Jump to content

Yuras

Members
 • Posts

  1,026
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Yuras

 1. Yuras
  Afgelopen seizoen had ik last van vliegende concurrenten, die waren altijd als eerst voor de kersen... Netten over de bomen helpt weinig - te veel bomen, te dichtbij elkaar enz... 
  Daarom besloten om kersenkooi bij huis (2.2x8.4m)te demonteren en op het landje te plaatsen met afmetingen 4.0x9.0m.
  Als eerst, alle boompjes eruit en tijdelijk inkuilen...

  Daarna laten grond frezen om beetje te egaliseren...
  In 3 jaar tijd met flinke laag van snippers de grond van harde klei naar losse bosgrond betoverd... (was het als zo
   
  Vandaag paalhouders met de palen de grond ingeslagen... 
   
  Wordt vervolgd......
 2. Yuras
  OK, groentebed is klaar, ziet goed uit, wel ben ik tevreden. Maar, wat dan? Het staat op kniehoogte boven de rest van de tuin, en boompjes blijven in het modder leiden. Moet hier ook iets gebeuren. Dus, mouwen omhoog....
  Stap 1. Alle boompjes uitgraven en op derde (nieuwe) tuin omkuilen.
  Stap 2. Grond laten ploegen en frezen. Maar dat was niet makkelijk, want zware dikke natte klei was bijna onmogelijk met mini-trekker te ploegen en helemaal onmogelijk om te frezen - klei blijft plakken op schijven. Tja. Wachten tot de grond droogt iets was geen optie. Dan wat? Spade.
  Stap 3. Met touwtjes grond tekenen - waar komen bomen rijtjes en waar tussen gangen. Bomen rij wordt 60cm breed, gangen 1.0 en 1.5m. (wwet dat te smal, maar heb te veel bomen ). Het aarde van de gang gaat naar de bomen rij. Dus gang wordt dieper, rij wel hoger.
  Stap 4. Gegraafde gangen vullen met houtsnippers. Eerste 1/3 was makkelijk, dan kwamen problemen. Boomzager, die houtsnippers voor de ingang naar de tuinen brengt en maakt hier een hop, werd door gemeente op vingers getikt - dit terrein is van gemeente en niks hier opgeslaagd/gedumpt mag worden. Dus - snippers moeten weg, en ze waren weg. Ik was bijna in paniek. Maar, gelukkig, kwam die man af en toe met snippers direct op de terrein van vereniging en eindelijk mij klus was klaar.
  Stap 4. Tussenstap . Als 2 of meer rijtjes klaar zijn met ophogen en vullen, plant ik mij boompjes in. Dit keer wel in strikte order - perziken met perziken, abrikozen met abrikozen enz .
  De foto's geven enige gevoel wat en hoe et gebeurd.

   
  Wordt vervolgd.......
 3. Yuras
  In oktober 2016 kreeg ik in huur een stukje grond 155m2 bij tuinvereniging de Smalle Steeg. Goed, aan de slaag, grond bewerkt, boompjes geplant, snippers bovenop gelegd. Hmmm... zegt vereniging, moet hij iets meer werken, en ik krijg tuin de bij in april, zelfde 155m2. Beide tuinen waren het laagste (en natste) punt van de vereniging. Ok, aan de slaag. Vijver voor afwatering gegraven, grond bewerkt, boompjes geplant, snippers bovenop gelegd.... In september, na terugkomst van leuke vakantie in N. Frankrijk hoor ik van buurvrouw, dat ze gaat stoppen met het tuinieren en wilt dat ik neem haar tuin over. In veel twijfels zei ik, dat dat mag niet - volgens statuut van vereniging een persoon mag 1 tuin huren, en ik al twee heb. Maak je niet zorgen, zei buurvrouw, ik regel het in bestuur. Ok. vanaf oktober 2017 heb ik derde tuin van 190m2. En lijkt het, dat ik een grote "landheer" word...
  Khm. Alles goed, maar na de regenval afgelopen herfst, had ik flinke wateroverlast. Dus, moet iets gebeuren. Maar wat? De eerste tuinen zijn/waren als laagste punt genoemd, dus logisch was die tuinen iets omhoog krijgen. Helaas, padjes van de Smalle Steeg zijn inderdaad smal, zelfs persoon auto kan niet in. De grond moest ergens gelost worden en dan met het kruiwagentje naar de tuinen vervoerd. Voor 500m2 vind ik te zware klus. Wat dan? Aha, in N. Frankrijk een lasagne bed gekeken, en - Voila - ik maak lasagne niet verhoogd maar wel verdiept, en de grond komt ter ophogen van de rijen met de bomen.
  Eerst lasagne gemaakt voor de groente. 19m lang, 75cm breed, ong 70cm diep. Wel de randen van lasagne iets boven de achterburen tuin gekomen...
  Eerst laag van takken en soortgelijke afval, dan laag van wat nog groen bleef, dan laag van houtsnippers, dan laag van geslingerde koemest, weep groen, snippers en bovenop goede aarde (natuurlijk met beetje grond tussen elke laag).
  Fotoverslag.

