Jump to content

Jorieke123

Administrators
 • Content Count

  23,301
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Jorieke123

 1. Jorieke123
  We hadden bedacht om zo'n 8 weken achter elkaar een kaasmaak-houtzaag-dag te plannen. Volgens Joep zijn berekeningen heeft hij dan genoeg hout bij elkaar voor 1 stook-jaar. En volgens mijn berekeningen heb ik dan genoeg kaas voor 1 eet-jaar 
   
  Joep is dan aan het zagen in het bos van een bevriende grootgrondeigenaar. Van wat hij zaagt laat hij 1/3 daar en de rest neemt hij mee naar huis. Ik heb er hier op het blog al eens eerder over geschreven, alweer een tijd terug. Toen zaten we vast in de blubber  
  En ik ben dan de hele dag bezig met het maken van kaas, en daarna alles weer opruimen en afwassen uiteraard 
   
  Na dat zagen in dat bos zijn het lange stammen en takken die Joep meeneemt. Hier thuis zagen we dat alles dan nog in kleinere stukken die in de kachel passen. De dikste stukken moeten nog gekloofd, en alles moet opgestapeld in houthokken of kratten. Het hou(d)t je bezig en warm zullen we maar zeggen! 
   

   

   
  Weken geleden, gaf ik Joep de opdracht om een stel mooie rechte stammen mee te nemen, die hebben we een tijd laten liggen op het dak van de houthokken. En vandaag hebben we daar een boel gaatjes in geboord en entpluggen voor shiitake in geslagen. 2x eik en 2x (zwarte) els. 
  En er ligt nog een berkenstam en we hebben een berk vrij hoog afgezaagd hier in de tuin en die stomp gaan we ook nog enten. Maar dan met pluggen waar oesterzwammensporen op zitten. 
   

   

   
  Op die zwammen moeten we nog even wachten, zo ook op warmte van het gezaagde hout trouwens... Het 1e kaasje kunnen we al eerder aansnijden! 
   
  Edit:

 2. Jorieke123
  Vandaag hebben we weer verder gebouwd aan de kippenren. O.a. het oude kleine lage rennetje weggehaald en daar een hoge voor terug gebouwd. Dat lage hok is hun binnenhok, nu is dat ook verbonden aan de ren 
  Ook hebben we al die geultjes onder het gaas weer opgevuld, en het net aan het gaas bevestigd. We hadden weer harde werkers over de vloer! 
   

   

   

   

   

   

 3. Jorieke123
  Het was zaterdag hier de hele dag grijs en fris. Maar wel droog en zolang je niet te lang stil stond bleef je wel warm  
   
  Oud hek slopen:

   
  Nieuwe palen zetten, 1.80 hoog. 

   
  Iets een geultje scheppen zodat het gaas iets in de grond zit. Zodat de kippen er niet onderdoor kunnen spitten, en onze Beagle niet zo snel een plekje vindt om er bij te kunnen. Maar veel te weinig voor andere roofdieren hoor, daar kunnen we altijd nog iets tegen/voor maken maar daar hebben we (nog... afkloppen!) geen last van. En 's nachts zitten de kippen in hun dichte binnenhok. 

   
  Hier spannen we het gaas en hameren we het vast. Zoals je ziet gebruiken we weer het gaas wat onderaan kleinere mazen heeft en bovenaan grotere.

   

   
  Slopen van de kleinere lage kippenrennen die we vooral gebruikten voor kuikens. Maar die hier en daar toch echt verrot waren. En hier en daar nog erg hard en stevig, dus het was toch nog best een klus. 

   

   
  Zondag was het een stuk zonniger! Ook kouder trouwens, maar nog steeds goed te doen.
   
  Bovenlangs hebben we ijzerdraad gespannen, waar dan het net overheen komt. 

   
  In het midden staat een wat hogere paal, daar komen ook alle draden samen voor het 'dak'. 

