Jump to content

Jorieke123

Administrators
 • Posts

  23,997
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Jorieke123

 1. Jorieke123

  Moestuin
  Nog wat foto's van de afgelopen weken, die ik allang had moeten plaatsen maar het kwam er maar niet van. 
   
  Veel gedaan deze (en vorige...) maand. O.a. nieuwe biggen gemaakt:

   
  Bloemen geplukt:

   
  Noten van vorig jaar gekraakt, voordat de nieuwe alweer vallen.

   
  Schappen getimmerd in de schuur, met hulp uit het verre Frankrijk:

   
  Ook kippen en eenden geslacht met diezelfde hulp, maar die foto's zal ik jullie besparen. De foto's van de kippen die werden gepakt door een (ander...) roofdier post ik hier ook maar niet. 
  Hier wel een rondje tuin:

   

   
  Pompoenen op hun retour.

   

   

   

   

   

   
  De tomaten doen niet veel meer, ik heb al aardig wat planten verwijderd. Niet omdat ze ziek waren, maar wel 'op'. 

   
 2. Jorieke123
  Daarnet hebben we een flink aantal hooibalen gehaald bij een boer hier om de hoek. Voor onze ossen. Dan hebben we dat maar vast klaarliggen voor de winter  (vorige jaren was er slecht aan hooi te komen, door de droogte. Dat zal dit jaar wel anders zijn! Maar we hadden al gereserveerd )

   

   

   

   

   
  Voor het weekend hebben mijn ouders nog weer heel wat gemaaid en gesnoeid hier. Mijn vader rijdt graag vele vele vele rondjes op de zitmaaier en zorgt dat we overal weer goed kunnen lopen. En dat de jonge boompjes in bijv. Yurassic park niet verdwijnen onder het hoge gras.  Daarna kunnen de loopeenden er ook weer goed bij, zij ruimen dan nog de slakken op. 

   

   

   
  Via @Anna3 konden we aan een stel oudere eiken komen. Die werden vorige week geleverd en we hebben ze meteen gepoot. Niet echt de beste tijd daarvoor maar OK. We gaan ze goed verwennen de komende tijd. 

   

   

   

   
  Deze was een beetje lelijk gesnoeid, we hebben er nog wat takken vanaf gehaald en laten het maar even zo. Er staan nu ook boompalen bij en we hebben er een greppeltje omheen gegraven die we vol kunnen laten lopen met water. Ook komt er nog flink stevige bescherming omheen zodat de ossen en de varkens er niet bij kunnen. Ze staan namelijk midden in een paar velden. 

 3. Jorieke123

  Moestuin
  We hebben weer even lekker wat regen gehad. Toch wel 21 mm in een kleine week. We vinden het heerlijk dat we al heel lang niet hoeven te sproeien! 

   
  In de kas gaat het goed. Zeker als je het vergelijkt met foto's van bijv. een maand terug. Wat een enorme groei zit er dan in die dingen he. Ik kijk er toch elk jaar weer van op.

   
  Ik heb al lekker wat tomaten geoogst, en ook al een enkele paprika. Maar er komt nog veel meer aan:

   

   
  @jootje je 'laffe pepers' doen het goed! 

   

   

   
  De kiwano's gaan hard! 

   
  De komkommers ook. Ik heb er minder staan dan vorig jaar, en ik snoei ook wat strenger. Ik heb namelijk nog aardig wat zoetzure komkommerschijfjes in de kelder staan  En dus wil ik ze dit jaar alleen maar vers eten.  

   
  In de kleinere kas heb ik paprika's staan voor @Anna3 en die gaan ook lekker. Nog even en je kunt komen plukken Anna  

   

   
  @appelvrouw als ik de foto's zie op Diana haar website dan mogen/moeten deze 'Blot' paprika's nog even voor ze goed rijp zijn? We hebben er al wel 1 gegeten maar die smaakte nog wel aardig onrijp. En Diana houdt daar zo te lezen van, maar ikke niet zo. 

   

   
  Bijna! 

