Jump to content

Jaydot

Members
 • Posts

  180
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Jaydot

 1. Ai, bloedluis, wat onwijs balen! Ik verstuif regelmatig diatomeeënaarde door het hok. Nooit luis. Zegt niet alles, natuurlijk, maar als je Google-t (vooral in het engels, diatomaceous earth) lees je veel goeie ervaringen. Hier een uitleg in het NL: http://www.bio-ron.com/producten/voedingssupplementen/diatomeenaarde.html
 2. Ik heb 6 jaar geleden twee halfstam appelbomen aangeschaft bij het Fruitmuseum in Doesburg. In november en na uitgebreid advies. Bij de notarisappel kan ik de top nog bijna aanraken. De groninger kroon komt nu ruim boven de dakgoot van mijn huis uit...
 3. Even terug on-topic . Bij ons op het complex stikt het van het coloradokevers. Sommigen spuiten, sommigen rapen en sommigen doen zo te zien helemaal niets. Het bestuur bemoeit zich er niet mee, en er staat iets over in de reglementen. Bestrijding van coloradokevers is niet meer wettelijk verplicht in NL.
 4. Supertopic! Glas wijn, safje, en wat lag er voor lekkers op die plank? Da's geen zooitje, da's een wereldplekje! Mijn moestuin is nog heel nieuw, dus het loopt nog niet echt uit de klauw, maar dat komt vast nog wel. Dan meld ik me hier wel .
 5. Zie het voor me! Maar je hebt wel een serieus punt: van zowel De pil als antibiotica als allerlei andere medicijnen zit residu in urine - dat heeft kwalijke effecten op het bodemleven/het leven in je composthoop/het grondwater en het kan bovendien via de gewassen weer op je eigen bord terecht komen.
 6. Zelf geen ervaring mee, maar bij mijn complex zie ik ook een aantal tuinders die enorme "struiken" van dahlia's hebben, die de afgelopen winter in de grond gebleven zijn. Bedekt met een dikke laag stalmest en/of organisch materiaal. Je moet het weer in de gaten houden, zeggen ze, als de grond echt diep dreigt te bevriezen moet je ze er alsnog uithalen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar die planten zien er echt fantastisch uit, dus ik ga de mijne komende winter laten zitten, denk ik!
 7. Oh, gaaf! Die van mij zijn zich nog steeds langs de slakken aan het worstelen...
 8. Gelukkig drink ik nooit bier... Zucht! Wanneer dringt 't nou eens door: tuurlijk krijg je niets van een enkel biertje. Maar die zooi en allerlei andere zooi zit o-v-e-r-a-l in. Het probleem zit in het stapel effect en de onderlinge interactie.
 9. Zohee, wat een superveenmolfoto!! Ik doe verder nooit mee met dit topic, want ik heb het gevoel dat ik alleen maar bezig ben met schoffelen, schoffelen, schoffelen en schoffelen. En schoffelen. En even harken en daarna gauw weer schoffelen.
 10. Huisjes, hoe gaaf is dat! Bij ons mag niets hoger zijn dan een meter...
 11. Je weet 't maar nooit, ik vertrouw niemand wat dat betreft . Hartstikke leuke blog heb je, trouwens!
 12. Ik ben me ook aan het verdiepen in coloradokevers, want ook bij mij zijn ze verschenen. Ik zie alleen larven, nog geen kevers. Ik denk dat het gewoon pech is... De kevers, die in april uit hun overwinteringsplek in de grond zijn gekomen, hebben hier en daar een aardappelplant uitgekozen om hun eitjes af te zetten en zijn daarbij niet betrapt. Of kan het zijn dat er tuinders zijn die ze wel betrapt hebben en meteen zijn gaan spuiten?
 13. Ik zou ook zeggen dat ontsmetting alleen "nodig" is als je voor je broodwinning afhankelijk bent van het bewaren van grote hoeveelheden (silo's vol) zaad uit/voor monocultuur. Voor de hoeveelheden uit je eigen tuin lijkt 't me echt ongewenst... Kleine porties kun je toch prima gedurende de winter in de gaten houden en ingrijpen als ze willen gaan schimmelen of als er beestjes in komen? Ook het "verslepen" van eventuele virussen oid speelt m.i. niet in kleinschalige wisselteelt. Je zaadjes in de bleek gooien lijkt me schieten met een kanon op een mug die er waarschijnlijk niet eens zit . En de collateral damage van het residu van gifstoffen dat je het volgend voorjaar in je grond brengt wil je toch ook niet?
 14. Er moet altijd iemand de eerste zijn . Ik heb in de moestuin geen heermoes, anders deed ik het wel. Als 't nou over winde zou gaan...
 15. Sorry, Jacques, ook van mij geen antwoord op je vraag. Het is voor mij volslagen onbegrijpelijk dat mensen willens en wetens gif toevoegen aan hun leefomgeving. Ik koop zelfs geen planten meer bij tuincentra (en al helemaal niet bij supermarkten of bouwmarkten) omdat ik vrees dat ze vol zitten met gifresidu of, erger nog, opgekweekt zijn uit zaad dat gecoat is in neonicotinoïden. "Gewasbeschermingsmiddelen" vind ik een gruwelijk misleidende marketingterm. Plagen komen en gaan. Als planten eraan bezwijken, hadden ze onvoldoende weerstand. De weerstand van je planten kun je beïnvloeden door te zorgen voor optimale bodemgesteldheid. Dat kost tijd, maar m.i. is dat nou juist de kunst van tuinieren.
