Jump to content

Jorg

Moderators
 • Posts

  4,469
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Jorg

 1. Jorg
  Sinds het voorjaar hebben we op de volkstuin last van een woelratten plaag. Overal zitten gangen en gaten. Inmiddels heb ik wel gezien dat kleine plantjes het niet overleven, grotere planten groeien nog wel door. Zo sneuvelde de helft van de koolplanten na uitplant, maar bijv. de rode kool die er nu staat en helemaal ondergraven is groeit nog wel prima door. Heel vervelend is dat je niks kunt zaaien. Wortels en bietjes al 2x gezaaid. Diezelfde dag weten ze die bedden te vinden.
   
  Ik heb in het voorjaar wel twee vallen gekocht, maar met weinig succes. In al die tijd slechts 1 woelrat te pakken gehad (die niet met zijn kop maar met zijn achterlijf in de val zat???). Van die geluidsapparaatjes maken te veel lawaai voor de tuinders, dus die mogen niet. Gif is wel iets wat ik overweeg... Maar dat zouden we collectief op heel het complex moeten doen.
   
  Goed, het staat er verder nog wel oke bij (maar alles is wel ondergraven), dus het is meer vervelend dan dat ik echt mag klagen 👍 . Alles wat ik dit jaar wou zaaien/planten staat er in, behalve de bietjes en wortels.
   


   
  Kweekgras tussen de uien de laatste maand niet meer bijgehouden in afwachting van de oogst. Maar die laat zo te zien nog even op zicht wachten (prima).
   

   
  Voor het eerst in mijn jaren moestuinieren heb ik dit jaar colorado kevers in de aardappels gehad. Vieze beesten die larven, maar redelijk goed te bestrijden door ze weg te tikken. 2x gedaan, daarna was het klaar. Helaas stonden andere tuinen op het complex er slechter (onderhouden) bij, dus het zal een plaag worden die elk jaar terugkeert.
      
  Pompoen en paprika's groeien hard. Het weer van de afgelopen maand was perfect (voldoende vocht en warmte). Van de pompoenen die aan de plant hangen hebben de woelratten een hapje genomen. Je zou toch zeggen dat als ze er een niet lekker vinden ze wel zo slim zouden zijn dat de andere ook niet lekker zijn... 😄 Mooi is ook het verschil in het paprikaveld. De eerste helft is als jong plantgoed ondergraven geweest door de woelmuizen. Achterin zaten ze toen nog niet. Duidelijk verschil in groei te zien, verder zijn het wel mooie planten. Hopelijk krijgen we geen periode van droogte, want dan gaan de ondergraven planten waarschijnlijk wel last krijgen.
   

   
  Laatste foto toont de bedden waar de bieten en wortels moesten komen. Vorige week opnieuw gezaaid. Inmiddels weer helemaal ondergraven en meeste zaden/zaailingen zijn weg.
   
   

 2. Jorg
  Wellicht een beetje saaie post, maar de tuin ligt er klaar voor. Volgend weekend worden de zaaiuien en plantuien geplant, gaan de aardappels de grond in en krijgen de gezaaide kolen hun plekje in de volle grond. Verder staan hier binnen de paprika's, pepers en knolselderij lekker te groeien.
   

 3. Jorg
  Hittegolf, je ziet alles met de dag groeien (nieuw zaaisel gaat heel hard). Tegelijkertijd wordt het ook droger. Ik probeer zo min mogelijk / geen water te geven, behalve nieuw zaaisel en aanplant. Laag compost helpt ook wel om vocht vast te houden.
   
  Oogst is in volle gang
  Aardappels zijn er uit (kratten links en onderste krat rechts), idem voor uien (twee bovenste zwarte kratten en bovenste linker). Spitskool zit in vriezer, rode kool staat nu op het vuur, bieten zitten in de vriezer, bonen kan ik niet meer kwijt, tot nu toe een heel goed oogst jaar.
   

   
  Verder weer even rondje voortgang:
   
  Lege uienbedden
  Uien maken plaats voor bladgroenten en nateelt. Op oude knoflookbed staan wortels als nateelt. Deel helaas afgevreten door konijnen.
   


