Jump to content

pippi

Members
 • Posts

  2,352
 • Joined

 • Last visited

Blog Comments posted by pippi

 1. Angela zegt ook dat het een wezel is...

   

  Arm dier. En doodzonde, want zoveel zijn er niet. Mensen snappen blijkbaar niet dat je door muizen vergiftigen het probleem alleen maar erger maakt omdat je ook de natuurlijke vijanden treft.

 2. En een vraagje, hoe kom je aan al die mooie zaaitrays? Ik zoek me een ongeluk naar die dingen....

   

  Bij bol.com! Ik had een kadobon van Bol.com gekregen en dit was een goeie investering, vond ik.

   

  https://www.bol.com/nl/p/kweektrays-40-cellen-professioneel-set-van-20-stuks/9200000084311286/?suggestionType=browse&bltgh=c007bfe1-312b-4554-ad24-9b2ece706fdc.5.28.ProductTitle

   

  Ze zijn echt superfijn om mee te werken, passen (net) in de kweekkasjes van de Action als dat nodig is en zijn aanzienlijk steviger dan de trays die ik al had (van de Lidl en uit het tuincentrum).

 3. Geordend en netjes is voor mij ook voor het eerst hoor , maar ik heb nu voor mijn gevoel veel meer grip op het hele gebeuren. Wat ik al zei, misschien dat ik later toch weer terug ga naar zo'n prettige wanorde, maar het is wel lekker om een wat strakkere basis te hebben.

   

  Nee, vliesdoek drukt de plantjes niet plat. Daar was ik ook wat bang voor, maar alles staat netjes rechtop, zelfs na fikse regenbuien. Ik trek het ook niet heel strak over de bedden heen, de planten moeten wel ruimte hebben om te groeien en dan drukken ze het vliesdoek dus zelf omhoog. Ik had het tot nu toe ook niet zo veel gebruikt, maar het is echt prettig om mee te werken. Het beschermt tegen weersinvloeden als wind en kou en heel felle zon (fijn voor plantjes die voor het eerst naar buiten gaan, dan hoef je niet eerst af te harden op bewolkte dagen en dergeljke), tegen vogels, muizen, en volgens mij ook wat tegen slakken.

 4. Wat supergaaf dat je fulltime kan gaan moestuinieren, ik ben echt jaloers!

   

  Bedankt voor je input Bit

  We hebben ondertussen het besluit genomen om voor de rotoreg het perceel ook nog machinaal om te spitten tot op een diepte van 35 cm zodat de meeste zaden wel diep onder de grond zullen komen. Het plan is ook om de kipjes tijdens het rusten van het gehakselde materiaal die paar weken hun gang te laten gaan op de grond En als slot ga ik ook zoveel mogelijk dingen kweken op worteldoek om mij zoveel mogelijk toekomstig schoffelwerk te besparen

   

  Het is jouw keuze natuurlijk, maar waarom al dat gespit en rijen met zware machines? Bij een biotuin denk ik zelf aan wat meer aandacht voor de bodem. En bedenk je wel dat je met dat spitten oudere onkruidzaden - die echt bizar lang levensvatbaar blijven - juist naar de oppervlakte haalt. En wortelonkruiden geef je echt een boost door al dat bewerken.

   

  Ik zou al dat gehakselde materiaal lekker laten liggen als mulch en die grond verder met rust laten.

 5. Appelvrouw, ik weet het niet. Waarschijnlijk een combinatie van dingen, vorstschade, droogte, slakken, wortels van de vijgenboom, de grond die nog vrij compact is... Maar al met al valt de oogst tot dusver toch wel mee. Er zitten wel planten tussen met heel weinig opbrengst, maar gister haalde ik bijna een kilo grote aardappels onder een miezerige plant vandaan, er valt geen peil op te trekken.

   

  Jootje, ja sorry, ik weet ook niet waarom ik hortensia's stom vind.

 6. Oh heerlijk truttig die vlier. En mooi! Ik heb er sinds vorig jaar ook eentje, helaas nog geen bloei, ben benieuwd hoe hij er volgend jaar uitziet.

   

  Jorieke, wanneer denk jij dat je je kool niet meer hoeft te beschermen tegen vogels? Ze hebben mijn broccoli maanden terug al helemaal kaalgevreten, maar ik zie dat een paar planten nu toch weer wat hele blaadjes hebben en niet meer worden opgegeten. Zou ik het aandurven om de andere kolen die ongeveer even 'oud' zijn nu uit te planten?

   

  En wat betreft mais; ik heb alle mais voorgezaaid en pas uitgeplant toen ze 15-20 cm hoog waren. Blijkbaar zijn ze dan niet lekker meer voor duiven, want ze blijven er keurig vanaf.

