Jump to content

Jorieke123

Members
 • Content Count

  22,692
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Jorieke123

 1. Jorieke123
  We hebben flink gesproeid, en doen dat nog steeds hier en daar, dus we hebben in ieder geval groene varkensvelden! 

   

   
  Ook onze buren hebben geïnvesteerd in sproeiers. Zo'n ding rol je helemaal uit, en dan rolt ie zichzelf al sproeiend weer op. 90 meter breed, 500 meter lang in dit geval (maar er zitten nog wel meer meters op de rol volgens mij). Op dit veld, pal naast ons, valt dan 40 mm water. 

 2. Jorieke123
  Vorige week kwam Joep zijn vader een nachtje logeren met zijn camper. En hij heeft geholpen met het bouwen van een gereedschapshokje/afdakje in mijn moestuin  Daar kan ik dan netjes al mijn gereedschap opbergen aan het einde van de dag 
   

   

   

   

   
  Hij is nog niet helemaal af, foto's volgen nog
   
  En dan nog een klein rondje door de tuin:

   

   

   
  Mijn pronkbonen van vorig jaar kwamen weer vrolijk op dit voorjaar. Al ergens begin mei, dus ik heb ze nog meerdere keren moeten beschermen tegen nachtvorst. Ik ben benieuwd of zo'n meerjarige plant ook harder groeit. 

   
  blaassilene maakt echt erg leuke bloemetjes

   

   
  De kruidentuin:

   
  Kijkje in de kas:

   
     
   
  Voor in die IBC hebben we 2 drijftuintjes met bergbasilicum. Eens zien of dat wat wordt. 

 3. Jorieke123
  In onze nieuwe kas staat een IBC tank met water en sinds een paar weken ook wat vissen. Die bak met water heeft de temperatuur van de kas al een paar keer goed boven de 0 graden gehouden met de laatste nachtvorsten. 
  Om het water af en toe te verversen en ook te koelen, laten we hem half leeg lopen en vullen we de bak weer met schoon en koel water. En dat vissenwater is heerlijk voor mijn planten. Dus Joep heeft een mooi systeem gemaakt van tyleenslangen. Hij heeft er als test eerst eens hier en daar een gaatje in geboord, om te zien hoe het water dan wordt verdeeld, en dat gaat al heel goed  Nog even wat spelen met geultjes en er zouden nog meer gaatjes in kunnen om het nog beter te verdelen. Maar dit is al heel fijn zo!
   

 4. Jorieke123
  Afgelopen weekend hebben we meerdere groepjes kippen en eenden verplaatst naar nieuwe rennetjes of locaties. 
   
  Onze 3 krieldames zaten in een lage verplaatsbare ren, en zij hebben nu het 'kruiwagenhok' gekregen. Daar moest eerst nog even een nieuw dakje op, dus dat hebben we meteen gedaan. Een houten plaat met daar een laag vrachtwagenzeil overheen. Ook had het ding geen wiel meer en ontbrak er een 'handvat'. 
   

   

   
  Ze zitten nu eerst nog even in een ren, maar die gaaspanelen halen we over een kleine week weg, en dan mogen ze los lopen in dat bos-in-wording. Hopelijk gaan ze netjes elke avond dat hokje in, blijven ze daadwerkelijk op dat stuk (van zo'n 1000 m2) en harken ze er alles een beetje los. 
   

   
  De verplaatsbare lage ren die nu dus vrij kwam, werd meteen ingenomen door de kriel-jongelui die we dit vroege voorjaar hebben uitgebroed met de broedmachine. Daar zitten ze veilig en mogen ze steeds een nieuw stukje gras maaien. 
   

   
  (kleurrijk zooitje ongeregeld)

   
  Op de 1e foto van deze update zie je links een ander houten hok, dat is van de loopeenden. Tijdelijk, maar toch nog steeds in gebruik  Er lag een driedubbel opgevouwen vrachtwagenzeil op, met tegels om het op zijn plek te houden. Dat hebben we dit weekend dus even echt goed vastgemaakt met houten latjes en schroeven. Scheelt een boel kilo's bij het verplaatsen van het hok, en zo konden we van dat zeil nog een paar stukken gebruiken. 
   
