Jump to content

Patrijs

Members
 • Content Count

  2,748
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Aan de voet van Lands Hoogste Duin

Recent Profile Visitors

433 profile views
 1. Ja warmte en droogte is niks voor ze. Ik zit hier aan de koele kust wat beter wat dat betreft. Het voorjaar was hier fris met veel Noorden en Oostenwind dat gaat prima.
 2. Dat het een slecht radijzen jaar is was me nog niet opgevallen: In kleine groepjes kan inderdaad ook, zolang ze maar ruimte hebben om uit te groeien, dat is het belangrijkste.
 3. Daar ligt het niet aan bij de radijs, het probleem bij strekken is te warm en/of te donker. In de kas zal het te warm zijn. Wil je een redelijk formaat radijs dan zullen de plantjes zeker zo'n 2 cm uit elkaar moeten staan. Maar waarom in een kas gezaaid? Dat doe je normaal alleen aan het begin van de lente. Mooie gedrongen zaailingen:
 4. Die radijzen staan niet alleen erg dicht op elkaar maar ook veel te warm, daarom zijn ze gestrekt. Buiten kweken zal een stuk eenvoudiger zijn nu, zeker als je nu met het frisse en natte weer zaait. Helaas zijn de aardbei planten ok geen prijswinnaars. Het lijken mij eerder eerstejaars als tweedejaars zo klein zijn de planten. Verder heb ik niet zo veel kijk op deze manier van aardbeien kweken, zelf kweek ik altijd in de volle grond of hoogstens onder platglas. Maar er zijn er hier genoeg die in bakken kweken.
 5. Patrijs

  4-6-2020

  Terwijl het buiten heel zachtjes miezert heb ik even tijd om een kleine oproep te doen. De aardbeientijd is aangebroken! Voor veel amateurtuinders elk jaar een van de hoogtepunten van het seizoen. Want hoewel de kwaliteit van professioneel gekweekte aardbeien het laatste decennia flink is toegenomen gaat er niet boven een flinke bak zelf geteelde onbespoten biologische aardbeien uit een week met veel zon. Wij als amateurs kunnen de aardbeien plukken als ze rijp zijn, en nog maar kort te bewaren. De smaak en geur is dan met niets te vergelijken van wat je in een winkel kan kopen. Die aardbeien worden geplukt voor de handel en moeten wat langer meegaan. Ze zijn lekker en zo lekker dat er meer kapers op de kust zijn. De merels zijn er dol op en zeker de jonge merels die nu uit beginnen te vliegen proberen ook mee te snoepen. En daar gaat het vaak fout. Wij proberen de aardbeien te beschermen met netten, ons goed recht, maar die netten zijn vaak levensbedreigend voor de vogels. Gisteren zijn er hier op een paar tuintjes 5 merels uit de netten gevist waarvan twee het niet overleefd hebben. In bijna alle gevallen had dit voorkomen kunnen worden. Vaak wordt er op de netten bezuinigd of worden er zeer vogelonvriendelijke netten gebruikt. Ik denk dat dit vaak ook onwetendheid is, ook zelf heb ik proefondervindelijk moeten ontdekken wat goede netten zijn. Bovenstaand net is een voorbeeld van een goedkoop net. Ook was het net niet goed afgespannen en lag deels open en deels plat op de aardbeien. Voor de merels ziet dit er uit als een open uitnodiging om te komen feesten. Komen ze vervolgens in zo'n net terecht dan komen ze er nooit meer ut en sterven na een paar uur. Let op bij het kopen van netten. Zelf bevallen mij dit soort netten het beste, met mazen van 1cm en goed afgespannen voorkomt het veel schade. Ook is het net makkelijk in gebruik omdat het niet achter de vruchtjes blijft hangen. Zelfs de wat groter huisjesslakken komen er niet door, nog een voordeel nu het weer gaat regenen en de slakken tevoorschijn komen. Ook gaan deze netten veel langer mee, zelfs bij intensief gebruik. Met de dunne zwarte katoenen(?) netten heb ik ook slechte ervaringen, de vogels zien deze netten slecht en raken daardoor verstrikt. De dikkere variant bevalt beter. Bij het kopen van netten wordt hier vaak niet over nagedacht, terwijl we zoveel plezier hebben van de vogels op een biologische tuin. Bovenstaand net is al beter dan het andere groene net, deze vogel zat ook vast maar kon zelfstandig loskomen. Net op tijd want de natuur is hard: Deze rover lag al strategisch klaar maar ving bot. Ga maar op muizenjacht!
 6. Een gele courgette. Andijvie plantjes Tha tsai plantjes Pronkbonen plantjes
 7. Patrijs