  Wow, zei ik. En dan echte werk begonnen...
  Wordt vervolgd.
 4. Yuras
  Vorige november heb ik tuin in gebruik gekregen bij de tuinvereniging De Smalle Steeg, slechts 7min fietsen van mijn huis.
  De tuin was echt verwaarloos en werd dor leden als dumpplek voor verschillende tuinafval gebruikt. De bestuur van vereniging was ontzettend blij mee, zelfs gehuurd kleine graafmachine en alles netjes ... opgeruimd en grond beetje egaal gemakt ... Binnen week de tuin was vol (overvol) met boompjes, zaailingen, potten en gedekt met houtsnippers. De rede om dit tuin te nemen was dat het is nast de tuin van Persica (het was ook zijn advies) en daar kunnen wij met nog een gekke Turk (zelfde gekte als bij ons) kleine club stichten.... Helaas, was het te kort toen wij samen drie kletste...
   
  Maar ja, ik blijf nog in het leven en ga door. Afgelopen zaterdag een telefoontje, van bestuurder van tuin vereniging. "Yuras, wij willen dat jij de tweede tuin neemt, nast huidige. Die is te nat, te veel werk om in order te brengen en wij bang zijn dat is onmogelijk te verhuren. Neem het gewoon ... gratis, AUB" WAT? zei ik... "Gewoon .. gratis, plant boompjes, is beter fatsoenlijke en onderhoudende tuin hebben, gratis, dan weer verwaarloos dumpplek" ... OK, zei ik. Maar wel afval moet weg en grond frezen. "Ja, wordt gedaan"
  Hmmm Graafmachine weer nodig - in bepaalde delen het grondwater niveau nu is 0cm, en in de zomer 20cm.
  "Geregeld" - zei bestuur, "maar dit keer moet je zelf betalen. 75E."
  Ha, zei ik, dan wordt het vijver, 2m diep, om of kleilaag doorbreken of het water level te verlagen...
  Vandaag heb ik getekende contract binnen... Tja. leuk, reden voor jubelen, en voor mauwen omhoog...
   
  "Oude" nieuwe tuin...nr40
  nog "oude" nieuwe tuin met links stukje van "nieuwe" nieuwe tuin
  "Nieuwe" nieuwe tuin...nr41
  "Oude" en "Nieuwe" tuinen
  andere uitzicht op "nieuwe" en "oude" tuinen...
   
  Nog aantal zaailingen kunnen de volle grond in...
 5. Yuras
  Tja... Mijn oude grote walnoot is weg... Wel de ruimte voor pruimen en appels...
  Van morgen het was als dit...

   
  Vanmiddag als dit
   

   
  Vanavond .... Wel, iets meer ruimte...
   

 6. Yuras
  Door mooi warme en regenachtige Jun krijg ik phytophthora op mij tomaten en aardappelen.
  Terwijl Tomtato is beide tomaat en aardappel - phytophthora heeft dubbele grip op de plant. Van 4 plantjes 2 zijn in kliko geland
  Maar 2 nog blijven mooi groen en bijna niet geraakt.


  Tja, aardappeltjes gerooid en opgegeten, overblijvende planten beginnen met rode tomaatjes...

 7. Yuras
  Dit seizoen ook ik probeer de tomtato te maken...
  Ik volg uitvindingen van Frank in dit topic tomtato-t12402.html
  Eerst 7 aardappels uitlopers met wortels geselecteerd

  Laat ze iets groeien. Tomaten de bij. Gewone spleetenting. Wasknijpers om entplek vasthouden, keukenfolie eromheen. 6 stuks klaar...

  Na 3 weken 4 van 6 wel blijven in het leven en zelf begonnen met groeien, 2 hebben die executie niet overleefd - stamrot (?) aardapel-onderstam wel rot gegaan.
  Dus 2/3 wel geslaagd. Vandaag dus naar buiten. Om minder gezeik met plastic- en andere zakken te hebben, de grond in 6 vierkante potten gegaan. 4 voor tomtato's en 2 ... voor aardappels topjes, die zijn wel in het water beworteld.

