Jump to content

Kruidje

Members
 • Posts

  1,538
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Kruidje

 1. Ja, als er schimmels aan het begin van een hete composthoop waren en je de hoop aeroob houdt dan komen de schimmels tijdens het afkoelen weer terug, net zo als de nematoden, protozoa, niet-hitte-minnende bacteriën en regenwormen. Die houden allemaal even pauze tijdens de hete fase of kruipen naar de zijkant waar het niet zo heet is.

 2. Op 17-10-2021 om 09:13, RobO zei:

  nu heb ik toevallig een compostbak met alleen houtsnippers en takjes, die meng ik met de andere 4 bakken

  toevallig goed gedaan?

  Afhankelijk van wat in de andere 4 bakken zit... Als dat ook allemaal houtig materiaal is dan gaat de compostering erg lang duren. Als je het mengt met groen materiaal (dus niet houtig - het gaat niet om groene of niet groene kleur) dan maak je wel kans op goede compost.

  Je kan ook de houtsnipper+takjes hoop een hele tijd laten liggen en daar hopelijk schimmels in kweken voordat je het uiteindelijk composteert.

 3. Ik ga proberen om er eens een apart topic van te maken en dan wat foto's neer te zetten. Ik ben er op het moment alleen niet in de gelegenheid voor.

   

  Maar kijk misschien op mijn facebookpagina (titelplaatje). Daar staan mooie schimmels op (ik meen dat dit sample 300 um/gr schimmels had). https://www.facebook.com/RijkeBodem

   

  Misschien kan een moderator de laatste paar stukjes al vast moven naar een apart draadje?

   

  • Like 1
 4. Ik heb de opleiding tot Soil Food Web consultant gevolgd bij Elaine Ingham.

  Saprophytische schimmels heb je inderdaad niet alleen bij kolen nodig maar ook bij alle andere planten. Sterker nog - de meeste planten willen een groter aandeel schimmels dan de kolen.  Het verschil is dat de andere planten ook graag een verbinding met de mycorrhiza aan willen gaan, naast de samenwerking met de saprophytische schimmels.

   

  De reden voor oud houthaksel is dat zich daar al meer schimmels hebben kunnen ontwikkelen. Het is zeker geen vereiste omdat je ook kan wachten tot dat de schimmels zich in je compost ontwikkelen. Belangrijk is dat de sporen van schimmels aanwezig zijn op je bruine materiaal - en hoe groter de diversiteit van de uitgangsmaterialen is hoe groter de kans op diversiteit van organismen in je compost is.

   

  Om schimmels te kunnen herkennen met de microscoop hoef je geen bioloog te zijn. Om ze van naam te kunnen voorzien - dat is andere koek. En dat vind ik ook minder belangrijk. Ik wil weten hoe veel schimmels in mijn compost zitten en of ze uiteindelijk ook in de grond terecht komen om mijn planten te helpen.

  • Like 1
 5. Dan moet je eerst zorgen dat je schimmels in je compost hebt. Dus maak je compost met een aandeel oude houtsnippers en houd doorgaand op 50% vochtigheid. Ik hoorde onlangs ook iemand die zeewier gebruikte in de compost (wel eerst zout uitspoelen). Ik weet daar zelf niets van omdat ik hier in het binnenland geen toegang tot zeewier heb. Soms kan je schimmels nog extra voeren en dus sterker vermenigvuldigen. Daarvoor is het handig om te experimenteren wat jouw schimmels graag lusten. En hoe weet je dat? Eigenlijk kan je alleen iets te weten komen als je met de microscoop kijkt. (Reclame: Ik geef hier cursus in)

 6. 19 uren geleden, weknow zei:

  Overigens behoren koolsoorten ook precies tot de soorten die met de wortelschimmels uit o.a. compost geen samenwerking kunnen aangaan. Daar kan een voedzamere organische bemesting ook meer nut hebben dan compost dat er wat minder bijdraagt dan bij andere groenten.

   

   

  Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik dit wat preciseer: De bodemschimmels waar jij het over hebt zijn mycorrhiza. Deze gaan met veel planten een symbiotische relatie aan en ruilen voedingsstoffen tegen energie. Deze komen nooit voor in compost omdat ze een levende wortel als energieleverancier nodig hebben. Het is waar dat kolen deze samenwerking met mycorrhiza niet kunnen maken.

   

  Waar kolen wel baat hebben is als er saprophytische schimmels aanwezig zijn in het wortelsysteem. Saprophytische schimmels zijn ook bodemschimmels en voeden zich met organisch materiaal en worteluitscheidingen van de plant. Zij kunnen prima in compost groeien - al is het best lastig om ze in bodem en compost goed te vestigen - tot je ze eenmaal hebt, dan wordt het makkelijker.

   

  Als er veel van deze goedaardige schimmels in het wortelsysteem van de plant groeien dan kan je eigenlijk geen explosie van knolvoet meer krijgen (waar ik sta, kan jij niet staan-principe). Dus organisch materiaal (o.a. compost) en een goede populatie aan goedaardige schimmels beschermt je tegen knolvoet uitbraken.

