Jump to content

Jorg

Moderators
 • Posts

  4,505
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Jorg

 1. Jorg
  Een kort overzichtje.
   
  Spinazie geoogst
  Op een groot aantal bedden heeft de spinazie plaats gemaakt voor bonen en warmteminnende gewassen (nog geen foto's van). De spinazie heeft het bodemleven geactiveerd, de grond met de penwortels los gemaakt, de grond tegen de warmte beschermt en tot een goede oogst geleid.

   
  Aardappels (Frieslanders)

   
  Paprika's geplant
  xxx
   
  Druiven in de 2e tuin
  In de andere tuin ook nog druiven gezet.

   
  Tomaten in de grote kas


   
  Tomaten in de kleine kas

   
  Aardbeienstellingen
  Bijna oogst tijd


   
  Aardbeienstelling in de 2e tuin

   
  Overzicht 2e tuin

   
  Wortels en bieten opnieuw gezaaid
  Helaas slechte opkomst van de bieten en wortels tijdens de droge periode. Wel opgekomen zaailingen weg geschoffeld en opnieuw gezaaid.

   
  Verder gaan de uien bij mij dit jaar erg slecht. Het zaaigoed bleef klein en werd geel. Ik verwacht dit jaar dus maar een beperkte uienoogst.
 2. Jorg
  De eerste bedden worden al weer opgemaakt voor hun tweede gewas. De spinaziebedden, spitskolen, erwten, deel van de uien, knoflook en broccoli zijn inmiddels geoogst. Geplant zijn pompoenen en paprika's. Gezaaid zijn bonen, bietjes en wortel. Al met al wel een iets minder jaar tot nu toe, mede te danken aan de lange droge periode.
   

 3. Jorg
  We zijn weer twee weekjes verder. Vandaag tussen de regenbuien door:
   
  Prei in beide tuinen uitgeplant:


   
  Een deel van de bonen gezaaid (had niet alle zaden bij helaas ) en stokken gezet. Op eerste foto de bonen rechts onder het vogelgaas


   
  De tomaten en paprika's groeien lekker door in de kas. De koolplantjes op de voorgrond heb ik over en moeten of nodig weggeven worden of in de compostbak (of overgeplant worden naar nieuwe potgrond met nieuwe voeding en meer wortelruimte).

   
  De aardbeien komen er aan

   
  Aardappels heb ik vorige week aangeaard en vrij van onkruid gemaakt. Onkruid groeit hard met deze temperaturen en regen:

   
  Druiven zijn herstellende van de vorst, een aantal reserve knoppen lopen uit. Verwacht er dit jaar niet veel van, kan het alleen maar meevallen. 1 plant doet nog niks

 4. Jorg
  Het is weer even geleden, dus tijd voor een (foto) update:
   
  De aardappels, broccoli, spitskool en koolrabi zijn inmiddels geoogst. Op de plaats van de aardappels staat nu prei, wortel, bietjes. Op de oude kolenbedden komen misschien nog wortels en verder spinazie en veldsla.


   
  De planten in de aardbeienbakken moeten eigenlijk vervangen worden, ze staan er nu al weer 3 jaar in. Toch ga ik het nog een jaartje uitstellen, veel werk en met de hoeveelheid planten nog steeds voldoende oogst (alleen minder dan met jongere planten). Komende weken krijgen ze nog een keer vaste mest. Bij de rechterbakken is het oude blad verwijderd. Deze foto is van vorige week, nu is het nieuwe blad al weer flink op hoogte en staat er fris en gezond groen bij.

  Geen foto van de andere aardbeienstelling gemaakt.
   
  Dan de tomatenkassen. In het kleine kasje staan de pasta struik tomaten. Daar heb ik nu inmiddels 2x van geoogst en is 1x purree van gemaakt en 1x pastasaus. De planten zijn ver op hun einde, nog 1x oogsten.