  En dan de (Peking?)eenden nog, die liepen tussen 2 varkensvelden, met een ex-modderbad wat nu een eendenzwembad was  Maar we willen hun eieren opsparen om uit te broeden en er gingen steeds kraaien mee vandoor  Dus we hebben ze even een ren gegeven waar een dakje van gaas overheen kan. Zo kunnen we er hopelijk wat rapen nog, de komende dagen. Al zijn ze nu van de verhuizing (die heel relaxt verliep verder...) uiteraard weer van de leg   Nou ja, als het niets wordt dan moeten ze maar weer meer ruimte krijgen en verzinnen we wat anders. 

 5. Jorieke123
  Aanvulling op mijn vorige blog: nee, die 3 krielkipjes blijven niet netjes in hun nieuwe grote park/bos/veld  en we hebben ze dus maar weer even achter slot en grendel omdat ze al bijna op de weg liepen... Dat moeten we nog even anders aanpakken 
   
  Joep heeft vandaag de laatste schroefjes en haakjes en touwtjes bevestigd aan/in het kuikengedeelte in ons kippenhok. En meteen mochten de kuikens er in!
   

   
  Achterin zit een luikje (met katrol) wat open kan, daar achter zit een buitenren. Dat luikje laten we nu nog even dicht, zodat de kuikens eerst goed wennen aan hun nieuwe leefruimte. 

   
  Er zitten zelfs hele mooie sluitingen aan het deurtje!  (Joep is een beetje een verzamelaar, dus die sluitingen komen geheid van 1 of andere kast die ergens anders (al dan niet bij andere mensen...) kapot was.) 
  Ook aan de binnenkant van 1 van de deurtjes zit zo'n sluiting, zodat je 1 deurtje open kunt doen en er minder ruimte is om te ontsnappen  

   
  Voor ieders veiligheid heeft Joep ook nog wat schroeven afgezaagd die door het dak staken. Dat was handiger geweest met een slijptol, maar dan zouden die arme kuikens zich kapot schrikken! Dus nu met de hand  

 6. Jorieke123
  De laatste jaren een probleem in mijn tuin: 
   

   
  Ze zitten vooral onder spinazie en sla, maar ze hebben ook wel eens met een stuk of 8 onder een dropplant gezeten die ze helemaal hebben gesloopt van onderen. 
   
  Verder wil het sowieso niet met de rijtjes sla en andere groene blaadjes die ik weken terug gezaaid heb. Vorige droge hete jaren hebben we ook amper salade kunnen eten. En daar zijn we best wel heel gek op. Ik ga maar eens andere manieren verzinnen om het te telen. 
   
 7. Jorieke123
  Even een rondje foto's
   
  We konden weer gras maaien in de strook langs onze varkensvelden. En dat gemaaide gras is dan meteen voer voor die varkens. Hun eigen velden zijn wat saai en stoffig nu. Dus het werd wel op prijs gesteld.

   
  Mijn moestuin begint op gang te komen. 

   
  Bloeiende palmkool voor zaadoogst:

   
  Joep heeft draden gespannen tussen de waslijnpalen waar mini kiwi's komen te groeien. 

   
  Het kippenhok wordt ook eindelijk afgemaakt. Er moesten nog wat stukken worden afgetimmerd, met een boel golfjes tegen de golfplaten aan. En mijn zusje blijkt daar erg goed in. Naar eigen zeggen omdat ze naar de kunstacademie is geweest

   
  Onze vallei is prachtig groen. Als je er loopt dan zie je nog wel wat plekken waar het gras wat minder goed groeit. Maar we sproeien regelmatig, hebben wat mest gestrooid, en hier en daar nog een handje graszaad. Komt helemaal goed!

   
  De palletranden met jonge boompjes (vooral van Yuras  ) staan er ook al weer fris bij:

 8. Jorieke123
  Naast de tunnelkas (die we hebben afgebroken en verbouwd tot kippenren) stonden nog wat houthokken. Die hebben we (nou ja.. mijn zusje vooral  ) vorige week weggehaald omdat we op die plek toch liever een mooie rij met struiken en bomen willen. Zo langs de grens van onze tuin. 
   