   
  Mosterd:

   
  Nog 1 voor Appelvrouw: ik kreeg van haar een eikelpompoen, of table acer, of hoe zo'n ding heet. Die heeft nog een tijd in onze kamer gelegen voor we hem op hebben gegeten, en er kwamen een heleboel zaadjes uit. En ik zocht nog wat vulling voor onder mijn maïs, dus ik heb er wat gezaaid. En nu komen er dus (zoals verwacht ook wel..) een boel verschillende soorten vruchten aan die planten, maar tot nu toe nog niets wat op de acer lijkt.

   

   

   

   
  Nieuw in het ongediertebestrijdingsassortiment: netten tegen de (jonge) mussen: 

   
  Palmkool die ik al vrij vroeg uit had geplant in de vollegrond, er staan er ook nog meerdere in pot te wachten tot ik alle uien heb geoogst en ze daar in de grond kunnen. 

   
  Eindelijk sla! En ook al andijvie en de radicchio (die bescherming heeft gehad tegen die eerder genoemde mussen) ziet er ook mooi uit. Die moeten nog wel even voor er echt een mooi kropje in zit. Maar we hebben geduld!

   
  De bonen gaan hard, er hangen al heel wat boontjes.

   

   
  De lange bonen van Jootje vinden het te fris en te nat? Die horen misschien toch wel in een kas, maar de afgelopen jaren was het buiten net een kas dus deden ze het beter. 

   

   

   

   
  Nog even een verwilderd stukje waar ergens daar tussen wel struiken staan die daar flink moeten gaan groeien. Voor nu staan er vooral veel Teunisbloemen, en die zijn toch ook wel erg gaaf. 

   

   
  Bescherming om de nieuwe bomen. Bescherming tegen varkens en ossen. 

   
  Ik heb net de 1e bramen alweer geplukt 

   
 4. Jorieke123
  We zijn al maaaanden bezig met het leggen van een stoepje rond de kas. Er komen alleen steeds andere klusjes tussendoor, dus het schiet niet echt op. Maar de laatste weken gaat het weer wat harder. Het is nog niet af hoor! 

   
  Onder het gras zitten een boel engerlingen, maar die gooien we dan achter ons en dan springen de eenden er bovenop. 

   
  We graven een tegel rechtop in, en leggen 2 tegels op anti-worteldoek. Rond dat kraantje gaf dat een boel zaagwerk, maar het ligt er strak in! 

   
  Er zijn nu heel wat muisjes die een andere hobby moeten verzinnen, want hier bij de kas zijn ze niet meer welkom! 

   
  IN de kas hebben we weer steun gemaakt voor de paprikaplanten. Van bamboestokken. 

   

   
  En we hebben daar zo'n waterleiding lopen die vast zit aan de IBC tank waar vissen in zwemmen. Zodat we dat water aan de planten kunnen geven. Dat water spoot dan in dunne straaltjes in p9 potjes zodat het niet tegen de ramen spettert. En die potjes waren een tijdelijke oplossing... nu hebben we halve dakpannen ingegraven om het water tegen te houden. 

   
  De Ida Gold tomaten in de kas doen het erg goed, ik heb zelfs al wat nieuwe trosjes bloemen verwijderd omdat ik het wat overdreven vond om die ook nog aan te maken. 

   
  Met de jonge (dikkere)eenden gaat het goed, Joep heeft een leuk shirt en hij stond ze te voeren dus dat moest even op de foto

   

   
  En dan onze 'vallei': 

   

   

   

   

   

   

   

   

   
  1 van de klusjes die er even tussendoor kwam: Joep had nog wat gezaagd hout laten liggen in het bos waar hij 's winters zaagt. Dus dat hebben we opgehaald en kleiner gezaagd. Nu nog opstapelen. En de dikkere blokken (niet op deze foto) kloven. 

 5. Jorieke123
  Een kijkje in de tuin  

   
  Sugar snaps. Echt lekker hoor, dit is het 1e jaar dat ik ze heb. 

   

   
  De aardappels willen voor geen meter. Engerlingen... 