  Nu, dus, eerste oogst afwachten...
  En... Betere vergroeien tomatos en aardappels wordt (bij mij) als op aardappelen onderstam minstens 1 blad blijft, denk, goed voor de saptrek.
 8. Yuras
  Eindelijk "verrassing uit Slovakije" gearriveerd. Daar zitten 5 druivenstekken André-Narancsízű-Sauvignon blanc-Traminer-Zweigeltrebe , noten van turkse boomhazelaar, slovaakse abrikozenpitten (rasnaam onbekend ), 3 soorten augurken, zaden van echte bosbessen en litouwse bosaardbeien en 2 soorten tomaten - Lycopersicon esculentum Sub Arctic Tomato (42 days) en Lycopersicon esculentum convar. parvibaccatum var. cerasiformis Coroico. Die laatste gelijk gezaaid. Ben benieuwd
 9. Yuras
  Na de snoeibeurt heb ik aantal van stekjes van Frankenthaller druif. Die staan in de grond in hoekje waar winter zon nooit bereikt.

  Nu is de tijd om beginnen met druiven stekken en hier zal ik het proces volgen.
  Eerst. Stekjes moeten (wenselijk) minstens 2 ogen hebben.

  Afknippen onder de laagste oog op ongeveer 1cm.

  Deze laagste oog compleet verwijderen (die moet mooi groen zijn).

  Vanaf verwijderde oog naar beneden ondiepe krassen (tot groene laag onder de baast).

  In de glas (emmertje, noem erop) op de bodem een laag van wat (ong 1cm dik).

  Water toevoegen tot 1cm boven de wat laag.

  Ik maak 2 groepjes - met en zonder steekpoeder - om te kijken of het verschil is Stekjes met groene label zijn zonder steekpoeder en met rode label - wel met steekpoeder.
  Beide emmertjes staan nu op de vensterbank op zuid.

 10. Yuras
  Vandaag alle nog blijvende tomatenplantjes in de kliko geland. Alles mee te maken met phytophthora. Alleen tomatito de jalapa blijven onaangetast. Maar ja, nieuwe zaden zijn gedroogd, conclusies gemaakt. Van de 30 soorten ben ik van plan slechts 20 behouden.
  - Prestige F1 matig smaak, ph gevoelig (ph=phytophthora)
  - Red Pear leuk tomatjes, zeer ph gevoelig
  - Viagra door vroege aantasting niet geprobeerd
  - Black Mavr lekkere, minder ph gevoelig. 2015
  - Supersweet 100 F1 geen super en geen sweet... ph gevoelig
  - White Naliv redelijke smaak, ph gevoelig
  - Black Russian door vroege aantasting niet geprobeerd
  - Cherrola goede smaak, leuke trossen, minder ph gevoelig 2015
  - De Barao Black goede smaak, minder ph gevoelig 2015
  - Malinovka, of Frambozena redelijke smaak, ph gevoelig
  - Yana goede smaak, veel minder ph gevoelig 2015
  - Mini San Marzano gede smaak, minder ph gevoelig 2015
  - De Barao Rose redelijke smaak, ph gevoelig
  - De Barao Giant redelijke smaak, ph gevoelig
  - De Barao redelijke smaak, ph gevoelig
  - Red Pearl goede smaak, minder ph gevoelig 2015
  - Roma door vroege aantasting niet geprobeerd
  - Mobil goede smaak, zeer ph gevoelig
  - Black Cherry goede smaak, minder ph gevoelig 2015
  - Dadel Vicasol zeer goede smaak, minder ph gevoelig 2015
  - Dadel Nijar goede smaak, minder ph gevoelig 2015
  - Tross Premium goede smaak, minder ph gevoelig 2015
  - Tombons goede smaak, minder ph gevoelig 2015
  - Red Star Romantic zeer goede smaak, minder ph gevoelig 2015
  - Mini Smak (van lidl) goede smaak, minder ph gevoelig 2015
  - Tamatito de Jalapa heel leuke micro tomaatjes, likt resistent te zijn tegen ph 2015
  - Kruizing la Jaune+Sprite goede smaak, zeer ph gevoelig
  - F3 van Honingtomaat (van Stan) zeer goede smaak, minder ph gevoelig 2015 (en F4)
  - F2 van Honingtomaat zeer goede smaak, minder ph gevoelig 2015 (en F3)
 11. Yuras
  Vandaag heb ik alle 3 bakken met ondersteboven tomatenplantjes leeg gemaakt. De experiment mislukt. Planten hebben te weinig water en waarschijnlijk voedsel gehad. Weinig tomaten met kleinere maat. 10 dagen in juni en 5 in juli met mijn afwezigheid hebben slechte rol gespeeld.
  Volgend jaar zal die bakken aanpassen, druppelwatering aanleggen en opnieuw proberen...
  Tomaten in vollegrond doen dit jaar ook niet erg goed. Sommige (standplaats onder grote waalnotenboom) doen goed, andere te vroeg door phytophtora aangetast, sommige ernstig.
  Iets later zal hier een overzicht per soorten maken, want nu niet alle rijp zijn.
 12. Yuras
  Het gaat goed met 4 tomaatjes die hangen naar beneden. Alleen steeds buigen naar boven.
  Nu nog 2 plantjes staan te wortelen (tomaten stekken) en dan word hangende tomatenreeks compleet.   
  Heb ik ook aantal tomaten in volle grond, gewoon buiten.
 13. Yuras
  Eindelijk laatste bak bezet van "bewoners".
  Nu "ondersteboven" tomatenreek is compleet.
  Laatste 2 stekken hebben hun nieuwe wortels gekregen