   
  Paprika
  Paprika's doen het erg goed. Ik heb nog een keer mest gegeven. Ze beginnen te kleuren. Op de foto's zijn ze nog mooi gecamoufleerd groen. Helaas wel al drie planten kwijt aan woelmuizen, een plaag hier op het complex.
   

   
  Prei, knolselderij, pepers en tomaat
  De eerste tomatenplant (naam onbekend, roma soort) is geveld door de aardappelziekte. De andere gaat nog oke. Met de droogte nu weer wat minder snelle verspreiding, dus kan af en toe nog wat tomaten oogsten.
   

   
  En even hier en niet in het wedstrijdtopic, de pepers komen er ook aan. Zitten wel wat potentiële winnaars bij. Stokjes aangebracht bij een aantal bij wijze van proef.

   
  Wortels en bieten
  Bij de bieten staan nog een paar kleine, bed is ver klaar en tijd om te ruimen, wortels zijn bijna oogstbaar.


   
  Bonen
  Citroenboontjes (de lage struiken) zijn al aan het drogen en laten ook al zaden vallen. Moeten dus helaas ook al getrokken worden anders gaan de muizen er mee vandoor. De berlotti (rechts, niet zichtbaar op deze foto, zie vorige update) groeit oke, zie wel verschil met vorige week in kleur blad door warmte. Spekbonen terli, die ik als sperziebonen oogst, heb ik inmiddels genoeg afgehaald. Planten laat ik groeien, maar veel oogsten doe ik niet meer. Voldoende in vriezer, dus alleen nog oogsten voor weggeef of voor één maaltijd.


   
  Spinazie en bladgroenten
  Op de plek van de brocoli en koolrabi heb ik als nateelt spinazie, sla en rucola staan. Niet de tijd om spinazie te zaaien (gaat dus ook al schieten), maar is prima bodembedekking en met de penwortels zorgen ze voor losse grond.
   

   
  Kool en aardappelbed
  Rode kool heb ik geoogst voordat ik deze foto maakte. Grote bladeren ruim ik op, planten zelf blijven in de grond staan. Komen nog kleine mini rode kooltjes aan die je als spruitjes kunt eten. Paksoi en spitskool worden helaas aangevreten door de woelmuizen en groeien slecht. Het aardappelbed links is van de week geoogst. Prachtige opbrengst, ondanks de vorstschade begin van het jaar. In de nateelt komt hier (zaaien rond september) veldsla te staan.


 4. Jorg
  Gaat lekker in de tuin. Onkruid onder controle, compost doet zijn werk en oogst komt op gang.
   
  Uien
  Bijna klaar, knoflook begin van de maand geoogst. Daar heb ik als nateelt wortel gezaaid. Wat ik op de vrijgekomen uienbedden zet weet ik nog niet

   
  Paprika's
  Paprika's zijn hard gegaan met de warmte en daarna de regen. Voor roror closeups van de paprika's. De puntpaprika's groeien harder dan de blok, zowel in plant als vrucht. Tevreden over aantal paprika's per plant.   
  Prei, knolselderij, pepers en tomaat
  Lege stuk stond spinazie. Is nu rucola en sla gezaaid. Wedstrijdpeper gaat goed.
   


   
  Wortel

   
  Bieten
  Al behoorlijk wat kunnen oogsten (diepvrieslade vol) en weggegeven. Wat er nu nog staat is ook voor de weggeef. Courgette begint ook met produceren.

   
  Bonen
  Na een moeilijke start (binnen opgekweekt, te laat uitgeplant, daardoor te lang en door wind geknakt) hebben de stokbonen hun draai 😁🤐 gevonden. Links de berlotti droogbonen, recht de spekbonen Terli (als jonge sperzieboon goed in te vriezen).

   
  Kolen
  Bijna alle kolen zijn geoogst (spitskool, broccoli en koolrabi). In de nateelt rucolaplanten, sla en spinazie (gezaaid) gezet op bovenste bed. Op onderste bed nog een keer kolen: paksoi en spitskool.
   

