Jump to content

Liesje

Members
 • Content Count

  218
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Liesje


 1. Dank heren! Ik zal de pruim zsm verwijderen. Is er nog een kans dat de nashi peer er bovenop komt? Het artikel spreekt er niet over, maar wellicht is er kans op herstel als we het aangetaste gedeelte weg snijden en met wondzalf behandelen? Of is dat naief gedacht? 


 2. Hai allemaal,

   

  Nu de blaadjes allemaal gevallen zijn en de oogst binnen is dacht ik om een rondje te doen om de gezondheid van mijn fruitbomen te gaan bekijken. Van sommige schrok ik best wel :-|. 

   

  Onderaan de stam van mijn Nashi peer zit bijvoorbeeld een gat/beschadiging (zie 1e foto) kan dit kwaad? Het zit net boven de entplek. Hij heeft afgelopen jaar fantastisch vrucht gegeven, dus hij lijkt me niet in slechte staat. Wat zou deze beschadiging kunnen zijn?

   

  De andere foto is van 1 van mijn hoogstam pruimen. Ca 3 jaar geleden geplant. Het ziet er niet best uit, een nare wond aan beide zijdes van de stam. Is dit kanker? En zo ja, valt hier nog iets aan te doen? Of beter rooien? 

   

  Alvast dank voor het meedenken... 

  WhatsApp Image 2020-12-24 at 14.36.37.jpeg

  WhatsApp Image 2020-12-24 at 14.36.24.jpeg


 3. Op 27-11-2020 om 07:16, RobO zei:

  misschien een overbodige opmerking maar je kunt een vijg toch ook aanbinden? splijt ie niet

  Dat hadden we gedaan. Op 2/3e van de onderstam ongeveer. Maar dat bleek dus helaas niet voldoende te zijn. De lange zware takken zorgde ervoor dat hij spleet tot va 1/3 van de stam. 

   

  Wij hebben hem nu rigoureus terug gesnoeid,  ca 30 stekjes genomen, en de vijg verplant. Duimen dat hij het daar ook fijn gaat vinden...

   

  @Flup, andere vijgensoorten hou ik zeker in de gaten! Kan alleen maar beter zijn nog voor de diversiteit 


 4. Dank Flup en Yuras! We gaan het proberen :). Het gaat om een Brown Turkey trouwens.

   

  Vorig jaar heb ik tijdens zijn stevige snoeibeurt ook stekken genomen. Die staan inmiddels zelfstandig in de tuin en doen het zo te zien vrij redelijk. Dus dat kunnen we dit jaar inderdaad nogmaals proberen. 


 5. Hallo allemaal,

   

  Hopelijk kunnen jullie mij voorzien van advies.

   

  Zo'n 3 jaar geleden hebben wij tegen de zuidgevel van ons huis een klein vijgenboompje geplant. Dat boompje had het enorm naar zijn zin daar. Hij groeide enorm snel. Zo snel dat hij het slachtoffer is geworden van zijn eigen succes. Hij werd topzwaar, en ondanks dat we hem hadden ondersteund is zijn stam -tijdens een stevige storm-  volledig gespleten. Ik zag geen andere optie dan hem volledig terug te snoeien tot waar hij begon te splijten. Er was weinig meer over dan een stompje. Nu een jaartje later is ie weer helemaal uitgelopen, maar dreigt hetzelfde te gaan gebeuren, hij maakt enorm lange takken en en ik vrees dat hij weer zal gaan splijten of knakken. 
  Ik wil hem eigenlijk gaan verplaatsen naar een andere plek. Misschien dat ie dan sterker zal worden en minder lange slungel-takken maakt als ie ergens zelfstandig staat?  Ik hoop stiekem dat hij daardoor ook meer energie heeft om vijgen te maken. Tot dusver zijn er altijd wel vijgjes gekomen, maar rijpten deze niet af. 

   

  Het uitgraven zal nog wel een heel karwei zijn, maar mijn man heeft daar alle vertrouwen in. Wat raden jullie verder aan? Is het zinnig om de takken nog even flink terug te snoeien als we hem gaan verplanten? Of moeten we dat juist vooral niet doen?

   

  Alvast dank voor het meedenken!

   

   

  WhatsApp Image 2020-11-26 at 10.05.04.jpeg


 6. Op 6-10-2020 om 18:53, Frans zei:

  Een kleine aanvulling op de reactie van RichardFoxtrapper wat de temperatuur betreft.

   

  Ik haal ze allemaal uit de grond als de grondtemperatuur richting de 10¬įC gaat. In 2018¬† (in 2019 had ik er geen ¬†in de vollegrond)¬† was dat bij mij bijvoorbeeld op 22 oktober het geval. Ik heb zojuist eens gemeten wat momenteel de grondtemperatuur is. Onder het bladerdek van de planten en op 11 cm diepte (lengte van de meetpen) is het momenteel 14.1¬įC .¬†

   Dank Frans en RichardFoxTrapper! Ze staan hier in een verhoogde bak in de kas (zie foto). Ik heb er laatst 1tje opgegraven om te kijken hoever ze al waren. Misschien had ik net een matig exemplaar te pakken, maar het was inderdaad nog niet veel. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik volgens mij vrij laat was met planten. De temperatuur in de kas is nu 14 graden (heb helaas geen manier om bodem temperatuur te meten), maar misschien kan ik dan nog een week of 2 wachten. Hopelijk groeien ze nog iets verder.

