Jump to content

helena

Members
 • Posts

  1,267
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by helena

 1. helena
  Net als vorige maand kilo's aardbeien gekregen. Toen zijn ze in zijn geheel geweckt, met daaraan suikerwater toegevoegd.
   

   
  Nu maar eens sap gemaakt en in flesjes geconserveerd. En de tijd genomen om de handelingen die daarbij komen kijken op plaatje vast te leggen.
   
  Voorbereidingen: flesjes verzamelen, schoonmaken en elk potje het juiste dekseltje geven. In de vaatwasser worden de flesjes gewassen op 70 gr. programma en de dekseltjes worden in een pan uitgekookt.
   

   
   
  Etiketten verwijderen. De meest lastige lijmresten worden 1 dag met pindakaas in de week gezet. Geen gezicht maar het werkt . Nogmaals Rantje; super .
   

   
  Nog wat boeken naslaan
   

   

   
  8 kg. aardbeien eerst met kroontje er nog aan snel gewassen en ontgroent in 1 uur tijd
   

   
  Heb het compostbak gehalte gewogen: 320 gr.
   

   
  De aardbeien gepureerd in blender ( kleine stukjes erin gelaten ) en op 8 kg., 2 zakjes vanillesuiker, 1 kg. kristalsuiker en 1 fles ( eigengemaakte ) rode bessensap toegevoegd om de kleur wat donkerder te krijgen.
   

   
  2 grote pannen ermee gevuld en aan de kook gebracht
   

   
  de pruttelende, schuimende massa
   

   
  Flesjes gevuld en goed dichtgedraaid
   

   
  Met z'n allen in het al kokende water gezet. 30 min. op 90 gr. gehouden. Ik heb dan wel een elektrische ketel, gebruik daarbij toch nog een thermometer, dat is toch wel duidelijker.
   

   
  het resultaat van een nuttig besteedde regenachtige zondag
   

 2. helena
  Meten is weten. Hoeveel potjes heb je nodig om de kilogrammen groenten in kwijt te kunnen? Vaak heb ik veel te veel afgewassen, uitgekookt, klaarstaan. Dat zal me met tomaten niet meer gebeuren.
   
  De pan was bomvol met 7kg. tomaten, 1 kg ui, 1 bol knoflook, ongepeld, wat takjes van selderij en 1 laurierblad met 3 kruidnagels vastgeprikt in 1 ui
   

   
  Heb voor de sappan gekozen omdat de kruiden hun smaak, in de 2 uur dat ik hem laat pruttelen, aan de tomaten kunnen afgeven. Je hoeft niet te roeren en ik heb het idee (niet geprobeerd, nu te laat ) dat je dan minder weg hoeft te gooien. Wij houden wel van tomatenpuree maar niet van pitjes en velletjes. Door ze te stomen hoop ik een optimale opbrengst te krijgen. Ontvellen kan ook voordat je gaat pureren maar dat is veel meer werk. In de 2 uur dat de onderpan kookt, verdampt er zo'n 6 liter water.
   
  Wat na 2 uur nog in de sapketel over is, wordt gepureerd in de blender. Knoflookbol, kruidnagel en laurierblad zijn voor "bokashi" ( worden niet gepureerd".
   

   
  Uitgegoten in een zeef en met een pollepel ( dat werkt stukken sneller dan met de garde wat ik eerst deed ) door de zeef gewerkt.
   

   
  Opbrengst: 9 liter puree
   

   
  en 180 gr. pitjes/velletjes.
   

   
  Potjes worden tot aan de rand gevuld en 30 min. geweckt op 90gr.
   

   
   
  24 potjes van 370ml. ( kleine hak ) gevuld met 7kg. tomaten en 1 kg. ui. dat is per potje 291gr. tomaat en 41 gr. ui.
  Er zijn 83 tomaten gebruikt, dat is bijna 3 1/2 tomaat per potje.
  Lekker als basis voor soep of saus:
   

 3. helena
  Mooi zo'n kans een blog te maken. Gaat best tijd inzitten om de boel op een rijtje te krijgen, maar dan heb je ook wat .
   
