Jump to content

Jorieke123

Administrators
 • Posts

  24,802
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Jorieke123

 1. Jorieke123

  Moestuin
  Ik noem het altijd de kolentunnel, maar er groeien ook wortels en uien. Want ook daar zitten anders kleine beestjes in, als ik ze niet bescherm met insectendoek. 
  Het is er nogal vol dit jaar, omdat ik hem wat kleiner/korter heb gehouden ivm teeltwisseling en plek. Ik kon er al meerdere bloemkolen uit oogsten, en heb die plekken meteen weer opgevuld met savooiekool en palmkool. Nu staan er nog rode spitskolen (zaadjes gekregen van @jootje) en daar heb ik van de week de 1e van geoogst. Ook die lege plek is meteen weer gevuld, met palmkool en meerdere potten met palmkool die nog op de plek van de uien moeten komen . 
  Die uien mogen wel eens opschieten, ze zijn mij ook al groot zat zo! 
   

   

   

   

   
  In de kas gaat het lekker, we kunnen al goed plukken! 

   

   

   

   

 2. Jorieke123

  Moestuin
  Een rondje:

   

   
  Ik liep wat achter met het snoeien en vastmaken van de druiven. Deze soort is al heel ver: 

   

   
  Druif en Chinese yam hebben elkaar bijna te pakken!

   

   
  Slangenradijs van @appelvrouw. Ik ga er zaadjes van oogsten voor volgend jaar. Dan zet ik een flinke rij om ook wéér zaden te oogsten die ik dan in de winter kan kiemen als kiemgroente.

   

   
  Veel gestreepte kevers: 

   

   

   

   

   
  Onze vallei bloeit zo mooi  

   

   
  In de kas:

   

   

   
  We hebben veel takkenbulten, en we hebben daar alweer meerdere egels rond zien struinen. Hier woont er bijv. eentje:

   
  En iets verderop stond er vanmorgen 1 te drinken:

   
  Daar groeien ook veel frambozen die ik regelmatig ga plukken, zou hij daar ook van snoepen? 

   

   
  De velden van de ossen worden dor en droog, we sproeien daar bijna niet. Alleen de hakbosjes die daar zijn aangeplant krijgen af en toe wat water en dan pakt de sproeier ook wat gras mee. Maar de groei zit er echt totaal niet in. 

 3. Jorieke123

  Moestuin
  Onze 'vallei' ligt er mooi bij, al zeg ik het zelf  We hebben er meerdere paden in gemaaid zodat wij, de hond, en onze eenden makkelijk kunnen lopen. Maar voor de rest mag alles nu groeien en bloeien. 

   
  Er bloeit dan ook heel wat. Rode klaver, witte klaver, weegbree, boterbloemen, hier en daar een margrietje, hier en daar wat klaproosjes, en de madeliefjes doen ook nog steeds hun best. 

   
  Er staat nog een klein beetje water in de vijver, al loopt het nu hard terug. 

   
  Deze kreeg ik heel wat jaren geleden van @Piroska geloof ik. Ik heb ze ook al wel eens helemaal weggehaald daar, om ergens anders te poten. Maar dan komt ie vrolijk weer op omdat je wat kleine bolletjes bent vergeten. Niet erg, ze zijn prachtig! 

   
  De papavers bloeien, en het is er een drukte van belang:

   
  Ik heb al wat doperwten zitten doppen gisteren, er hangen er nog leuk wat:

   
  Met de MTFD kreeg ik aardbeienplantjes van @Charly, 3 rassen die nu zo ongeveer vrucht gaan geven. Ik heb er nog wat sla tussen staan om eventuele engerlingen te lokken en omdat deze jonge aardbeienplanten nog geen heel veld vullen. 

   
  Mijn uien (gele, en een roze sjalot-vormige) groeien wel erg hard, ze raken de bovenkant van het tunneltje aan. Iets teveel kippenmest in dat stukje tuin? De kippen hebben er deze winter even gelopen. 

