Jump to content

Look

Members
 • Posts

  55
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Look

 1. Hoewel het pas half augustus is, heb ik vandaag alle koolrapen die enige grootte hadden, gerooid.

  Er beginnen rottende plekken te komen onder de grond met vies wit slijm. Het stinkt ook. Het zit alleen nog in de schil, dus ik ga het goede gedeelte maar in de vriezer gooien. De smaak is overigens prima, maar de knollen waren bestemd voor de winter.

  Weet iemand wat dit voor ziekte of aantasting is, en wat ik er aan kan doen?image78151471430074.jpg

 2. Bessenlikeur:

  Men neme 1 grote glazen pot.

  Vullen tot 1/3 met suiker, daarna 1/3 bessen ( bramen, frambozen) .

  Daarna de alcohol erbij gieten tot ook 1/3 boven de bessen. Dus voor het oog zijn alle lagen even groot! ( suiker kan iets minder)

  De fles op de vensterbank zetten en iedere dag even rustig ronddraaien. Dit doe je totdat alle suiker is opgelost. Dit proces neemt enkele weken in beslag. Daarna de pot wegzetten tot een feestelijke gelegenheid.

  -als alcohol neem ik meestal goedkope jenever. Je kunt echter al je restjes sterke drank erbij gooien ( rum, cognac, brandewijn)

 3. Ik heb mijzelf het boek "Verrot lekker" cadeau gedaan en ben begonnen met fermenteren. Wij willen graag iets minder afhankelijk worden van de diepvriezer. Naast het drogen van groenten is fermenteren ( gecontroleerd laten rotten) een manier om voedsel te bewaren. Vroeger thuis had mijn moeder in de kelder 2 bruine Keulse potten. In de één zat gezouten andijvie ( erg lekker) en in de andere gezouten snijbonen. De Keulse potten en de kennis is helaas verloren gegaan en mijn moeder weet het ook niet meer.

  Dus nu heb ik: 1 kleine hoeveelheid bietjes in een glazen pot. Die ruikt goed.

  Ik heb ook een recept met 1 gele courgette en rozijnen geprobeerd en die ga ik straks weggooien, want die ruikt en proeft niet lekker.

  Ik heb mijn eerste portie zuurkool staan van spitsboog en dat ziet er redelijk uit.

  Het wordt een nieuw avontuur.

 4. Dit jaar probeer ik aardbeien popcorn mais te telen. In februari/maart waren wij in Nieuw-Zeeland en daar heb ik van kennissen zaadjes gekregen. Heirloom zaad, dus originele zaden. Hoewel wij een ander klimaat hebben ( helaas niet sub-tropisch) heb ik inmiddels drie bloeiende planten met roze bloempjes. De rest heeft nog geen pluim.

  Is er iemand van jullie die ervaring heeft met dit soort?

 5. Voor het derde jaar op rij: alle struiktomaten naar de (phyto) knoppen op het volkstuinencomplex. Vol tomaten, zo balen! De aardappels (Mona Lisa) op dezelfde tuin, waren prachtig. Die heb ik wel gespoten, want dat is verplicht op het complex, hoewel niet iedereen het doet.

  Toen heb ik ook de tomaten eenmaal meegespoten. Dezelfde tomatenplanten had ik ook in mijn achtertuin staan en die zijn puntgaaf gebleven, dus het lag aan de omgeving, niet aan de planten.

  Wat een rotwerk om al dat spul te moeten ruimen terwijl het bijna klaar is.

  Zal ik het nog éénmaal proberen en dan toch maar spuiten of gewoon naar de winkel?

 6. Voor het derde jaar op rij: alle struiktomaten naar de (phyto) knoppen op het volkstuinencomplex. Vol tomaten, zo balen! De aardappels (Mona Lisa) op dezelfde tuin, waren prachtig. Die heb ik wel gespoten, want dat is verplicht op het complex, hoewel niet iedereen het doet.

  Toen heb ik ook de tomaten eenmaal meegespoten. Dezelfde tomatenplanten had ik ook in mijn achtertuin staan en die zijn puntgaaf gebleven, dus het lag aan de omgeving, niet aan de planten.

  Wat een rotwerk om al dat spul te moeten ruimen terwijl het bijna klaar is.

  Zal ik het nog éénmaal proberen en dan toch maar spuiten of gewoon naar de winkel?

 7. Ik was de sperziebonen nadat ik ze heb afgehaald. Ik snij ze doormidden, want breken duurt me te lang. Daarna gooi ik ze in een vergiet en laat ze uitlekken. ( hoeft niet droog) In plastic zakken en de vriezer in. Geen snelvries, gewoon erin.

  Snijbonen was ik eerst, daarna door de molen. In plastic zakken en de vriezer in.

  Zo simpel kan het zijn.

  Wat ik wel doe, ivm ruimtegebruik in mijn vriezers: ik doe de plastic zakken in vierkante bakken. Zodra de bonen bevroren zijn, trek ik de zakken uit de bakken en gebruik de bakken opnieuw voor de volgende lading. Dan heb je mooie vierkante pakken die makkelijk te stapelen zijn.

