Jump to content

Jorieke123

Administrators
 • Content Count

  23,452
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Jorieke123


 1. Zijn er straks mensen die interesse hebben in kuikens? Ik word nu alweer gek van die hanen met hun gekukel, dus ik ben begonnen met het opsparen van de eieren, maar eerst broeden we wat eieren uit die half Veldkip en half Vleeskip zijn. Gewoon om dat eens te zien.

  Daarna zetten we de 3 dikke dames apart met 1 van de hanen, en mag er ook al een haan weg als hier iemand een haan kan gebruiken. Ik heb weinig zin om het bakbeest te moeten slachten eigenlijk. 

   

  En ik ga dus niet al te lang opsparen want voor onszelf houden we er alleen wat voor de fok volgend jaar. Daarna moet ook de 2e haan weg want die herrie kan ik slecht hebben. :thumbdown: 

   

  Onze 2 hanen hebben dus 9 hennen en dat gaat nog steeds goed. 

   


 2. Super gezellig bezoek gehad hier, en ik kreeg (of ruilde...) eigenlijk teveel om op te noemen, maar ik doe toch een poging:

   

  Sinaasappels, een paar citroenen, en avocado's, een heerlijk blok zeep, een zakje 5-spice poeder, een zak meel, een pot zelfgemaakte paneermeel, een potje citroencurd, heeeel veel van die baby-bell-kaaswaxjes, koeken en belegde broodjes van een bekende keten, een enorme geitencheddar, uhm... oh ja! ook nog een boel aardbeienplantjes! 

   

  :thumbup:

  • Like 2

 3. Ze zijn begin mei 2020 geboren, dik 9 maanden oud dus. Ik ben net weer gaan kijken (op weg naar de varkens die duidelijk aangaven dat ze uitgehongerd waren :crazy: ) en ze keken even op en gingen weer door met grazen. Heerlijk ;) 

  Ze zijn nog niet tegen het stroomdraad gekomen waar wij bij waren, ik denk dat ze het horen/voelen vanaf een afstandje? Ik ben gewend aan dat de varkens het zeker 1 of 2 keer per voermoment aanraken omdat ze zo druk doen en denken dat ik ze geen voer geef als ze niet NOG dichterbij komen. 

   


 4. Ik las ergens dat een volwassen Galloway 1,5 hectare nodig heeft. Maar het zal nogal verschillen wat voor een land dat is, of het een beetje regent in de zomer, niet veel te lang koud is in de winter, enz. 

  Ze kunnen inderdaad gewoon de hele dag grazen. En nu we daar nog niet erg veel van hebben zo in het voorjaar, en om ze een beetje rustig te krijgen, hebben we ze de afgelopen dagen hooi gegeven. Dat doe ik nog wel even denk ik, wie weet eten ze er nu amper van omdat ze lekker kunnen grazen. 


 5. Er gaat verder bijzonder weinig van uit, van die 2. We zijn vooral varkens gewend en die laten bij alles wel weten wat ze er van vinden. Deze 2 gingen gewoon meteen staan grazen. En dat was het. Heerlijk saai :D Ze blijven een paar meter bij je vandaan, al herkennen ze al wel de zak waar we hooi in hebben zitten. Dus als ik daar wat mee rammel/schud dan hebben ze wel interesse. 

  • Like 1

 6. Ik doe het dit jaar niet, het forceren/bleken. Maar voor wie een herinnering nodig had... gooi ik dit topic weer even omhoog :) 

   

  Mijn planten hebben het vorig jaar erg slecht gedaan, het jaar daarvoor ook al wel. Door de droogte denk ik. 

   

  Ik gebruik de bleekpotten nu voor zeekool. 


 7. Daar zijn ze dan! 

   

  Eerst inladen, met een gangetje gemaakt van hekken en strobalen-touw ;) Ze liepen zo de kar in, geen gedoe met lokken en duwen en meer van dat :thumbup:

   

  IMG_3126.JPG

   

  IMG_3130.JPG

   

  IMG_3133.JPG

   

  We hadden wat hulp en kennis van een vriend die veel verstand heeft van beesten, en zelf ook koeien heeft. Dat was fijn! Het is toch weer even een hele andere diersoort voor op de boerderie! 

   

  Het uitladen ging ook erg makkelijk, we hadden alles al klaar staan dus ze stapten zo uit de kar. Ze staan nu even een paar dagen achter deze stevige rekken, die we daar voor hebben gekocht. Kunnen ze even tot rust komen, al lijkt dat niet echt nodig. Maar toch. Even wennen :thumbup:

   

  Over een paar dagen krijgen ze er heel wat vierkante meters bij. 

  IMG_3147.JPG

   

  IMG_3140.JPG

   

  IMG_3144.JPG

   

  Hun (varkens-)hut is wel wat krap, ze waren wat hoger dan ik had gedacht. Maar het past hoor, voor nu ;) 

  IMG_3150.JPG

   

  Die nieuwe hekken dienen straks als vangkooi, mocht dat eens nodig zijn. We laten het ding dan altijd wat open staan, met het water en hooi. Of ander voer, zo af en toe. Dan hangen ze daar rond en kunnen we ze even vast zetten. 

   

  IMG_3145.JPG

  • Like 8

 8. Ik zou ze nog niet nemen met geld toe, alleen al om het geluid maar zo te lezen ook om hun gedrag :lol:

   

  Bij een boomkweker waar we wel biggen aan leveren, lopen er ook aardig wat. Daar is het dan wel leuk dat ze zo ineens ergens opduiken of rondscharrelen. Hier in dit filmpje stappen ze daar helemaal op de achtergrond de varkenswei in en hebben daar meteen spijt van ;)

   

   


 9. We hebben al een ras gekozen :thumbup:,

  die fleckvieh zijn mooi maar echt echt wel een slag te groot voor ons. Een stier kan 1100 tot 1300 kilo wegen :shock: een Galloway weegt dan 'slechts' 600 tot 900 kilo. Nou weet ik niet op hoeveel kilo een gecastreerde stier uitkomt, maar het zullen nog steeds flinke joekels worden. Onze (volwassen, fok-)varkens wegen zo'n 300 kilo. En als die eens ergens geen zin in hebben, of ergens niet in/naartoe willen, dan heb je al pech :D 

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...