  Dit jaar, geïnspireerd door Jet haar pompoenen"bed", van takken wat er zo mooi uitziet, hebben wij deze stadse oplossing gevonden, bij gebrek aan takwerk werd het hekwerk.
   

   
  Ik wilde eens wat soorten uitproberen en wilde wat anders, rustige kleuren. Dat werd voornamelijk wit en wat groen. Nu het najaar nadert, heb ik spijt geen oranje gezaaid te hebben. De soorten waren bedoeld als sier, wij zijn, nog, onbekend met het eten hiervan.
   
  Gezaaid op 23 april.
  De volgende bewoners zijn onder achter, tussen het blad te vinden:
   
  De mini witte tulband, is zo,n 8 cm groot, eetbaar en klimt graag. Mag ik u voorstellen: "Baby Boo"
   

   
  Sierkalebas "Nest Egg", op struisvogeleieren lijkend, niet eetbaar
   

   
  Courgette "Italian Edible", van horen zeggen lekker, ben er zelf nog niet aan begonnen. Had deze genomen omdat ze slangvormig zouden zijn, echter doordat ze bij ons klimmen, groeien ze recht. Dat is wel weer een voordeel met schillen. Deze groeit door het hek heen.
   

   

   
  De bitter gourd kalebas zou alleen in kas groeien, inderdaad, veel meer dan een beetje blad maken, gebeurt er weinig.
   

   
  "Birdhouse bottle ", niet eetbaar. Wie weet gaan we er nog wel vogelhuisjes van knutselen
   

   

   
  "Sweet dumpling, klein en eetbaar
   

   

   

   
  Heb ook geprobeerd komkommer hier tegenaan te laten groeien maar die verpieterde helemaal. Heb hem toen op de composthoop geslingerd. Echter komkommer gaf het niet op en heeft zich daar genesteld en al veel vruchten geleverd
   

   
  20 juni nog gezaaid om komkommer te vervangen; Helaas niet genoteerd welke soort
   

 4. helena
  Voordat de 2de ronde wordt geoogst eerst maar eens foto's gemaakt van de div. soorten in 24 grote potten. Gezaaid op 13 jan., bloeiend in deze grote potten verplant ong. eind mei en op de vensterbank gestaan tot begin, half juni. Daarna was ik het beu en heb ze buiten gezet, met z'n allen bij elkaar in de voortuin. De oogst valt me zeker niet tegen ( vorig jaar buiten was geen succes ), volgend jaar gaan ze de volle grond in in de volkstuin. Bij anderen zie ik dat ook goed gaan.
   
  Paprika's:
   
  hiervan is al eerder flink geoogst, diep paarskleurig, had geen idee dat ze rood zouden worden. Z.N.
   

   
  Een rode puntpaprika Z.N.
   

   
  Reina F1, mooie grote vruchten
   

   
  Golden wonder
   

   
  California
   

   
  Een oranje Z.N.
   

   
  jubilanska
   

   
  pepers:
   
  Had deze week niet eerst mijn aantekeningen nagezien en dus maar geproefd; is het een peper of paprika. Nou daar was geen twijfel over mogelijk
   
  hot apple
   

   
  Ring of fire, deze is nogal dorstig geweest
   

   
  5 colour
   

   
  red cherry
   

   
  amando F1
   

   
  cayenne
   

   
  en de prairie fire geen aandacht heeft gehad
   

   
  Qua vorm vind ik de hot apple en red cherry peper erg leuk. Qua grootte lopen de F1's duidelijk voorop, opvallend bij deze is wel dat de vruchten later kwamen. Is dat toeval dat ze later en wel groter zijn?
 5. helena
  Vorig jaar dankzij dit forum deze radijssoort riesen von aspern ontdekt. Het was mijn eerste jaar en ik moest nog veel leren ( nu net zo goed ). Het zaadzakje vermeld zaaien van begin april tot eind juli. Deze zijn 20 juni gezaaid. Nu, ruim 2 mnd. later genieten we van deze soort. Een paar knolletjes per dag is voldoende om op te knabbelen, lekker pittig. Helaas nu geen verjaardag om er leuke hapjes mee te maken. Heerlijk en kleurrijk in reepjes door salades! De grootste knoepert woog 312gr. , helaas was deze een beetje taai, niet genoeg vocht gekregen tijdens de hitte afgelopen week.
   