  Dit doe ik met pompoenmoes, bieten ( wel gekookt en gesneden) en alle andere zaken. Alles maak ik min of meer vierkant..

 8. Een prima kool. Ik kom uit West Friesland, het land waar bijna alle kool vandaan komt. Koolsoorten zijn heel lang oogstbaar. Als jij vindt dat ze groot genoeg zijn, dan oogst je. Maar witte kool schiet zelden door, dus neem je tijd. Een paar weken meer of minder maakt niet zo veel uit. Ga je er ook zuurkool van maken? Invriezen? Stamppot rauwe kool met kerrie gehakt? Zo lekker allemaal, en ik heb dit jaar alleen maar spitskool en groene kool.

 9. Hoi Persica. Het lijkt inderdaad of ze droog staan, maar dat is niet zo. Ze krijgen veel extra water en hebben voldoende mest gehad. Maar die hele hoek doet het niet goed: rode uien niet, courgettes hebben midden in de oogst een aantal rottende courgettes geleverd, tegelijkertijd met de gele maisbladeren. Ik heb twee dagen gegoten met slootwater met een vervelende geur, dat deugde niet. Na die tijd is de ellende begonnen. De mais en de courgettes hebben daarna de draad weer opgepakt. Geen idee of het aan het slootwater heeft gelegen. Maar het zou wel fijn zijn als het eens twee dagen zou regenen, vandaag stelde weer niet veel voor, helaas.

 10. Ik was vanmorgen op de gortdroge tuin en heb wat foto's gemaakt van de mais. Dit is niet zo'n erg goed jaar. Veel gele bladeren in de planten en niet alle stengels hebben mooie dikke kolven. De hele hoek van de tuin, waar de mais staat doet het niet zo goed. Geen idee waarom niet.

  image13901405852124.jpg

  image37881405852125.jpg

 11. Heerlijk ras, die Tasty Sweet. Ik teel nu voor het vijfde jaar suikermaïs en dat is ieder jaar een groot succes. Niets aan doen, alles komt vanzelf goed. Alleen een goede tip: plant je mais zoveel mogelijk in een vierkant zodat er goede kans is op bestuiving ( windbestuiving). Wij doen altijd twee blokken die we een maand na elkaar uitplanten, dan heb je niet alles in één keer. Hoewel je ze prima kunt invriezen. Dit jaar doen we een soort experiment : van de éne helft heb ik de grondscheuten verwijdert en van de andere helft niet.. Eens kijken of het verschil maakt..

  Het eerste blok heeft al heel dunne babykolven. De kinderen kunnen niet wachten!!

 12. Wat zijn ze mooi hè, die grote planten. Ik begin pas met aftoppen in september en tot die tijd mogen ze net zoveel ranken en zijscheuten maken als ze willen. Dat gaat meestal prima. Flink water geven en soms een beetje extra voeding maar dat is in de volle grond eigenlijk niet echt nodig. Zodra er een pompoen rijp is haal ik hem er wel vast af. De eerste rode is bijna klaar ( super vroege)

 13. Prachtige bloemen. Dat blad is wel heel anders dan die van mij. Gember heeft veel water en voeding nodig ben ik achter. Het gaat nog steeds goed, 3 stengels de 1e is nu 60 cm hoog.

  Het blad op de foto is geen gemberblad maar van Heleconia. Die bloemen teelt mijn broer ook. Alleen de bloemen zijn van de gemberplanten. (Zonder gif want hij kweekt biologisch en bestrijd ongedierte met weer andere insecten)

 14. Mijn Coeur tomaten planten waren prachtig. De bloemetjes ook totdat ze eraf vielen. En omdat ik een ongeduldig typetje ben en gewend was aan vroege tomaten heb ik op een gegeven moment besloten om de planten weg te kieperen. STOM natuurlijk want bij de drie planten die ik heb gehouden omdat ze toch niet in de weg stonden......je raadt het al: komen nu dan toch eindelijk tomaten. Jammer van de acht andere planten. Maar gelukkig heb ik mijn struiktomaten nog en die doen het prima, het worden al echte struiken vol peervormige tomaten!

 15. Ik heb dit jaar voor het eerst dit soort, maar ik vind het helemaal niks.

  Nadat de bloemetjes zijn uitgebloeid krijgt het steeltje een geel stukje en valt eraf. Zaad misschien te oud? Twee jaar geleden gekocht in Frankrijk maar het zakje was nog niet opengeweest.

 16. Mijn NIET geblancheerde bonen blijven een vol jaar goed in de diepvries. Ze behouden hun kleur, geur en smaak. Zowel bij snijbonen als bij sperziebonen, dus misschien is jullie diepvries niet koud genoeg? Bij mij staat hij op ongeveer 18 graden. Er eten drie gezinnen van en niemand heeft geklaagd over kwaliteits verlies.

×
×
 • Create New...