Jump to content

henkg

Moderators
 • Posts

  4,221
 • Joined

 • Last visited

About henkg

Personal Information

 • LOCATION
  Zeeland (regio Tholen)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

henkg's Achievements

 1. Lamsteligheid, daar dacht ik ook even aan. Maar de trosaanzetten vanaf de rank zien er nog prima uit. Prachtige foto, die tweede. Op het eerste gezicht: Wat een trossen. Jaloers! Maar daarna: inderdaad veel te veel trossen voor het aantal bladeren. Ik zou zeggen: de helft van de trossen eraf snoeien, en in de kliko ermee. Maar: Forumlid @Franshanteert ook zo een snoei (veel gesteltakken van één druivenstok). Hij zal wellicht beter advies kunnen geven.
 2. Woekeren van munt. Op 2 juni heb ik (alleen) de diepere wortels apart opgepot. Zie 1e bericht van dit topic, laatste foto. Tot nu toe is er geen enkele groei te zien. Mijn conclusie: munt woekert dus (?) alleen vanuit de verse, sappige wit-gelige wortels, tot ca 5 cm onder het maaiveld. Verwijderen van alleen die bovenste wortels zou het woekeren goed kunnen tegengaan / beperken. Misschien dat het woekeren in de volle grond voorkomen kan worden door een ca 15 cm diepstekende border-rand Pa Trijs schreef het ook al: Ik schreef: Tot nu toe is er geen enkele groei te zien. Dat is niet helemaal waar. Er komt wel het een en ander op. Erboven hangt een forse bloembak met bloeiende / uitgebloeide tijm. De test-munt pot is nu een tijmpot. Vol met tijm zaailingen.
 3. Het zijn niet echt grote mirabellen, en ook nog niet erg veel (waarschijnlijk nu al wel meer dan ik dit jaar ga krijgen). Prakken. Bij druiven doe ik dat altijd met een stamppotstamper. Zo'n grof zigzag draad ding, dus geen plaatvormige pureestamper met kleine gaatjes. Dat gaat hier prima. En, als je een refractometer hebt (zal toch wel ,inmiddels?): meet de Brix-waarde nu al. Later begint de vergisting (hopelijk). Dan kun je niet meer het start suikergehalte bepalen. @appelvrouw: Adviezen van Hans zijn zeer gewenst. Nu voor Joep, later misschien bruikbaar voor mij. Leuk! Had ik dit jaar maar al veel mirabellen.
 4. Ik wilde mijn twee mirabellen gaan ruimen, staan er nu al bijna 6 jaar, vrijwel zonder opbrengst. Maar nu lees ik van Joep: Na 8 jaar echte opbrengst. Dus ik laat ze hier nog maar even laten staan ... Want mijn eigen eau de vie maken, dat is wat ik wilde, en nog steeds wil. Over het vergisten: ik heb van Hans en @appelvrouwnog niet helder gekregen of daar (beter) gist bij moet, of dat de wilde gisten (aanwezig op de vruchten / in de lucht) voldoende zijn.
 5. @Bass2021Opkweken uit zaad, een heel gedoe. Duurt een tijd, dan nog enten op een geschikte onderstam. Laten opsturen van een klein geënt boompje lijkt me veel beter, Of laten meenemen door bezoek uit NL dat met de auto komt. Daarmee win je minstens drie jaar. Ik wil t.z.t. best wel een paar zaden opsturen. Zaden waarvan ik echt niet weet of ze raszuiver zijn. Er staan immers meerdere andere perenrassen in de buurt. O ja: dit jaar heb ik een beurtjaar. Al een tijdje niet gekeken, ik weet niet eens of er een paar peertjes aan hangen.
 6. Kristalon (oranje) is toch juist voor een hoge kaliumgift? 6+12+36, +3MgO. Daar heb je echt geen patentkali bij nodig.
 7. henkg

  Komkommer 2021

  Ja, het is nu komkommertijd. Hier nu -sinds een weekje- bijna iedere dag eentje (van 4 planten, in potten, buiten). Komkommertijd is de benaming voor een bepaalde periode in het jaar, met name in de zomer, waarin er weinig nieuws te melden is omdat politici en veel anderen op vakantie zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Komkommertijd
 8. Composieten, zeker de gele, daar zijn heel veel soorten van. Lastig te determineren. Deze kon ik eerst niet vinden. Maar soms krijg je een gratis tip. Kan niet missen: Jacobskruiskruid. Waardplant voor de rupsen van de St Jacobsvlinder. De rupsen worden zebrarupsen genoemd. Dus als ik over een tijdje deze vlinders zie: dan weet ik de naam. Jacobskruiskruid. Dit jaar zie ik dat hier overal, in groten getale. Langs de zeedijk, in bermen, in verwilderd weidegebied. En dus ook in mijn tuin. Giftig voor paarden en koeien, niet voor schapen.
 9. henkg

