus stiekum dat deze buurman volgend jaar geen tuintje meer hoeft en wij dit stukje er bij kunnen krijgen... Duimen jullie mee?
 2. mijke
  Het was vandaag prachtig weer en ik was de hele dag van huis - een door onze buurttuin georganiseerde workshop/lezingdag met Janneke Tops - toen ik dus thuis kwam gelijk even bij de zaailingen kijken natuurlijk. Ik deed het kasje open en PWOEFH! Er waren een aantal plantjes als een gek ontplofd! Het groen spatte me als het ware tegemoet Zie hier bijvoorbeeld de peterselie:
   

   
  Gek genoeg waren er wel wat potjes enigszins uitgedroogd, ookal waren ze vanmorgen nog nat en staan ze in een zaaikasje. Dat was een minder fijne ontdekking, snel water gegeven dus!
   
  Vorige week heb ik 3 potjes met per potje 3 sperziebonen gezaaid. Voor 1 van die potjes was geen plaats meer in een zaaikasje, dus die staat los op de vensterbank. Het verschil is opmerkelijk. Eerst de sperziebonen op de vensterbank, en daarna de sperziebonen in het zaaikasje (op diezelfde vensterbank):
   

   
   

   
  Overigens hadden we net niet genoeg cocopeat meer, waardoor ik snel bij de appie gewone potgrond heb bijgehaald om de sperziebonen in te zaaien. Maar nu zitten die plantjes echt helemaal bedekt met grond, een sperzieboon heeft zelfs een heel stuk grond als een soort tapijt mee omhoog getrokken!
   

   
  Ik heb sommige kopjes min of meer proberen te bevrijden (zoals te zien is op de 2e foto), maar het plakt toch behoorlijk. Bij andere plantjes, in cocopeat gezaaid, heb ik hier nog nooit last van gehad. Is dit normaal in gewone potgrond? Kan het kwaad?
   
  Al het andere zaaisel 'slaapt' nog, tot nu toe hebben alleen de broccoli, sla en de krootjes ook besloten om op te komen:
   

   
  Ik vind trouwens dat de broccoli er (nu al) bijzonder gefileerd uit ziet, terwijl die wel direct achter een raam op het zuid-zuidoosten staat. Staat hij misschien te warm en moet ik hem, nu die ontkiemd is, uit het kasje halen?
   

   
  De pepino groeit nog steeds rustig maar gestaag! Voor de tweede zaailing die onlangs is opgekomen heb ik weinig hoop, die lijkt verder niks te doen. Maar nummer 1 doet het prima, en ach. we hebben er toch maar 1 nodig!
   
  Wat een leuk gezicht he, al die stokjes?
   

   
   
  En dan natuurlijk de tuin. Onze knoflook is niet zo gelukkig...
   

   
  Ik hoop dat het 'slechts' komt door het verpoten en dat ze toch weer gaan aanslaan. Misschien helpt het ook als de tuin wat voller raakt, het is nu kaal en dus erg winderig, de bloedzuring lijkt daar ook niet zo goed tegen te kunnen. Bij Bits munt is het verschil tussen de plantjes ook levensgroot. Terwijl we ze allemaal een paar weken op het balkon hebben laten staan wortelen, en het allemaal goed was aangeslagen, loopt het na het uitpoten allemaal nogal uiteen. Sommigen doen het juist supergoed, zoals die op de eerste foto, terwijl anderen er juist slechter uit zijn gaan zien. Er is er zelfs een, te zien op de tweede foto, waarvan het plantje (in een paar dagen tijd!) zelfs bijna helemaal verdwenen lijkt
   

   
   

   
   
  Gelukkig is er ook onverdeeld goed nieuws: onze blauwe bes bloeit!
   

   
  En morgen wordt het mooi weer, dus gaan we ook een paar dingen ter plekke zaaien. Te weten radijs (3 soorten), wortelpeterselie, komkommerkruid, snijbiet, tuinmelde, hertshoornweegbree, raapsteeltjes, spinazie, worteltjes en lente-ui! We maken een "choastuin", of nouja, een perma-combinatietuin waarin alles door elkaar staat, dus we moeten alleen nog even bedenken hoe we de zaaiplekken gaan markeren Maar dat komt vast wel goed!
 3. mijke
  Yes, het echte zaaien is begonnen! Ok, ok. ik had al een vensterbank vol zaailingen van stokroos, vingerhoedskruid etc., maar dat was vooral omdat ik niks beters te doen had. Ze gaan trouwens heel prima, zoals je hier kunt zien:
   

   
  En van dit afrikaantje word ik specifiek erg blij. Ik zou willen dat ie altijd zo klein en leuk bleef!
   