   

   
  Chinese yam, en op de achtergrond nog een knolvenkel die ik daar vorig jaar had staan voor de teeltwedstrijd en dit was een zijscheutje of achterblijvende zaailing, dat weet ik niet meer zeker. En nu is het ineens een best aardige knol. 

   
  De zwarte bessen zitten propvol vruchten. De takken gaan er zelfs van hangen en daar zou ik wat aan moeten doen. Maar het zijn een stuk of 6 struiken en ik heb eigenlijk genoeg andere dingen te doen  De kippen lusten ze iig niet, dus ik kan de komende tijd plukken!

   

   
  Welsh onion

   
  Kijkje in je kas:

   
  Er zit een vuiltje in de lens van mijn camera, dus bij tegenlicht krijg je dan dit... sorry  

   
  Ida Gold is goed bezig:

   

   
  De paprika's doen het wat minder goed, ze gaan wel de hoogte in maar veel blaadjes zijn gekreukt en verschrompeld door die stomme luizen. Ik heb een paar keer gespoten met de welbekende groene plantenspuit maar ze blijven komen. 

   
  Dag!(-lelie  )

 4. Jorieke123
  Zo, even een berg met foto's:
   
  Het hek om de kippenwei is zo goed als klaar. Hier en daar nog een puntje op een i. 

   
  De bramen vermaken zich goed hier, we hebben er even heel wat in gesnoeid. 

   
  Langs ons hek viel ook een boel te snoeien. Nu kan de buurman weer iets dichter bij het hek maaien. 

   
  Half mei heb ik de tomaten en paprika's uitgeplant in de kas. Ondertussen zijn ze al weer flink gegroeid! 

   
  We hebben veel aan bomen geschud zodat de meikevers er uit vielen en op konden worden gegeten door onze eenden en kippen. 

   

   
  Wel met een jas/vest met capuchon want anders vallen die grote kevers in je nek! 

   
  De larven van die kevers richten weer schade aan in de moestuin. Ik heb al aardig wat (lok-)sla verloren. Nog geen aardbeienplanten zoals vorig jaar, maar het seizoen is pas net begonnen. 

   
  We hebben bamboestokken geoogst

   
  Veel water gegeven, o.a. met deze tuinslangen waar we gaatjes in hebben gemaakt.

   

   
  Er zijn flinke scheppen mest geleverd, door onze overbuurman. 

   
  o.a. voor de pompoenen:

   

   
  Ook hebben we veel houtsnippers verdeeld, we hebben er o.a. deze zitplek mee gemaakt:

   

   
  Daar zit je in de zomer echt heerlijk in de schaduw. 

   
  De kiwibessen kregen ook een laagje, en ze liggen nu ook tussen de aardappels.

   

 5. Jorieke123
  Gewoon een paar foto's
   
  In de boomgaard bloeit en groeit alles mooi:

   
  De kippen schoffelen hier en daar flink, en voorzien ons weer van een boel eieren. 

   
  Ik heb een stel vallen hangen in die boomgaard, om de fruitmot en de pruimenmot te vangen. En er zitten er al aardig wat vastgeplakt:

   
  De kweepeer bloeit, en ik vind de bloemen alleen al zo mooi als ze nog-net-niet-open zijn. Ik post er elk jaar volgens mij wel een foto van maar ok

   
  De asperges knallen uit de grond nu ik vaker water geef. 

   
  De varkens en ossen eten flink wat appels en peren, die zijn over (hebben plekjes, zijn overrijp, enz. enz.) bij een fruitkweker hier vlakbij. 
   
   

   
  En we zijn bezig met het plaatsen van een hek om een veld waar we een grotere groep vleeskippen gaan houden. Ook lijkt het mij mooi als de legkippen daar ook eens kunnen lopen in de winter. Dan kan het gras en onkruid in de boomgaard wat herstellen en dan kunnen ze het daarna weer helemaal kort pikken en wegschoffelen  

   
  We willen dat de ossen het gras kunnen maaien als er even geen kippen lopen, dus het hek moet aardig stevig worden. Er komt ook een schrikdraadje in hoor, want als ze met dat gewicht gaan staan krabben tegen een hekje dan is het gauw kapot. 