   

   
  Aardappels
  Van bijna dood door vorst (nog paar groene blaadjes) naar dit. Hebben zich goed herpakt. Dat geldt ook voor de druiven aan het pad, die er nog slechter aan toe waren.


   
 5. Jorg
  De regen doet veel goed.
   

  Aardappels volledig hersteld.
   

  Kan geen kool meer zien. Brocolli, koolrabi al aantal van geoogst. Spitskool staat op scheuren en moet zo snel mogelijk geoogst worden. Rest van brocoli en koolrabi ook. Nog geen zaaigoed voor de lege bedden.
   

  Bonen herpakken zich na de droogte en windschade.
   

  Rode biet ook oogstklaar.
   

  Wortels, helaas zijn de woelmuizen en de konijnen ook weer langs geweest.
   

  Prei heeft zich sterk herpakt na tot de grond af kaal te zijn gegeven door konijnen. Weer wat geleerd!
   

  Knolselderij, pepers en tomaat. Knolselderij heeft erg diep groen blad tov van andere jaren. Niet anders bemest...
   

  De uien en knoflook. Knoflook gaat er van het weekend uit.
   
   
 6. Jorg
  Overzicht mei: algemeen beeld: droog, maar enkele cm onder de compost nog voldoende vocht.
   
  Vorstschade druiven
  Even afwachten, maar ga er vanuit dat er voor volgend jaar nog wel een paar scheuten bruikbaar zijn om weer uit te buigen en de planten niet verloren zijn.

   
  Aardappels
  De planten hebben zich hersteld na de vorstschade. Wel een 3 tal planten uitgevallen, daar heb ik vandaag nog een nieuwe aardappel geplant.


   
  Bonen
  Bonen iets te vroeg voorgezaaid. Door de koude periode hebben ze twee weken langer dan gepland binnen / buiten gestaan. Wel goed afgehard buiten, maar wel beschut. Vorige week uitgeplant. De wind van de afgelopen week heeft toch best wat schade opgeleverd want de planten waren iets gefileerd (te lang dicht op elkaar gestaan in een krat). Links de berlotti droogbonen (komt nog goed), rechts komen nog de spekbonen (jong oogsten als sperziebonen) die opnieuw gezaaid worden. Die waren te veel in elkaar gegroeid. Achter de staken citroenbonen (struik).

   
  Bieten en wortel
  Bieten uitgedund en wortel gezaaid. Iets te veel bieten dus 1,5 rij verwijderd. Daar heb ik sla geplant.

   
  Prei uitgeplant, radijs, spinazie, knolselderij, tomaat en pepers.

   
  Paprika's, uien en knoflook

   

 7. Jorg
  Fijn die regen. De tuin staat er gelijk een stuk mooier bij en de zaden gaan de lucht in. Ik heb net voor de regenachtige week ook organische mest + zieweerkalk gestrooid (cultavita NPK 10-4-6 en magnesium ).
   
  Aardappels komen boven

   
  Spitskool en rode kool
  Deel van plantjes was aangevreten door de woelmuizen (behoorlijk aantal aanwezig op ons complex). Gelukkig had ik backup plantjes, dus 5 planten vervangen, de rest van de backupplanten weggegeven aan tuinder op ons complex.

   
  Broccoli en koolrabi
  Koolrabi is een van mijn favoriete zomer groenten. Helaas uitval van twee/drie planten door woelmuizen. Helaas ook geen backup plantjes.

   
  Je ziet ook de bonenstaken al staan. Bonen (berlotti, citroen en spekbonen) heb ik begin van de week thuis gezaaid, die staan inmiddels al boven!
   
  Wortel en bietjes
  Komen langzaam boven. Helaas wel wat vraatschade van eenden en fazanten. Bij de wortels kijk deze week even waar ik nog bij moet zaaien. Bietjes zijn altijd te dik gezaaid en kan ik gelukkig makkelijk verplanten.