   
  Het was eerst de bedoeling om alle dakplaten en stoeptegels netjes op te stapelen en iets verderop op te bergen. Er moesten nog wel wat nieuwe hokken gebouwd worden met die materialen, maar die klus stond nog niet echt hoog op onze to-do-lijst.
  Maar ja, dan moet je alles weer verslepen, en daarna weer terug halen zodra er wel weer gebouwd gaat worden? Nee.... we hebben gewoon even tijd gemaakt! Het scheelt ook dat we hulp kregen van de vriendin van mijn broertje, en dat mijn zusje daarvoor al goed hielp met andere klussen waardoor alles sneller ging! 
   
  Dus:
  Zoals je ziet stond daar ook al een rij, dus het was vooral een kwestie van even doorstapelen zeg maar  


 9. Jorieke123
  Vandaag zijn we begonnen met het 'slopen' van de tunnelkas die hier nu 7 jaar staat. We gaan hem ombouwen tot versleepbare kippenren. 
   
  We hebben die kas in 2013 opgehaald bij Borsalino in België, het frame stond daar toen ook al even maar hij had er nog een nieuwe hoes bij. De rits van de deur is hier wat jaren geleden stuk gegaan en sindsdien hing er voor de ingang een anti-winddoek. Dat winddoek gaan we nu ook weer gebruiken zodat de kippen weinig last hebben als het weer eens hard waait. 
   
  Mijn zusje heeft het plastic eerst in repen gesneden en daarna moest er gegraven worden om hem uit de grond te krijgen.
   

   
  De buizen onder de grond waren al flink verroest en hier en daar ook compleet 'door'. 

   
  We hebben het frame naar de schuur gedragen, wat nog best lastig was omdat het hier en daar net niet breed genoeg was voor dit gevaarte. 
  Daar bij de schuur hebben we de onderkanten afgezaagd, alles dus wat ingekort zeg maar. Daardoor is hij nu minder hoog, maar nog steeds hoog genoeg. We maken er een frame onder van PVC buizen, waar hij dus op kan glijden straks. En we gaan hem helemaal 'bekleden' met kippengaas. 
   

 10. Jorieke123
  Het is heerlijk zonnig, maar er staat een naar koud windje! Als je laag bij de grond blijft dan pak je alleen de zon:
   

   
  Wij hebben echter even lekker in de nieuwe schuur gewerkt gisteren, omdat de wind echt te koud en stevig was. Mijn zusje logeert hier nu al een klein weekje en ze helpt dus veel mee  
  We hebben in die schuur o.a. van allerlei haakjes en spijkers opgehangen/in de muur geramd, waar schepjes en bezems en kniekussens kunnen hangen. Ook hebben we een inklapbaar schap/tafel gemaakt voor bijv. de Moestuinforumdag (die deze lente helaas niet doorgaat )

   
  In de moestuin zijn we (mijn zusje en ik) nu veel bezig met onkruid verwijderen, en de vakken zaaiklaar te maken. Ik heb al vroege aardappels gepoot, erwten en capucijners en peultjes gezaaid (die komen al op) en al aardig wat rijtjes spinazie en sla en raapstelen en mosterdblad enz. gezaaid. 
   
  We eten al van de rabarber, en ook andere vaste planten komen boven of zijn al even aan de groei.

   
  Naast de moestuin groeit al leuk wat daslook, dat zie je elk jaar meer worden. Overal piepen nu jonge daslookjes boven de grond. Vooral rond de oudere planten, maar ook stukken verderop. 

   
  Het zoemt al van de hommels die op de dovenetels en bloeiende wilgen af komen. Ook de amandel (robijn) wordt druk bezocht. 

   
  Ik heb afgelopen november heel wat bloembolletjes gepoot in onze 'nieuwe' tuin. Vooral in het grasveld. Maar ook langs de oprit.


   
  En in de keuken kiem ik de hele winter al af en toe een potje tuinkers of broccoli of alfalfa. 