   
  Zodra de steiger achter de flat weg is ga ik ze guerilla style uitplanten op het lelijke grasveld hierachter. Voorlopig staan ze nog even in de slaapkamer, zodat de Venster Benk A Location (spreek uit in bijzonder nare, amerikaanse tell-sell-stem) voor de VIPS beschikbaar is. De Very Important Plants, u snapt
   

   
  Op deze vensterbank bivakkeren nu: basilicum, peterselie, aardamandel, amerikaanse blauwe bes, japanse wijnbes, chinees bieslook, oost-indische kers, ijskruid, anijs, ananaskers, krootjes, 2 soorten sla, 3 soorten sperziebonen, broccoli, aubergine, 2 soorten tomaat en 4 soorten paprika! Plus de eerder gezaaide peterselie (gaat super) en basilicum (gaat stroefjes - te koud i guess).
   
  Bosbes en wijnbes zaaien zegt u? Welja, ik was toch bij de tuinkabouter aanbeland, en de zakjes kostten maar 35 cent, en... en... nouja. En nu ik ze toch in huis heb kan ik ze net zo goed zaaien, toch?
   
  De paprika heb ik verder zo mijn twijfels over, hoe we dat gaan doen zonder kas. We kunnen natuurlijk hopen op een tropische zomer, al vind ik dat zelf helemaal niks. Wellicht kunnen we ze op het inpandige balkon op het zuiden zetten, daar is het flink warmer dan in de tuin. We zien wel!
   
  Een poosje terug had ik al drie keer een meloenpeer pepino gezaaid. Eentje staat al fier boven, maar de rest doet gek genoeg (nog?) niks. Waar kan dat verschil nou aan liggen? Ze zitten alledrie even diep (ondiep), hebben alledrie dezelfde grond (cocopeat speciaal voor groente en fruit in pot), in dezelfde potjes (turfpotje), met evenveel water (beneveld met sproeier), en staan gedrieen in hetzelfde 'kasje' (een donutbakje van de appie). Nouja, we hebben er ook maar een nodig, maar het was leuk geweest om de anderen weg te geven ofzo.
   

   
  Dan hebben we nog de erwtjes, die doen het super! Ik denk dat ze binnenkort wel rijp zijn om a la Alys Fowler tot cocktail te verwerken. Trouwens erg schattig dat de blaadjes van een vlinderbloemige er ook uit zien als een vlinder!
   

   
  Gelukkig scheen tussen de buien door toch ook af en toe de zon wel. Wat staan die potjes er dan ineens dromerig bij...
   

   
  Van zo gezellig bij elkaar staan worden het vast heule mooie sterke planten met een rijke oogst, toch?!
 4. mijke
  Het duurde even. We kregen er een, toen kregen we een andere, toen werd het anderhalve tuin, toen toch weer 1, maar afgelopen donderdag was het dan zo ver: we kregen 1 tuintje aan de zonnige kant, 15 vierkante meter en naast leuke buren!
   
  Het stukje tuin dat we kregen was vorig jaar van een mevrouw die vrijwel het hele jaar niks gedaan had. Het verbaasde me hoe relatief weinig onkruid er in het tuintje zat. En onwijs veel wormen in de grond! Een goeie start dus. Zo zag het er uit:
   

   
   
  We hadden weinig tijd om het tuintje onkruidvrij te maken omdat we de volgende dag al met alle tuinders een tuinwerkdag hadden, waarbij we teelaarde en compost over alle tuintjes zouden verdelen (we hadden van beide 5 kuub gekregen van de gemeente). Vlug aan de slag dus. We hebben de grootste planten er uit getrokken (met speciale aandacht voor een of ander wortelkruid van de vorige eigenaresse), en voor de rest hebben we de boel vrij oppervlakkig wat losgespit en het kleine onkruid wat ondergewoeld met de riek. Toen zag het er zo uit:
   