   

   
  Uien en knoflook
  Het heeft met de droogte even geduurd voordat de pootuitjes gingen groeien, maar een weekje regen doet veel. De voorste bedden zijn pootuitjes (en ook hier: eenden en ander vogels hebben hier wat uitjes beschadigd). Het bed linksachter thuis gezaaide uien die begin van de week zijn uitgeplant. Ik had genoeg om alle bedden van zaaiuien te voorzien, maar kon niet wachten op de trage groei - dus toch pootuitjes geplant. De zijn helaas minder goed bewaarbaar en schieten ook sneller door. De zaaiuien weggegeven aan tuinder op complex.

  Afwachten
  Nu is het weer afwachten tot warmere nachten, zodat de bonen, paprika's, pepers, tomaten, knolselderij, bleekselderij en courgette naar buiten kunnen.
 8. Jorg
  Aanstaande vrijdag wordt er waarschijnlijk compost geleverd. De koolplantjes en uien groeien ook al goed en de aardappels liggen te spruiten. Tijd dus om de bedden plantklaar te maken.
   

   
  Nog twee te gaan:

 9. Jorg
  Kleine update, goede opbrengst dit jaar gehad, weinig mislukt, behalve pompoen en eerste zaai veldsla (twee weken geleden gezaaid, ondergraven door woelmuizen/ratten). Nog wel veel onkruidzaad in de grond, maar met bijhouden redelijk goed bij kunnen houden.
   
  Staat er nu zo bij.
   

  Linksboven: moet wintervoorraadje wortelen worden. Loof sterft af, wortelen blijven in de grond. Meestal mooi formaat wortelen nog, ook als je in augustus zaait.
  Linksmidden: rucola, snijsla en stengelui
  Linksonder: Resterende bietjes. Komt niet veel meer van, maar de grote exemplaren zitten al een tijdje in de vriezer.
  Rechtsonder: wortelen en prei voor nu te eten
  Rechtsmidden: onkruid (veldsla niet opgekomen)
  Rechtsboven: bieten tweede zaai (augustus)
   


  Knolselderij en druiven (van henkg gekregen)
   

  Paprika's. vier 3 liter zakken fijngesneden al in de vriezer. Merendeel moet nog rijpen (denk nog wel 6-8 zakken fijngesneden).
   
  Daarachter staan links tomaten, wedstrijd mais, prei en pepers. Tomaten geen last gehad van aardappelziekte, nu begint het. Rechts staat courgette. Daarachter bonenstaken (spekbonen), staken reeds geveld. Genoeg bonen in de vriezer en stelling was omgewaaid.
   

  Alle kolen geoogst (resterende stronken staan nog in de grond), op een paar koolrabi en broccoli na (tweede aanplant). Paksoi staat in bloei.
   
  De lege aardappelvelden opnieuw ingezaaid met veldsla en spinazie (beiden opgegeten / ondergraven door woelmuizen).
 10. Jorg
  Tuin in juni
   
  Druiven van Henk en knolselderij, wortel, bietjes


   
  Rode en gele ui, hier en daar wel wat uitvallers door uienvlieg.

   
  Paprika's (het waren helaas geen hele stevige planten bij uitplanten)

   
  Wat tomaten, pepers en prei

   
  Wedstrijd mais

   
  Bonen, eerste foto helaas niet alles boven gekomen. Rechts spekbonen terli (goed om in te vriezen als sperziboon, blijft stevig).

   
  Kolen (deel broccoli en koolrabi geoogst, nieuwe plantjes plant ik na de hitte).

   
  Aardappel

   
  Frambozen gaan helaas allemaal dood (kan door de warmte komen, maar ook in koele periode zijn er een paar dood gegaan). 11. Jorg
  Ik ben vorig jaar verhuisd en heb een jaar zonder volkstuin gezeten. Sinds kort beschik ik weer over een lapje grond van +/- 100 m2 (21*5 meter). Op het complex mogen geen kassen of bouwwerken staan, dus helaas geen tomaten (niet erg, ouders hebben een mega kas).
   