 6. Jorieke123
  We hebben vandaag even flink lopen knippen in de boompjes in Yurassic park. Sorry Yuras, we hebben niet volgens de snoeiregels geknipt . We moesten er door met de grasmaaier en dus hebben we overhangend spul tot op ooghoogte verwijderd. Of iig ingekort. We hebben wat boompjes rechtgezet met stokken en stroken beddengoed  En hier en daar kon zo'n gaas-korfje weg en een plastic beschermer om de stam. Ook hebben we wat van die plastic beschermers losgemaakt, al het zand en mierennesten er uit geschud, en hem weer teruggedaan. 
   

   

   

   

   
  Hier en daar begint het al best ergens op te lijken:

   

   

   

   

   

   

   

   
  Het gemaaide gras ging naar de ossen, de varkens, en tussen de piepers:

 7. Jorieke123
  We hebben van de week wat dingen gemaakt die niet echt bijzonder (of zelfs mooi...) zijn, maar wel functioneel. 
   
  Een stoepje bij de kippen, van platen die ergens op een pallet lagen die in de weg stond voor ons netjes-maak-beleid. 

   

   
  Een groter stoepje achter het afdak, compleet uit het zicht dus niet al te strak en netjes en gewoon zo bovenop de brandnetels die daar groeien . Van grindtegels, en meer van die plakken beton die we al jaren hebben liggen. 
  (dit was halverwege, het werd nog groter)

   

   
  En op dat stoepje, een opslag voor rollen gaas. 

   

   
  In de toekomst wordt dat allemaal nog netter en mooier en handiger. Maar voor nu zijn we al heel tevreden, alles begint nu te groeien en dan zou dat stuk zo ineens weer onbegaanbaar zijn door die brandnetels. 
   
  Al die tegels komen hier vandaan, en er moet nog meer weg zodat alleen die stelling daar nog staat. 

   
  In de moestuin is het wel netter geworden, daar heeft Joep wat paaltjes vervangen die weg waren gerot. Het bleek toch niet zulk geweldig hout... nu zitten er azobé-paaltjes in. Volgend jaar moeten er nog wel wat vervangen worden, maar voor nu zit het wel weer goed.

   

 8. Jorieke123

  Moestuin
  We hebben vandaag de kolentunnel gemaakt. Er komen ook wortels en uien in, hij is namelijk lekker groot geworden. Voor wortels en uien maak ik normaal een lager tunneltje, die worden niet zo hoog. Maar goed, we waren toch bezig, nu staat alles (straks) in 1 tunnel.
   

 9. Jorieke123

  Moestuin
  We zijn een boel aan het opruimen, en vandaag was de stapel met azobé bielzen aan de beurt. Die waren al van iemand anders geweest, en liggen hier toch ook al wel uhm... 10 jaar? De laatste jaren lagen ze op pallets die natuurlijk snel vergingen. Er zaten veel bouten en spijkers en ander ijzerwerk in. Dat heeft Joep er allemaal afgeslepen want dat kreeg je er echt niet meer uitgedraaid. En de lelijke delen van de bielzen, waar de natuur al stukken af had gehaald, hebben we er af gezaagd en die dienen nu als rand om een stuk met struiken langs de oprit. Nog steeds snoeihard van binnen hoor, dus ze liggen er nog wel even  
   
  En van de mooiere stukken hebben we maar liefst 3 van dit soort bankjes gemaakt. De 1 wat hoger, om er makkelijk op te gaan zitten (en ook weer opstaan) als je bijv. een slecht been zou hebben zoals mijn vader  En de anderen wat lager. 
   

