Jump to content

Markie

Members
 • Posts

  13
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Markie

 1. De rouwvarenmug is eenvoudig te bestrijden met aaltjes.
   

  Zorg ervoor dat de potgrond nat is. Aaltjes in de juiste verhouding mengen met water in de gieter en besproei daarna de grond met dit mengsel. Dit doe je met alle potten waar ze nestelen. 
   

  De aaltjes eten de larven op en twee weken later ben je van de vliegjes af. Gegarandeerd. 

 2. Dit jaar was ik wat laat en is het me niet gelukt zelf tomaten, komkommer en paprika te zaaien. Normaal zaai ik binnenshuis in kleine potjes met een mengsel van potgrond en zand zodat kiemen en opkomen goed gaat. Zodra de zaailingen ongeveer een 40 cm hoog zijn, zet ik ze in emmers gevuld met potgrond in de koude kas.

   

  Om dit jaar toch wat vruchten te laten groeien heb ik een paar plantjes aangeschaft die al zo'n 40-60 cm hoog zijn. Ze hebben inmiddels al een mooie stevig gewortelde kluit, met dank aan de kweker dus. Ik wil ze deze week graag in potten plaatsen in de koude kas. Ik heb nog een paar zakken kamerplantengrond liggen. Zou ik die kunnen gebruiken?

   

  Mijn twijfel zit in de hoeveelheid stikstof, die schijnt hoger te zijn dan bij potgrond. Een paar zakken potgrond aanschaffen doe ik graag maar deze kamerplantengrond komt anders niet op ben ik bang. Alternatief is dat ik ze dit najaar in de moestuin werk en die grond verrijk.

   

  Ik heb al even gezocht op kamerplantengrond op dit forum maar krijg dan geen hits. Graag jullie tips of ik de grond kan gebruiken bij tomaten, paprika of komkommer.

 3. Ik ben dit jaar vrij laat, heb gisteren pas de aardappels gepoot. Doré en parels net als afgelopen jaar. 30 stuks in de bak en zes in losse emmers. De rechthoekige bak is suikermaïs.

   

  De grond heb ik onkruidvrij gemaakt, wat gedroogde koemest en compost erop. De compost heeft nog vrij grove takjes maar dat kan volgens mij geen kwaad.

  image73261462733265.jpeg

  image54931462732984.jpeg

 4. Ok, ik dacht er juist goed aan gedaan te hebben met zulke turfpotjes. Jammer van de zaden.

   

  Zal ik alle turfpotjes weggooien en opnieuw beginnen om te voorkomen dat ik straks schimmel in de koude kas krijg op bijvoorbeeld de tomaten, of kan dit geen kwaad?

   

  Als het zo nauw komt, dan vraag ik me af of ook de besproeiing in de kas beter met leidingwater kan of toch gewoon met water uit de regenton?

 5. Ik heb 6 en 7 april diverse zaden in turfbakjes gedaan. Daarin potgrond gemengd met brekerzand. Nu lijkt het of er lichte schimmel op staat. Vooral op de randen van de turfpotjes. In de koude kas heb ik hetzelfde grondmengsel in kunstig bakken gebruikt, daar geen problemen (laatste foto).

   

  Is dit een vochtprobleem, grondprobleem of zou er een schimmel in de turfbakjes kunnen zitten?

   

  image13741428661835.jpg

  image72751428661838.jpg

  image99561428661841.jpg

  image44971428661954.jpg

 6. Ok, dank je RobO. Vooral dat het onbemest moest zijn wist ik niet. Dan valt buiten in de volle grond al af voor mij. Ik heb gisteren namelijk gedroogde koemest ingewerkt. Dus wordt het in de kas kweken

 7. Op internet wordt veel geschreven hoe een zaaibed eruit moet zien, maar niet wat het verschil is met volle grond en keuzes daartussen.

   

  Ik begin deze dagen met inzaaien en bij veel groenten wordt geadviseerd om een zaaibed te gebruiken. Nu beschik ik over een koude broeikas en buitenbakken in de volle grond. Kunnen groenten welke op zaaibed worden geadviseerd, ook direct in de volle grond en daarmee hun definitieve plaats? Of zou ik ze eerst in de koude kast in rechthoekige bakken laten kiemen en dan buiten plaatsen?

