Jump to content

Jorg

Members
 • Content Count

  4,286
 • Joined

 • Last visited

About Jorg

Personal Information

 • LOCATION
  Utrecht

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Een aantal vragen om je beter te kunnen helpen: Gaten in de pot? Welke grond heb je gebruikt? Hoe en hoe vaak geef je water? Hebben ze onlangs mest gekregen? Zijn de planten afgehard? Zijn ze in de koude periode uitgeplant (twee weken geleden)?
 2. Ik doe het zo: - Koolgewassen na peulgewassen vanwege stikstof - Aardappelen na koolgewassen vanwege beide flinke voedselbehoefte - Uien na aardappels - omdat die liever geen verse mest hebben (is beetje oud denken, maar houd ik aan vast). - Paprika / vruchtgewassen na de uien omdat die weer flink wat voeding nodig hebben - wortel/bieten - Bladgewassen - Peulgewassen Jij hebt twee keer peulgewassen en een rustbed. Een rustbed doe ik niet aan, niet direct nodig in een goed teeltplan en ook omdat groenbemester vaak in een van de families valt alsnog een risico op bodemziekten/uitputting. Peulgewassen kun je nog wat dichter bij elkaar zetten (in mijn schema zou dat dan na de uien zijn). Verder valt op dat je wortelgewassen combineert met uien. Prima, maar die volgen daarna na peulgewassen. Daar zou ik dus een meer stikstof behoevende groente zetten. Wat ik ook doe is bedden twee keer benutten. Bijv. na de uien en wortel in juli/september kan je daar mooi nog bladgroente zetten. Daar zet ik dan niet alleen sla, maar ook rucola (koolfamilie), stengelui (uienfamilie), mosterdblad (koolfamilie), spinazie, etc. Maar uiteindelijk gaat het er om dat je rouleert, dat is het belangrijkste, 2-3 jaar tussen gewassen. Het hoeft allemaal niet heel strikt te zijn en eigenlijk is niks echt heel fout, behalve elk jaar exact op dezelfde plek dezelfde groente zetten. Als jij dus met jouw schema uit de voeten kunt, gaat het helemaal goed komen!
 3. Hoi Robert, Al weer een tijdje geleden dat we een blog van je gezien hebben. Benieuwd naar de vorderingen in dit mooie 'project'!
 4. Jorg

  Mei 2020

  Dank Henk, ik houd mij aanbevolen mocht de schade te groot blijken.
 5. Lets go (nachttemperatuur niet helemaal ideaal, maar ben klaar met water geven 🦥)
 6. Jorg

  Mei 2020

  Overzicht mei: algemeen beeld: droog, maar enkele cm onder de compost nog voldoende vocht. Vorstschade druiven Even afwachten, maar ga er vanuit dat er voor volgend jaar nog wel een paar scheuten bruikbaar zijn om weer uit te buigen en de planten niet verloren zijn. Aardappels De planten hebben zich hersteld na de vorstschade. Wel een 3 tal planten uitgevallen, daar heb ik vandaag nog een nieuwe aardappel geplant. Bonen Bonen iets te vroeg voorgezaaid. Door de koude periode hebben ze twee weken langer dan gepland binnen / buiten gestaan. Wel goed afgehard buiten, maar wel beschut. Vorige week uitgeplant. De wind van de afgelopen week heeft toch best wat schade opgeleverd want de planten waren iets gefileerd (te lang dicht op elkaar gestaan in een krat). Links de berlotti droogbonen (komt nog goed), rechts komen nog de spekbonen (jong oogsten als sperziebonen) die opnieuw gezaaid worden. Die waren te veel in elkaar gegroeid. Achter de staken citroenbonen (struik). Bieten en wortel Bieten uitgedund en wortel gezaaid. Iets te veel bieten dus 1,5 rij verwijderd. Daar heb ik sla geplant. Prei uitgeplant, radijs, spinazie, knolselderij, tomaat en pepers. Paprika's, uien en knoflook
 7. Lees dit bericht nu pas (dank anneb voor het ophalen). Rorror, je gaat er echt heel veel plezier van hebben zo'n volkstuintje. Bij ons op het complex heeft iedereen een andere teeltstijl. Rommelig (inclusief diverse spullen er naar toe gesleept), creatief of praktisch. Echt storen doe ik er mij niet aan, mijn afgebakende 100 m2 is mijn focus. Die gezellige praatjes zijn er toch en soms haal je ook nog wat inspiratie uit de teeltstijl van anderen. Kortom: proberen!
 8. Hoge en stevige plant van 95 cm - Check! (zwaartekracht gaat helpen) Alle bloemen verwijderd totdat plant in volle grond komt te staan - Check! Bed bemest met organische mest - Check! Afharden plant - In Progress! Oogsten langste peper - Soon!
 9. - De samenstelling van de antivries proberen te achterhalen om wat te kunnen zeggen over de schadelijkheid? - afgraven - grasveld beplanten met bomen of gewassen: https://www.nen.nl/NEN-Shop/Chemie-Materialen/Nieuwsberichten-Chemie-Materialen/Bomen-zuigen-bodem-schoon.htm
 10. Is de bak gesloten of heeft de bak ook gaten om overtollig water af te kunnen voeren? Grond ziet er erg nat uit - maar misschien heb je net water gegeven voor de foto?
 11. 😀 Prima toch Henk - wat later van start gaan is dit jaar erg gunstig. In het Zeeuwse waren de temperturen wel beduidend beter, maar toch. Ik kijk jaloers naar de foto van de druiven! Hier zijn de druivenstekken die ik van jou heb gekregen zwaar geraakt door de vorst (maak morgen een foto), evenals aardappels en aardbeien. Hier en daar uitval van planten - nog niet eerder meegemaakt. Vanaf morgen betere (nacht)temperaturen en wat meer zekerheid om kwetsbare planten uit te gaan planten.
 12. Ik zie bij ons op het complex heel veel echt zeer lokale verschillen. Een deel van de tuinen heeft echt forse schade van de vorst, terwijl andere delen van het complex geen enkele schade van groente en fruit laten zien. Beste te verklaren, maar toch. Wat ik zelf al eens heb ervaren is dat de wijze van fleeche aanbrengen verschil uitmaakt. Fleeche dat rust op de bladeren van de plant heeft niet dezelfde werking als fleeche dat daar iets boven zweeft (bijvoorbeeld met bogen).
 13. Als ik de schade in andere topics en bij mijzelf vergelijk valt dit reuze mee Sanneermeneer. Komt goed, er zit bij jou nog heel veel gezond blad aan de plant. Misschien iets minder oogst, maar in jouw geval geen reden tot grote zorgen of het nu al moeten rooien van planten.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...