 11. Jorieke123
  We hebben vandaag, met hulp van mijn broertje en zijn vriendin, een 6-tal flink robuuste waslijnpalen geplaatst hier langs ons terras. Die hebben we begin dit jaar gekocht bij www.nicowijermars.nl/ 
  Het was nog best een klus; we hebben dus 6x een gat moeten graven en een bekisting gemaakt en daar beton in gestort. Maar dan heb je ook wat, zullen we maar zeggen. 
  Er komen kiwibessen tegenaan/overheen te groeien. 
   

 12. Jorieke123
  Even wat foto's
   

   
  Er piepen al wat bolletjes op, en de krokussen hebben er zin in.
   

   
  Er is flink gesnoeid/getrokken aan mijn winterjasmijn, omdat daar een stuk hek overnieuw moest. En dus ziet ie er nu wat sneu uit. Maar toch bloeit er wel wat.

   
  We hebben een flinke bult houtsnippers gekregen, dus we zijn bezig met het verdelen daarvan. Over het pad in ons 'bos', tussen struiken en rond een paar fruitbomen. Ook heb ik wat kruiwagens leeggekiept in de kas waar de kippen nu lopen, en we bewaren wat om straks weer aardappels onder te telen enz.
   


   
  In de moestuin is het hier en daar natuurlijk wat kaal en sneu, maar ik weet dat hier nog heel wat aardappels onder liggen:

   
  Hier staat alweer wat olifantenknoflook:

   
  En de savooiekolen groeien ook nog wel wat door zelfs. Ik heb er wel wat korfjes van gaas over/omheen moeten zetten want de fazanten zijn er ineens weer aan begonnen. Dan pikken ze gewoon IN de kool, ze eten niet eens van de losse bladeren die er ook nog aan zitten

   
  Van de palmkool blijven ze dus blijkbaar ook nog af, ze lusten alleen sluitkolen

   
  En grote stukken van mijn tuin groeien dicht met deze smakelijke plantjes

 13. Jorieke123
  Afgelopen weekend hebben we heel wat meters hek geplaatst. We waren het weekend daarvoor al begonnen met meten, uitzetten, weghalen van struikjes die wat in de weg stonden, enz. Mijn broertje en schoonzusje hebben weer keihard meegeholpen!
   

   
  (Mijn broertje hier op de voorgrond keek recht in de camera toen ik de foto ging maken, dus ik riep: "doe eens alsof je hard aan het werk bent!" en hij koos deze werk-pose )

   
  Het is gaas wat onderaan kleinere mazen heeft dan bovenaan. Want daar onderaan lopen nog wel eens kippen of eenden

 14. Jorieke123
  Nou, vanmorgen reed de (man met de) graafmachine dan echt officiëel weg om niet meer terug te komen.
  Hij is al vaker weg geweest in de afgelopen 2 weken, omdat hij dan hier even niet nodig was en/of een andere klus had. En om niet over het nieuwe straatwerk te rijden met dat enorme ding, hebben we de varkensvelden achter wat aangepast zodat hij via onze andere uitgang kon rijden. Via die weg kwam gisteren ook een vrachtwagen met container om de laatste resten van stenen en kapotte oude betonnen opsluitbanden enz. op te halen.
   

   
  Er zijn gisteren nog even heel wat bul'tjes' zand glad gestreken, en Joep heeft vanmorgen alles nog aangereden zodat we er niet meer in wegzakken
   

   

   
  Nu gaan we een boel bloembolletjes poten, gras zaaien, struiken en bomen planten, hekken plaatsen, enz. enz. Dus echt klaar-klaar zijn we nog lang niet....
 15. Jorieke123
  Zo, de stratenmakers en man-met-graafmachine zijn bijna klaar hier. Nog een paar puntjes op de i en het is hier weer rustig.
   
  Ze leveren zeer strak werk, moet je onze nieuwe oprit eens zien!