   
  En natuurlijk was Oortje een goede opzichtster
   

   
   
  En daarna ook nog snel de plantjes uitgraven die we in onze 2 losse tijdelijke stukjes tuin hadden staan:
   

   
  Overigens wisten we vorig jaar dat we dit jaar in maart naar ons definitieve tuintje zouden verkassen, dus had ik een klein experiment gedaan met de knoflook. Deze had ik in potjes geplant, in de hoop dat het makkelijker verplanten zou zijn. Nou niet dus, de knoflook is gewoon onder de potjes uitgegroeid (en ik had ze toch echt 10 cm diep geplant):
   

   
  Om te voorkomen dat we (of anderen) per ongeluk op de bedden zouden gaan staan/zitten/whatever hebben we de tuin afgezet met grasrand, en ook 2 sleutelbedgaten gemaakt van waaruit we als het goed is overal bij kunnen. Het grasrand zetten was alleen wat minder makkelijk dan we dachten, dus het zijn nu 2 uit de kluiten gewassen rondjes geworden Och, ook goed. In de rondjes kun je nu lekker zitten zonder dat ik bang hoef te zijn om met mijn lompe voeten de halve tuin plat te stampen, en je kunt er een krat met je werkspullen naast zetten (dat is handig omdat we geen schuurtje op de tuin hebben oid waar we ons gereedschap in kunnen doen). Bovendien gaan we een aantal planten die in de winter op het balkon of binnen moeten in pot zetten, dus die kunnen daar dan ook mooi staan.
   
  Marinus ging als een malle tekeer met compostscheppen
   

   
  Hier hadden we de teelaarde en een onwijs dikke laag compost er al op liggen:
   

   
   
  Van Bit hadden we 7 soortjes munt gekregen, die inmiddels allemaal aardig gegroeid waren. Die heb ik dus verspreid door de tuin uitgeplant (in potjes):
   

   
  Voor mijn verjaardag had ik knoflook, bloedzuring en een amerikaanse bosbes gekregen, dus die staan er ook in nu. Verder hebben we er nu rabarber, framboos, lavendel, valeriaan, rozemarijn in staan, een weeuwenteelt bloemkool, een struikje van de vorige eigenaresse waarvan we hopen dat het iets fruitigs is, en een mini-laurierplantje waarvoor ik geen enkele hoop meer heb, maar die voorlopig nog niet in de weg staat en wie weet gaat ie ons nog verbazen
   
  Ik hoop maar dat al die plantjes snel aanslaan en dat het niet te veel te hard gaat waaien nog, want tot nu toe ziet alles er in die onbeschutte kale wintertuintjes nogal zielig uit zo met die harde wind
   

   
  Ohja! Als laatste hebben wij nog ons lazarusboompje uitgeplant in een van de algemene tuintjes! We weten nog steeds niet wat het voor boompje is, maar we hopen dat ie het goed zal doen in de volle grond
   

   
   
  Voorlopig is ons werk in de tuin weer gedaan. Binnenkort gaan we binnen zoetjesaan beginnen met voorzaaien, en dan zal de tuin langzaam maar zeker steeds voller worden. We hebben er zin in! Vanaf donderdag alweer 4 dagen in de tuin gewerkt en we zijn verslaafd. Laat dat mooie weer maar kooooomen!!
 5. mijke
  Ik vond net deze terug van afgelopen zomer, die wou ik jullie toch niet onthouden! Dit is geen actiefoto, deze kat "zit" (staat) hier geregeld gewoon een beetje te chillen. Met zijn bolle rugje. Doet me erg kindersprookje-achtig aan elke keer. Hij kijkt je ook altijd zo geschrokken aan met zijn hele grote gele ogen. Maar dan niet bewegen. Prachtig!
   

   
   
  Met de zaailingen gaat het erg goed! Er komen al bloemen op de van lidl-mix, van de prunella grandiflora rubra, van de klaproos en van de alyssum. En de erwtjes.... zie ze gaaaaan!
   