   
  In de grote tomatenkas al 3x zo'n krat geoogst. Deel vers gegeten, veel weggegeven en deel puree van gemaakt. Ik kan geen tomaten meer zien Komkommers en paprika's doen het ook erg goed. Meloen heeft het helaas niet gered door een beschadiging aan de stam. Het is een beetje lastig om een overzichtfoto te maken, maar er staan links 4 rijen van 8-10 planten met kleine tomaatjes en rechts 3 rijen van 8-10 planten met vlees en trostomaten. Achterin staan de komkommers en helemaal rechts de paprika's.
   
  Tenslotte de druiven nog. Heb alleen foto's van mijn eigen stellingen gemaakt. Ik ben niet ontevreden over de hoeveelheid druiven, ze staan er ook nog maar krap een jaartje in. Dit jaar weinig onderhoud gedaan, dus niet gekrent, geen dieven uit de oksels gehaald, pas nu bladsnoei gedaan en de planten getopt. Helaas weet ik niet uit mijn hoofd welk ras op welke foto staat, maar je ziet duidelijk een verschil in de kleuring en rijpheid van de bessen. Ze moeten nog een tijdje staan, liefst tot eind september oktober, maar ik vrees met grote vrees voor de fruivliegjes (die nu ook flink in het zachtfruit als de bramen en frambozen zitten).
   
   
  Wat gaat er tot nu toe dit jaar minder goed: uien (zeer beperkte oogst), broccoli (een aantal planten als jong plantje al doorgeschoten)
 5. Jorg
  Zo, het is weer een tijdje geleden dat ik een update heb geplaatst, maar nu alles langzaam weer begint te groeien plaats ik weer eens wat foto's:
   
  Overzicht (foto genomen toen het 1 minuut zonnig was )

   
  Het zaaigoed klaar om uit te planten. Te zien zijn tomaten, paprika,s kolen, uien, knolselderij en prei. Sla is oogstklaar

   
  De druiven hebben flinke vorstschade:

   
  De aarbeidenstellingen staan er redelijk bij. Ik heb de watertimers pas vorige week kunnen aansluiten vanwege de vorst. Omdat ik niet dagelijks op de tuin kom hebben de bakken wel meerdere malen droog gestaan (een aantal planten hingen slap). Ik ga er vanuit dat er niet te veel schade is, maar we gaan het zien. Helaas ook hier wel wat vorstschade aan de bloemen...

   
  Het andere fruit doet het gelukkig wel goed.


   
  Ik heb de voorgezaaide uien uitgeplant. Links de gele uit, rechts de rode ui. Ik zet ze dicht op elkaar omdat ik geen joekels van uien wil. Kleinere uitjes vinden wij praktischer. Helemaal links de knoflook

   
  Vandaag ook de broccoli (plantafstand is minimaal) en de rode kool uitgeplant. In het midden bij de rode kool staat koolrabi en radijs, die een wat korter groeiseizoen hebben en dus optijd plaats maken voor de grote rode kool)


   
  Verder piepen de aardappels boven (3x3 rijen), gelukkig net na de vorst. Bij andere tuinders waar de aardappels al boven stonden behoorlijke vorstschade.

   
  De spinazie groeit ook langzaam door. Op deze bedden komen na de oogst (omstreeks eind mei) de paprika's, pompoenen, courgette en wortels te staan. Spinazie is een perfect voorteelt gewas voor de warmte minnende gewassen.

   
  Normaal zaai ik ook bij de bonen bedden spinazie in, maar vanwege het wat mindere voorjaar en nog niet onkruidvrij zijn van de bedden niet aan toegekomen.

   
  De bieten zijn wel al gezaaid en komen langzam boven. Eigenlijk iets te vroeg, maar kon niet wachten (risico is nu dat er gaten ontstaan omdat niet alles opkomt, bij zaaien als het al iets warmer is heb je dat minder). Bed links komen nog spitskolen te staan.

   
  De erwten komen ook boven. Helaas wel bezoek gehad van een muis / rat, maar de schade lijkt vooralsnog beperkt.

   
  De andere tuin is opgeschoond en ligt er ook zaaiklaar bij. 4 bedden nog vrij, in andere bedden staan aardappels, knoflook en kruiden.