  Hoe het was
  De tuin is een driekwart jaar niks meer aan gedaan door de vorige huurders. Toch valt het mij redelijk mee wat er na de winter aan onkruid staat. Dat er veel in het zaad heeft gestaan is wel een feit, dus wordt kort op het onkruid zitten dit jaar. Zeker in het stuk aan de voorkant, waar veel distels hebben gestaan.   
  Hoe het nu is
  Met het mooie weer van gisteren en vandaag in een paar uurtjes werken aardig ver gekomen al. De planten die er nog staan, de tuintafel en de spullen in de palletranden zijn van de vorige huurders. Die hebben tot eind deze maand de tijd om die weg te halen.
   
  Vorige week heb ik al de tuinkist in elkaar gezet.
   


   
  Het liefst zou ik weer gaan werken met de laagjes compost als mulch, maar moet nog even kijken waar ik dat kan halen / bestellen.
 12. Jorg
  De eerste bedden worden al weer opgemaakt voor hun tweede gewas. De spinaziebedden, spitskolen, erwten, deel van de uien, knoflook en broccoli zijn inmiddels geoogst. Geplant zijn pompoenen en paprika's. Gezaaid zijn bonen, bietjes en wortel. Al met al wel een iets minder jaar tot nu toe, mede te danken aan de lange droge periode.
   

 13. Jorg
  We zijn weer twee weekjes verder. Vandaag tussen de regenbuien door:
   
  Prei in beide tuinen uitgeplant:


   
  Een deel van de bonen gezaaid (had niet alle zaden bij helaas ) en stokken gezet. Op eerste foto de bonen rechts onder het vogelgaas


   
  De tomaten en paprika's groeien lekker door in de kas. De koolplantjes op de voorgrond heb ik over en moeten of nodig weggeven worden of in de compostbak (of overgeplant worden naar nieuwe potgrond met nieuwe voeding en meer wortelruimte).

   
  De aardbeien komen er aan

   
  Aardappels heb ik vorige week aangeaard en vrij van onkruid gemaakt. Onkruid groeit hard met deze temperaturen en regen:

   
  Druiven zijn herstellende van de vorst, een aantal reserve knoppen lopen uit. Verwacht er dit jaar niet veel van, kan het alleen maar meevallen. 1 plant doet nog niks

 14. Jorg
  Zo, het is weer een tijdje geleden dat ik een update heb geplaatst, maar nu alles langzaam weer begint te groeien plaats ik weer eens wat foto's:
   
  Overzicht (foto genomen toen het 1 minuut zonnig was )

   
  Het zaaigoed klaar om uit te planten. Te zien zijn tomaten, paprika,s kolen, uien, knolselderij en prei. Sla is oogstklaar

   
  De druiven hebben flinke vorstschade:

   
  De aarbeidenstellingen staan er redelijk bij. Ik heb de watertimers pas vorige week kunnen aansluiten vanwege de vorst. Omdat ik niet dagelijks op de tuin kom hebben de bakken wel meerdere malen droog gestaan (een aantal planten hingen slap). Ik ga er vanuit dat er niet te veel schade is, maar we gaan het zien. Helaas ook hier wel wat vorstschade aan de bloemen...

   
  Het andere fruit doet het gelukkig wel goed.


   
  Ik heb de voorgezaaide uien uitgeplant. Links de gele uit, rechts de rode ui. Ik zet ze dicht op elkaar omdat ik geen joekels van uien wil. Kleinere uitjes vinden wij praktischer. Helemaal links de knoflook

   
  Vandaag ook de broccoli (plantafstand is minimaal) en de rode kool uitgeplant. In het midden bij de rode kool staat koolrabi en radijs, die een wat korter groeiseizoen hebben en dus optijd plaats maken voor de grote rode kool)


   
  Verder piepen de aardappels boven (3x3 rijen), gelukkig net na de vorst. Bij andere tuinders waar de aardappels al boven stonden behoorlijke vorstschade.

   
  De spinazie groeit ook langzaam door. Op deze bedden komen na de oogst (omstreeks eind mei) de paprika's, pompoenen, courgette en wortels te staan. Spinazie is een perfect voorteelt gewas voor de warmte minnende gewassen.

