Jump to content

rdenk

Members
 • Content Count

  51
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by rdenk


 1. Je moet het inderdaad wel een tijdje laten besterven. Als de temperatuur hoog genoeg is ( > 65 graden meen ik) dan worden gelijk de onkruidzaden niet meer actief. Charles Dowding legt dat mooi uit in een van zijn filmpjes. 

   

  Vers aanbrengen kan ook, maar dan moet je de paardenkeutels eruit verwijderen. Doe ik met een spitvork. Gaat prima.  


 2. @ RobN: is er wellicht een manage in de buurt? Die maken eens in de zoveel tijd de stallen schoon. Dan heb ik het wel over de manages die stro als bodembedekking gebruiken. Voor hun is dat afval maar voor ons is dat prachtig spul om mee te mulchen. Rabarber en Aalbessen doen het daar geweldig op.


 3. Is dat woekeren dan een probleem? Mijn Marokkaanse tuinbuurman heeft munt per ongeluk laten woekeren vanuit zijn tuin naar de mijne. Nu hebben we daar een perfecte oplossing voor: het heeft iets met een glas heet water te maken. Ook goed voor de sociale contacten: ik pluk de munt, hij maakt het water heet. Iedere keer als ik dat drink denk ik tevreden aan het feit dat ik enige tijd geleden in de Albert Heijn munt in een plastic bakje zag liggen: 3 takjes voor 1,95........ 

   

  Munt groeit oppervlakkig horizontaal en laat zich vrij gemakkelijk verplaatsen c.q. verwijderen. Ik heb persoonlijk liever munt dat woekert dan dat dekselse zevenblad.... 


 4. IK ga meestal voor dit soort klussen naar de Welkoop. Daar hebben ze zakken potgrond van 70 liter. Op dit moment 3 voor 20 euro. Met 320 liter aan volume dat in je bak gaat kunnen je plantjes een behoorlijke tijd mee als het gaat om voedingsstoffen. Ik haal in Duitsland - niet voor iedereen een optie - bij de Marktkauf een fles plantenvoeding van 1,5 liter voor 2,99. Daar kan ik de rest van de zomer extra voeding toedienen aan de bakken.


 5. Grappig om te zien dat er kennelijk zo veel verschillende methoden zijn. Hier is de mijne.

  Ik laat elk jaar een stukje van de tuin braak liggen. Zo komt het tot rust en allerlei wilde bloemetjes zijn daar heel blij mee. Ik doe daar de hommels en de wilde bijen ook een plezier mee; ieder jaar zijn ze met grote getale in mijn tuin te vinden.

   

  Het jaar daarop spit ik niet maar ik bewerk mijn grond met een hak. Niet te koop in Nederland maar in Polen gekocht. Het voordeel van het werken met en hak is dat je direct onder het gras komt; de rest van de grond laat je daarmee onberoerd.  Ik keer het gras om en strooi er een dun laagje compost overheen. Dat is alles. En een hak werkt een stuk sneller dan een schop.

   

  Ook ik tuin op zandgrond. Maar bij mij barst het grond van het leven. Zo zeer zelfs dat ik een mol permanent in mijn tuin heb wonen. Bijkomend voordeel is dat de mol de populatie woelmuizen in toom houdt. Nadeel is dat die af en toe een gang graaft door de uien..... 


 6.  

  Quote

  Hoe oud waren je platen en hoe dik? Weet je nog welke soort|merk je had?

  Gekocht in Frankrijk bij VenteUnique.  De platen blijken 4 mm dik te zijn.

   

  Quote

  Ik heb ze in het verleden gekocht bij vidaxl, alleen kan ik ze daar nu zo snel niet vinden. Misschien kun je ze een mail sturen?

  Gaan we doen. Jouw link is overigens datgene wat ik ook iedere keer tegenkom : platen voor verandaś. 68 euro per plaat voor een kas wordt dan wel een hele dure hobby. Maar on the bright side: het kost wat en dan heb je ook wat ;)

  Quote

  Dat ziet er goed uit. Maar wel dikker dan wat ik nu heb. Neem ik mee. Als ik niks anders kan vinden dat 4 of 6 mm is dan gaan we dit maar eens proberen. 


 7. Na een aantal jaren beginnen mijn polycarbonaat platen snel te verouderen. Ze zijn nodig aan vervanging toe plus dat er een tweetal de laatste stormen uit de kas zijn gewaaid. Ik zoek dus een leverancier.

   

  Als je googled dan wordt je bestookt met tuinkassen-verkopers die je graag een nieuwe kas willen verkopen. Of polycarbonaatplaat-verkopers voor serres en carports.