   

   

   

   

   

   
  Links een paar meloenen, in het midden watermeloen, en rechts komkommers die nu goed groeien. Ze hebben allemaal wel wat moeilijk gedaan. Ik had ook best wat last van engerlingen daar, vooral onder tomatenplanten. 

   
  Helemaal links staat kiwano, ik kreeg zaadjes van Jootje. Daar rechts naast wat meloenen. En op de voorgrond een ananaskers. 

   
  We hebben wat nieuwe kippen, en die beginnen goed te leggen. Ze hebben ook lekker veel kersen gegeten want onze boom heeft hagelschotziekte en dus (?) geen dikke lekkere vruchten. De spreeuwen hebben veel gegeten en lieten dan van alles vallen. De kippen stonden daar dus de hele dag  

   

   
  Mooie vlier

   
  Walnotenboom van @appelvrouw

   

   
  Druiven, en een aantal aardappels die het wel goed doen. Vooral (denk ik) omdat ik er 30 sla-plantjes uit had geplant die stuk voor stuk op zijn gevreten door engerlingen. En dan kon ik het monster uit de grond vissen en aan de kippen voeren. Zo bleven ze iig van de aardappels af? 

   
  @jootje die van mij is groter  Ik heb dit jaar van die halve boogjes (plantensteunen) rond de plant gezet, om er dus een grotere cirkel omheen te maken. Zodat alles een beetje overeind blijft en ik niet steeds om hoef te lopen zoals vorig jaar. 

   
  We hebben loopeenden, dus veel slakken zien we niet (meer). Maar ik laat ze in deze maanden niet in de moestuin omdat ze toch overal overheen waggelen en ook met hun snavels flink in de grond peuren. En dus kwam ik daar zowaar weer eens een slak tegen. Ik heb hem gepakt (met een p9 potje ) en heb hem naar de eenden gebracht. 

   
  Het was een flinke slak, maar hij was toch zo op hoor!  

   
  We maaien paden in/over/door ons gras, zodat er ook een boel mooi kan bloeien en uitzaaien. 

   
  In Yurassic Park gaat niet alles even goed. 

   
  We hebben toch wat abrikozen omgezaagd omdat ze echt ziek waren. Ze lopen wel weer uit, we gaan het weer zien.... 

   
  Vandaag viel hier eindelijk ook een boel regen! Het water van het huis loopt her en der de grond in. Dat van de schuur loopt met buizen naar de vijver, en dat van de kas valt nu nog in van deze blauwe tonnen. Er moet nog een betere oplossing komen. Maar goed, nu viel er dus zoveel dat we er steeds weer een ton bij konden zetten en water over konden pompen. 

 6. Jorieke123
  Er zijn aardig wat dingen die echt niet willen dit jaar, zoals bietjes, sla, en nu ook witlof en andijvie. Eerst was het te droog, te heet, daarna engerlingen, en nu vooral mussen. 

   
  Maar er gaan ook wel leuk wat dingen wel goed.
  De pompoenen groeien zichzelf al boven het hoofd:

   

   

   
  Maïs

   
  pronkbonen

   
  druiven, zonnebloemen, en Chinese yam:

   
  Courgette

   

   
  Kolen (ik had geen zin het doek weg te halen voor de foto, dus daar kijk je nu een beetje tegenaan/doorheen) :
  Hier groeien alweer nieuwe rode en witte kolen, de spitskolen en bloemkool is daar al geoogst en dus was er weer plek.

   

   

   
  zoete aardappels

   
  olifantenknoflook

   
  er komen lekker wat kweeperen aan mijn struik:

   
  pal daarboven heeft een duif het toch voor elkaar gekregen een nest te maken. Het aantal duiven groeit hier gestaag 

 7. Jorieke123
  Zo, begin april aan begonnen, en nu pas klaar  (niet dat we er al die tijd mee bezig zijn geweest hoor  )
   
  Het luik voor hooi:

   