   
  Hier gaat het net er overheen. Het zijn mazen van 5 bij 5 cm. 

   
  Het net zit nu bijna overal vast, maar hangt aan 2 kanten nog ver over want daar moeten we het nog op maat knippen en beter vastmaken. Maar de dag was ineens voorbij. 

   
  We moeten nu nog een deur maken voor onszelf, en een doorgang naar het binnenhok van de kippen. Maar voor nu hebben we dat even met andere stukken gaas en gaaspanelen gemaakt, zodat de kippen er deze week al lekker in kunnen. 

   

   

 4. Jorieke123
  Onze kippen waren al een tijdje niet meer veilig buiten. Ik heb er hier in de Seizoenen-afdeling al eens over geschreven, en in het kippentopic nog veel meer: we hebben last van een roofvogel. Een (jonge?) havik. 
  (slechte foto maar hier was hij bezig om IN de kas te komen omdat daar krielkipjes lopen, Joep had al een hondenvoerbak naar het beest gesmeten om hem weg te jagen)

   
  In ieder geval: zaak om versneld de overdekte kippenren te bouwen die we al een tijdje willen. Dat soort grotere klussen doen we liever in de lente, maar goed..
   
  Vlak bij de plek waar die ren moet komen, stonden wat bomen die omgezaagd moesten, dus dat hebben we van de week eerst gedaan. 3 stuks, waarvan er 1 compleet de verkeerde kant op viel  (geen gewonden, alleen wel een flinke deuk in ons hek en we moesten de kruin uit het weiland van de buurman halen. Nou ja...) 
  Dat hout hebben we ook 'even' meteen in kleinere stukken gezaagd en gehakt, EN netjes opgestapeld in ons houthok. We kunnen het wel 

   

   

   

   

   
  Vrijdag hebben we de oude opstelling verder gesloopt/afgebroken. De netten en touwen die we boven de verkleinde tijdelijke uitloop hadden gespannen. Die niet voldoende bleken ook, toen de roofvogel begin november weer kwam buurten. 
  We hebben bepaald waar de hoekpalen moesten komen, en Joep heeft met de trekker wat van het oude hekwerk omgedrukt. Het kastanje hek was echt helemaal niets meer waard. Al een tijd niet meer... maar zolang het er hangt en je er niet echt aan komt dan ging het nog  
   
   

   
  Zaterdag en zondag kregen we hulp van ons vaste klusteam  Maar daar maak ik een nieuwe update voor, ik moet de foto's ook nog even uitzoeken.  Stay tuned! 
 5. Jorieke123
  Dit jaar klom Joep ons dak niet op, want we hebben een schoorsteenveger laten komen   Dat betekende wel dat er dus geen foto's vanaf het dak zouden komen...
   
  Gelukkig kwamen Jootje en haar man vandaag langs, en ze namen hun drone mee! Hier alvast wat foto's van rond ons huis:
   

   

   

   

 6. Jorieke123
  Vorige week kwam Joep zijn vader een nachtje logeren met zijn camper. En hij heeft geholpen met het bouwen van een gereedschapshokje/afdakje in mijn moestuin  Daar kan ik dan netjes al mijn gereedschap opbergen aan het einde van de dag 
   

   

   

   

   
  Hij is nog niet helemaal af, foto's volgen nog
   
  En dan nog een klein rondje door de tuin:

   

   

   
  Mijn pronkbonen van vorig jaar kwamen weer vrolijk op dit voorjaar. Al ergens begin mei, dus ik heb ze nog meerdere keren moeten beschermen tegen nachtvorst. Ik ben benieuwd of zo'n meerjarige plant ook harder groeit. 

   
  blaassilene maakt echt erg leuke bloemetjes

   

   
  De kruidentuin:

   
  Kijkje in de kas:

   
     
   
  Voor in die IBC hebben we 2 drijftuintjes met bergbasilicum. Eens zien of dat wat wordt. 