   
  Echt vind het wonderbaarlijk en geniet van deze radijs. Heeft wel de ruimte nodig met zaaien
   

   

 6. helena
  Vanochtend de inmaak/weck van vorig jaar, gesorteerd. Potten stonden behoorlijk door elkaar. Was dus weleens nodig om te weten wát heb ik eigenlijk staan daar onder in die kast. De boel is weer proper, dus mogen er foto's van gemaakt . Door zoveel maten potten, best lastig stapelen, afgelopen jaar veel potten gespaard, dat komt er steeds beter uit te zien. Hoewel wát een voorraad staat er nog, hoef een aantal soorten niet in te maken dit jaar.
  pastasaus, tomatensap, aardbei-pruim, aardbeien op sap, aardbeienjam, rabarber/pruim, perzik-perenmoes, doperwten en augurk en kerstomaatjes op zuur.

  vliebessen- pruim, vlierbessen sap en jam en appelsap
   
  weeral pastasaus, rode bessen/vlierbessensap ( van vorige week ) en nog wat appelmoes en peren

 7. helena
  De zelf gezaaide ijsbloemen, die nog niet bloeien

  Lobelia's doen het mooi, volgend jaar wil ik graag de lichtblauwe kleur. Combineert mooi met rode geranium's, Als ze zouden bloeien

  korenbloemen, blijven m'n favoriet

  malva

  de zichzelf ( ondanks zeer koude winterperiode ) uitgezaaide afrikaantjes zijn vorige week gaan bloeien, tussen de, in oktober geloof ik gepootte,uien.

  De lathyrus en petunia verwelkomen me bij buitenkomst met heerlijke geuren. De petunia's zouden pendula zijn, hier blijven ze recht omhoog groeien. Heb nu voornamelijk veel witte siererwten, volgend jaar graag alle kleuren. Elke dag worden vaasjes gevuld, voor mezelf, de kamers van de kinders, de uitwonende kinders, buurvrouwen die langswandelen krijgen een bosje in de handen gedrukt en voor op het werk.
   

 8. helena
  Bij gebrek aan vensterbankruimte, hangpetunia’s alvast in balkombakken gezet. Gezaaid in januari en al best ( te ) groot. ‘Avonds goed de temperatuur in de gaten houden, bubbelfolie bij de hand hoop ik dat ze me het voortijdig buiten zetten niet kwalijk nemen. Zien er nog wat slapjes uit, komt hopelijk wel goed met dit weer en belonen ze me een warme zomer lang met bloemen en een heerlijke geur ( want daar ging het om ).