   
  En rond het huis:

   
  In de moestuin is het rustig. Ik ruim het 1 en ander op, kan eindelijk het onkruid bijhouden en er staat nog wat wintervoer. Ik heb de pompoenen uit het grote middenstuk gehaald en daar onze gaas-panelen omheen gezet zodat de krielkippen alles even grondig op kunnen ruimen.   
  En een dag of 3 geleden kwamen er ineens 2 jonge poesjes tevoorschijn onder ons tijdelijke afdak! 1 daarvan was meteen al heel nieuwsgierig, de 2e niet zo. De volgende dag was alleen die 2e er nog maar, en die kwam toen ook al dichterbij om geaaid te worden. En gisteren liepen er ineens 4!! Ik ben geen kattenmens, maar zo klein zijn ze wel erg schattig hoor. Ze liepen alleen al in no-time mee naar huis en dat is toch niet helemaal de bedoeling. Zeker niet omdat 1 van onze 2 honden erg pissig wordt van katten en er keihard achteraan gaat als ze er 1 ziet.
  Ik hoop dat de kittens het snappen en ze nog veel muizen gaan vangen hier Niet dat we een tekort hebben aan muizenvangers hoor, we zien er geregeld wat lopen.

 16. Jorieke123
  Afgelopen weekend hebben we het 1 en ander voorbereid voor wat er deze weken gaat gebeuren: graven en veranderen/aanleggen van ons terras en de oprit en het pad en plein bij de schuur.
  We hebben de stoeptegels zelf weggehaald en op pallets gestapeld, omdat die niet heel blijven als de graafmachine ze er uit haalt. Die graafmachine haalt wel alle betonklinkers weg die verder overal liggen. En maakt dan alles gereed voor de stratenmakers die de betonklinkers weer terug leggen. Maar dan netjes, en rond het huis ook wat minder want daar was wel heel veel verharding. In de vorm van wel 6 verschillende soorten stenen trouwens, in verschillende kleuren en diktes ook Steeds weer een stukje terras er bij gelegd.
  Mijn broertje en zijn vriendin hebben echt heel veel geholpen de laatste tijd, en ook zaterdag hebben ze weer flink aangepakt!
   

  (een pallet met stenen is al gauw te zwaar voor onze trekker, zelfs met de frontgewichten. Dus dan helpt het vaak net even genoeg om een jongedame voorop te zetten )

   
  Joep heeft nog van alles geregeld en gemaakt om water af te voeren vanaf het dak van de schuur, en samen met de man van de graafmachine graven ze geulen en leggen ze leidingen voor water en stroom enz.


   
  Maandag zijn ze dus begonnen en meteen die dag hebben ze dat stuk van de stoeptegels alweer netjes gemaakt en bestraat met betonklinkers.

   
  Gisteren kwamen ze daarmee de hoek om, en vandaag bestraten ze het (voet)pad naar en langs de schuur.

   
  De graafmachine was ook erg handig om de afgezaagde coniferen te verwijderen. Die schept ie er met het grootste gemak uit. Terwijl het echt flink dikke stronken zijn!
  Hij heeft er al 1 in een varkensveld ge'gooid', en dat werd wel op prijs gesteld.

   

 17. Jorieke123
  Onze Beagle eet alles...
   

   
  Mijn moeder heeft even flink huisgehouden in mijn moestuin, het leverde bergen onkruid op! Gelukkig weten de varkens daar wel raad mee.

   
  We hebben heel wat varkens verplaatst naar onze 'achterste velden', er groeit niet echt heel veel sappig spul, door de droogte is er een boel hard doorgeschoten en uitgezaaid en daar onder kwam nu alweer nieuw onkruid op.

   
  Deze boompjes hebben we veel water moeten geven steeds, maar ze doen het wel mooi. We hebben meerdere van dit soort kooien met bomen gemaakt. Met daarin een walnoot of een kastanje, en dan een aantal wilgjes die eerst al wat meters maken en schaduw geven. Na een tijdje nemen die noten/kastanjes het dan over.

   
  De 'grastegels' voor rondom onze schuur zijn geleverd. Rondom het huis en de oprit liggen nu betonklinkers die we opnieuw gaan laten leggen omdat alles nu anders ingedeeld gaat worden. En die vullen we dan dus aan met die grastegels zodat het allemaal niet zo massief wordt qua stenen.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...