   
  Drainage gaatjes zijn met coffie filters gedekt en laagje hydrokorels geplaatst


   
  Het laagje potgrond bovenop

   
  Via pijpje stek naar boven getrokken, nog coffie filter (om de stek te beetje support lenen) en dekken met potgrond, met afrikaantje van boven   
   
  Zelfde procedure met tweede stek herhalen, nog een afrikaantje van andere kant en in de midden en 2 verbena's intussen
   
   
   
  Flink water gewen om worteltjes hun plek in de grond kunnen vinden (tweede foto met overtollige water van drainage pijp)


   
   
  En klaar. Nu wachten op oogst. (Hopelijk )
   

  To be continued..
 14. Yuras
  Nog een experiment voor komende seizoen... Tomaten ondersteboven, soort van topsy turvy, alleen iets goedkoper en, lijkt, meer handig.
  9L baken van Action

  5 gaatjes boren

  links- rechts- en media gaatjes bestemd voor drainage pijpen, twee intussen voor tomaten stekken, beworteld maar nog niet met brede wortelgestel.

  In deze baken komen indeterminante kerstomaten, zoals Red Pearl, Mini San Marzano, Black Cherry, De Barao Black en, waarschijnlijk, nakomelingen F2 en F3 van Honingtomaten...
 15. Yuras
  Eind februari 30(!) soorten tomaten gezaaid. 27 al gekiemd zijn, 3 nog bij gezaaid.
  De soorten zijn:
  - Prestige F1
  - Red Pear
  - Viagra ( )
  - Black Mavr
  - Supersweet 100 F1
  - White Naliv
  - Black Russian
  - Cherrola
  - De Barao Black
  - Malinovka, of Frambozena
  - Yana
  - Mini San Marzano
  - De Barao Rose
  - De Barao Giant
  - De Barao
  - Red Pearl (van lidl tomaten)
  - Chernomor
  - Roma
  - Mobil
  - Black Cherry
  - Dadel Vicasol (?)
  - Dadel Nijar (?)
  - Tross Premium
  - Tombons
  - Red Star Romantic
  - Mini Smak (van lidl)
  - Tamatito de Jalapa (van Thea)
  - Rode kers kruizing la Jaune+Sprite (van Thea)
  - F3 van Honingtomaat (van Stan)
  - F2 van Honingtomaat
  Met - wel vroeger geprobeerd en zeer goed gevonden, met - zelf zaden gewonnen. Andere zijn meestal voor het experiment, te proeven en beste kiezen.

 16. Yuras
  Gisteren zag ik eerste druivenstek geworteld. Dit is soort Berezka, gebracht vorige juli vanuit zuid Oekraina, waar was ik met vakantie geweest. Na doorzoeken van internet, blijkt dat het lokale variëteit van bekende ras is - Vroege van der Laan , maar toch daar, in Oekraine, die was vrij vroeg rijp en heel lekker.

  Staan te wortelen nog 4 Oekrainse soorten. Hope op succes, ondanks echt te vroeg stekken genomen waren (in juli )
  En nog 8 van kpr.eu

 17. Yuras
  Het weer blijft steeds "beter en beter", regenval stopt ... af en toe... Tomaten, die buiten staan, krijgen meer en meer last van aardappelziekte. Bovendien, barsten ze van overtollige water...
  Daarom, tomtato is gerooid, meer dan half van mijn tomaten in de kliko geland. Andere wachten tot kliko wordt leeg..
  Eind resultaat van tomtato experiment - heleboel rode, gebarsten en nog groene tomaten, handvol aardappelen.
  Qua tomaat rassen die goed deden op de aardappel onderstam, wel Krokha ("kleintje") droeg goede opbrengst, ananas had helemaal geen vruchten aangelegd, stamtomaten als Tombons en RedStarRomantic beide vroeger verwijderd door fytophtora.
  Leuk experiment, zeker moeite waard als grond gebrek (of op een balkon), zou ik volgende jaar tomtatos kweken? weet niet, waarschijnlijk wel paar plantjes, nu met de Krokha en Yana tomaten en Nicola aardappelen.
   

×
×
 • Create New...