   
  En daar boven hebben we een wandje gemaakt met een deur, zodat de hooi-ruimte echt afgesloten is van de rest van de zolder. Zo houden we alles netjes  (mensen die ons kennen en onze verbouwingen hier hebben meegemaakt moeten daar erg om lachen: wij en netjes  )
  Al het bouwmateriaal was eerst al eens ergens anders voor gebruikt, op de schroeven na dan. De platen, de balken, de luiken, de scharnieren, alles komt weer ergens anders vandaan. Nix gekocht  

   

   

   

 8. Jorieke123
  We verwerken veel hout, snippers, en onkruid  
   

   

   

   

   

   

   
  We hebben de ossen weer een nieuw veld gegeven. Daar groeit niet erg veel, maar dan hebben ze het maar weer even kort gegeten en loopt het misschien mooier uit. 1 dezer dagen kunnen ze weer terug naar hun vorige veld, daar groeit het wel aardig met al dat gemiezer en lichte regen van de laatste week. 

   
  Er lopen wat kuikens in de moestuin, maar echt krabben en wieden doen ze nog niet. Ik wil daar zeer binnenkort maïs planten dus dan moeten ze daar weg en trek ik het laatste zelf wel uit de grond.

   
  Dit weekend hebben we een varkensveld glad getrokken met de trekker, en er oude moestuinzaden (van jullie!) gestrooid. Onze hond is al die tijd bezig geweest met het graven van een gat, ze wist zeker dat er 'iets' woonde wat ze wilde vangen. 

   

   

 9. Jorieke123
  We hebben weer gaas om de boomgaard, en de kippen kunnen daar (dus) ook weer komen! Heel wat gaten gemaakt, palen gezet, en krammen geslagen. Maar dan heb je ook wat. Gelukkig hadden we hulp!
   
  Joep had eerst vorige week al 2 toegangshekken geplaatst, met betonnen voet onder de palen. Ze zijn nog van zijn oma geweest, en we hebben ze laten opknappen door een lasser hier in de buurt. Ook laten zandstralen en in de verf gezet. 

   
  En vandaag dus de rest van het gaas en de palen er bij gezet:

   

   

   

   

   
  Ook meteen tegels onder de doorgang, zodat er geen hond onderdoor kan graven  en het gras er niet van die pollen vormt die zorgen dat je het hek niet meer open krijgt. 

   
  In de overdekte ren die we eerder hebben gemaakt, komt dan een doorgang voor de kippen. We hebben er nu al een gat geknipt in het gaas, maar daar komt dan dus nog een mogelijkheid om dat ook weer dicht te doen als we ze in hun overdekte ren willen houden. 
   

   
  Een paar dagen later is de doorgang ook klaar:

 10. Jorieke123
  Grof snoeiwerk in Yurassic park, door Yuras himself  
  Er leven daar heel wat muizen, en er zijn al meerdere appelboompjes gesneuveld omdat ze finaal werden afgeknaagd onder de grond. We willen er dus vaker maaien, zodat die muizen er hopelijk liever niet wonen en ze anders makkelijker gepakt kunnen worden door de vele katten uit de omgeving die hier jagen. EN allerlei soorten roofvogels die hier komen snacken. 
  Er moesten dus heel wat lage zijtakken weg, we hebben een flink aantal boompjes rechtop gezet (met een stok) en hobbels en bobbels wat vlakker gemaakt door scheppen en/of stampen. 
   

   

   
  @Yuras had je hier zaagsel in je ogen?  

   
  Er waren helaas ook wat bomen ziek. Zoals deze abrikoos. Hij ziet er nu niet echt uit... maar hopelijk heeft Yuras hem gered. 

 11. Jorieke123
  Mooi excuus voor weer een paar foto's en dus een update:
   
  Vrijdag hebben we (met hulp van een bevriende timmerman) een gat gezaagd in onze schuur, om er een luik voor te maken zodat we daar hooi op kunnen bergen. 

   

   
  De middag was (te) snel voorbij en dus hebben we het gat even afgedicht met een plaat hout, nu nog even plannen wanneer we het af gaan maken. 
   