   
  Normaal zaai ik ook bij de bonen bedden spinazie in, maar vanwege het wat mindere voorjaar en nog niet onkruidvrij zijn van de bedden niet aan toegekomen.

   
  De bieten zijn wel al gezaaid en komen langzam boven. Eigenlijk iets te vroeg, maar kon niet wachten (risico is nu dat er gaten ontstaan omdat niet alles opkomt, bij zaaien als het al iets warmer is heb je dat minder). Bed links komen nog spitskolen te staan.

   
  De erwten komen ook boven. Helaas wel bezoek gehad van een muis / rat, maar de schade lijkt vooralsnog beperkt.

   
  De andere tuin is opgeschoond en ligt er ook zaaiklaar bij. 4 bedden nog vrij, in andere bedden staan aardappels, knoflook en kruiden.

 15. Jorg
  Het is weer even geleden, dus tijd voor een (foto) update:
   
  De aardappels, broccoli, spitskool en koolrabi zijn inmiddels geoogst. Op de plaats van de aardappels staat nu prei, wortel, bietjes. Op de oude kolenbedden komen misschien nog wortels en verder spinazie en veldsla.


   
  De planten in de aardbeienbakken moeten eigenlijk vervangen worden, ze staan er nu al weer 3 jaar in. Toch ga ik het nog een jaartje uitstellen, veel werk en met de hoeveelheid planten nog steeds voldoende oogst (alleen minder dan met jongere planten). Komende weken krijgen ze nog een keer vaste mest. Bij de rechterbakken is het oude blad verwijderd. Deze foto is van vorige week, nu is het nieuwe blad al weer flink op hoogte en staat er fris en gezond groen bij.

  Geen foto van de andere aardbeienstelling gemaakt.
   
  Dan de tomatenkassen. In het kleine kasje staan de pasta struik tomaten. Daar heb ik nu inmiddels 2x van geoogst en is 1x purree van gemaakt en 1x pastasaus. De planten zijn ver op hun einde, nog 1x oogsten.

   
  In de grote tomatenkas al 3x zo'n krat geoogst. Deel vers gegeten, veel weggegeven en deel puree van gemaakt. Ik kan geen tomaten meer zien Komkommers en paprika's doen het ook erg goed. Meloen heeft het helaas niet gered door een beschadiging aan de stam. Het is een beetje lastig om een overzichtfoto te maken, maar er staan links 4 rijen van 8-10 planten met kleine tomaatjes en rechts 3 rijen van 8-10 planten met vlees en trostomaten. Achterin staan de komkommers en helemaal rechts de paprika's.
   
  Tenslotte de druiven nog. Heb alleen foto's van mijn eigen stellingen gemaakt. Ik ben niet ontevreden over de hoeveelheid druiven, ze staan er ook nog maar krap een jaartje in. Dit jaar weinig onderhoud gedaan, dus niet gekrent, geen dieven uit de oksels gehaald, pas nu bladsnoei gedaan en de planten getopt. Helaas weet ik niet uit mijn hoofd welk ras op welke foto staat, maar je ziet duidelijk een verschil in de kleuring en rijpheid van de bessen. Ze moeten nog een tijdje staan, liefst tot eind september oktober, maar ik vrees met grote vrees voor de fruivliegjes (die nu ook flink in het zachtfruit als de bramen en frambozen zitten).
   
   
  Wat gaat er tot nu toe dit jaar minder goed: uien (zeer beperkte oogst), broccoli (een aantal planten als jong plantje al doorgeschoten)
 16. Jorg
  Een kort overzichtje.
   
  Spinazie geoogst
  Op een groot aantal bedden heeft de spinazie plaats gemaakt voor bonen en warmteminnende gewassen (nog geen foto's van). De spinazie heeft het bodemleven geactiveerd, de grond met de penwortels los gemaakt, de grond tegen de warmte beschermt en tot een goede oogst geleid.