 6. Jorg
  Vandaag de aardappelen gepoot (in deze tuin 3 bedden frieslander)

  In de andere tuin staan 2 bedden met victoria en 1 bed rattes.
   
  De 2 weken geleden gezaaide spinazie staat boven. De spinazie zaai ik als voorteelt op de bedden die pas na half mei ingeplant worden met warmteminnende gewassen (paprika's, bonen, courgettes, mais, etc). Dat doe ik voor de oogst, maar is ook een mooie methode om en de grond te bedekken en het bodemleven te activeren. De penwortels van spinazie maken bovendien de grond goed los.   
  De bieten en wortels staan nog niet boven (vorige week gezaaid)
 7. Jorg
  Gisteren een aantal bedden opgeschoond, pompoenen en witloof geoogst en knoflook gepoot. Precies op tijd, want het regent hier sinds gisteravond non-stop (enkele straten staan blank).
      
  Komende week gaan de bietjes er uit en worden de soeppakketjes gemaakt (wortel, prei, selderij, etc). Daarna voordat de koude echt toeslaat de bedden nog een mulchelaag met compost geven (doe je bij voorkeur als de bedden nog warm zijn, en niet in het voorjaar). Op de foto's zie je vooral de mulchelaag van compost die het afgelopen jaar op de bedden heeft gelegen, ligt ingeharkt. Het snoeien van de bramen en frambozen staat voor later op het programma.
 8. Jorg
  Tuin verder opgeschoond, nog wat sla uitgeplant in de kas en start gemaakt met snoeien/opbinden bramen en frambozen.
   

   

  De wintersla/bladkool mixen liggen plat vanwege water geven
 9. Jorg
  Nog wat foto's van begin september, binnenkort nieuwe foto’s
   
  Laatste lichting boontjes is bijna oogstklaar

   
  Veldsla gezaaid, wel oude zaden dus hoop dat er iets van komt

   
  Spinazie gezaaid

   
  De bonen. De wedstrijdbonen staan er nu al wat minder florissant bij


   
  Witlof

   
  Random oogst foto, de frambozen geven op dit moment nog steeds goed, bramen is aan het minderen, aardbeien nog steeds 1 bakje om de 2 dagen (doordragers). Net als iedereen dit jaar een zeer goede oogst van frambozen en bramen.


   
  Nu het weer regent ben ik gestart de aardappels te rooien. Loof is al eerder afgeknipt. Valt me nu pas op hoe recht de afrikaantjes staan... Is overigens ook het aardappelbed met de mest waar het zaagsel in zat. Dat is nog steeds niet verteerd en duidelijk zichtbaar...

   
  Tomaten inmiddels geoogst en kas opgeruimd. Dit jaar ook een zeer goed tomaten jaar.

 10. Jorg
  Vandaag de tuin onkruidvrij gemaakt en de mulchelagen aangevuld. Een aantal bedden bemest met korrelmeststof (koe of kippen afhankelijk van het gewas).
   


   
  De sla in de kas, goed voor elke week nog sla uit eigen tuin. Iets te veel gezaaid, we krijgen het niet op en met dit weer groeit alles nog redelijk door...


   
  De knoflook staat bijna allemaal boven. De knoflook die ik van jet heb gekregen op de moestuindag deed er het langst over (naam even niet bij de hand). Mooi om te zien dat er zo veel verschil tussen de rassen zit. Bed krijgt in het voorjaar nog een betere mulche bedekking.

 11. Jorg
  Na vele weken zonder regen (terwijl het in andere delen van het land wel regende) was de regen van deze week meer dan welkom. Alles groeit nu letterlijk als kool. Enkele weken geleden (begin-half april) stond het er zo bij:
   
  Overzicht

   
  Veel bedden spinazie (5 in totaal). Niet alleen om te oogsten maar ook het bodemleven weer actief te krijgen voordat de definiteive gewassen er komen. Dat zijn pompoenen, courgettes, bonen en paprika's. Rechts de erwten. Op foto twee de twee kolenbedden met rode kool, broccoli en spitskool.