   

   

 10. Jorieke123

  Moestuin
  Zo, wij waren afgelopen weekend in Noord Frankrijk! Bij Appelvrouw en Lie  Daar hebben we best heel hard gewerkt, en ook veel gekletst en gegeten en gedronken en plantjes en zaden uitgewisseld. 
  We hebben er o.a. wat bomen omgezaagd, en al het hout gesorteerd. Er waren een paar zieke/dode bomen en ook een aantal gezonde waar gewoon iets af moest, dus dat geeft verschillende soort stookhout. Ook zijn alle kleinere takken versnipperd of op de takkenwal(len) gegooid. 

   

   

   

   

   

   

   

   
  Ook hebben we een tunnelkasje gebouwd over/op een lasagnetuin, en een houten wc-hok gesloopt. 

   

   
  We kwamen aan met een volle auto, maar zijn ook weer vertrokken met een volle auto  Het was een TOPweekend! 
 11. Jorieke123

  Moestuin
  Wij hebben een nieuw en hoger hek om de moestuin. In 1 van mijn vorige updates liet ik dat zien. Het was 50 cm hoog, en is nu 1 meter hoog (ok... dat is de maat vanaf de buitenkant van de tuin. Door de verhoogde bakken is het gaas aan de binnenkant van de tuin zo'n 15 cm lager.) 
  En toch zag ik nog activiteit van konijnen. En ook was er zo'n gat wat steeds weer dichtgemaakt werd, en waar dus vast-en-zeker nieuwe konijntjes geboren zouden zijn/worden. Maar om zo'n gat van bovenaf dicht te maken, moet mama-konijn toch zelf nog uit de moestuin kunnen komen. We zochten en zochten maar konden niet vinden waar zij er dan nog in en uit kon. 
  En vorig weekend paste mijn zusje op onze dieren en ons huis, en zij stuurde me een filmpje van een heel schattig konijntje. IN mijn moestuin.
   

   
  Ja, heel schattig.. maar toch: 
   
  En vanmorgen keek ik uit het dakraam, en ik zag een volwassen konijn. Ik deed het raam open om hem te laten schrikken en dus te zien waar ie er uit kan. En het beest sprong OVER het hek. Met zijn pootjes zette hij nog wat af op het gaas, dus het was een soort klimspringen. Maar het ging super soepel en snel en weg was ie. Zucht. 
 12. Jorieke123

  Moestuin
  Het lage gaas wat om de moestuin zat, en nu vervangen is voor mooi hoog gaas, kan nog wel worden gebruikt voor een boel korfjes om boompjes mee te beschermen. Dus we hebben er vandaag heel wat gemaakt en we hebben ze meteen gebruikt voor de 33 boompjes die we ook nog even hebben gepoot 

   

   
  Moet je dat bos nou eens zien 

 13. Jorieke123

  Moestuin
  We zouden dit weekend lekker even weg. Maar Corona gooide roet in het eten. Nou ja... dan maar lekker in de tuin werken met dit heerlijke zonnetje. 
   
  Er moest nodig een hoger hek om de moestuin. Want de konijnen hippen er vrolijk in en uit. En knagen o.a. dan mijn vogelnetten kapot enzo  

   

   

   

   
  En even wat foto's van de kas, daar groeit een boel sla!

   

   

 14. Jorieke123

  Moestuin
  Vandaag zou het de mooiste dag van de week worden. We hoorden het al daaaagen van te voren. Dus we hebben er zoveel mogelijk uit gehaald qua klussen  
   
  We hebben varkens verplaatst, en dus ook met wat hutten gesleept, en daarna is Joep het oude varkensveld los gaan trekken met de trekker.

   
  Ik ben toen alle hekken af gaan breken. Want dit veld, en het veldje er naast, worden vanaf nu niet meer voor varkens gebruikt. Het schrikdraad kan weg, we gaan er een nieuw hek zetten met kippengaas. Zodat het een mooi groot veld wordt voor vleeskippen. En we zorgen dat de ossen er ook in kunnen, om af en toe even te maaien. 