  Eindelijk juni

  Wat een leuke update, je hebt hard gewerkt. Ik denk dat met al die klimmers je tuin over een maandje goed vol staat. Die aardbeienplantjes zijn wat klein en kunnen dus niet zoveel geven, volgend jaar zullen ze flink groter zijn en een mooie oogst geven. De foto's mogen van mij wel wat groter, maar dat licht aan mij, ik ben wat onhandig met het telkens openen en sluiten.
 8. Geen nood er komt kouder weer aan, hier aan de kust is de thermometer al begonnen met dalen en boven zee hangt een donkere lucht. Actueel 18,8 °C Maximum, om 13:31 21,6 °C Minimum, om 05:57 13,7 °C
 9. Ze zien er evengoed mooi opgedroogd uit. 🧄 Het scheelt wel flink wat qua klimaat denk ik dat jullie al aan het oogsten zijn. Hier in het hoge Noorden zijn we ook vroeger maar niet zo vroeg.
 10. Ik heb het al eens geschreven maar bij een wat latere oogst is ook de kiem beter ontwikkeld. Dit is vor sommigen een nadeel in de keuken (optisch en smaak), maar voor gebruik van eigen plantgoed voor komend seizoen een voordeel. Ook ik sluit me aan bij de Roeier, ik zou blij zijn met zo'n oogst, al wacht ik meestal tot het loof voor 2/3 afgestorven is. Bewaarbaarheid lijkt mij geen issue bij een paar bollen. 😁
 11. Patrijs

  Ui gaat bloeien?

  Uien zijn normaal tweejarig, het eerste jaar de bol (ui) het tweede jaar de bloem. Plantuitjes spelen hier wat mee door ze klein te houden kan je dit proces een jaartje rekken. Maar bij stress, en rode uien zijn wat tobberig van aard, denken ze ik ga dood, snel nog voor nageslacht zorgen. De bloem ontstaat ten koste van de bol en de ui krijgt een harde stengel en verliest veel van zijn kwaliteiten die wij als kok graag zien. Dit proces is onomkeerbaar. De rokken worden losser en droger en harder. Een basis voor een bouillon wellicht?
 12. Welkom bodeman, Misschien heb je wat meer info? Bijv. hoe oud zijn je planten, kunnen de bloemen bestoven worden, hoe warm staan ze?
 13. Ik had gewerkt met een mengsel van mest/compost en oude potgrond i.v.m. de lockdown of blijf in uw kot voor de Vlamingen. Alleen bij de grove zaden zoals courgette etc. Alles mislukte, ik denk toch te veel mest en te vochtig. Gelukkig bracht iemand me 4 zakken potgrond. ❤️
 14. Patrijs

  Tomaten Topic 2020

  Ik meen wat "gangetjes" te zien, maar misschien kan je het zelf beter beoordelen? Jij zit er wat dichter op. Er zijn daar misschien ook weer andere bladmineerders. Het lijken alleen de kiemblaadjes te zijn, de echte blaadjes zijn prima toch? Je moet ze nu toch snel verspenen, en dan gaan ze wel aan de groei met die sol Mexicano. Ik zie dat je de bastardos al te pakken hebt, pletten die handel. 🔨 🤪
 15. Welkom Borgh_40, Ik zou zeggen: pak een accuboor en haal een of twee planken los, druif weer naar jouw territorium en plank weer vast. Misschien past hij met wat beleid en licht snoeiwerk er ook wel door met alleen wat verlies van blad.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...