   
  Aardappels op 5 april gepoot, stonden door de warme grond vrij snel boven

   
  Bieten en wortel gedund en uien uitgeplant (staan er een paar dagen wat zielig bij maar komt altijd perfect goed).

   
  Wat bijenvoer (naast de smeerwortel)

   
  Foto van eind april na eerste regen

 12. Jorg
  Half mei 2012 ligt de tuin er zo bij
   
  Overzicht

  Aardappels (5 rijen frieslander staan er goed bij, rest agria - groeit wat trager maar dat hoort zo). Verder wat sla plantjes die een aantal keer kurkdroog hebben gestaan in hun potjes..., nog 2 olifantenknoflook en rest normale knoflook. Linksonder kolen en radijs. Over enkele weken komen de rode kolen er bij.

  Paprika's en kolen.

  Veel aardbeien dit jaar

  Foto van zaterdag, inmiddels vandaag bonen gezaaid. Verder erwten onder het gaas.

   
  Tomaten op volkstuin:   
  Bij huis is de kas ook uit en ingeruimd:

  Tomaten moeten nog geplant worden in hun definitieve potten, idem voor paprika's (maar die zijn nog niet zo ver).


  Meloenperen

  Pompoen, courgette en komkommer aan het afharden.

 13. Jorg
  Afgelopen week een nieuwe tuinkast gezet, de compost-mulchelagen aangevuld en de bramen en frambozen stellingen afgemaakt. Zaterdag de erwten en spinazie gezaaid. Vandaag de wortels en bietjes. Donderdag, als het weer het toelaat, de aardappels.
   
  2x overzicht


   
  Zomerframbozen

  GLEN AMPLE
  TULAMEEN
  MALLING PROMISE
  + ...
   
  Bramen:

  TRIPLE CROWN
  CHESTER THORNLESS
  LOCH NESS
 14. Jorg
  Aardappels gepoot op 24 Maart

   
  Tomaten Verspeend op 26 Maart


   
  Paprika's in de kas sinds 24 Maart, temperatuur is nog niet onder de 10 graden gekomen, ook niet de afgelopen dagen dus tot nu toe

  Rechts zie je nog net één van de wedstrijd aubergines (de rest staat nog lekker warm binnen)
  De eerste bloemen zijn verwijderd. Het is nog iets te vroeg.

   
  Aardbeienbed opgeschoond en een lichte bemesting gegeven op 24 maart, dit weekend geen camera bij maar ze staan er nu super gezond bij met mooi (donker) groen blad.

   
  Erwten in de volle grond komen ook langzaam boven, de backup om de lege gaten op te vullen staat al klaar (klusje voor volgende week)

   
  Wat rest is een lekker regenbuitje en een wat constantere en normale temperatuur zodat een aantal groenten direct in de volle grond gezaaid kunnen worden...
  Nog wat zaaisels


 15. Jorg
  Zo weer even snel wat foto's gemaakt
   
  Overzicht


   
   
  Pompoen , komkommers, meloenpeer en courgette beginnen eindelijk te groeien.
  1x speckled hound f1
  1x uchi kuri
  2x Groene Hokkaido (bedankt appelvrouw)


   
  Op twee bedden ben ik een proef gestart met compost als permanentemulch laag (na lezen van het boek van charles dowding). Het verschil is echt enorm met de rest vam de bedden (harde kluiten, dichtslaan). Op de mulchebedden, weinig onkruid en als dat er wel staat trek je het er gemakkelijk uit. In de bedden zonder compost lukt dat niet en blijft de wortel gewoon zitten.


   
  Verder nog 3 trays verschillende sla, zet er van elk maar 2 plantjes (niet helemaal de goede periode met de zomer in aantocht voor enkele van deze sla-soorten) rest gaat naar buren of andere mensen die interesse hebben. Helaas na het onweer/harde regen flink beschadigd maar ze herpakken zich wel.