   

   

   
  Joep reed vrolijk verder, na het lostrekken heeft ie de eg achter de trekker gehangen om alles mooi egaal te maken. 
  Dat water trekt niet echt meer weg vandaag, dus daar vooraan hebben we het nog niet zoals we het graag zouden zien. 

   

   
  Ik heb al dat metaaldraad netjes opgerold en samengebonden en daarna konden we alles handig afvoeren. Het was nog een beste klus, maar het ziet er al heel netjes uit weer. 

 15. Jorieke123
  We hebben nu ook een opslag voor het buitenhout. Dat hout hoeft(/mag) niet heel droog te liggen, dus het hoeft niet in de schuur. We hadden die lompe metalen stelling al staan, maar ergens anders en niet op tegels (dus hij was een stuk in de grond gezakt) en we hebben er nu een dakje op gemaakt. Ook heeft Joep er wat extra schappen in gemaakt van o.a. metaal van ons vorige bed en ook van onze oude veewagen. 

   
  We hebben ook 1 van de dikste wilgen geknot, dat waren alweer flinke takken. In 1 dikker stammetje gaan we gaten boren en pluggen slaan om paddenstoelen te kweken. De rest van het dikkere hout is haardhout, en de takkigste takken hebben we langs de moestuin op en IN de takkenwal gedrukt. 

   

   

   

   
  Heel veel mooie bloemen in de helleborus dit jaar. Het blad is wel nogal lelijk?

   

   

   
  We hebben de ossen naar een nieuw veld gedaan. Er is nog niet veel gras, dus ze mochten even lekker grazen in het pad naar dat nieuwe veld:

   
 16. Jorieke123
  Om meteen maar mopperend te beginnen: de (wilde...) konijnen slopen onze boompjes! Er waren van de herfst een boel boompjes die te dik werden voor zo'n plastic beschermer:   (voorbeeld van zo'n beschermer, dit boompje is nog niet zo dik)

   
  En dus had ik ze er af gehaald. Maar nu hebben de konijnen in zeer korte tijd echt een boel stammen beschadigd. En soms echt erg:

   
  Ik ben dus overal (zeker bij de appelbomen waar ze extra gek op zijn) maar weer bescherming om gaan doen. Nu in de vorm van een stuk gaas. 

   
  Die korfjes had ik juist weggehaald bij andere veel kleinere/dunnere boompjes, en zouden worden gebruikt voor de aanplant van nieuwe kleine boompjes. 
   
  Die nieuwe boompjes moeten hier komen, de varkens hadden het al ontdaan van al het gras en onkruid en het 1e ploegwerk gedaan. Nu heeft Joep het nog wat losgetrokken

   
  En daarna glad gemaakt met de eg.

   

   
  We krijgen de laatste weken veeeel appels en pompoenen, dus de ossen en varkens eten er heel wat!

   

   
  De kippen kregen wat compost om door te zoeken:

   

 17. Jorieke123

  Moestuin
  We willen graag een soortement van afdak bouwen voor onze ossen. Waar ze kunnen schuilen, en het ding moet meteen een verbinding zijn tussen 2 velden zodat ze daar doorheen gelaten kunnen worden. Als ze naar een nieuw veld moeten. 
  Maar het hout om dat afdak van te bouwen, ligt tussen een boel ander hout onder een tijdelijk afdak. Dat tijdelijke afdak staat er nu (denk ik) alweer een jaar of 3,5 tot 4. Ik kan zo snel even geen foto's vinden van dat we het hebben gebouwd  
   
  Dat afdak moest er toen komen omdat een ander tijdelijk afdak weg moest en de nieuwe schuur nog even op zich liet wachten (maar wel op de plaats zou komen van dat andere tijdelijke afdak). Snapt u hem nog allemaal? 
  In ieder geval: het idee was nu om dan meteen 'even' dat lelijke afdak af te breken en (een aantal van) de onderdelen om te zetten naar een mooier en steviger ossen-afdak-doorgang. Maar dan moest er ook wat andere meuk weg, wat we daar alweer onder hadden geschoven. En er ligt dus een boel timmerhout wat ooit nog eens van pas komt. 
   