  20201010_112605.jpg


 7. In de handleiding lees ik hier dat Bataten zeker tot oktober kunnen blijven staan. Dat is bijna... Ik heb bij mij alleen de indruk dat ze nog niet ver genoeg zijn. Ik las elders op het internet dat ze oogstjaar zijn als het loof afsterft. Klopt dit? Hier is alles nog fruitig en groen. Ik twijfel dus of ik moet gaan oogsten of nog een paar weken wachten


 8. Hoi!

   

  Is dit meeldauw op de jonge blaadjes van mijn kweepeer? Een van mijn jonge tamme kastanjes heeft het ook. Pluis op de jonge blaadjes, je veegt het er redelijk goed vanaf. (Is het ook niet een beetje vroeg in het seizoen om meeldauw te hebben?)

   

   

  20200618_200842.jpg


 9. Ik hoop dat ik je vragen goed begrepen heb @weknow...de boompjes kwamen eind maart geleverd met een kale wortel. Omdat het al begin van de avond was heb ik ze de nacht laten verblijven in een speciekuip met water, de volgende dag zijn we direct met planten aan de slag gegaan. De boomgaten (op zandgrond) waren zo'n 40 cm breed en diep. Eerst ca 5 liter water in het gat gedaan, laagje potgrond, boompje erin, aangevuld met potgrond, 5 liter water gegeven, karton over de voetjes en houtsnippers erover heen. In droge periodes krijgen ze 2 keer per week een plens water. Nu, ivm de regenval helemaal niets.

   

  Het is inderdaad wel zo dat we redelijk wat woelmuizen hebben hier, maar zouden die dan ook niet de andere boompjes hebben aangevallen?

  Hieronder nog foto's van dezelfde boompjes, maar dan gezonde modelletjes die wel zijn aangeslagen.

  WhatsApp Image 2020-06-15 at 20.01.04 (1).jpeg

  WhatsApp Image 2020-06-15 at 20.01.04 (2).jpeg

  WhatsApp Image 2020-06-15 at 20.01.04.jpeg


 10. Hi allemaal,

   

  Afgelopen voorjaar (mijn leverancier was ruim een half jaar te laat met leveren) heb ik ca 30 jonge fruitbomen geplant in mijn tuin. Een aantal daarvan zijn, ondanks goede zorgen, nog steeds niet uitgelopen. Als je met je nagel de bast een beetje weg krabbelt is het daar onder echter nog steeds groen (reserves misschien?)

   

  Ik verwacht inmiddels eigenlijk niet meer dat zij nog gaan uitlopen dit seizoen, maar moet ik ze ook al afschrijven? Of is er nog een kans aanwezig dat ze volgend voorjaar opnieuw gaan uitlopen? En als een boom geen blaadjes maakt, kan het dan zo zijn dat hij bezig is met bijvoorbeeld zijn wortelgestel of heeft hij daar echt fotosynthese voor nodig?  

   

  Als ze dood blijken te zijn zou ik ze graag op tijd rooien en dit najaar nog nieuwe bomen planten. Als ik wacht tot volgend voorjaar om te zien of ze nog gaan uitlopen kan ik pas herplanten in het najaar van 2021. Dat vind ik behoorlijk laat.

   

  Dank alvast voor het meedenken!

   

   


 11. Inmiddels heb ik zo'n 20 gezonde stekken die ik eerdaags kan uitplanten in mijn kas. Ik heb een lange bak van 3.60 m x 0.8 en een klimrek. Nu las ik ze her en der dat het klimmers zijn. Hebben ze het echt nodig? Om te klimmen? (Want dan moet ik wat schuiven qua ruimte met de komkommers er watermeloenen)


 12. Op 15-5-2020 om 17:51, roeier zei:

  Wéér is het loof van mijn kiwibessen te pakken genomen door de vorst. Ze waren weer keurig uitgelopen nadat hetzelfde een maand terug ook al was gebeurd, maar elke nieuwe groei vriest gewoon even later weer kapot, dus de planten ontwikkelen zich niet. 

   Hier precies hetzelfde! Vorst aan de grond vermoed ik. Alles afgestorven tot ca 30 cm hoog. En dit nadat de bovenkant al was stuk gevroren een paar weken geleden. Blijft weinig over zo. Pff, gaat allemaal niet vanzelf met deze plant 


 13. Interessant dat je dat zegt. Ik hoorde juist dat je het groen van de onderstammetjes moest verwijderen omdat ze anders energie naar de ent zouden onttrekken. Ik heb dus idd braaf de uitlopers verwijderd. Tot een week of 2 geleden. Toen bedacht ik me dat ze de uitlopers misschien wel nodig hadden om energie om te doen. Nu laat ik al het groen staan dus, maar misschien is dat al te laat

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...