  Saffraan kweken

  De twee porties kleine saffraanbolletjes: zijn nu uitverkocht.
 10. henkg

  Saffraan kweken

  Onlangs heb ik mijn saffraanbollen uit de grond gehaald. De grote en heel grote houd ik zelf, maar er zijn een hoop kleintjes over. Die kleintjes zullen dit najaar wel opkomen, maar dan nog geen bloem geven. Wie wil er ongeveer dertig stuks hebben, tegen alleen verzendkosten á 3x 0,96 = 2,88 ? Doe mij dan een PB met je NAW-gegevens. Ik heb twee porties.
 11. Hier een raar knoflookjaar. Om te beginnen heb ik de tenen veel te laat gepoot. Pas op 1 februari! Niet in de volle grond, maar in twee bloembakken. Veel te dicht op elkaar. Soort: gewone Spaanse, van AH. Gezien de teeltomstandigheden is het resultaat verbazend: ^ Vlak voor oogsten ^ De oogst van één bloembak. Toch lijkt mij deze volstrekt "foute" teeltwijze niet aan te bevelen. Misschien voor mensen met alleen een balkon of zo? Dan wel uiterlijk 1 december de tenen poten.
 12. henkg

  Komkommer 2021

  Geen of weinig vruchten? Daar merk ik weinig van. Alles is wel 1 a 2 weken later dan de vorige paar jaren. Marketmore, 1-5-2021 gezaaid, binnen. Eerste week juni naar buiten. Maar daar gebeurde weinig. Koud, te klein potje. Ruim drie weken geleden heb ik ze (apart) in 10 L bouwemmers gezet. Sinds die tijd gaat het prima. De eersten zijn al geoogst. Nu (uiteraard van de mooiste plant): De onderste is nu 15 cm lang. Oogsten doe ik bij ongeveer 25 cm (bij Marketmore). De stekeltjes zijn dan net verdwenen, en de bultjes bijna. (Stekeltjes; bultjes? Volg de groei, en je ziet wat ik bedoel) Sinds vorig jaar teel ik komkommer vlak bij huis. Meer beschut en iets warmer dan in meer open gebied. En dat scheelt. Ook het watergeven kan ik zo beter in de hand houden. Ze hebben idioot veel water nodig. (Een komkommer giet je groot, en een meloen die giet je dood)
 13. Laat gezaaid 23-6-21, opkomst na 6 dagen, 10 uit 12 Maar daarna: iets te lang te donker gestaan. Gevolg was fileren, met name het stuk onder de toekomstige wortelrozet. Dat werd ca. 4 cm lang. Daarna buitengezet, te weinig aan gedaan. Ze verpieterden. En pas gisteren: verpot (met kluitje):. Nu keurig tot aan de knolaanzet
 14. Het was hier seizoensopruiming. Overtollige zaailingen, de meesten al vruchtdragend: - 2x Courgette Defender - 2x Courgette Defender - 2x Komkommer Marketmore - 2x Komkommer Marketmore - 2x Brave Hendrik var. henkg - 30x Gele lis - 30x Gele lis - 2x peper Mdme Jeanette - 3x peper Cayenne (Elk jaar: Als ik voor mezelf precies pas zaai, dan komt de helft niet op. Als ik wat meer zaai, dan komt echt alles op.)
 15. Wel een regenton, maar misschien soms te weinig regenwater? Dan zou je de regenton kunnen bijvullen met leidingwater, met een slang, gekoppeld aan de keukenkraan, met zo'n Gardena koppeling. Dat hoeft misschien maar een paar keer per jaar. Een buitenkraan heb je dan niet echt nodig. Koppeling op keukenkraan / wastafelkraan. Deze: https://nl.aliexpress.com/item/33009397403.html?spm=2114.13010708.0.0.3a994c4dlCBLXC vind ik enorm handig. Zeer degelijk, en vele malen goedkoper dan Gardena koppelstukjes. In NL heb ik ze nog nergens te koop gezien.
×
×
 • Create New...