  Zodoende zorgde de Volgorde-Der-Dingen er voor dat we het 1 en ander op Marktplaats hebben gezet, wat zaken weg hebben gegooid, wat heel slecht hout hebben verbrand, een boel iets beter hout in mootjes hebben gehakt (gezaagd...) om de komende tijd in de kachel te stoken, EN als kers op de taart hebben we in de schuur een mooie opslag gemaakt voor het mooie timmerhout:
   

   

   

   

 18. Jorieke123

  Moestuin
  De grote stapel met hout is af, het is een kleine 20 kuub en we hebben hem afgedekt. Nu 3 jaar wachten voor we er wat aan hebben. 

   
  In de kas staan nog steeds wat paprika's die ik nog niet op had geruimd.

   
  Er hangen ook heel wat kiwano's

   
  En er komt heel wat sla op!

   
  We eten nog veel uit de moestuin:

   

   

   
  Maar er zijn ook al wat kale stukken waar bijv. de zoete aardappels zijn geoogst. 

   
  Er komt een boel winterpostelein op

   
  En er bloeit hier en daar nog een dahlia

   

   

 19. Jorieke123

  Moestuin
  Weer even wat inhalen, sommige foto's zijn alweer 3 weken oud. 
   
  We hebben begin oktober de pompoenen naar de kelder gezeuld. Dit zijn de pompoenen voor de varkens en ossen, de pompoenen die we zelf gaan eten (o.a. pink banana en van die Uchiki Kuri-achtige) liggen iets verder naar rechts. Niet te zien op de foto.

   
  Ik kon nog heel wat paprika's oogsten. Ik heb ze gesorteerd op rijpheid en er liggen er wat in de kelder om niet zo snel door te rijpen, en wat in de schuur in een doos om hopelijk juist nog WEL wat te rijpen. Ook kon ik er nog wat uitdelen 

   
  De kweeperen konden ook worden geplukt. Er waren er wat met plekjes, die heb ik meteen verwerkt. En de rest ligt nu in de kelder, dus die geurt heerlijk!

   
  We hebben een extra houthok gebouwd

   

   
  En een kruiwagenstandaard! Die stond al lang op mijn klus-lijstje, maar we hadden niet helemaal voor ogen hoe en waar en wat. Maar nu raakten de overige klusjes allemaal 'op'(=klaar) en moesten we wel  

   

   
  Morgen komen de handvatten binnen die ik besteld heb, want al die oude kruiwagens zijn handvatloos. Er zitten al nieuwe massieve banden op, dat hebben we in de afgelopen jaren steeds gedaan als er weer eens 1 lek ging. Met de nieuwe handvatten is ons wagenpark weer helemaal klaar voor de toekomst 
   
  De zoete aardappels konden uit de grond, of beter: ik kon niet meer wachten om te zien wat de opbrengst zou zijn. En dat bleek best een leuke oogst! En de varkens mochten al het loof opeten, dat viel erg in de smaak. 

   
  In de kas staat alweer bloemkool, en wat 'winter gem' sla. Ook heb ik er een uitgebloeide slaplant rondgezwiept, dus nu zie je overal kleine slaatjes opkomen

   
  Deze week zijn we druk geweest met het hakken van hout. Maar dan met een kloofmachine, het lompe werk  En dan moeten we ook nog een boel stapelen, het scheelt dat we er dan toch hopelijk wel 2 jaar van kunnen stoken. Maar dat moeten we nog even uitrekenen. 

   

   

   

   
  Als afsluiting: De pompoenen van de 1e foto hierboven worden gelukkig graag gegeten.

×
×
 • Create New...