   

  Wie weet er een leverancier van deze platen voor tuinkassen?


 8. Je moet het zelf weten maar Roundup is mogelijk kankerverwekkend. Niet voor niets strijdt Velt al jaren voor een verbod van het goedje. Daarnaast is er een studie in China gedaan waar een verband is gelegd tussen Roundup en Parkinson. Kortom een product met een twijfelachtige reputatie. Is je dat de tijdwinst waard?


 9. Inderdaad is niets zo persoonlijk als smaak maar ik ben een zwaar liefhebber van de senga sengana. De ouderwetse aardbei zeg maar. Produceert niet enorme hoeveelheden maar wel overheerlijke smaakvolle aardbeien. De meesten hebben dit seizoen de tuin niet verlaten..... Ik koop het liefst de plantjes bij een gespecialiseerde kweker. Kijk eens op aardbeienplantje.nl

   

  Uit zaad opkweken is heel veel geduld hebben.


 10. Voor degene die de trip kan maken: Bij de Carrefour in Belgie zijn de woelvorken in de reclame. Voor 40 euro en dan krijg je een schopje en een tuinklauw erbij kado. De woelvork is van het Franse merk Spear et Jackson. Heb er vandaag een gekocht en de woelvork is van een prima kwaliteit. In Nederland kost een woelvork al snel over de 100 euro.

  Niet te vergeten, je krijgt er een kekke qr code bij die je leidt naar een (franstalig) youtube filmpje over hoe de woelvork te gebruiken


 11. Ik vermoed slakkevraat, zeker omdat je het hebt over een slijmspoor. Ik zie op de achtergrond van je foto een klimop staan. Dat is een fantastische schuilplaats voor slakken als de klimop er al een tijdje staat.

   

  Oplossingen zijn er te over: biervallen, ouderwets rapen, slakkekorrels of loopeenden. Al naar je gelang je voorkeur.


 12. Voor mij dit jaar weer de allouettes. Heb afgelopen jaar een superoogst gehad en ben over de smaak en de veelzijdigheid erg te spreken. We eten er hier de hele winter al van en ik schat dat we nog voor een maand of twee hebben.


 13. Met alle respect, tds, maar België is toch het buitenland vanuit Nederland bezien? Vreeken richt zich als kleine ondernemer vooral op de Nederlandse klant. Het is een klein bedrijf dus die hebben niet alle mogelijkheden zoals menig ander. Zij zijn in eerste aanleg een winkel en het internet is daar bijgekomen. Als je snel je producten wilt dan is langskomen de beste optie. In mijn geval heb ik de luxe niet al te ver van van der Wal af te wonen en verkies er dus voor om langs de winkel te gaan.

   

  Ik bestel met enige regelmaat het nodige in België en daar moet ik als Nederlander ook langer wachten op levering en dien ik ook vooruit te betalen. Ik heb daar geen problemen mee. Ik accepteer dat België mij en mijn land als 'Buitenland' zien, ook al spreken ze prefect Nederlands in Vlaanderen. Wallonië, toegegeven, is een ander verhaal. Maar daar red ik me wel in het Frans.


 14. Het probleem zit hem dus in het feit dat de broer van de voorzitter met zijn freesmachine over de tuin van Simon wil omdat die niet over het pad kan. Het verhaal van de wilde bloemen en de frambozenconstructie is niets meer of minder dan spierballengerol van de voorzitter om te laten zien wie er de baas is. Ondertussen wil die stiekem bereiken dat de tuin van Simon weer 'gebruikt' kan worden als pad voor zijn broer.

   

  Ik zou daar zeer stoïcijns op reageren. Geef hem precies wat die wil. Maar ik zou precies op de erfafscheiding een pracht van een hek neerzetten


 15. En ik ga jullie allemaal hartstikke jaloers maken: toen de slakken boven de grond kwamen heb ik fanatiek slakken geruimd. Een paar honderd heb ik er uit mijn tuin verwijderd. Uitgewezen met een streng blik. Sommige recidivisten verdwenen onverbiddelijk in het kippenhok.

   

  Maar het resultaat..... ik heb al een paar weken geen slak meer gezien!!!!!

   

  En nu het zout in de wond ( of op de slak): ook in mijn moestuin..... geen enkele slak!!!!

   

  Ook daar fanatiek geruimd. Om toch een beetje tegenwicht te bieden aan dit onwaarschijnlijke verhaal: aardvlooien... die heb ik dan weer wel

   

  En een wezelfamilie die mooi de muizen bejaagt...

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...