   Dan de sneeuw van gisteren en vandaag:

   

   
  De takkenwal is al aardig hoog:

   

   

   

   
  Ons Perzikpark:

   

   

 12. Jorieke123
  Bij de achteringang van onze varkensvelden staat een flinke populier. Helaas werd hij ziek en zaten er vorig jaar nog maar enkele blaadjes aan de takken. Dat heb ik toen aan de gemeente doorgegeven, en vele vele maanden later werden we daarnet tegen etenstijd gebeld dat er iemand even op ons land moest om de boom om te zagen. Joep is er dus meteen naar toe gegaan, want er staat stroom op dat hek en het apparaat hangt ergens anders. En ik heb mijn pan met risotto op een zeer laag pitje gezet, mijn camera gepakt, en ik ben ook die kant op gegaan  
  De boom staat op grond van de gemeente, maar echt pal tegen onze grens. Joep gaf aan dat we al het (voor hun...) 'onbruikbare' spul zelf wel willen hebben, dat konden ze gewoon laten vallen. Maar dan wel graag ietsje bij het hek vandaan  
  Onze varkens lopen geregeld in dat veld, en we hadden er al een paar dikke takken liggen die er al eens uit waren gevallen. Vinden ze leuk, om tegen te schuren, onder te wroeten, tegenaan te duwen, enz. 
   
  Eerst werd elke tak verwijderd en op de hoop gegooid:
   

   
   
  En daarna knipten ze het hek open, daar pal voor de boom, omdat het gevaarte die kant op moest vallen. Dat hek hebben ze daarna weer netjes hersteld met draad wat ze daar zelf voor bij zich hadden 
  De boom klapte echt met een flinke dreun neer, maar dat hoor je hier helaas niet. 
  Morgen ga ik de stapel hout en takken eens van dichtbij bekijken. Het werd me nu te koud en donker...  
   
   

   

   

 13. Jorieke123
  Langs de beek en moestuin bij Appelvrouw in Frankrijk, hebben ze een soort van hele smalle takkenwal. Omdat er niet veel ruimte is, en ze het toch een beetje beschut/dicht willen hebben daar. Nou dat vonden wij wel erg mooi en handig, voor in onze tuin. We hebben de moestuin al die jaren geleden veel te dicht langs de weg gemaakt. Waardoor we aardig wat inkijk hebben en de wind ook nog eens hard aan kan komen waaien daar. 
  We hebben al een soort deal met de gemeente dat er aan onze kant van de sloot (die altijd droog staat) nog het 1 en ander mag staan aan bomen/opschot van wilgen enz. Anders zou het helemaal zo kaal zijn! Ze houden het hier in de buurt namelijk graag erg strak en aan kant 
   
  Nou goed: Nu hebben we wat extra palen gezet, net vóór de palen van ons hekwerk aan de buitengrens. En daar tussen stoppen we dan takken. 
   

   

   
  En vandaag hebben we 1 van onze grote wilgen geknot, en daar hebben we nog wat palen van gemaakt ook. Want er konden er nog wel een paar tussen voor wat stevigheid en zodat je het snoeiafval er mooi tussen kunt drukken. 
  De dikste stammetjes van de wilgen zijn voor de kachel, en de dunnere takken konden meteen op de 'takkenwal'. 

   

   

   

   
  Bijkomend voordeel is dat de loopeenden daar nog wel eens door het gaas stapten om op pad te gaan. En dit houdt vast ook het konijn tegen wat in de sloot woont en rondhopt in mijn moestuin. 
 14. Jorieke123
  Hm, ik kom net nog wat foto's tegen die Joep op 21 februari heeft gemaakt vanaf het dak. Niet super bijzonder ofzo, alles is nog zo kaal en winters. Maar toch:
   

   
  Hier zie je zijn schaduw

   

   
  Joep zat op ons dak omdat vogels het zo ongeveer tot een sport hadden gemaakt om via de schoorstenen naar beneden te glijden. Ons dak was sowieso een vogelwalhalla, er waren meerdere plekken waar ze de anti-vogel-dingen hadden gesloopt of opzij hadden geduwd (of het zat al iets opzij) en daar kon Joep meerdere nestjes verwijderen van onder de pannen. Onder de pannen zit van dat doek en daaronder dan al meteen isolatie van de dakplaten. Dat was prachtig spul om kapot te trekken en in te nestelen 