 8. Hallo allemaal,

   

  Sinds een paar maanden lees ik af en toe mee op dit forum. Voordat ik berichten ga plaatsen, stel ik me even voor via dit berichtje. Mark is mijn naam, ik ben halverwege de 30 en woonachtig in Noord-Drenthe. Vorig jaar hebben we een huis gekocht met een mooie grote achtertuin. Deze is onderverdeeld in gras, 4 moestuinbakken, een bramen/framboos bak, een kruidentuin, een fruitgaard en een kas. Mijn intentie is om biologisch te telen en geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Op het gebied van de moestuin ben ik onervaren en zal dus veel gaan leren de komende tijd Het zal niet altijd de eerste keer goed gaan verwacht ik, maar dat maakt mij niet zo veel uit. Zolang een gedeelte maar wel goed lukt.

   

  IMG443221881428230638.jpg

  De 4 moestuin bakken zijn ongeveer 3 bij 1,5 meter. Deze heb ik gisteren ontdaan van oude beplanting en onkruid. Daarna compost erdoor gewerkt en vandaag komt er gedroogde koemest op. Mijn plan is om 1 bak voor aardappels te gebruiken, en om het jaar wisselen zodat ik eens per 4 jaar dezelfde bak gebruik. De andere 3 bakken worden groentes in geplant. Gisteren heb ik allerlei zaden gekocht welke ik komende dagen ga planten.

   

  IMG444683241428230500.jpg

  De bramen/frambozen bevat veel gras. Er zit een worteldoek onder wat schijnbaar zijn werk niet echt goed doet. Ik zal in deze bak nog behoorlijk aan de slag moeten om onkruid en gras te wieden. In deze bak zitten ook drie rabarberplanten welke momenteel het eerste loof vormen.

   

  IMG444595381428230496.jpg

  Hetzelfde geldt voor de kruidentuin. Deze is behoorlijk verwaarloosd en zal enige uren vergen om hem weer netjes te krijgen. Er staan onder andere Salie en Rozemarijn in van de vorige bewoner. Schijnbaar overwinteren beiden soorten goed.

   

  IMG444444971428230435.jpg

  De boomgaard heeft een paar bomen, volgens mij appel en peer. Het zijn deels volwassen bomen van tientallen jaren oud, maar ook jonge bomen. Ik denk dat de productie van deze bomen tegen gaat vallen omdat om deze boogaard heen, erg grote andere bomen staan welke het meeste zonlicht weg zullen halen.

   

  2015-Kas-buiten43111428230306.jpg

  2015-Kas-binnen34351428230298.jpg

  De kas heeft een mooi formaat en heeft een klinkervloer. Mijn plan voor de kas is om er een paar losse bakken in te zetten voor tomaten en komkommer. Uiteraard gebruik ik de kas ook om tedere groentes op te kweken alvorens ze naar buiten kunnen.

   

  2015-Kippenren92611428230303.jpg

  We hebben ook vijf kippen sinds vorig jaar. Deze komen van de kinderboerderij hier in de buurt. De rassen: een Wyandotte, een Araucana (bij deze twijfel ik of het geen ander ras is), twee Australorps en een Antwerpse Baardkriel. Leuke kleine kippen voor de lol, we hebben bewust geen haan erbij gedaan voor het geluid. Tot nu toe leggen ze met z'n vijven tussen de 2 en 4 eieren per dag. Ik stimuleer ze door 14uur licht in het kippenhok te geven zodat ze door hebben gelegd deze winter.

   

  We zijn erg blij met onze tuin en hopen, mede dankzij hulp van dit forum, een paar lekkere groentes en aardappelen te kunnen oogsten dit jaar. Als jullie tips of advies hebben, dan heel graag natuurlijk.

   

  Als jullie het leuke vinden zal ik dit draadje af en toe voorzien van nieuwe foto's.

×
×
 • Create New...