   
  Aardappels (Frieslanders)

   
  Paprika's geplant
  xxx
   
  Druiven in de 2e tuin
  In de andere tuin ook nog druiven gezet.

   
  Tomaten in de grote kas


   
  Tomaten in de kleine kas

   
  Aardbeienstellingen
  Bijna oogst tijd


   
  Aardbeienstelling in de 2e tuin

   
  Overzicht 2e tuin

   
  Wortels en bieten opnieuw gezaaid
  Helaas slechte opkomst van de bieten en wortels tijdens de droge periode. Wel opgekomen zaailingen weg geschoffeld en opnieuw gezaaid.

   
  Verder gaan de uien bij mij dit jaar erg slecht. Het zaaigoed bleef klein en werd geel. Ik verwacht dit jaar dus maar een beperkte uienoogst.
 17. Jorg
  Vandaag de aardappelen gepoot (in deze tuin 3 bedden frieslander)

  In de andere tuin staan 2 bedden met victoria en 1 bed rattes.
   
  De 2 weken geleden gezaaide spinazie staat boven. De spinazie zaai ik als voorteelt op de bedden die pas na half mei ingeplant worden met warmteminnende gewassen (paprika's, bonen, courgettes, mais, etc). Dat doe ik voor de oogst, maar is ook een mooie methode om en de grond te bedekken en het bodemleven te activeren. De penwortels van spinazie maken bovendien de grond goed los.   
  De bieten en wortels staan nog niet boven (vorige week gezaaid)
 18. Jorg
  Het onkruid groeit maar door, dus vandaag een rondje onkruid wieden... Niet omdat ik het erg vindt dat er wat staat in de winter (integendeel, goed voor de bodemactiviteit) maar nu het gras en paardenbloemen in het zaad schieten is er met het oog op komend seizoen weinig keus. Aan het begin van de maand ook maar weer eens gekalkt, zonder te meten maar op gevoel. 4 jaar geleden en o.a. de hoeveelheid paardenbloemen gaven indicatie dat het wel weer eens nodig kon zijn. Verder nog heel veel eetbaar groen, van bietjes tot wortels en van veldsla tot prei. Daarnaast een erg goed knolselderij jaar, de knoflook in oktober geplant staat er goed bij en de herfstframbozen tot op de grond afgeknipt, bemest en gemulched.
   
 19. Jorg
  Vandaag gras gezaaid onder de druiven en tussen de bramen/frambozenstellingen.


   
  Knoflook gezaaid op de oude aardbeienbedden (breedte +/- 80/100 cm):
  Ras onbekend (via de oude eigenaar van deze tuin) - 30x

  Vallelado 25 x

  Morado 20 x

 20. Jorg
  De laatste update is al weer een tijdje geleden, er zijn dan ook flink wat groenten in de vriezer beland. Tijd voor de huidge stand van zaken in de eigen tuin.
   
  Vandaag flink wat onkruid verwijderd. Onder de bonen stond nog oude spinazieplanten waarvan ik vandaag de zaden geoogst heb. Daarna zijn de planten verwijderd. De bonen zelf zijn pas laat gezaaid, met de regen hoop ik op een groeispurt.

   
  Dat laaste geldt eigenlijk voor alles, de regen was meer dan welkom. De courgettes en paprika's (die het erg goed doen).

   
  De bieten doen het goed, heb nu 1 diepvrieslade vol, dat is 1/4 van het bed (1,20 bij 4 a 4 rijen)... Wortels zijn ook mooi lang en recht naar beneden gegroeid. Opzoek naar water?

   
  Basilicum en sla tussen de druiven.


   
  Het is dit jaar een goed bramen en frambozen jaar!   
  Deze aardbeienbedden gaan er dit jaar uit, staan er nu denk ik 4 a 5 jaar. Komt 1 bed op een andere plek voor terug. De twee aardappelbedden hebben het redelijk gedaan, niet top... Frieslanders beginnen langzaam af te sterven, de victoria's staan nog goed groen. Daarachter nog een zaaibed met pasgezaaide spinazie.

