Jump to content

Look

Members
 • Posts

  55
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Look

 1. Look
  Wat een bijzonder mooi najaar is dit toch, het houdt maar niet op. Wij hebben nog heel veel op de tuin en zijn hard op weg naar het hele jaar rond: verse groenten.
  Dit hebben we nog, (of net geoogst):
  Sperziebonen: Delinel. Het was een gokje maar het heeft goed uitgepakt. Ik vind dit persoonlijk niet de meest smaakvolle boon, maar misschien komt dat door het najaar?

  Er is nog rucola, altijd goed voor in het najaar. De pastinaken doen het trouwens ook goed dit jaar, heerlijk die groenten die een stootje vorst kunnen verdragen. Daaronder een foto van de groenlof, ook zo'n vorstbestendige groente, waarom ligt die zo weinig in onze Hollandse winkels?


  De laatste pompoenen van dit mooie seizoen nemen we ook maar mee. (Butternut)
  Maar de boerenkool laten we nog even staan. Laat gepoot maar groot genoeg geworden.


  Palmkool en koolraap hebben eerst veel te lijden gehad van de aardvlooien omdat het maar niet regenen wilde in Friesland, maar de meesten hebben het gered. De rode snijbiet kwam spontaan op, waarschijnlijk nog een zaadje van vorig jaar.


  Snijbiet groeit ook lekker door, net als de Rettich en Rammenas.
  Ik hoop dat de snijbiet weer goed overwinterd zodat we vroeg in het voorjaar al iets hebben om te oogsten.

  Tot zover ons tuintje in oktober.
 2. Look
  Hoewel het vanmorgen iets geregend had was het in mijn ogen niet genoeg. Onder de mais was de grond niet eens nat geworden. Gelukkig hebben we een sloot op 10 meter afstand met een fatsoenlijk houten trapje. Helaas wel veel kroos en wier, dus de broes van de gieter zit nogal eens verstopt. Het groeit allemaal prima en we kunnen het nu al niet meer bijeten, terwijl we met twee gezinnen van de tuin gebruik maken. Dus dat wordt weggeven en invriezen.
  Omdat ik zelf zo geniet van alle foto' 's op het forum, zal ik er ook een paar plaatsen.
  De pompoen begint zijn weg te zoeken tussen de suikermaïs.

  De mais heb ik met een tussenpoos van een maand uitgeplant zodat niet alles tegelijk komt. De grootsten zijn al hoger dan een meter. Geef ze wel extra water.

  De watermeloen heeft zijn eerste bloempje, het zal mij benieuwen.

  De rode uien hebben het moeilijk, een aantal rotten weg en hebben geel blad.

  De andijvie is keurig op tijd klaar tussen de bonenstaken, voordat de bonen hoog zijn.

  Spitskolen hebben nu het winkelformaat en we zijn er vast aan begonnen. Nog tien te gaan!

  Dit jaar hebben we voor het eerst Palmkool gezaaid, de Amerikaanse boerenkool. Ze zijn in ieder geval aangeslagen en hebben de aardvlooien overleefd.

  Dit bloemkoolplantje heeft zich vergist: een bloemkooltje van 1,5 cm. Prematuurtje dus.

  De rode bessen hebben een uitbundig jaar: werk aan de winkel.

  Een overzichtje van ons dierbaar stukje grond.

 3. Look
  Omdat wij altijd meer willen telen dan er ruimte is, hebben we dit jaar een ideetje van Pinterest afgehaald: het verdiepingenplan. En jawel hoor, de augurken plant schijn precies te weten wat de bedoeling is want hij klimt keurig op het voor hem gebouwde rek. Leuk toch?
  De pastinaken zijn ook eindelijk boven. ( wat duurt dat toch altijd lang) De paarse bonen doen het prima en de zaadjes die ik meegenomen heb uit Nieuw-Zeeland proberen aarzelend of ze aan deze kant van de wereld ook watermeloenen willen produceren. Als het lukt heb ik volgend jaar zaad voor iedereen.
 4. Look
  Onze courgettes doen het prima, de eerste twee grote exemplaren zijn geoogst en de aanvoer komt goed op gang. We hebben twee groepjes van twee planten. We poten ze altijd twee aan twee. Met nog een groepje thuis in de voortuin hebben we ieder jaar overvloed.
  De uien doen het ook goed. Wij planten altijd een rij "te dicht" op elkaar zodat wij vanaf begin juni kunnen uitdunnen. Deze half volgroeide uien zijn zo onwijs lekker!
  De pompoenen planten we altijd naast de suikermaïs zodat ze ertussendoor kunnen groeien. De vruchten houden van schaduw omdat ze anders teveel vocht verliezen. Dit scheelt ook weer in kostbare ruimte.
 5. Look
  ]Slechts één klein tomaatje, gewoon uit de winkel, in plakjes gesneden en in een bakje aarde gelegd. Resultaat was ongeveer 100 plantjes van een onbekend soort. Toch maar een paar in de tuin gezet, en zie hier het resultaat.[img-rotate=][img-rotate=][/img-rotate][/img-rotate][img-rotate=][img-rotate=][/img-rotate][/img-rotate]
 6. Look
  Er is hier in het noorden bijna geen regen gevallen de afgelopen periode. De klei is keihard en het water in de sloot begint een beetje te ruiken. We hebben een fatsoenlijke oogst maar niet zo overvloedig als het had kunnen zijn met meer water. Via foto's wil ik jullie graag een kijkje laten nemen op ons dierbaar stukje grond.
  Spitkool doet het altijd goed, inmiddels zijn het dikke joekels dus maar wat invriezen.

  De augurken willen wel klimmen, maar zien te geel. In mijn voortuin doen ze het beter.

  De paarse bonen rechts hadden normale oogst, de groene zien er ook goed uit, maar het wordt geen vriezer vol.

  Ik ben het zakje kwijt van de zaadjes en misschien weet iemand het: is dit Butternut of Buttercup?

  Waar de vroege aardappels stonden heb ik alweer nieuwe bewoners: bonen, ijsbergsla en boerenkool ( vandaag geplant in de hitte)

  De Nieuw-Zeelandse pompoen begint al wat te worden, ik heb ook een paar planten onder de suikermaïs laten kruipen, maar dat stukje tuin doet het dit jaar niet zo goed. Oorzaak onbekend. Het is wel een stuk dat we als experiment een jaar niet hebben gespit.


  Voor het eerst dit jaar: Palmkool

 7. Look
  Wij zijn in Friesland misschien iets later dan in de zuidelijke regionen, maar we komen er wel! De temperatuur is hier standaard een paar graden kouder dan in het zuiden, maar soms is dat geen nadeel. In de zware grond bij Bolsward groeien sommige gewassen prima, maar andere gewassen juist wat minder. Toen ik verhuisde van Noord-Holland naar Friesland heb ik de grond opnieuw moeten leren ontdekken en mijn methodes behoorlijk moeten aanpassen. Mijn dochter en ik gaan nu ons vijfde tuinseizoen in en hebben het idee dat we sinds 2013 de tuin 'onder controle hebben, wat betreft nukken en kuren. Vanaf nu zullen we jullie laten meegenieten met foto's.
  Dit is onze boerenkool die we in zaad hebben laten schieten. Het zaad is klaar als de peulen geel en de zaden zwart zijn. Een experiment !.
×
×
 • Create New...