 6. mijke
  ...bestaat bijkbaar slechts uit een paar uur extra weken! Ik schreef eerder al dat ik, naapend van Alys Fowler, gedroogde groene bonen bij de supermarkt had gekocht, HAK in dit geval, en die met een handvol tegelijk in een bakje natte aarde heb gelegd.
   
  Gedroogde bonen kun je niet eten. Op de verpakking stond: 8 uur voorweken, en dan bereiden volgens recept. In plaats van in een bak water, liggen mijn bonen feitelijk in een bak natte aarde te weken. Zelfde verschil. En in plaats van ze na 8 uur als voedsel te bereiden, heb ik ze gewoon lekker nog een paar uurtjes laten liggen. En welja, prompt beginnen ze druk te ontkiemen! Fascinerend gewoon. Dat het verschil tussen voedsel en zaailing slechts een paar uurtjes voorweken is. Natuur is fantastisch. Ik kan gewoon niet stoppen met kijken!
   

   
  Ik vind het vooral erg schattig dat die boontjes een soortvan op hun kiemlobje proberen 'op te staan. Fier trachten ze hun erwtenhoofdje op te richten. Fenomenaal!
 7. mijke
  Vandaag werden vriendlief en ik per ongeluk blootgesteld aan de lidl. Voor we het wisten liepen we naar binnen. En weldra liepen we weer naar buiten met een belachelijke hoeveelheid zakjes 19 cent zaad. Het overkwam ons, heus!
   

   
   
  En omdat het zonnetje weer scheen heb ik even een rondje op beide balkons en in de tuin gedaan om te inventariseren hoe alles de winter heeft overleefd. Als ik zeg "de tuin", dan bedoel ik nu nog het kleine hoekje die we in de tuin van de buurman toebedeeld hebben gekregen. Daar hebben we wat plantjes neergezet om te overwinteren tot we ons eigen tuintje hebben, zoals een frambozenstruik en rabarber.
   
  Nou, op het achterbalkon (op het zuiden) is het in ieder geval al aardig lente! Helemaal met dat heerlijke zonnetje erbij vanmiddag. Lekker zonder jas naar buiten!
  De tijm buiten doet het goed (in tegenstelling tot die van binnen, die inmiddels aan luis bezweken is). De oregano die er naast staat begint ook weer wat in leven te komen:
   

   
   
  Geen idee wat die linkerplant is, die ziet er al precies zo uit sinds afgelopen september, en zolang die groene plukjes houdt mag ie gewoon blijven. Rechts de peterselie die ik in de herfst heb gezaaid, en die in de winter zomaar besloot te gaan groeien:
   

   
   
  Op het minibalkon aan de voorkant (op het noorden) hadden we een bak met basilicum, oregano, bieslook en krulpeterselie. De basilicum en oregano zijn logischerwijs afgestorven, maar de bieslook piept alweer omhoog en de peterselie is zelfs nooit weggeweest!
   

   
   
  En dan de tuin! Hier had ik in de herfst nog een paar plukslamixen gezaaid. De mizuna doet het daarvan nog steeds goed, net als dit plantje, dat er uit ziet alsof ie gaat bloeien? Geen idee of dit plantje in de mix hoort of dat het onkruid is Er staan er meerdere van in de tuin. Paksoi misschien?
   

   

   
  Hier een overblijfsel van de spruitjes die vorig jaar spruitloos en zielig bleven. De winter heeft hem goed gedaan lijkt wel, want hij ziet er toch verdomd goed uit ineens!
   

   
  En dit is een spruitplant die vorig jaar ook zielig was maar wel spruitjes gaf, die we om obvious reasons destijds nooit meer hebben geoogst
   

   
  De winterpostelein waar we al een aantal keer van geoogst hebben, en die er elke keer als ik op de tuin kom nog weelderiger bij lijkt te staan:
   

   
  Dit is een wat droeviger verhaal... hier had de veldsla die ik van huub gekregen had moeten staan. Er was vlak na het zaaien in de herfst een zee van groene zaailingen verschenen, maar of dat nou uiteindelijk de veldsla was... Ik denk het niet! Zo sneu staat dat stukje er nu bij:
   

   
  Gelukkig lijkt een random zaailing die als minibaby in de tuin stond toen we het stukje adopteerden wel aan te slaan. Het lijkt me gewoon sla?
   