 7. Jorieke123
  Het is hier al tijden rustig op gebied van roofdieren bij ons kleinvee. Eerder viel er zo ergens in februari nog wel eens een slachtoffer, als het koud en nat was en er geen andere prooien te vinden waren? Dat is al jaren niet meer gebeurt. Door warmere winters en ook door de droogte hebben we veel muizen en konijnen en weet-ik-wat nog meer. 
   
  Daar kwam gisteren verandering in.... (onheilspellend he?  ) 
   
  We zaten met Appelvrouw en Lie hier in de tuin te bbq-en. Vrij op tijd, een uur of 5? Toen we onze krielkipjes ineens wel heel apart hoorden kakelen. Ze maken wel herrie als ze een ei hebben gelegd, maar dit was echt anders. Joep is er heen gerend (dik 100 meter, door bosjes en een hek) en wij zagen en hoorden al meerdere kraaien. Die zijn altijd in de buurt en jagen geregeld een roofvogel weg (om dan zelf de gedode prooi te pakken uiteraard...).
  Joep trof in de ren van de krielkippen een grote roofvogel aan! Vlak voor hun nachthokje zat hij/zij op de grond en moest zich snel herstellen om er vandoor te gaan. Er lagen wat plukjes veren en de kippen waren goed geschrokken en weggedoken. Een aantal zaten verstopt in dat hokje, een paar onder een struik, enz. De rover had dus gelukkig niets kunnen pakken. 
  We weten niet wat voor een roofvogel het was, Joep kan geen kenmerken opnoemen van de vogel want het ging allemaal erg snel en hij was vooral bezig met speuren naar eventuele slachtoffers. Ik heb al wel af en toe een grotere roofvogel zien vliegen bij onze buren. Echt wel groter dan de gemiddelde buizerd waarvan er hier soms meerdere rondhangen. Maar hij was dan steeds aardig ver weg en ik kon geen kleuren zien of een duidelijke vorm van een staart o.i.d. 
   
  We zijn daarna weer verder gaan eten en toen klonk/leek het even nog een keer of er wat aan de hand was. Joep en Lie zijn er weer heen gesneld maar zagen verder niets. 
   
  Een uurtje later hebben we Appelvrouw en Lie uitgezwaaid omdat ze nog een heeeel eind moeten rijden naar huis  En we hebben meteen wat materiaal verzameld om de kippen extra schuilplekken te geven. Pallets, een stuk betongaas, en takken. Hun ren is te groot om er helemaal wat overheen te hangen, ook groeien er al grotere hazelaars binnen hun hekken. Waardoor je dus weer openingen in zo'n net zou moeten hebben.  
   
  Nu hopen dat het hem te lastig is gemaakt, of dat hij sowieso geen interesse meer heeft. En anders moeten ze dichter bij huis komen te lopen in een kleinere ren. Dat zou jammer zijn, maar wel een stuk veiliger... 
   

   

   

 8. Jorieke123
  Vandaag heb ik wat onkruid verwijderd uit mijn kolentunnel, en er wat nieuwe plantjes uitgeplant. Ik kon nu dus wel even wat foto's maken zonder dat doek
   
  In die kolentunnel groeien ook wortels, prei, en van de zomer ook uien. Alles wat last kan hebben van kleine vliegjes die niet door dit doek kunnen. 

   

   
  De palmkolen staan er al mooi bij vind ik:

   
  De rode spitskolen van Jootje deden het niet al te best, maar er zijn er nu wel 2 die goed gaan en over een tijdje oogstbaar zijn:

 9. Jorieke123
  Klein rondje door de tuin:
   
  De courgettes gaan nog vrolijk door

   
  Ik moet veel nieuwe plantjes zoals sla, bieten, andijvie en radicchio de eerste weken afgedekt houden met dit soort (lelijke) gaasdingen. Anders zijn ze mussenvoer. 

   
  De yakon komt altijd laat op gang. 

