Jump to content

helena

Members
 • Posts

  1,267
 • Joined

 • Last visited

Blog Comments posted by helena

 1. Die hagel, brrr. Het moestuinseizoen lijkt zo wel erg snel voorbij te gaan.

  Had jij de borlotti's ook uit de doos? Hier waren ze ook laag, wat een verschil met de stokbonen in opbrengst. De blauhildes heb ik te groot laten worden om ze klein te kunnen eten en dat terwijl ik op de beschrijving er zelf nog bij had gezet; jong oogsten. Had geen idee dat je dat dan doet voordat de bonen worden gevormd. En zo leren we steeds weer bij.

  Mooie oogst, Helly. Al lezend voel je jouw genieten. .

 2. , ook ik moet eens gaan googlen wat postelein is. Heb het voor het eerst gezaaid en nog nooit gezien, laat staan gegeten. Ook haal ik al tijden onkruid weg op de tuin, waarvan ik al aan meerderen vroeg: "Wat is dit? " Een antwoord kwam er niet. wat nu wel erg lijkt op wat nu postelein is...... Heb je inmiddels al postelein gegeten?

 3. Ik heb die van de 1ste foto nog niet geproefd. Ging uit van de vorm en dacht paprika, ben nu gewaarschuwd . Zou wel een mooie grote peper zijn dan. Ik heb het eens nagekeken, ik had inderdaad een paar zaadjes 5 colour van jou, ook van freggel. Die van freggel zal dan de echte zijn en van jou de nieuwe soort . De hot apple en jubilanska kwamen ook van jou, Jet .

 4. Niet moeilijk hoor Jeanne, gewoon aan beginnen. Mijn missers hoef je niet meer te maken:

  Broccoli en bloemkool worden na het wecken zo zacht als babyvoeding. Deze verhuizen van mijn voorraadkast naar het bord van kleinzoon.img011569511340893695.JPG

  Het juiste deksel, weckpot en ring bij elkaar vinden gaat ook niet vanzelf. De tomatensap in deze potten is prima geconserveerd, alleen kan de pot niet meer geopend worden. Met een mes frutten wil soms goed gaan, gaat dan wel ten koste van het deksel waar stukjes afbreken. Ga ze toch niet meer gebruiken dus dat geeft niet. Wel jammer van het werk. Al doende leert men img011347621340894004.JPG

 5. Vind de boerenkool ook best vroeg, komen die de winter wel door? Want dat was de bedoeling. Vorig jaar waren ze te klein, dus nu op tijd =vroeg gezaaid 5 maart. Ze hebben juist net hogere bogen gekregen. Zo hoog zullen ze toch niet worden zeker? Daar waar er 3 planten op een meter staan naast elkaar wordt de middelste rij eerst geoogst, desnoods om in te vriezen. Had teveel planten en weggooien... .

 6. Volgens Velt: na 6 tot 8 trosjes bloemen wordt gewoonlijk de kop uit de plant gehaald, zodat die minder aantrekkelijk wordt voor luizen.

  Volgens groente & fruit encycl.: u kunt de planten toppen als de onderste peulen beginnen te zwellen. Dit om aantasting door de zwarte bonenluis te verminderen en om de uitgroei van de peulen te bevorderen.

  Je kunt het dus niet voorkomen wel verminderen.

  Helaas heb ik door de schrik dat de bonen visite hadden, onmiddelijk de toppen eruit geknepen en ben daardoor vergeten dat je ze kunt eten.... Mijn toppen liggen nu in de compostbak.

 7. Ja Rantje, hou ze maar goed in de gaten. Ook bij mij zitten er al sinds het planten mieren bij de tuinbonen. Volgend jaar breek ik de toppen eruit vóór de luizen de jonge blaadjes in de gaten krijgen. De onderste bonen zijn nog niet gezet, hoop wel dat ze nog uitgroeien, want tuinbonen lusten wij het hele jaar wel 1 keer in de week. Maar goed, wacht af. Bij de peulen vreesde ik in het begin van de groei een vreemde ziekte omdat het blad er niet helemaal groen uitzag. Na wat googlen bleek dat gewoon peulenblad te zijn, haha weer wat geleerd.

 8. Overkap je nu alles met vitrage of hoe moet ik me dat voorstellen?Die kant lijkt het wel op te gaan. Het is geen gezicht al die gordijnen maar dat gezicht van mij is er nog erger aan toe wanneer er weer bezoek is geweest haha. Heb er ook nooit aan gedacht te moeten strijden tegen konijnen. Met de elementen om gaan leek mij dé uitdaging

  .