   

   

   
  Ook de 'uitlaat' van onze douche-afzuiging zat goed vol. We vonden al dat het ding wat slechter werkte de laatste tijd 

 15. Jorieke123
  Helaas zijn er wat kolen gesneuveld in/na de vorstperiode. 
   
  Nine star: (loopt wel weer uit onderaan, maar geen oogst dit jaar)

   
  Palmkool: (erg jammer want daar had ik nog wel scheutjes van willen eten dit voorjaar. Maar goed, ik had ook geen zin om ze allemaal te beschermen hoor)

   
  Eeuwig moes was er ook nogal treurig aan toe, ik heb alles weggeknipt en ik heb dit stuk met nieuwe scheutjes over gehouden:

   
  De savooiekooltjes doen het nog wel mooi: (ik moet ze wel beschermen tegen de fazanten)

   
  Er bloeit en groeit alweer van alles:

   

   
  (Welsh onion)

   
  (driekantig look)

   

   

   
  In de kas:

   

   
  (Welsh onion zaailingen)

   
  We zijn weer een composthoop aan het omscheppen:

   
  De waterstand wordt vrij hoog gehouden hier in de buurt, dus we hebben water in onze vijver!

   
  Joep heeft eindelijk een boel vogelhuisjes opgehangen. Die dingen hebben we al jaaaaaren liggen maar het kwam er nooit van en er zou een nieuwe schuur komen enz. enz (nog meer excuusjes) 

   

   
  Het stuk tuin voor de schuur is nu ook bijna helemaal ingeplant. Niets spannends, niets eetbaars ook. Gewoon makkelijk vullend spul wat ik zelf in de afgelopen jaren heb vermeerderd en gescheurd en weer verder uit elkaar heb geplant in o.a. moestuin en bakken hier en daar. 
   

   
  Oh en de vensterbank:  (bergbasilicum)

   
  De ossen zijn hier nu bijna 2 weken en doen het goed! Knuffelen zit er niet in, maar dat is maar beter ook. Ik hoef ze echt niet zo tam te hebben. 
  We hebben een waterbak gekocht waar geen steenuiltjes in verzuipen, ze kunnen er weer uit klimmen/fladderen. 

 16. Jorieke123
  Mooie plaatjes vanmorgen
   
  Boomgaard en druivenstellage:

   
  Moestuin:

   
  De kas, plus een sneeuwduintje bij het hek, de wind heeft mooie golven gemaakt overal:

   
  De deur kon vanmorgen bijna niet open:

   

   
  De stoep aan de andere kant van het huis was dan al helemaal schoongewaaid door de wind van die kant. Voor de terrasdeuren hadden we zandzakken gelegd, want daar zou de sneeuw anders onderdoor waaien. Die kieren een beetje

   
  We hebben gisteren heel wat spullen opgeborgen die niet weg mogen waaien en/of niet ijskoud mogen worden. We hebben onze krielkipjes uit de moestuin gehaald en in de kleine kas gezet. De grote kippen blijven vandaag maar even binnen. Hun hok ligt dieper in de grond dus daar staat nu ook hun water, en echt koud is het er (nog) niet. De loopeenden zitten nu in de grote kas. 

   

   
  Ik heb nog even wat wortels en bieten en appelwortels opgegraven uit de bak die naast de kleine kas is ingegraven. En we zijn stiekem wel blij dat we alle aardappels hebben geoogst vorige week. Daar was een muis bezig met vreten, dus dat staat nu veilig in de kelder en dat stuk moestuin hoeft dus niet beschermd te worden tegen vorst 

   
  De varkens hebben niet veel problemen met sneeuw, we hebben wel wat flappen voor hun hutjes gehangen zodat die nare wind er niet zo in zou blazen en de temperatuur ook wat fijner zou blijven daar binnen.