   
  De zoete aardappels ook, maar als die gaan dan gaan ze ook hard! Hier in het midden is normaal een pad van 2 tegels breed

   
  Lange bonen van Jootje

   
  Weer de dahlia's van Jootje, maar ze zijn ook zo vrolijk geel!

   
  We eten al wat druiven:

   

   
  Deze lampionnetjes heb ik staan voor mijn moeder

   
  De kolentunnel, genomen door het doek

 10. Jorieke123
  Oef, het is mij te warm hoor!
  Gelukkig komt er nog wat water uit de grond (al doet 1 van de pompen weer moeilijk omdat hij niet meer genoeg water naar boven kan krijgen voor een constante straal) en sproeien we dus flink door om alles in leven te houden. Toch zien we al veel gele blaadjes (vooral de berken doen moeilijk) en zijn er stukken waar het gras compleet verdroogt omdat we daar niet gieten. Dat trekt wel weer bij, maar het ziet er wel triest uit nu.
   
  In de moestuin gaat het wisselend, je ziet nu wel goed welke gewassen die hitte wel kunnen waarderen. O.a. maïs, zoete aardappel, pompoen, en de tomaten en paprika's en komkommers in de kas. Zolang ik water blijf geven natuurlijk... 

   

   

   
  Naast de moestuin heb ik een tuintje gemaakt met bloemen en een paar struiken. En daar bloeien nu deze Rudbeckia's. Zo vrolijk  

   
  De yakon gaat ineens wat meer de hoogte in

   
  Bergbasilicum doet het ook eindelijk beter

   
  Zonnebloemen en dahlia van Jootje

   

   
  Kogeldistel, altijd mooi maar ook lastig omdat hij prikt en te hard groeit en dan uit elkaar zakt. Ik heb er al heel wat takken uit moeten knippen omdat ik er niet meer langs kon. 

   
  Overzichtje

   
  De varkens hebben weinig last van de warmte, als we de modderbaden maar vol houden

   
  De kippen staan wel aardig te hijgen en houden hun vleugels een beetje van hun lijf om te koelen. Ze hebben schaduw en hun ren kan goed doorwaaien dus heel ernstig is het niet. 

 11. Jorieke123
  Het is alweer een tijdje goed droog hier. OK, wat miezerbuitjes gehad, die lekker waren voor wat kiemplantjes en het gras enzo. Maar de grond is echt wel weer heel droog, zeker met deze warmere zonnige dagen.
  Ik heb van de week de tuinslang op de grond gelegd in mijn tuin, en zo alle paden volgepompt met grondwater  De tuin is niet echt waterpas dus het liep regelmatig naar 1 hoek, maar ik heb hem gewoon af en toe verlegd en zo is de grond volgens mij weer even goed nat geworden. Voor de planten die al wat dieper wortelen...
   
  De eenden vonden het ook wel erg leuk
   

 12. Jorieke123
  Er zijn aardig wat dingen die echt niet willen dit jaar, zoals bietjes, sla, en nu ook witlof en andijvie. Eerst was het te droog, te heet, daarna engerlingen, en nu vooral mussen. 

   
  Maar er gaan ook wel leuk wat dingen wel goed.
  De pompoenen groeien zichzelf al boven het hoofd:

   

   

   
  Maïs

   
  pronkbonen

   
  druiven, zonnebloemen, en Chinese yam:

   
  Courgette

   

   
  Kolen (ik had geen zin het zoek weg te halen voor de foto, dus daar kijk je nu een beetje tegenaan/doorheen) :
  Hier groeien alweer nieuwe rode en witte kolen, de spitskolen en bloemkool is daar al geoogst en dus was er weer plek.