   
  Wat achterblijft dit jaar is de kaskomkommer, de broccoli en natuurlijk de uien die voor meer dan 60% van het totaal zijn doorgeschoten.
   
  En als laatste de tomaten en kaspaprika's


 16. Jorg
  Weer eens tijd voor een update (hele lading foto's):
   
  De 'pastasaus' kas.

   
  Pancenelia gezaaid

   
  De afgelopen weken aardig wat zomerframbozen kunnen oogsten, de herfstframbozen worden momenteel druk bezocht door de bijen.

   
  Aardbeienstelling voor en achter


   
  De prei, stengelui en iets te grote zilveruitjes. Daarvoor staat net gezaaide kervel.

   
  De roze zaaiuien en sjalot conserver. VOor mij vanaf nu geen plantuien meer, zaaien gaat goed.

   
  Witlof en wortels

   
  Bietjes (Rood en geel)

   
  Spinazie komt op en de verschillende soorten sla daar achter

   
  Paprika's doen het dit jaar niet zo goed... (wel al vruchten)

   
  Courgette en sla

   
  Eerste jaar knolselderij, gaat goet en is prima door de seldervlieg heen gegroeid

   
  Pompoen, wedstrijd bonen, radijs en (doorgeschoten) spinazie


   
  Wedstrijd bonen

   
  Erwten gisteren voor het laatst geoogst

   
  Dus die mochten er uit, bedje voor de snij en spek (te oogsten in sperzieboonformaat) bonen is daarmee weer 'netjes'

   
  Kolen, rode kool gaat goed, 8 planten broccoli geoogst, echter de nieuw geplante kolen hebben ook dit jaar weer last van de koolgalmug. Gelukkig wel al oogst (broccoli- rode kool).

   
  De nieuw geplante zomer frambozen gaan nog niet echt heel goed, de nieuwe scheuten zijn gelukkig wel mooi groen.

   
  De bramen daar in tegen

   
  Een aardbeienbed opgeschoond. Krijgen nog een laagje compost.

   
  Aardappels victoria, de planten zijn wat klein gebleven. Ligt denk ik niet aan het ras maar waar het wel aan ligt weet ik niet (het zou de mest met zaagsel geweest kunnen zijn, zaagsel is nog steeds niet verteerd...).

   
  Vandaag de frieslanders geoogst, ook weinig loof. Was bang dat de oogst tegen zou vallen maar toch nog wel prima. Oogst in KG valt wel een beetje tegen.
   
  Op de plek van de aardappels nog wat winterprei gezet, rijtje peterselie en er wordt nog gezaaid: wortels, bietjes, spinazie. De laatste bonenplantjes komen hier ook te staan, die staan in potjes klaar.

   
  Overzicht


   
  En de kas bij huis


 17. Jorg
  Het onkruid groeit maar door, dus vandaag een rondje onkruid wieden... Niet omdat ik het erg vindt dat er wat staat in de winter (integendeel, goed voor de bodemactiviteit) maar nu het gras en paardenbloemen in het zaad schieten is er met het oog op komend seizoen weinig keus. Aan het begin van de maand ook maar weer eens gekalkt, zonder te meten maar op gevoel. 4 jaar geleden en o.a. de hoeveelheid paardenbloemen gaven indicatie dat het wel weer eens nodig kon zijn. Verder nog heel veel eetbaar groen, van bietjes tot wortels en van veldsla tot prei. Daarnaast een erg goed knolselderij jaar, de knoflook in oktober geplant staat er goed bij en de herfstframbozen tot op de grond afgeknipt, bemest en gemulched.
   
 18. Jorg
  Nog een paar foto's, gaat allemaal zijn gangetje
     Prei vorige week uitgeplant, nog wat peterselieplantjes en wortel zaaisel er naast. In een ander bed nog snijselderij gezet. Kortom, voor de groentesoep Bedje er naast staan de laatste boontjes en zijn bieten gezaaid.
   
