Jump to content

maartje

Members
 • Posts

  58
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Groningen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Misschien komt het door de aanhoudende droogte (in combinatie met de hogere schutting)? Ik had een aantal jaar geleden ook veel last van luizen in de tuin, en dat kwam toen doordat de planten verzakt waren door de langdurige droogte. Ik weet niet hoe oud de boompjes zijn/hoe goed ze geworteld zijn?
 2. Dank je voor de duidelijke uitleg weknow 👍
 3. Bedankt voor jullie reacties. Ik zie nog wel wat dingen die ik kan proberen of verbeteren (meer dunnen, nog beter letten op beschadigde vruchten, misschien de bosaardbeien rond de boom verwijderen), dus ik geef de boom nog een kans. Ik heb het meeste last van de pruimenmot, dus dan zou ik de feromoonval nog kunnen proberen. Gebruiken jullie die ieder jaar weer? En snoeien heb ik tot nu toe niet gedaan; ik had gelezen dat de victoria daar niet goed tegen kan. Is snoeien toch nog aan te raden?
 4. In onze tuin staat een halfstam Victoria. In het tweede jaar na het planten gaf hij 1 heerlijke pruim. De twee jaren erna kwamen er meer pruimen, maar was al het fruit aangetast door monilia en pruimenmot. Dit jaar kwamen er heel veel pruimen aan de boom, maar is wederom het grootste deel van de oogst oneetbaar. Ik had in het voorjaar alle vruchten met een zwart stipje verwijderd, maar misschien had ik het nog een keer moeten doen voor de tweede generatie van de mot. Naast de mot hebben de pruimen monilia (denk ik, zie foto) en zijn er vruchten die bij de steelaanzet een zacht gelei achtige spul hebben (foto 2). De boom staat in de halfschaduw. Ik denk eraan de boom te verwijderen, omdat hij ondanks goede zorgen als mulchen, dunnen en aangetaste vruchten verwijderen weinig gave vruchten oplevert. Zou de standplaats niet zonnig genoeg zijn voor een pruim? Zijn er pruimenrassen die minder kwetsbaar zijn voor pruimenmot en monilia? Zijn mirabellen bijvoorbeeld gemakkelijker? En als een pruim niet een goede keus is voor deze plek, zou een andere fruitboom dan nog een optie zijn? Een zure kers staat al in de tuin.
 5. Bedankt voor jullie reacties. De boom staat op onze eigen grond en volgens de regels van de gemeente zouden we hem zonder vergunning kunnen (laten) verwijderen. We hebben een huis uit de jaren 70, dus met de fundering valt het dan waarschijnlijk wel mee. Wel ga ik er van uit dat er rioolbuizen lopen in het gebied rondom de beuk. Het gaat mij een beetje aan het het hart om een mooie gezonde boom te verwijderen, ook omdat de boom verkoeling geeft in de warme zomers, maar de boom is destijds inderdaad op een niet heel handige plek geplant, vooral nu de boom wat groter wordt. We zitten op zandgrond; en dat zou betekenen dat de boom dan nog fors groter kan worden waardoor het alleen maar onhandiger wordt. Na jullie reacties neig ik er naar om de boom weg te halen.
 6. Op 5-6 meter afstand van ons huis staat een grote beuk van ongeveer 12 meter hoog. Een mooie boom die, omdat hij aan de zuidwest kant van het huis staat, schaduw biedt in de zomer. Een nadeel is dat er in de omgeving van de beuk niks wil groeien, de tegels van de oprit van de buren omhoog worden geduwd door de wortels en wij ons afvragen of de wortels wellicht ook schade aan het huis veroorzaken. Wie heeft er verstand van bomen en kan hier iets zinnigs over zeggen? Hoe vervelend zijn de wortels van de beuk zo dicht bij het huis? En zou je de beuk ook flink kunnen laten snoeien zodat hij een stuk kleiner wordt?
 7. Dank je @weknow voor je uitgebreide uitleg. De schutting staat inderdaad op het zuiden en de kiwibes heeft een vrij smalle strook grond. De afgelopen zomers waren erg droog en heet en de kiwibes is toen amper gegroeid en zag er niet goed uit. Dit jaar is hij wel goed gegroeid, maar dat verklaart waarom hij nog relatief klein is. Zou ik nu nog kunnen snoeien of wachten tot de winter? En ik ga hem later in het jaar verplaatsen naar een minder warme plek.