   

   

   
  zoete aardappels

   
  olifantenknoflook

   
  er komen lekker wat kweeperen aan mijn struik:

   
  pal daarboven heeft een duif het toch voor elkaar gekregen een nest te maken. Het aantal duiven groeit hier gestaag 

 13. Jorieke123
  Mijn ouders logeren hier een paar nachten in ons 'tophok'. Ze fietsen wat in de buurt maar helpen ook in de tuin! Mijn moeder kan in korte tijd een boel onkruid trekken of takken/planten snoeien. In no-time heb je dan 3 van dit soort karretjes vol  

   
  Mijn vader heeft al ons gras weer netjes gemaaid, met de zitmaaier. Proberen om de baantjes nog strakker te maken dan de vorige keer
  We hebben ook samen een brood gebakken, zodat hij dat ook misschien zelf eens thuis gaat doen.

   
  Dit voorjaar kreeg ik verschillende plantjes van Jootje, o.a. een aantal gezaaide dahlia's en zonnebloemen. En nu bloeien ze!

   

   

   

   
  Af en toe spettert het hier wat, gisteren moest ik zowaar even schuilen in het buitentoilet wat halverwege ons landje staat:

 14. Jorieke123
  We hebben flink gesproeid, en doen dat nog steeds hier en daar, dus we hebben in ieder geval groene varkensvelden! 

   

   
  Ook onze buren hebben geïnvesteerd in sproeiers. Zo'n ding rol je helemaal uit, en dan rolt ie zichzelf al sproeiend weer op. 90 meter breed, 500 meter lang in dit geval (maar er zitten nog wel meer meters op de rol volgens mij). Op dit veld, pal naast ons, valt dan 40 mm water. 

 15. Jorieke123
  In onze nieuwe kas staat een IBC tank met water en sinds een paar weken ook wat vissen. Die bak met water heeft de temperatuur van de kas al een paar keer goed boven de 0 graden gehouden met de laatste nachtvorsten. 
  Om het water af en toe te verversen en ook te koelen, laten we hem half leeg lopen en vullen we de bak weer met schoon en koel water. En dat vissenwater is heerlijk voor mijn planten. Dus Joep heeft een mooi systeem gemaakt van tyleenslangen. Hij heeft er als test eerst eens hier en daar een gaatje in geboord, om te zien hoe het water dan wordt verdeeld, en dat gaat al heel goed  Nog even wat spelen met geultjes en er zouden nog meer gaatjes in kunnen om het nog beter te verdelen. Maar dit is al heel fijn zo!
   

 16. Jorieke123
  Afgelopen weekend hebben we meerdere groepjes kippen en eenden verplaatst naar nieuwe rennetjes of locaties. 
   
  Onze 3 krieldames zaten in een lage verplaatsbare ren, en zij hebben nu het 'kruiwagenhok' gekregen. Daar moest eerst nog even een nieuw dakje op, dus dat hebben we meteen gedaan. Een houten plaat met daar een laag vrachtwagenzeil overheen. Ook had het ding geen wiel meer en ontbrak er een 'handvat'. 
   

   

   
  Ze zitten nu eerst nog even in een ren, maar die gaaspanelen halen we over een kleine week weg, en dan mogen ze los lopen in dat bos-in-wording. Hopelijk gaan ze netjes elke avond dat hokje in, blijven ze daadwerkelijk op dat stuk (van zo'n 1000 m2) en harken ze er alles een beetje los. 
   

   
  De verplaatsbare lage ren die nu dus vrij kwam, werd meteen ingenomen door de kriel-jongelui die we dit vroege voorjaar hebben uitgebroed met de broedmachine. Daar zitten ze veilig en mogen ze steeds een nieuw stukje gras maaien. 
   

   
  (kleurrijk zooitje ongeregeld)

   
  Op de 1e foto van deze update zie je links een ander houten hok, dat is van de loopeenden. Tijdelijk, maar toch nog steeds in gebruik  Er lag een driedubbel opgevouwen vrachtwagenzeil op, met tegels om het op zijn plek te houden. Dat hebben we dit weekend dus even echt goed vastgemaakt met houten latjes en schroeven. Scheelt een boel kilo's bij het verplaatsen van het hok, en zo konden we van dat zeil nog een paar stukken gebruiken. 
   