 9. helena
  Vandaag heerlijk weer eens vrij en van de zon genoten ín de tuin, natuurlijk. Bedden in de moestuin voorzien van ikea glasgordijnen, buurman vond het er wel deftig uitzien. Moeders heeft ze met 3-en aan elkaar genaaid en ik ben er reuze blij mee. De konijnenpopulatie hopelijk niet. Ga de laatste tijd naar de tuin om te zien wat de dagschotel van konijn was, heel vervelend. Erwtjes, snijbiet, sla, radijzen, aardbeien knagen ze kort. Hopelijk is dat nu voorbij. Moestuinder op hetzelfde complex vertelde dat hij er een te pakken had gekregen en die zijn verdiende loon heeft gegeven; dagschotel ........
  Heb afrikaantjes gevonden die zichzelf hadden uitgezaaid, leuk! De plantjes van vorig jaar zijn een aantal weken geleden pas eruit gehaald , slordig ja, handig dus ook. Ga er dit jaar van elk soort ( 3 st. ) apart planten om zichzelf uit te zaaien. Het zaad heeft de -15 van afgelopen winter ook overleefd, kan heel wat hebben dus.
  Dahlia knollen steken eindelijk de neusjes boven de grond. 2 de week van maart , gelijk na aankoop in diepe bakken gepoot. Vreesde al dat ze het te koud hadden gehad, ook dit komt weer goed.
  Heb net besloten de tomatenplanten binnenkort in potgrondzakken van 20 ltr. te planten. Heb er voldoende lege van en zoek al weken naar potten/emmers van minstens 15 ltr. maar kom er niet makkelijk aan. De zakken die er liggen zijn aan weerszijden al geperforeerd, mooi meegenomen toch? Ben benieuwd of het gaat lukken.
  Vandaag de laatste pootaardappelen in zakken gedaan. Die van de eerste ronde aangeaard en houtas gegeven. Ondanks de kou doen de aardappelen het goed. Kijk nu wel uit naar hogere temperaturen wat andere groenten een groeispurt mag gaan geven. Nog steeds goed plantweer, dat wel. Ga de ijsheilig gevoeligen maar eens laten wennen aan buiten klimaat, is met petunia's ook goed gegaan.
 10. helena
  De 9 x 1 mtr.kolen doen het best. Bloemkool Alpha, waarin eindelijk kool in wordt gevormd ( blij als een kind ) , zo ook de boerenkool reflex, savooyen de bloemendaalse gele en witte kool roem van enkhuizen. Onder de vitrage komen de prachtplanten niet tot hun recht maar doen het er wel prima onder. Binnenkort eens wat boerenkool oogsten, die krijgen last van ruimtegebrek.

 11. helena
  Wilde vandaag alleen wieden, dat loopt anders: de eerste peultjes geoogst maar vooral vitrage eroverheen gedrappeerd om de vogels voor te blijven. Eerste luis in tuinbonen ontdekt, dus toppen eruit geknepen. Ondanks dat de dille ertussen staat en lieveheersbeestjes op bezoek bij de bonen dus toch dat zwarte kruipende ongedierte op de planten .
  De eerste bessen beginnen te kleuren en daarvoor heb ik nog geen netten oid., daarvoor nog eens snel op zoek .
  Bezoekers mogen best meeeten maar moeten wel wat voor ons overlaten
 12. helena
  Morgen 6 april om 21.20 uur volle maan in teken maagd. ( ideaal om oplossingen voor problemen te vinden)
  Tijdens de uren van volle maan wordt op aarde een duidelijk voelbare kracht op mens, dier en plant voelbaar. Op deze dag verzamelde kruiden hebben meer kracht en bomen die op dit tijdstip worden gesnoeid, kunnen afsterven. Wortels moeten altijd bij volle of afnemende maan worden uitgegraven; ze bezitten meer kracht. Ze mogen niet worden blootgesteld aan zonlicht, wanneer ze voor heilzame doeleinden zijn bestemd, en daarom zijn de nachtelijke uren geschikt. Maan zorgt ervoor dat er voldoende licht is om een bepaald kruid te herkennen.
  Bemesten met volle maan is de juiste tijd. Je kunt ook ieder gewas op de juiste dag doen maar vind het zelf makkelijker volle maan aan te houden, simpel omdat het makkelijker te onthouden is. De enige uitzondering is in het teken leeuw, deze geeft kans op verbranding. Deze maand in het teken maagd, dat is sowieso gunstig voor elke vorm van bemesting. Wát ik ga bemesten moet nog even worden uitgezocht. In ieder geval de aardbeiplanten die nu voldoende rust hebben gekregen na het planten en de grond waarin ze terecht zijn gekomen ziet er schraal uit.
   
