Jump to content

pieter1

Members
 • Posts

  72
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by pieter1

 1. Wat ik zelf altijd deed is de bijenwas in een oude snelkookpan met regenwater smelten.

  Je doet een laag regenwater in de pan ( bij kraanwater gaat de bijenwas een reactie aan met de kalk waardoor de was grijs wordt) Verwarm het geheel tot de bijenwas is gesmolten. Laat het daarna een tijdje staan met de warmte bron aan laat het niet koken. Hier na het geheel heel langzaam afkoelen. Alle verontreiniging in de was zinkt naar de onderkant van de bijenwas. Wanneer de was is afgekoeld krab je de onderkant met hierin de verontreinigingen gemakkelijk van het wasblok af met een verfkrabber. Dit proces kun je zonodig herhalen, je houdt op deze manier hele schone zuivere bijenwas over. Kijk ook eens hier op mijn website voor informatie over bijenwas: http://www.bijenwaskaarsen.nl/2016/12/bijenwas.html

 2. Het hout is niet vers gezaagd. Op de foto's zijn de vers afgezaagde plakken te zien voor het enten. Op de onderste foto is te zien dat het hout al even heeft gelegen.

   

  Ik ben erg benieuwd naar jou ervaringen met shiitake op wilgenhout.

   

  p.s. De workmate is inderdaad al een oudje, ik heb geen idee hoe oud, hij is van mijn opa geweest.

 3. Ik wil ze op stammen kweken omdat dit de natuurlijke en traditionele methode is. Ik wil op termijn ook een Eco keurmerk van SKAL en dit gaat niet met substraatteelt. Het blijkt dat shiitakes op stammen gekweekt een betere smaak en kwaliteit hebben dan op substraat gekweekte paddenstoelen (bron: http://www.centerforagroforestry.org/pubs/mushguide.pdf). Daarnaast kan ik de stammen op hetzelfde terrein laten groeien. Shiitakes die buiten worden gekweekt ontvangen ook zonlicht waardoor ze vitamine D bevatten. Deze voordelen wegen voor mij zwaarder dan het hele jaar door kunnen leveren. Bovendien vindt ik zo'n paddestoelenbos gewoon mooi.

   

  Ik weet dat ze het beste op eikenhout groeien, echter is de groeisnelheid van eik dusdanig traag dat ik dan niet in eigen stammen kan voorzien en dit is uiteindelijk wel het doel.

   

  Het is nog steeds een groot experiment en ik zie wel hoe het loopt, het is in ieder geval al erg leuk om er mee bezig te zijn.

 4. Ik ben al een tijdje bezig met het kweken van shiitake op stammen voor eigen consumptie

  Echter ik ben nu op het punt aangekomen dat ik hier meer mee wil doen. Ik heb inmiddels ook een hoeveelheid stammetjes in productie waar wij zelf niet meer tegen kunnen eten. Ik kweek op dit moment de shiitakes op eikenhouten stammetjes welke door mijzelf worden gezaagd in een bos in de buurt. Ik ben bezig met experimenteren de shiitakes op wilgenhout en elzenhout te kweken. Tot nog toe heb ik met de wilgen nog geen succes. Ik heb op het stuk grond van ongeveer 5000 m2 wat ik voor de teelt beschikbaar heb een bos aangeplant van elzen en wilgen, dit wil ik beheren als hakhout waarbij de stammetjes ter plekke worden benut voor de paddenstoelenteelt, dit lijkt mij de meest duurzame vorm.

  Ik zal hier af en toe wat foto's plaatsen om zo de ontwikkelingen te kunnen volgen, daarnaast is een en ander op mijn weblog http://www.shitakekwekerij.com te volgen.

 5. Ik heb er nu ook een aantal keren jam van gemaakt, zeker als je de gojibessen met andere vruchten combineert wordt het eindresultaat lekker.

  Gedroogde vruchten kook ik vaak mee met de rijst of meng ze door de muesli in de yoghurt.

 6. Ik wil dit voorjaar ook blauwplaat stropharia kweken tussen de groente. Ik kweek nu mijn groente al een aantal jaren in een mulch van houtsnippers en dit gaat prima. Ik vroeg mij af wat het effect van het mycelium is op de wormenpopulatie. De mulch laag stikt namelijk van de regenwormen, en ik zou het erg zonde vinden wanneer dit niet goed samen zou gaan. Heeft iemand hier ervaring mee?

 7. Volgens mij is dit nog niet hier op het forum geplaatst en het leek mij wel interessant.

   

  Er is een Nederlandstalig Permacultuur Magazine in de maak!