 8. Goede tips @rorror. Het zou inderdaad kunnen dat de bloempjes bevroren zijn geweest ivm de late nachtvorst. Bevruchten met de hand is ook een optie waar ik niet aan had gedacht en ga ik volgend jaar eens proberen. Ik kijk het in ieder geval nog eens een jaar aan; de plant is dit jaar wel goed gegroeid vergeleken bij de afgelopen 2 jaar.
 9. Mijn Issai staat nu 3 of 4 jaar in de tuin, maar heeft nog nooit vruchten gegeven. Meerdere keren hebben er bloemetjes aan gezeten, maar deze vallen af zonder dat er vruchten komen. Vorig jaar en het jaar ervoor had de plant veel te lijden van de warmte/droogte. Dit jaar heb ik veel compost gegeven en vaker water gegeven. Hij groeit nu goed, maar dus wederom geen vruchten (wel bloempjes gehad). De plant staat in de volle grond, langs een schutting op het zuiden. Iemand nog een tip? Zou hij beter staan op een minder warm plekje? De tip van het mulchen met hakselhout ga ik nog proberen; tot nu toe had ik steeds wel iets van een onderbegroeiing van aardbeien of OI kers.
 10. Aan de noordkant staat een hoge schutting. Dat lijkt mij op zich niet heel erg omdat de kas dan met de rug naar het noorden staat. Voor de duidelijkheid: op de eerste foto staat de kas in noord-zuid richting; de tweede is met de nok oost-west. Dat witte vierkant op de tekening is de schuur.
 11. Ik ben me aan het oriënteren op een kas in de tuin. Er zijn 2 mogelijkheden om de kas in de achtertuin neer te zetten. Ik vind het lastig in te schatten wat de beste plek is. Zouden jullie met mij mee willen denken? De tuin ligt op het oosten. De mogelijkheden zijn: - Achter de schuur. De nok loopt dan noord-zuid. De deur zou dan waarschijnlijk aan de noordkant komen, omdat er op de zuidkant te weinig ruimte is. Ik weet niet zo goed of een kas zelf ook veel schaduw geeft. Dat zou evt. een nadeel zijn om de kas dicht tegen de zuidkant te plaatsen. En nu loopt er een lage afscheiden aan de zijkant tussen ons en de buren. Mochten we ooit andere buren krijgen die een hoge schutting neerzetten dat is de plaatsing wellicht minder handig. - Meer achter in de tuin. De nok loopt dan oost-west met de lange kant op het zuiden. Hier 2 foto's van de plattegrond. De doos met nietjes is de kas [img-rotate=90][/img-rotate] [img-rotate=90][/img-rotate] Edit: Het lukt mij niet om de foto te roteren, maar ik hoop dat het duidelijk is.
 12. Bedankt voor jullie reacties. Dat luizen bladkrul veroorzaken wist ik niet; weer wat geleerd. Ik heb inmiddels het aangetaste blad weggeplukt; hopelijk trekt de jostabes later weer wat bij. Het heeft de afgelopen dagen weer even goed geregend, dus dat is ook fijn. De mulchlaag aanvullen is een goede tip. Wat je op de foto nog ziet is over van vorig jaar; bij gebrek aan geschikt mulchmateriaal had de jostabes nog geen nieuwe laag gekregen.
 13. Mijn jostabes ziet er wat ongelukkig uit. Ik heb al eens even gegoogeld maar kan niet echt ontdekken wat er precies mee is. De bladeren worden wat leerachtig, krijgen een gek patroon en beginnen te krullen. Op een paar blaadjes zie ik zwarte stipjes, maar ik weet niet of dat ook de oorzaak van de malaise is. Of is het de droogte? Wij zitten op zandgrond. Er zitten ook veel minder vruchten aan de plant dan vorig jaar, maar misschien komt dat door de vorst in april. Overigens zijn er meer nieuw aangeplante fruitbomen en struiken in mijn tuin ongelukkig. Mijn in de winter aangeplante pruimenboom heeft luis, de nieuwe peer heeft perenpokken, en op 1 van de nieuwe bessenstruiken zie ik mieren lopen, dus ik neem aan dat er luis op zit. Toeval? Tips zijn welkom. Gelukkig zijn er ook nog bomen en struiken zonder problemen; de al wat oudere appelboom heeft geen problemen en mijn frambozen, japanse wijnbessen en bramen zien er tot dusverre prima uit
 14. Pet, ik denk dat een gehaktmolen niet geschikt is om notenpasta te maken. Ik maak notenpasta in de foodprocessor en dan moet je het ook echt langere tijd laten draaien totdat de olie uit de noten komt. Olie toevoegen zou niet nodig moeten zijn.
 15. Persica en Bit, dank jullie wel voor de goede adviezen. Daar kan ik weer mee verder.
×
×
 • Create New...