  • Like 1
 7. De herfst komt er nu aan: als je toegang hebt tot gemengd (!) herfstblad, is het een overweging om een laag blad op de grond te leggen. Over de winter zal dit voor een deel verteren en de grond verrijken met organische stof. Haal resterend blad weg (groente - behalve misschien bonen - vinden het groeien in herfstblad niet zo fijn (zelf uitgeprobeerd...)) dan flinke laag compost erop en telen maar.

 8. Laten we zeggen dat de meningen hierover verschillen.

   

  Wat je echt nooit moet doen is het ingraven van houtsnippers dus let op als je in de mulch plant. Dan moet de mulch eerst helemaal opzij. Als houtsnippers en grond vermengd raken dan geldt de uitspraak zeker.

 9. Zijn de planten wel in contact met de grond? De houtsnippers als mulch zou op zich niet echt een probleem moeten zijn, maar als je erin hebt geplant en de wortels dus in de houtsnippers op zoek moeten naar aarde (waar ze dan weer voedingsstoffen kunnen vinden) zou het inderdaad een gebrek kunnen veroorzaken.

 10. Je kan onkruidzaad wel degelijk in een hete composthoop doden en daarbij kwalitatief hoogwaardig compost maken. Alleen kost het een leercurve om de temperaturen precies in het goede bereik te houden dus je doet een aantal composthopen tot dat het goed gaat. Met wat strategisch omscheppen kan je met 3 keer omscheppen alle delen lang genoeg in het hete midden houden om van het onkruidzaad af te komen.

 11. Ik denk dat je niet heel snel te veel koolstof in de hoop hebt. De houtvezels zijn ten slotte gemengd met de keutels en daar zit heel wat stikstof in.

   

  Ik doe zelf aan heet composteren met als recept 60% houtig materiaal, 30 % groen, 10 % materiaal met een hoog stikstofgehalte (heb je alleen nodig als je een hete hoop zou willen)

   

  Ik zie ook als enig negatief punt van het geheel dat de houtvezels erg fijn zijn en er dus weinig lucht in de hoop zit. Het zal zeker vergaan maar liever wil je toch zo veel mogelijk zuurstof in de hoop hebben. Dus dan is omscheppen wel een goed idee zoals Patrijs zegt.

   

  Houtsnippers met konijnenkeutels zijn trouwens ook een prima mulch voor blauwe bessen en rhododendron. Dat kan je direct uit de bak zo op de grond leggen.

 12. Als je vanuit het perspectief van bodemleven en plant en hun samenwerking kijkt dan zegt de pH van de bodem niet zo veel. Dan meet je namelijk

   

  1) normale bodemgesteldheid van de bodemsoort die je hebt (zit er van nature veel of weinig calcium en andere positief geladen mineralen in)

  2) wat de bodemorganismen in het verleden gepresteerd hebben (anaerobe bacteriën kunnen het pH laten zakken tot onder 5,5 (wat onder normale omstandigheden de ondergrens is wat schimmels in een bos bewerkstelligen

  3) een gemiddelde van wat de organismen en planten in het wortelsysteem van de plant met elkaar uitspoken. De plant voedt namelijk bepaalde bacteriën en indien aanwezig goedaardige schimmels op een manier waardoor juist degenen zich vermenigvuldigen die de mineralen vrij kunnen maken uit de bodem die de plant op dat moment nodig heeft. De aerobe bacteriën drijven met hun slijm het pH op en de schimmels laten door de zuren die ze gebruiken om mineralen uit zand, silt, klei en stenen te halen, het pH zakken.

   

  Wat je dus meet is een of ander gemiddelde waar de plant niet zo vreselijk veel aan heeft omdat binnen het wortelsysteem van de plant de situatie per mm3 kan verschillen. Belangrijker is het om een divers microscopisch bodemleven te hebben en dus niet alleen bacteriën maar ook schimmels, nematoden, protozoa en kleine geleedpotigen, die de plant op elke seconde van de dag van de benodigde nutriënten voorzien. Wat ook belangrijk is om verdichte bodemlagen te doorbreken zodat je niet zuurstofarme situaties krijgt waarin de onwenselijke organismen gedijen. Het komt goed uit dat de wenselijke organismen (en hierbij vooral de schimmels) er ook voor zorgen dat de structuur in de bodem zo wordt dat er minder kans op bodemverdichting ontstaat.

 13. @Mellie, let wel op met welke compost als je een dikke laag gaat gebruiken.

  Zelfgemaakt compost is goed indien er niet te veel mest inzit.

  Groencompost werkt goed.

   

  GFT compost is vaak echt erg. Daar moet je goed over nadenken (en kijken/voelen) of je dat wilt gebruiken - hoor er regelmatig erge verhalen over.

   

  Compost moet rijp zijn dus geen stank, niet meer warm.

 14. @donaldk, ik doe dit direct bij Elaine Ingham en het is super interessant. Ze doet de begeleiding van de studenten niet alleen maar we hebben allemaal wel de mogelijkheid om haar direct vragen te stellen. In Nederland ben ik dan direct de volgende laag ... Daarnaast zijn er natuurlijk mensen die op soortgelijke informatie hun eigen toko draaien :).