  Foto's zijn tegen de zon in genomen
 19. Jorg
  Smeerwortel

   
  Overzicht


   
  Aardbeienstelling

   
  Aardappels aangeaard (stonden nog niet boven)

   
  Spinazie/sla bed

   
  Paprika's uitgeplant

   
  Rode zaaiuien en zaaisjalot zijn mooi aangeslagen (uitgeplant op 6 mei)

   
  Knoflook / stengelui / zilveruitjes

   
  Kolen onder anti-insectengaas (hopelijk dit jaar niet opnieuw last van de koolgalmug)

   
  Frambozen komen op gang (alleen glen ample vertoont nog geen teken van leven)

   
  Bramen komen op gang

   
  Tomaten in de kas
  6x Randy f1
  2x Black Krim
  1x Sprite
  1x Rusian Black
  2x Black from Tula
  1x Virginia sweet
  1x Bychock
   

   
  Tomaten en paprika's in kas thuis
  2x gardeners delight
  2x snowberry
  2x black cherry
  1x black zebra
  1x bychock
  3x orangje van goeijenbier
  2x FransNL
  2x Ausionio F1
  1x saint pierre
   


   
  De pompoenen / courgette / komkommer zijn ook 'plantklaar'

   
  Verder staan de wortels en bietjes ook boven de grond, en staat er nog wat ander spul plantklaar voor volgende week.
 20. Jorg
  Ik ben vorig jaar verhuisd en heb een jaar zonder volkstuin gezeten. Sinds kort beschik ik weer over een lapje grond van +/- 100 m2 (21*5 meter). Op het complex mogen geen kassen of bouwwerken staan, dus helaas geen tomaten (niet erg, ouders hebben een mega kas).
   
  Hoe het was
  De tuin is een driekwart jaar niks meer aan gedaan door de vorige huurders. Toch valt het mij redelijk mee wat er na de winter aan onkruid staat. Dat er veel in het zaad heeft gestaan is wel een feit, dus wordt kort op het onkruid zitten dit jaar. Zeker in het stuk aan de voorkant, waar veel distels hebben gestaan.   
  Hoe het nu is
  Met het mooie weer van gisteren en vandaag in een paar uurtjes werken aardig ver gekomen al. De planten die er nog staan, de tuintafel en de spullen in de palletranden zijn van de vorige huurders. Die hebben tot eind deze maand de tijd om die weg te halen.
   
  Vorige week heb ik al de tuinkist in elkaar gezet.
   


   
  Het liefst zou ik weer gaan werken met de laagjes compost als mulch, maar moet nog even kijken waar ik dat kan halen / bestellen.
 21. Jorg
  Eerst maar weer twee overzichtfoto's. Was een mooi dagje om de grond hier en daar al wat fijner te maken, de kas leeg te ruimen, snijsla te zaaien, sla in de kas uit te planten, spinazie en radijs te zaaien.


   
  Knoflook (met vorstschade), laurier met vorstschade en meloenperen die als het goed is dood zijn:   
  Zoals ik de vorige keer melde, hebben we het hek wat moeten verplaatsen. Hier moet de smeerwortel komen. Die groeien echt keihard, de potjes zijn al flink doorworteld.


   
  Rabarber


   
  Nog wat zaaisels (sla, erwten, prei, kolen), allemaal gekiemd in de kas 22. Jorg
  Tuin in juni
   
  Druiven van Henk en knolselderij, wortel, bietjes


   
  Rode en gele ui, hier en daar wel wat uitvallers door uienvlieg.

   
  Paprika's (het waren helaas geen hele stevige planten bij uitplanten)

   
  Wat tomaten, pepers en prei

   
  Wedstrijd mais

   
  Bonen, eerste foto helaas niet alles boven gekomen. Rechts spekbonen terli (goed om in te vriezen als sperziboon, blijft stevig).

   
  Kolen (deel broccoli en koolrabi geoogst, nieuwe plantjes plant ik na de hitte).

   
  Aardappel

   
  Frambozen gaan helaas allemaal dood (kan door de warmte komen, maar ook in koele periode zijn er een paar dood gegaan).×
×
 • Create New...