   
  De rucola heeft de winter ook overleefd en de niet geoogste plantjes zijn (nu al!) aan het doorschieten. Daar kan ik hopelijk binnenkort zaadjes van oogsten, want het was echt een hele lekkere soort!
   

   
  Rechts nog een keer de rucola, in het midden de raapsteeltjes waar we ook al een aantal keer van hebben gegeten, en links de knoflook. Gewoon biologische knof van de appie, ze zijn bijna allemaal opgekomen!
   

   
  En de rabarber komt tevoorschijn! Wat een prachtige kleur heeft dat blad zeg, fenomenaal. Ik verheug me erg op mn eigen rabarber, oma maakte dat vroeger ook altijd zo heerlijk klaar. Ik ben benieuwd hoe groot de plant dit jaar al wordt.
   

   
  En tot slot de bloemkool. Ook dit is een erfenis van de vorige tuinder, dus geen idee wanneer deze bloemkool vorige zomer precies is geplant. Het waren er 2, en in de herfst waren ze beide nog geen 10 cm groot en helemaal geel/paars. We hebben de grond er omheen enigszinds gemulcht van de herfst, en de bloemkooltjes wat aangeaard, want de steel was nogal hoog. De ene bloemkool is toen heel enthousiast begonnen met het ontwikkelen van een bloemknop, maar toen kwam de regen en de kou en dat heeft ie niet overleefd. Deze daarentegen ziet er nu prachtig uit! Hopelijk kunnen we hier dus nog een mooie bloemkool van verwachten:
   

   
   
  Aan alles is wel te merken dat het een zachte winter was. In een ander tuintje heeft zelfs een afrikaantje de gansche winter staan bloeien! En nu nog steeds, dat betekent dat ie al sinds juli in bloei staat... dat is toch wel bizar. De tuinen lijken de zachte winter verder niet heel erg te vinden. Maarja wat weet ik er nou eigenlijk van? Ik hoop dat we van de zomer niet overspoeld worden door plagen
   
  Enfin, om af te sluiten nog even iets anders. Zo ziet mijn hond er uit als ik mn schoenen aan wil doen om naar de tuin te gaan, en zij mag niet mee:
   

   
   

 8. mijke
  Wat kan ik wel doen met zaadjes, als ik ze niet in de grond mag stoppen? Sorteren! Dit idee heb ik goed gejat van Huub. Ik heb per soort een envelop gemaakt, en aan de hand van het Vergeten Groente boekje en de Groente & Fruit Encyclopedie van elke soort opgezocht of je ze binnen kan voorzaaien, wanneer, wanneer je ze in de volle grond kan uitplanten of zaaien, vanaf wanneer je kunt oogsten, wat ze nodig hebben qua zon en water, hoe groot ze worden en of ze 1-jarig of vast zijn. Dit heb ik per soort op de envelop geschreven. Nu hoef ik ze alleen nog te sorteren op vroegste zaaidatum.
   
  Het is echt belachelijk hoe veel zaadjes ik al heb gekregen via hier, facebook etc. En dan is nog niet eens alles binnen! Overweldigend en hartverwarmend. En dan scheen de zon ook nog eens vandaag. Beter wordt het niet, toch?
   

 9. mijke
  Het verhaal van mijn moestuin begint eigenlijk in mei 2013, als ik 5 kruidenplantjes koop, en 5 bakjes met zuignapjes om ze aan mijn raam te hangen. Ik woon midden in de stad, zonder tuin, en heb bedacht dat ik een raamtuin ga maken.
   
  Nog geen drie dagen later heb ik ineens een huis. Verhuizen! En samenwonen, met vriendlief, de plantjes gaan mee want we krijgen een balkon. Maar eenmaal verhuisd blijkt het feest nog groter; we hebben een buurtmoestuin! Achter de flat in de straat ligt een klein lapje grond waar we gratis een tuintje kunnen krijgen. 't Is klein, maar erg gezellig. We worden op de wachtlijst geplaatst, want er is nog geen tuintje beschikbaar. De buren zijn verschrikkelijk aardig en zo komt het dat we al wel mijn kruiden en wat sla in een hoekje van de buurman zijn tuin mogen planten. Verschrikkelijk verslavend, dat tuinieren enzo, dat smaakt naar meer!
   