 7. Carina, werden jouw bonen dan door vogels opgevroten? Bij mij zijn het bij de gezaaide bonen slakken (zo ziet het er in ieder geval uit) en/of ze komen gewoon niet op. De voorgezaaide bonen staan er op 1 of 2 uitzonderingen nog wel redelijk ongehavend bij.

   

  En het is niet alleen om het 'mooi' dat ik geen netten wil, ik wil dit eerste jaar ook in kaart kunnen brengen wat nou door wie wordt opgegeten. Nu weet ik dat die duiven het vooral hebben gemunt op jonge peulvruchten (als de tuinen nog vrij kaal zijn) en de kolen. Maar ik heb bijvoorbeeld ook wat aardbeiplantjes (uitlopers van de vorige huurders) staan, en daar haal ik prima aardbeien vanaf, geen vogelvraat. Wel weer wat slakkenvraat als ik een rijpe aardbei niet snel genoeg pluk, maar dat heb ik in de achtertuin ook.

   

  Ik laat afgevreten planten ook gewoon staan, om te zien of ze er nog bovenop komen of dat het echt einde verhaal is. Alle ervaring is waardevol, denk ik dan maar.

 8. Cheela, dankje!

   

  Ann, Ik heb een paar dagen geleden in het 'slechte' stuk van de kas een ondergronds hügelbett gemaakt, dus grond afgegraven (ik kwam welgeteld drie eenzame wormen tegen ), dikke takken/stammetjes gelegd, een laag kleine takjes erop, lavameel gestrooid, grond er weer op, water erop, laag compost erop (de gekochte compost gemengd met eigen compost uit mijn achtertuin) en gemulcht met van alles, oud herfstblad dat in een hoekje lag, wat gemaaid gras, wat verdroogd heermoes en ander onkruid, en ik ben het nu alsmaar flink water blijven geven. Voordat de komkommers en meloenen erin gaan gooi ik er nog een laagje van mijn eigen compost op. (Wat een verschil toch met die commerciële compost, want man, want ruikt dat toch lekker.)

   

  Als het dan nog geen goeie grond is, dan toch zeker volgend jaar. En ik neem het risico wel met die komkommers en meloenen, liever dan met de tomaten of paprika's, daar wil ik echt wel goeie opbrengsten van. Meloentjes ga ik ook in de platte bak zetten, dus daar heb ik het risico ingedekt, en komkommers hebben volkstuinders volgens mij heel vaak teveel, dus daar kan ik in het ergste geval door wat ruilhandel met de buren ook wel aankomen.

   

  Ik zag vandaag wel dat er net aan de rand van het ondergrondse bed een gezond ogend lente-uitje was opgekomen (een van de dingen die er waren gezaaid en niet of nauwelijks waren gekiemd). Dus ik heb goeie hoop.

 9. Zo, je woont daar wel heel mooi zeg!

   

  Wat betreft die klei: Ik herken het van tijdens het compost rijden. Toen moest ik noodgedwongen wel af en toe over die baggerklei lopen, ben ook wel bijna onderuit gegaan omdat ik nog vooruit ging en mijn voeten niet meer. Het is me ook werkelijk een raadsel hoe er iets op kan groeien; als het nat is, is het een grote plakzooi, en als het opdroogt wordt het beton.

   

  Ik kan echt adviseren om er een laag compost op te gooien en de grond nooit meer onbedekt te laten. Ik heb een dikke laag compost liggen en zoveel mogelijk stro/blad. Er blijft geen water meer op staan, en waar nog geen paadjes liggen kan ik lopen zonder vieze voeten te krijgen. Je ziet de grond eronder verbeteren door alle wormenactiviteit, en onkruid krijgt veel minder kans.

 10. Charly, je doet het in elk geval al beter dan ik als je de stokken/takken die je gaat gebruiken eerst even test op breekbaarheid. Mijn eerste stok kon ik prima diep in de grond duwen, de tweede brak toen ik er wat kracht op zette, en aangezien ik er maar vier had meegenomen naar de tuin heeft mijn rekje nu geen onderkant, de touwtjes heb ik naast de plantjes begraven. Ik wilde zoiets als dit maken:

   

  939329abf4d77ca3f117592b0da3528e.jpg

   

  Ik moet nog tien van die rekjes maken, dus ik hoop maar dat het alsmaar beter gaat.

   

  (Ben trouwens benieuwd of het ding nog steeds rechtop staat, het waaide vandaag weer zo hard dat ik niet naar de tuin ben geweest. )

×
×
 • Create New...