 16. . Eerst even on-topic: Joyce12, dit lijkt me nou echt iets dat je probleemloos zelf kunt testen: strooi lekker lavameel over je heermoes. Baat het niet dan schaadt het niet, sterker nog, het is sowieso goed voor je bodem. Je ziet pas volgend jaar of het enig effect heeft, dus tot die tijd is het inderdaad schoffelen, schoffelen en nog eens schoffelen. Ik denk dat eens per week dan niet genoeg is, vaker is beter. En investeren in een goeie, scherpe schoffel, afgestemd op je eigen lengte is ook sowieso de moeite waard. Mijn plaatselijke boerenbond-type winkel verkoopt lavameel gewoon, zo duur is het niet. En off-topic: Weknow, haha, de grand old man van alle hoveniers, Christopher Lloyd, schreef al dat hij regelmatig op z'n composthoop plaste. En tegelijkertijd maar foeteren op z'n hondjes, die gele plekken in het gazon veroorzaakten . Inderdaad, sinds ik het Bodemvoedselweb heb gelezen, geloof ik dat alles draait om de samenstelling van niet zozeer de bodem, als wel van het bodemleven. Ik vind 't fascinerend om te zien hoe planten opkomen en weer verdwijnen in relatief ongecultiveerde biotoopjes als de bermen in het buitengebied. Zo is er ook wel eens een springbalsemien-invastie geweest, de na een paar jaar vanzelf overging in hier en daar een plant. Die smeerwortel en heermoes loop ik trouwens regelmatig te plukken om toe te voegen aan mijn composthoop .
 17. Ben benieuwd... Als het wel goed werkt ga ik aardbeikraagjes breien
 18. Lijkt mij eerlijk gezegd niet zo'n goed idee. Wol, zeker nog vette wol, is in eerste instantie waterafstotend, maar kan een onwaarschijnlijke hoeveelheid vocht opnemen. Vervolgens duurt het ook lang, heel lang, voordat 't weer droog is. Ik zou verwachten dat wol na een paar flinke buien verandert in een kledderzooi die heel lang nat blijft. Niet fijn voor de aardbeien...
 19. Hmmm... Geen wet van Meden en Perzen. Op mijn dagelijkse wandeling met de hond loop ik in een agrarisch infrastructuurtje dat er al minstens tweehonderd jaar ligt. Langs het (onverharde) pad liggen brede bermen, waar nog nooit een zware machine op gereden heeft (er staan hele dikke eiken) en waar nog nooit kunstmest is gestrooid of onkruid is bestreden (al kan er misschien wel eens wat ingewaaid zijn). De bermen worden verder niet onderhouden, soms (eens in de vijf tot tien jaar) wordt de struiklaag vrij lomp afgehakt. Het valt me ieder jaar op dat de heermoes in delen van die berm, tussen het volop aanwezige struweel, sterk toeneemt. Er is dit jaar ook voor het eerst één smeerwortel verschenen, trouwens. Uit het niets, als het ware, er staat verder geen smeerwortel in de buurt. Ik weet niet precies wat voor conclusie daaraan verbonden moet worden... Mineralentekort in een weliswaar relatief smalle maar nog nooit bewerkte strook grond? Misschien zou ik er voor de gein 's wat lavameel moeten strooien, en kijken wat er volgend jaar gebeurt .
 20. Ik had alle zaadjes gezaaid en ze zijn ook vrijwel allemaal opgekomen (wat ik eigenlijk niet verwacht had ). Had er teveel, dus. Ik heb een aantal weggegeven, hartstikke leuk om te doen, ontvangers kenden 'm niet en waren er blij mee. De "wedstrijdplanten" zijn inmiddels in het diepste geheim naar de volle grond verhuisd, met top secret teeltmaatregelen (augurkje, iemand?), maar daarna had ik er nog twee over. Die staan nu in potten in mijn achtertuintje. Liep me ook al een tijdje af te vragen of toppen wel of niet gewenst was. Only one way to find out...
 21. Jeetje, Simon, wat een waardeloze situatie. In NL kun je, als het een vereniging is, met een groep leden een algemene ledenvergadering afdwingen en het bestuur naar huis sturen, maar ik heb geen idee of dat bij jullie ook zo werkt... Op deze manier zou je het plezier in tuinieren bijna verliezen. Sterkte ermee!
 22. Ik zit wel op een volkstuincomplex. Op de foto's zie ik geen enkel probleem, integendeel, zelfs bij mijn vrij strenge club zou er niets aan de hand zijn. Bij ons ook een mengeling van "klassieke" nette tuinen (waar zelfs de paadjes geroundupt worden), BD-tuinen (en die zien er een heel stuk rommeliger uit dan op de foto's) en zelfs een permacultuur tuin. Iedereen is wel verplicht om zijn/haar helft van het pad dat aan z'n tuin grenst schoon te houden, maar er wordt geen probleem gemaakt van planten die wat uitbreken of overhangen. Suikermais niet toegestaan? Waarom niet? Als het nou wiet was. Of winde. Breek me de bek niet los over de winde van mijn tuinbuurvrouw Bij ons zijn vorig jaar twee mensen "er af gezet", maar dat waren ook tuinen waar het hele seizoen niets aan gedaan was, de brandnetels stonden huizenhoog tussen winde en zevenblad en er was geen groentegewas meer te bekennen. Haha, minimonocultuurtjes, wat een prachtig woord! Edit: Hoe meer ik kijk, hoe meer ik die tuin er hartstikke leuk uit vind zien. Vroeg me af, Simonvdb, is het je eigen tuin en krijg jij commentaar van het bestuur?? Als dat zo is, zou ik snel op zoek gaan naar een andere vereniging of zelf in het bestuur gaan zitten en ze omturnen .
 23. Als fermenteren vies ruikt is er iets mis. Weggooien en opnieuw beginnen. Het boek "Verrot Lekker" is een aanrader.
×
×
 • Create New...