 9. Ik wil wel een foto zien als je de tomaten in de zakken hebt geplant. Goed Helly, ik zal fotó plaatsen. wacht nog even op de Aldi. Hopelijk hebben ze volgende week ( net als vorig jaar eind april ) geraniumpotgrond in de aanbieding. Ga dat gebruiken voor de tomaten.

  Heb je nu ook hoge tunnels? Of zijn die gordijnen niet zo breed?

  Nog geen hoge tunnel ( nodig ) Ben van lieverlee de tuin aan het inrichten. Toen we de tuin overnamen lagen er een aantal roestige, niet zo hoge bogen. Niet mooi, ze voldoen wel. Heb een bed met bladgroenten en met erwten/peulen/radizen en wortelen en kolen. Nu past dit nog onder deze bogen....
 10. Oh Helena,

   

  als ik je berichten zo lees dan moet je eigenlijk een keer op bezoek bij onze voormalig buurman. Liefkozend noemen wij hem onze druïde. Hij woont sowieso in een waar walhalla, maar hij neemt je bij je bezoek ongetwijfeld mee naar de prachtigste meditatieplekken en indrukwekkende krachtvelden hier in de buurt.

   

  Hoi Leslie, was al stikjaloers op jou en de mooie plek waar je woont, nu helemaal, dat snap je, een druïde en krachtvelden..... Die buurman is voormalig maar woont nog wel bij je in de buurt? Helaas kan mijn tuin me niet missen en ben ik geen reiziger. Dat zit er niet in. Heb jij de krachtvelden al eens gevoeld?

 11.  

  Op mijn kalender staat dat het een ongunstige dag is morgen???

  En jullie hebben het over de piepers en radijs enzo... Wij hadden het gisteren over vandaag zaaien en poten, niet over morgen, vandaag......op de kalender te zien kon dat vanaf 11 uur. ik begreep ook zoals het er stond dat het wel kon.

   

  En dat bemesten, kan dat de hele dag of ook bij voorkeur op die tijd die je noemt? bemesten kan nu, worteldag. Dat komt niet zo nauw als met de kruidenwortels.

   

  Ik kan dat stukje over sla ook nergens meer vinden, wanneer was het nou dat je hem absoluut niet moet zaaien? Met sla werk je na volle maan, bij afnemende maan op een bladdag

 12. Ik ben morgen jarig, heb het huis vol visite, dus mediteren zal er niet van komen Nee mediteren temidden van je visite ( hoewel wie dát kan, kan echt mediteren ) doe maar niet. Ga jij maar genieten op je verjaardag, alvast van harte

   

  Zelf vind ik het best lastig de rust te vinden om te mediteren.

   

  Nu ik zo je berichtje lees, vraag ik me af, ben je wel eens bij de piramides geweest? in Gizeh? Wij twee jaar geleden, en het is echt een magische plek... (ik ben iets nuchterder, maar daar stond ik ook met m'n mond vol tanden!)Leuk te horen dat je het zo ervaren hebt. Nee ben er niet geweest, helaas. Weet wel wat van het magische daar vanuit opleiding en interesse.

 13. stel je voor dat ik ipv de valeriaan ( voor de rust) de wortel van het huppelkruid eruit trek. Ik doe het wel overdag bij bewolkt weer ( wat zou dat voor iets ergs zijn, het zonlicht op de wortels? afname van de werking oid?)

  Klopt heeft met de werking van het kruid te maken. Na zonsondergang is het nog niet gelijk donker, toch? Of je gebruikt een zaklamp?

  Straks ga ik de eerste aardappels planten.

  Ja hier gaan ook nog wat piepers, nicola, de grond in. Ook wortelen en radijs. Knoflook opnieuw poten, van afgelopen najaar is alles bevroren. Stond wel in potten, had het in de volle grond wel overleefd, misschien. Dat doen we over een half jaar weer.

 14. Water, Aarde, Lucht en Vuur, er valt dus weinig te concluderen wat "heet" ermee doet. Hoe het op elkaar reageert, is voor mij ook een vraag. Hier vooral vuur en luchttekens in de familie. Valt verder op dat water zeldzaam is. Op de verjaardagskalender geen enkele kreeft of vis. Die hebben, denk ik dan, eigenschappen waar we nu niet mee om hoeven gaan, daar leren we dan op een later moment ( ? ) van.

×
×
 • Create New...