   

  Het onderwerp van het magazine is ‘ontwerpen voor een veerkrachtige toekomst’. Alle aspecten van permacultuur komen aan bod: de eetbare tuin, akker- en tuinbouw, economie, sociale permacultuur, transitie, nieuws, onderzoek, kortom permacultuur in de breedte. We behandelen zowel praktijk als theorie en plaatsen diepteartikelen. Permacultuur Magazine deelt kennis om een steeds breder publiek te enthousiasmeren en schuwt daarbij het debat niet.

   

  Met dit magazine willen we:

  1.zoveel mogelijk kennis delen over alle aspecten van permacultuur. Daarbij richten we ons zowel naar de geïnteresseerde leek als naar diegene die er ervaring mee heeft;

  2.verbinding creëren tussen mensen die met permacultuur bezig zijn en hen vertrouwd maken met Vlaamse of Nederlandse permacultuurprojecten of activiteiten;

  3.een belangrijke bijdrage leveren om permacultuur in ons klimaatgebied verder te laten ontwikkelen.

   

  Het magazine is positief, helpend en informerend. Hoofd, hart en handen komen elk aan bod.

   

  Meer lezen: http://permacultuur-magazine.eu/

 8. Dat zal ongetwijfeld werken, sleedoornbessen. Bij gebrek aan alternatieven zeker het proberen waard. Ik wil echter alleen met appels werken, puur appelsap zonder toevoegingen. Ik zal eens kijken of er mogelijkheden zijn om bomen te laten verzenden vanuit Engeland of Frankrijk waar er heel veel verkrijgbaar is. Of misschien zelf een ritje er aan wagen. Maar als iemand een kweker hier in Nederland weet dan heeft dat uiteraard de voorkeur!

 9. Wederom bedankt, voor je info. De bramley heb ik inderdaad ook staan. Dit is een goede appel die veel zuur bevat, echter wederom bijna geen tannines. De Golden hornet is misschien een alternatief voor de echte ciderappelrassen, aleen lees ik dat deze appel veel pectine bevat en dit is niet gewenst bij een ciderappel. Voorbeelden van bekende Engelse ciderappelrassen zijn: http://www.orangepippintrees.com/cider-apple-trees

  Echter betwijfel ik of er uberhaupt echte ciderappelrassen worden verkocht in Nederland.

 10. Bedankt Deborah, deze kende ik inderdaad. Deze rassen heb ik alle ook zelf staan als hoogstamboom. Een nadeel van de niet cider appelrassen is dat ze weinig tannines bevatten. Ik zou graag enkele bitterzoete cider appelbomen aanplanten om wat meer karakter in de cider te krijgen.

 11. Even een oud draadje naar boven gehaald. Zelf wil ik ook graag een droogapparaat aanschaffen voor onder andere het drogen van paddenstoelen fruit, bessen en kruiden uit de tuin. Nu lees ik overal op internet veel goede verhalen over de stockli droogapparaten. Alleen ik kan nergens informatie vinden over de hoeveelheden die je kunt drogen. Stel je hebt een stockli met laten we zeggen 5 roosters hoeveel kg fruit kun je daar gelijktijdig in drogen?

 12. Wanneer is de oogsttijd van de volgende kruisbessen rassen:

  Mucurines, Rokula en Hinnonmaki röd.

   

  En de volgende Aalbessen:

  Red Lake, Witte Hollander, Gloire des Sablons en Augustus (lijkt me augustus vanwegen de naam )?

  Ik stel deze vraag even omdat er op de ene site weer een andere oogsttijd staat dan op de andere en jullie weten het vast wel.

   

  Alvast bedankt

   

   

  Bij dezen een antwoord op je vraag:

   

  MUCURINES

  Rijping:

  middenseizoen - laat

  rijpt over een periode van twee-drie weken af

   

  ROKULA

  Rijping:

  middenseizoen

  rijpt over een periode van drie-vier weken af

   

  HINNONMAKI RÖD

  Rijping:

  middenseizoen

  rijpt over een periode van twee-drie weken af

   

  RED LAKE

  Rijping:

  vroeg middenseizoen

  kleurt goed egaal

   

  GLOIRE DES SABLONS

  Rijping:

  middenseizoen

  mooie roze kleur

  bij rijpheid zie je de pitjes duidelijk zitten

   

  WITTE HOLLANDER:

  Rijping:

  middenseizoen tot laat

  plukbaar over een ruimere periode

  kan vrij lang blijven hangen (bes wordt dan geler van kleur

   

  AUGUSTUS

  Rijping:

  zeer laat

  mooie kleur

   

  Deze gegevens komen van de website: www.proeftuin.eu hier kun je ook bijna ieder ras fruitstruik bestellen, bijna alles kan gewoon per post bezorgt worden. Zelf bestel ik hier ook veel van mijn struiken.

   

  De volgende website geeft ook erg veel informatie:

  http://www.houtwal.be/vakartikels/kleinfruit_houtig/ribes/_ribes_index.htm

×
×
 • Create New...