  Voor diegenen die willen mediteren:
  A.s. vrijdagavond tussen 20:00 en 21:00 uur is er een meditatie voor Moeder Aarde. Bundel de energie en de vrede en stuur die in gedachte naar een chakra van de Aarde, en wel het chakra dat gelegen is recht onder de pyramide van Cheops te Gizeh in Egypte.
 13. helena
  Heb zojuist Glenn's hete peper saus filmpje gezien. Zelfs met het nemen van een mespuntje van dat goedje zouden bij mij de vlammen er al uitslaan. Nu ik zo'n beetje bezig ben met de sterrenbeelden waarin de maan staat, kom ik ook tegen; geen kunstmest gebruiken op een leeuw = vuur = vrucht dag. Die combinatie geeft verbranding bij je planten. Zou het dan ook zo zijn dat wanneer je zelf een vuurteken bent, je niet zo'n pittig eten kunt verdragen? Bij ons in het gezin is dat wel zo. Viel mij al eerder op dat aarde mensen in mijn omgeving juist wel heel pittig kunnen eten. Is dit toeval? Wat is jouw sterrenbeeld en wat vindt jouw lichaam van zulk een heet eten?
 14. helena
  witte kool, net als de boeren- gezaaid op 5 maart verspeend.
  In het kasje wacht de bloemkool om uitgeplant te worden, De nieuwzellandse spinazie is ook verspeend en mag nog even blijven. Die houdt niet van kou. Ook te zien voorgezaaide klimspinazie en lathyrus odoratus die ook naar buiten mag.
  Winterprei 2 bakjes, tabak, savooien en basilicum doen hun best het daglicht te vinden.
  Vandaag gezaaid: cosmea laag en hoog en asters. Deze staan nu ook buiten in het kasje. Hoewel geen bloemdag, wilde het hoofdstuk bloemen zaaien afgerond hebben.
 15. helena
  Proefje of ook ik foto's kan plaatsen.
  Hier de boerenkool plantjes Reflex F1 die zojuist zijn verspeend. Had deze soort afgelopen jaar ook en die heeft de vorst prima doorstaan, mag daarom nog een ronde. Omdat vorig jaar de planten niet echt uitgegroeid waren, nu eerder gezaaid in bakjes in koud kasje. Zometeen nog wat kattengrit erop doen tegen slakken en dan mogen ze buiten blijven in de open lucht.
  Wel vreemd; heb 2 merken met deze soort boerenkool. De een zegt zaaien vanaf juni, de ander vanaf begin april...
 16. helena
  Gisteren de tomatenplantjes een plastic omhulsel gegeven in de vorm van halve fles met opening om te ademen. Had flessen over nadat de grootste paprika en peperplantjes ( die het daarin best naar de zin hebben ) er niet meer in pasten en wilde de tomaten en komkommer nog voor even, ze groeien best hard, verwennen, pamperen. Dáár zijn deze niet op gesteld, dat weet ik nú. Hebben last van claustrobofie? 6 van de 22 tomaten- en 2 van de 7 komkommerplantjes zijn in minder dan een dag tijd overleden . Weer wat geleerd.
 17. helena
  Worteldagen: morgen wieden en donderdag na het werk worteltjes en uien planten. Ook vooral water geven morgen en donderdag, het stuift zowat, hierna volgen de bloemdagen as vrijdag en zaterdag , dan geeft water geven meer kans op ziekten, problemen. Er valt nog wel wat te verspenen en zaaien op deze bloemdagen.
  Gelukkig worden deze gevolgd door bladdagen; zondag en maandag, dan is water geven weer heel gunstig.
  Het water geven of juist niet op de juiste dagen doe ik dit jaar precies volgens de maankalender.
 18. helena
  Met goed voornemen op pad om met geleend toestel van man, foto's te maken, geheugen vol. Tuurlijk
  Recht zaaien is ook een kunst.... Hoewel er touwtjes waren gezet, kronkelen de rijen behoorlijk. Het wortelzaad op band bij Aldi morgen ga ik toch eens proberen, hoeft er ook niet uitgedund te worden. Vind het nogal lastig "plantjes" weg te gooien en doe dat dan ook niet....
  Foto's volgen asap, als.... ik het toestel nog eens mee mag nemen .
 19. helena
  Seizoen is al een paar maanden begonnen maar ga met terug werkende kracht de werkzaamheden hier in mijn seizoen zetten.
  Zal zo meteen zien of mijn rubriekje is geopend, zo handig met dit soort computerdingen......
  Nu eerst naar de tuin om het onkruid tussen de opkomende worteltjes te plukken
×
×
 • Create New...