  En dan de (Peking?)eenden nog, die liepen tussen 2 varkensvelden, met een ex-modderbad wat nu een eendenzwembad was  Maar we willen hun eieren opsparen om uit te broeden en er gingen steeds kraaien mee vandoor  Dus we hebben ze even een ren gegeven waar een dakje van gaas overheen kan. Zo kunnen we er hopelijk wat rapen nog, de komende dagen. Al zijn ze nu van de verhuizing (die heel relaxt verliep verder...) uiteraard weer van de leg   Nou ja, als het niets wordt dan moeten ze maar weer meer ruimte krijgen en verzinnen we wat anders. 

 17. Jorieke123
  Aanvulling op mijn vorige blog: nee, die 3 krielkipjes blijven niet netjes in hun nieuwe grote park/bos/veld  en we hebben ze dus maar weer even achter slot en grendel omdat ze al bijna op de weg liepen... Dat moeten we nog even anders aanpakken 
   
  Joep heeft vandaag de laatste schroefjes en haakjes en touwtjes bevestigd aan/in het kuikengedeelte in ons kippenhok. En meteen mochten de kuikens er in!
   

   
  Achterin zit een luikje (met katrol) wat open kan, daar achter zit een buitenren. Dat luikje laten we nu nog even dicht, zodat de kuikens eerst goed wennen aan hun nieuwe leefruimte. 

   
  Er zitten zelfs hele mooie sluitingen aan het deurtje!  (Joep is een beetje een verzamelaar, dus die sluitingen komen geheid van 1 of andere kast die ergens anders (al dan niet bij andere mensen...) kapot was.) 
  Ook aan de binnenkant van 1 van de deurtjes zit zo'n sluiting, zodat je 1 deurtje open kunt doen en er minder ruimte is om te ontsnappen  

   
  Voor ieders veiligheid heeft Joep ook nog wat schroeven afgezaagd die door het dak staken. Dat was handiger geweest met een slijptol, maar dan zouden die arme kuikens zich kapot schrikken! Dus nu met de hand  

 18. Jorieke123
  De laatste jaren een probleem in mijn tuin: 
   

   
  Ze zitten vooral onder spinazie en sla, maar ze hebben ook wel eens met een stuk of 8 onder een dropplant gezeten die ze helemaal hebben gesloopt van onderen. 
   
  Verder wil het sowieso niet met de rijtjes sla en andere groene blaadjes die ik weken terug gezaaid heb. Vorige droge hete jaren hebben we ook amper salade kunnen eten. En daar zijn we best wel heel gek op. Ik ga maar eens andere manieren verzinnen om het te telen. 
   
 19. Jorieke123
  Even een rondje foto's
   
  We konden weer gras maaien in de strook langs onze varkensvelden. En dat gemaaide gras is dan meteen voer voor die varkens. Hun eigen velden zijn wat saai en stoffig nu. Dus het werd wel op prijs gesteld.

   
  Mijn moestuin begint op gang te komen. 

   
  Bloeiende palmkool voor zaadoogst:

   
  Joep heeft draden gespannen tussen de waslijnpalen waar mini kiwi's komen te groeien. 

   
  Het kippenhok wordt ook eindelijk afgemaakt. Er moesten nog wat stukken worden afgetimmerd, met een boel golfjes tegen de golfplaten aan. En mijn zusje blijkt daar erg goed in. Naar eigen zeggen omdat ze naar de kunstacademie is geweest

   
  Onze vallei is prachtig groen. Als je er loopt dan zie je nog wel wat plekken waar het gras wat minder goed groeit. Maar we sproeien regelmatig, hebben wat mest gestrooid, en hier en daar nog een handje graszaad. Komt helemaal goed!

   
  De palletranden met jonge boompjes (vooral van Yuras  ) staan er ook al weer fris bij:

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...