   
  De biggen kwamen vanmorgen wel even kijken hoor, toen we kwamen voeren (en checken of het stroomdraad overal nog goed zat, de waterbakken ontdoen van ijs, enz. enz.) maar ze gingen ook wel snel weer naar hun hok.

   
  We zijn met de trekker naar achteren gegaan om ze te voeren, want met een kruiwagen waren we niet echt ver gekomen! Er zijn hier en daar echt wel hoge sneeuwduinen opgewaaid. 

   
 17. Jorieke123
  We hadden bedacht om zo'n 8 weken achter elkaar een kaasmaak-houtzaag-dag te plannen. Volgens Joep zijn berekeningen heeft hij dan genoeg hout bij elkaar voor 1 stook-jaar. En volgens mijn berekeningen heb ik dan genoeg kaas voor 1 eet-jaar 
   
  Joep is dan aan het zagen in het bos van een bevriende grootgrondeigenaar. Van wat hij zaagt laat hij 1/3 daar en de rest neemt hij mee naar huis. Ik heb er hier op het blog al eens eerder over geschreven, alweer een tijd terug. Toen zaten we vast in de blubber  
  En ik ben dan de hele dag bezig met het maken van kaas, en daarna alles weer opruimen en afwassen uiteraard 
   
  Na dat zagen in dat bos zijn het lange stammen en takken die Joep meeneemt. Hier thuis zagen we dat alles dan nog in kleinere stukken die in de kachel passen. De dikste stukken moeten nog gekloofd, en alles moet opgestapeld in houthokken of kratten. Het hou(d)t je bezig en warm zullen we maar zeggen! 
   

   

   
  Weken geleden, gaf ik Joep de opdracht om een stel mooie rechte stammen mee te nemen, die hebben we een tijd laten liggen op het dak van de houthokken. En vandaag hebben we daar een boel gaatjes in geboord en entpluggen voor shiitake in geslagen. 2x eik en 2x (zwarte) els. 
  En er ligt nog een berkenstam en we hebben een berk vrij hoog afgezaagd hier in de tuin en die stomp gaan we ook nog enten. Maar dan met pluggen waar oesterzwammensporen op zitten. 
   

   

   
  Op die zwammen moeten we nog even wachten, zo ook op warmte van het gezaagde hout trouwens... Het 1e kaasje kunnen we al eerder aansnijden! 
   
  Edit:

 18. Jorieke123
  Vandaag hebben we weer verder gebouwd aan de kippenren. O.a. het oude kleine lage rennetje weggehaald en daar een hoge voor terug gebouwd. Dat lage hok is hun binnenhok, nu is dat ook verbonden aan de ren 
  Ook hebben we al die geultjes onder het gaas weer opgevuld, en het net aan het gaas bevestigd. We hadden weer harde werkers over de vloer! 
   

   

   

   

   

   

 19. Jorieke123
  Het was zaterdag hier de hele dag grijs en fris. Maar wel droog en zolang je niet te lang stil stond bleef je wel warm  
   
  Oud hek slopen:

   
  Nieuwe palen zetten, 1.80 hoog. 

   
  Iets een geultje scheppen zodat het gaas iets in de grond zit. Zodat de kippen er niet onderdoor kunnen spitten, en onze Beagle niet zo snel een plekje vindt om er bij te kunnen. Maar veel te weinig voor andere roofdieren hoor, daar kunnen we altijd nog iets tegen/voor maken maar daar hebben we (nog... afkloppen!) geen last van. En 's nachts zitten de kippen in hun dichte binnenhok. 

   
  Hier spannen we het gaas en hameren we het vast. Zoals je ziet gebruiken we weer het gaas wat onderaan kleinere mazen heeft en bovenaan grotere.

   

   
  Slopen van de kleinere lage kippenrennen die we vooral gebruikten voor kuikens. Maar die hier en daar toch echt verrot waren. En hier en daar nog erg hard en stevig, dus het was toch nog best een klus. 

   

   
  Zondag was het een stuk zonniger! Ook kouder trouwens, maar nog steeds goed te doen.
   
  Bovenlangs hebben we ijzerdraad gespannen, waar dan het net overheen komt. 

