Jump to content

Yosha

Members
 • Posts

  214
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Yosha

 1. Yosha
  De rucola was al lekker oogstbaar maar ik ontdekte dat het aangetast was door witte roest. Ik heb het maar weggehaald, als rigoreuze bestrijding. Ook de uitgezaaide babyrucola heb ik verwijderd. Als troost ben ik gisteren naar het tuincentrum geweest om wat in de plaats te zetten. Hier kwam ik mee thuis:
   

   
  Veel te veel om op het plekje van de rucola te zetten, haha!
  borago
  eikebladsla
  stevia
  basilicum "magic blue"
  melde "red flash" zaad
  postelein zaad
  winterpostelein (Claytonia perfoliata) zaad
  veldsla "Favor" (volgens het doosje het hele jaar te zaaien, maar moet nu eigenlijk onder glas)
   
  Op de plaats van de rucola staan nu de eikebladsla en de stevia:

   
  Van voor naar achter:
  stukje pas ingezaaid met veldsla, postelein en melde
  tuinbonen
  peultjes/snijbiet/eikebladsla
  aardpeer/rode sla/spinazie/stevia
  vijg (met nog een kamperfoelie er achter)

   
  Ik heb 2 soorten tuinbonen, een witkiem (links) en een listra (rechts). De witkiem doet het beter dan de listra.

   
  De vijg is nog heel klein en heeft 3 mini vijgjes.

   
  Deze "kropjes" zijn cichorei. Ik had ze voor de bloemen, maar het blad kun je blijkbaar ook eten. Ik vind het net iets te bitter, in ieder geval om zo een hap van te nemen. Hij heeft ander blad dan ik had verwacht; het is niet ingesneden.

   
  Dan nog een bloemetje, het is niet om te eten maar ik was zo verbaasd dat het de winter heeft overleefd (bovendien dacht ik dat het 1-jarig was): schildzaad.

   
  En dan als afsluiter een aardpeer die ik een paar weken terug nog had opgegraven, de grootste die ik ooit had

 2. Yosha
  In mijn stadstuintje heb ik een stuk gereserveerd als moestuin. In de tuin werken vind ik heerlijk, en ik heb ook graag verse groente. En zolang het in de aarde staat is het ook nog eens langer houdbaar dan groente uit de winkel. Er staat alvast
  snijbiet
  rucola
  spinazie
  een soort paarse pluksla
  tuinbonen
  doperwten of peultjes
  aardpeer
  vijg
  paarse broccoli (net gezaaid)
   

   
  De strook naast deze (hij loopt aan beide zijden nog wat verder door dan op de foto en is 1m breed en 5m lang) staat ook nog gepland om klaar gemaakt te worden (daar liggen nu nog tegels en zand, ik maak de foto vanaf die te bewerken strook). In ieder geval het stuk voor de tomaten, pompoenen en meloenen, mocht ik het niet redden (er moeten nog een hoop andere dingen gebeuren in de tuin). Die staan nu nog binnen. Er zijn nog meer plantjes voorgezaaid, zoals komkommer (er zijn er maar 2 opgekomen helaas) en een tijdje terug al spinazie, paarse sla, snijbiet en nog een sla. De komkommer staat natuurlijk niet buiten, maar die andere voorgezaaide groente wel. Vorige week heb ik spinazie en paarse sla direct in de grond gezaaid en die zijn nu al even groot als de voorgezaaide van weken geleden (in bak tegen het huis aan). Die moeite had ik me dus kunnen besparen
   
  In de rest van de tuin staan nog aardbeien. Gewoon in een bloemenborder. Ik wist niet zo gauw een goede plek, daar was nog plek en eigenlijk staan ze daar prima. Achterin, waar wat meer schaduw is, staan een framboos en bosaardbeitjes. De zwarte bes moet ik nog in de grond zetten (ai) en komt daar ook, de braam lijkt niets te doen. De druif zit in een grote pot. Kijken of dat wat wordt buiten (is officieel een buitendruif hoor) met de druiven. Er staan ook nog her en der kruiden.
   
  Wat ik nog van plan ben te gaan zaaien zijn in ieder geval
  paarse broccoli
  meer sla
  boerenkool
  indische kers
 3. Yosha
  Af en toe vind ik luisjes in de tuin. Er zitten vrij veel mieren, en wanneer ik ze in de plantjes zie lopen kijk ik of ik luisjes kan zien. Vreemd genoeg zitten er in de tuinbonen amper of geen luisjes, maar wel mieren. De enige planten die er zichtbaar last van hadden waren de kleine buddleja en de framboos. Die veegde ik met de hand schoon, op de andere planten zitten er zo weinig dat ik ze laat zitten. Sinds de johanneskevers zijn uitgekomen en de tuin weer vol zit met mussen heb ik ook minder last van luizen. Zouden de mussen de luizen opeten? Als toetje misschien, ze ploffen al zowat uit elkaar van de johanneskevers? Hmm, het kan natuurlijk ook best dat de hele tuin over een week vol luis zit en dan heb ik spijt dat ik er niks aan heb gedaan. Afwachten maar.
   
  Johanneskevers bezig met nieuw mussenvoer

   
  Hier de zwarte luisjes in de kleine buddleja. Zal hem goed in de gaten houden, al zijn het er al een stuk minder geworden ondertussen.
   
  Een groene op de klaproos

   
  Een zwarte met vleugels op de klaproos

   
  En dan een zwarte met allemaal hele kleintjes (zijn dat jonkies?)

   
  En dan een bij. Er zaten nog niet veel bijen hier, wel een hoop hommels (vooral in de tuinbonenbloemen)

   
  De pink bouncy tomaat staat al een tijdje lekker te bloeien, alleen nog geen vruchtjes gezien

   
  De Sikkim komkommer heeft wel al vruchtjes, dit is de grootste (ahum, nou ja groot)

   
  En dan nog een leuke verrassing toen ik vanmorgen de tuin in stapte, de Meconopsis bloeit! (yup, doek is met de storm wat losgeraakt)
   
   
   
   
   

×
×
 • Create New...