 15. Zijn het losse brokken of zit het allemaal muurvast? Dat is een groot verschil.

  Je hebt met de compost in ieder geval een goed zaaibed en de rest doen de planten wel. Je kan met een metalen staf in de grond porren. Als je er met niet al te veel kracht tot 20 cm diep kan komen, heb je een situatie als of je 1 spade diep hebt gespit. Beter zou dieper zijn maar in eerste instantie moet je niet te veel verwachten.

   

  Het beste wat je kan doen is om zo veel mogelijk compost aan deze grond toe te voegen (zand heeft vaak eerder een averechts effect omdat je door bodemprocessen en regen lagen kan krijgen en dan ben je pas echt ver van huis.). Als je het organische stof gehalte verhoogd kan je op termijn een grond krijgen die zich gedraagt als een optimale mengsel klei en zand - terwijl het nog steeds 100% klei is. Dat zelfde geldt trouwens voor pure zandgrond.

   

  Ik houd me bezig met de micro-organismen in de grond en ik zou je aanbevelen om de schimmels weer terug in je grond te brengen. Dit kan bij voorbeeld door houtsnippers op je paden te leggen en daar te laten verteren. Achteraf schep je de inhoud van de paden op je bedden. En je houdt het vanaf dan no-till (alleen minimale, noodzakelijke grondbewerking) omdat je anders de schimmels weer tegenwerkt.

  Of je gaat de micro-organismen enten - maar dat is best kennisintensief en daar moet je zin in hebben.

   

  Waarom de schimmels? Omdat de goede schimmels veel functies hebben in de grond. In jouw geval telt waarschijnlijk het meest dat ze structuur in de grond brengen en de klein in een geflocculeerde staat kunnen houden - dat dus de klei-plaatjes elkaar afstoten waardoor ook weer meer lucht in de grond komt. Daarnaast zijn schimmels in de grond een prima verdedigingssysteem tegen de ziekteverwekkende schimmels. Ah - ik kan hier dagen over praten.

  • Like 2
 16. Zou je niet gewoon de laag compost boven op de grond doen? Daarin kan je makkelijk zaaien en de klei daaronder komt na verloop van tijd wel goed. Met 3-5 cm compost kom je al een heel eind - als je er voor het eerst bezig bent zou je zelfs nog een dikkere laag kunnen doen 5-8 cm.

 17. Brandnetelgier stelt nutriënten ter beschikking in organische vorm en niet als zout. Dat is dus goed.

   

  Zelf ben ik er niet zo een fan van omdat het gaat om het toevoegen van anaerobe organismen en die wil ik zo min mogelijk kweken. Ik ga zelf voor compost, compostextract en compostthee waarin ik de gewenste aerobe organismen kweek. Het idee hierachter is dat de organismen op termijn een deel van het werk van het voeden van de plant voor hun rekening nemen en de ecosysteemdiensten van de bodem worden hersteld (structuur, bodemvruchtbaarheid, etc.)

 18. Ik wil graag vermelden dat kalk een zout is (net als het bij kunstmest om zouten gaat). Zouten onttrekken water aan de bodem - als het vochtig is dan is dat voor de planten niet zo een probleem maar wel voor het bodemleven. Bacteriën herstellen zich meestal snel genoeg maar mocht je door niet spitten of frezen ondertussen wat ander microscopisch bodemleven hebben opgebouwd dan hebben deze het wel zwaar als je zouten aan de bodem toevoegt en de gevoeligste hiervan leggen dan het loodje.

   

  Daarbij komt dat kalk erg snel uitspoelt dus je hebt er maar zeer kort iets aan.

  • Like 1
 19. Beste mensen,

   

  Het is heel wat jaren geleden dat ik hier regelmatig ben gekomen. Ondertussen zijn we 2 tieners, 1 bijna burn-out, 1 bijna complete opleiding (tot bodemvodselwebadviseur) en nog veel anders verder.

  Ik moestuinier vanaf dit jaar weer in mijn voortuin en doe de dingen die wat minder vaak aandacht nodig hebben op mijn stukje in de gemeenschapstuin die al een aantal jaren hier een aantal meters verderop ligt.

  Ik eet al weer volop uit de tuin (muur/kraailook/zwartmoeskervel) op brood en binnenkort mag ik veldsla oogsten.

   

  Heel bijzonder was dat ik gisteren kleine veldslaplantjes in mijn stapelmuurtje vond. Die hebben zich daar zelf uitgezaaid. Het ziet er schattig uit en binnenkort kan ik ervan oogsten.


  En nu hoop ik dat ik de tijd blijf vinden om zo en dan hier met jullie uit te hangen!

  Groetjes,
  Kruidje

 20. kwam dit topic net tegen via Google.

   

  Wat raar dat dezelfde tekst van Wilcu (op dat forum wat je noemt zijn eerste en enige bericht) ook elders voorkomt. Klinkt een beetje als een verkooppraatje.

   

  Is het hier al iemand gelukt om die bomen te laten groeien in Nederland? Een vriendin van me is erg geïnteresseerd en als het haar lukt zet ik er ook wel een in de woonkamer neer.

×
×
 • Create New...