  De hele winter heb ik het hele internet afgezocht naar zo veel mogelijk informatie over tuinieren. Ik heb de cursus Humisme gevolgd bij Marc, en me aangemeld voor de online jaarcursus Natuurlijk Tuinieren van Frank. De Groente&Fruit Encyclopedie is binnen, een boekje over vergeten groentes, en dus zat ik avonden achter elkaar met de boeken op schoot om te bedenken wat we wilden verbouwen. En volgende maand is het dan ook eindelijk zo ver, want dan krijgen wij ons tuintje!
   
  En dit is hoe het tuintje begint:
   

   
  Bijna alle zaadjes in deze foto heb ik gekregen van superlieve mensen op facebook en dit forum. Supertof! Ik vind het echt hartverwarmend hoe gul tuinierders zijn, ik voel me bijna jarig! Van Bit kwam er zelfs een heel pakketje met de post, met stekjes van 7 verschillende soorten munt:
   

   
  Dus zo begint mijn tuin. In zakjes en potjes. Ik ben er klaar voor, laat het avontuur maar komen!
 10. mijke
  Mijn tuin is nog niet. De verdeling van de moestuintjes gaat binnen 2 weken gebeuren zodat ik dan weet welk stukje van ons wordt. Maar dan nog kan ik niet beginnen, want op 15 maart komt de gemeente 5 kuub teelaarde en 5 kuub compost brengen. Dat moet eerst aangebracht worden op de tuintjes voordat het echte werk kan beginnen. En dan wil ik ook nog een verhoogde bak maken.
   
  Opzich geen probleem, zo heel erg lang duurt het nu echt niet meer. Maar de lente, hij kriebelt zo! Hij pakt me bij de neus, overvalt me van achter, neemt me aan de hand en lacht me toe. Kom Mijke, zaai me, zaai! Nee lente, toe, nog even wachten, heel even geduld nog! Ok, ok... Vooruit dan, bovendien heb ik geen kweekkastjes, geen koude bak, geen kas, geen warmtelampen, dus vrijwel alles wat ik in mn tuintje wil kan ik pas in maart (voor)zaaien. Er valt gewoon nog niks te doen.
   
  Maar de zon scheen vandaag zo heerlijk, en op facebook gaf iemand 12 inimini schattige aardewerken potjes weg. Dat was wel een flink eindje fietsen, maar op een dag als deze is dat alleen maar fijn. Dus ik heb ze gehaald, en toen ik thuis, moe van dat eind fietsen, de potjes uitpakte was ie daar in een keer weer: de lentekriebel. Ik kon er niet meer omheen! Ik had toch niet voor niets dat hele eind gefietst om die schattige potjes te halen? Er MOEST iets worden gezaaid, maakt niet uit wat!
   
  Nu is het tuintje dat we krijgen al zo volgeplanned met lekkers dat er geen plek meer is voor oneetbare bloemen. Maar achter de flat is een lelijk grasveld en dat kan wel wat guerillagardening gebruiken. Dus ik heb bloemetjes gezaaid. Iets dat leek op kaasjeskruid, zaadjes die ik uit een uitgedroogd wildplukboeketje had gehaald. Afrikaantjes en klaproos van de buuf. Verder passiebloem (voor op het balkon), prunella grandiflora, en een bloemenmix van de lidl. Ohja, en omdat ik zag dat Alys Fowler jonge erwtenplantjes in zn geheel eet wilde ik dat ook proberen. Hiervoor heb ik gedroogde groene erwten uit de supermarkt in een "mini-kasje" (van de ah-broodafdeling) gedaan. Geen idee of dat werkt, maar Alys doet het ook zo dus we zien het vanzelf!
   
  Nu staat mn vensterbank alweer vol. Zo gezellig! Ik hoop dat ze iets gaan doen allemaal, want ik heb niet opgezocht wat de juiste zaaitijden zijn ofzo. Maar ach het is nog vroeg en als het mislukt probeer ik het gewoon nog eens als het wat warmer is. Maar voorlopig heb ik iig iets om te verzorgen, en daar was het om te doen!
   

×
×
 • Create New...