Jump to content

GroentjeMaarten

Members
 • Posts

  6
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by GroentjeMaarten

 1. Ik vermoed dat in het plaatje gekozen is voor deze oplossing omdat zo de meeste oppervlakte gebruikt wordt, maar er staat niet echt een uitleg bij .

   

  Ik ben mezelf nog aan het verdiepen in het principe en ik zie verschillende methoden die gebruikt worden. Eentje begint met 1 laag stenen en wordt elk jaar opgehoogd vanwege het stijgende compost en humus niveau. Ik heb ook een variant gezien waarbij sprake was van een compostvat in het bed zelf. Ik vind het wel interessante materie

 2. De velden, behalve de aardbeienvelden, liggen nu noord zuid volgens mij. De zon komt op aan de zijde van aardbeien en gaat onder aan de zijde van de compostbak ( oftewel de lange zijden ). Ik heb de bedden in de breedte van de tuin overwogen, maar ik las bijtijds over de bonen dat deze noord zuid moesten.

   

  Ik ga eens kijken naar die compostvaten. Ik heb nu 1 compostbak van Lidl, maar die viel al van ellende uit elkaar bij het opzetten. Maar voor de € 10,- die ik er voor betaald heb, voldoet hij nu even om alvast ons GFT in op te slaan.

   

  Qua sleutelgatbakken, oftewel keyhole, dan kom je meer op deze structuur ( voorbeeldje van internet ):

   

  Foto-keyhole-tuin11561455262008.png

   

  Bij mijn huidige aardbeienveld moet ik naast de asperges ook nog rekening houden met een paar lage fruitboompjes, maar zoals ik het nu zie, heb ik alleen in de ochtend daardoor mogelijk wat schaduw op die plek.

 3. Mijn dank voor de input tot dusverre.

   

  Mijn tuin wordt aan 2 kanten ( 1x lange zijde en 1x korte zijde) begrenst door andere tuinen en de andere twee zijden staat hekwerk van ongeveer 80 cm hoog met konijnengaas, omdat die hier op het complex nogal veel aanwezig zijn. De lange zijde die begrenst is met een tuin is compleet vrij van hekwerk of iets dergelijks. Ik moet alleen rekening houden met een aspergebed dat ongeveer ter hoogte zit van waar ik aardbeien wil gaan zetten.

   

  Het idee van de bedden was 120 cm bed en dan 30 cm pad waarbij ik in het midden ongeveer 100 cm overhoudt voor het hoofdpad,

   

  Ik heb zelf een klein beetje lopen spelen met het idee of een sleutelgatbak-structuur niet iets zou zijn voor de toekomst, maar ik heb daar nog niet helemaal een goed beeld van vanwege alle verschillende informatie daarover.

 4. Hoi,

   

  Ik ben al een tijdje aan het zoeken, maar ik kan er niet echt iets over vinden waar ik zo mee uit de voeten kan. Ik heb op diverse sities discussie gezien over het gebruik van rijen versus het gebruik van bedden of zelfs (verhoogde) bakken. Ik probeer voor mezelf een beetje te puzzelen hoe ik het maximale uit ongeveer 140m² kan halen.

   

  Momenteel heb ik een plan opgesteld waardoor ik 14 bedden heb van 1,2m x 4,5m en dan houd ik nog ruimte over voor mijn gereedschap en de composthoop. Ik heb dan wel het nodige aan oppervlakte ook in gebruik voor paden tussen de diverse bedden en ruimte voor het hoofdpad. De volkstuin die ik heb is rechthoekig ( 9,5m bij 13,5,m). Bijgevoegde foto is een eerste idee, waarna ik het aardbeienveld alsnog opgedeeld heb in twee bedden die haaks op de overige bedden staan.

  2015080521553958571455113022.jpg

   

  Ik zou graag weten of ik zo op de goede weg ben of dat ik bepaalde zaken over het hoofd zie om nog efficienter gebruik te maken van de oppervlakte.

   

  Alvast dank voor de eventuele reacties!

   

  Groetjes,

   

  Maarten

×
×
 • Create New...