   
  In het midden staat een wat hogere paal, daar komen ook alle draden samen voor het 'dak'. 

   
  Hier gaat het net er overheen. Het zijn mazen van 5 bij 5 cm. 

   
  Het net zit nu bijna overal vast, maar hangt aan 2 kanten nog ver over want daar moeten we het nog op maat knippen en beter vastmaken. Maar de dag was ineens voorbij. 

   
  We moeten nu nog een deur maken voor onszelf, en een doorgang naar het binnenhok van de kippen. Maar voor nu hebben we dat even met andere stukken gaas en gaaspanelen gemaakt, zodat de kippen er deze week al lekker in kunnen. 

   

   

 20. Jorieke123
  Onze kippen waren al een tijdje niet meer veilig buiten. Ik heb er hier in de Seizoenen-afdeling al eens over geschreven, en in het kippentopic nog veel meer: we hebben last van een roofvogel. Een (jonge?) havik. 
  (slechte foto maar hier was hij bezig om IN de kas te komen omdat daar krielkipjes lopen, Joep had al een hondenvoerbak naar het beest gesmeten om hem weg te jagen)

   
  In ieder geval: zaak om versneld de overdekte kippenren te bouwen die we al een tijdje willen. Dat soort grotere klussen doen we liever in de lente, maar goed..
   
  Vlak bij de plek waar die ren moet komen, stonden wat bomen die omgezaagd moesten, dus dat hebben we van de week eerst gedaan. 3 stuks, waarvan er 1 compleet de verkeerde kant op viel  (geen gewonden, alleen wel een flinke deuk in ons hek en we moesten de kruin uit het weiland van de buurman halen. Nou ja...) 
  Dat hout hebben we ook 'even' meteen in kleinere stukken gezaagd en gehakt, EN netjes opgestapeld in ons houthok. We kunnen het wel 

   

   

   

   

   
  Vrijdag hebben we de oude opstelling verder gesloopt/afgebroken. De netten en touwen die we boven de verkleinde tijdelijke uitloop hadden gespannen. Die niet voldoende bleken ook, toen de roofvogel begin november weer kwam buurten. 
  We hebben bepaald waar de hoekpalen moesten komen, en Joep heeft met de trekker wat van het oude hekwerk omgedrukt. Het kastanje hek was echt helemaal niets meer waard. Al een tijd niet meer... maar zolang het er hangt en je er niet echt aan komt dan ging het nog  
   
   

   
  Zaterdag en zondag kregen we hulp van ons vaste klusteam  Maar daar maak ik een nieuwe update voor, ik moet de foto's ook nog even uitzoeken.  Stay tuned! 
 21. Jorieke123
  Dit jaar klom Joep ons dak niet op, want we hebben een schoorsteenveger laten komen   Dat betekende wel dat er dus geen foto's vanaf het dak zouden komen...
   
  Gelukkig kwamen Jootje en haar man vandaag langs, en ze namen hun drone mee! Hier alvast wat foto's van rond ons huis:
   

   

   

   

 22. Jorieke123
  Vorige week kwam Joep zijn vader een nachtje logeren met zijn camper. En hij heeft geholpen met het bouwen van een gereedschapshokje/afdakje in mijn moestuin  Daar kan ik dan netjes al mijn gereedschap opbergen aan het einde van de dag 
   

   

   

   

   
  Hij is nog niet helemaal af, foto's volgen nog
   
  En dan nog een klein rondje door de tuin:

   

   

   
  Mijn pronkbonen van vorig jaar kwamen weer vrolijk op dit voorjaar. Al ergens begin mei, dus ik heb ze nog meerdere keren moeten beschermen tegen nachtvorst. Ik ben benieuwd of zo'n meerjarige plant ook harder groeit. 

   
  blaassilene maakt echt erg leuke bloemetjes

   

   
  De kruidentuin:

   
  Kijkje in de kas:

   
     
   
  Voor in die IBC hebben we 2 drijftuintjes met bergbasilicum. Eens zien of dat wat wordt. 

×
×
 • Create New...