   
  Onder het tweede zaaibed met prei en daartussen spinazie. Boven de knolselderij. Die doet het dit jaar erg goed.

   
  De uien doen het naar wens. Ik zaai ze voor en plant ze vervolgens dicht op elkaar uit. Ik voorkom hiermee dat de uien te groot worden. Kleine uien vind ik handiger in gebruik. Knoflook en prei zijn reeds geoogst.

   
  Aan de andere kant nog een zaaibed nieuwe wortelen die ons gedurende de winter van wortels moeten voorzien. Dat is altijd een gok (kapot vriezen) maar tot nu toe gaat het al 2 jaar goed. Loof vriest kapot maar wortelen daaronder kunnen perfect geoogst worden gedurende de winter.

   
  Tomaten heb ik tijdje verwaarloosd (weinig water, slechte grond), die pakken nu pas weer op. Worden dit jaar geen pannen vol pastasaus. Eigen schuld...

   
  Foto's andere tuin een andere keer.
 21. Jorg
  Seizoen is weer al ruim van start. Een snelle foto serie van de tuin en de nieuwe tuin.

  Rode kool, hopelijk dit jaar eens geen last van de koolgalmug...

  Aanplant wijndruiven (Salome, Rondo, Cabernet Cantor). Bed moet verder nog gefatsoeneerd worden.

  Overzicht rechts

  Overzicht links

  Spitskool en erwten

  Spinazie voor teelt, na oogst komen hier de bonen (2 bedden) en courgettes.pompoen (1 bed)

  Bieten, wortels (deel net gezaaid) en witlof (net gezaaid)

  De uiten (zaai en plantuitjes), zilverui (dicht op elkaar) knoflook en prei

  Kolen (rodekool en brocoli)

  Aardbieenstelling ondanks verwaarlozing vorig jaar (tijd waarin ze bloemen aanleggen) gelukkig vtoch eel bloemen

  Tomatne (randyf1 voor de pasta). Staan in immers vanwege kurkwortel

  Nog keer aardbeien

  Rabarber

  Bramen en frambozen doen het ook erg goed.
  De nieuwe (2e) tuin:


  Nog veel werk, stond erg veel onkruid (zevenblad, kattenstaarten, etc).

  Links ook tomaten, rechts komt er nog een rijtje bij.
   
  p.s. als het goed is staan alle foto's goed (niet op hun kop), is dat niet zo laat mij dan even weten met welke browser je dit bericht bekijkt
 22. Jorg
  Na vele weken zonder regen (terwijl het in andere delen van het land wel regende) was de regen van deze week meer dan welkom. Alles groeit nu letterlijk als kool. Enkele weken geleden (begin-half april) stond het er zo bij:
   
  Overzicht

   
  Veel bedden spinazie (5 in totaal). Niet alleen om te oogsten maar ook het bodemleven weer actief te krijgen voordat de definiteive gewassen er komen. Dat zijn pompoenen, courgettes, bonen en paprika's. Rechts de erwten. Op foto twee de twee kolenbedden met rode kool, broccoli en spitskool.


   
  Aardappels op 5 april gepoot, stonden door de warme grond vrij snel boven

   
  Bieten en wortel gedund en uien uitgeplant (staan er een paar dagen wat zielig bij maar komt altijd perfect goed).

   
  Wat bijenvoer (naast de smeerwortel)

   
  Foto van eind april na eerste regen

 23. Jorg
  Vandaag de tuin onkruidvrij gemaakt en de mulchelagen aangevuld. Een aantal bedden bemest met korrelmeststof (koe of kippen afhankelijk van het gewas).
   


   
  De sla in de kas, goed voor elke week nog sla uit eigen tuin. Iets te veel gezaaid, we krijgen het niet op en met dit weer groeit alles nog redelijk door...


   
  De knoflook staat bijna allemaal boven. De knoflook die ik van jet heb gekregen op de moestuindag deed er het langst over (naam even niet bij de hand). Mooi om te zien dat er zo veel verschil tussen de rassen zit. Bed krijgt in het voorjaar nog een betere mulche bedekking.

×
×
 • Create New...