Jump to content

Patrijs

Members
  • Posts

    5,230
  • Joined

  • Last visited

3 Followers

Personal Information

  • LOCATION
    Aan de voet van Lands Hoogste Duin

Recent Profile Visitors

5,574 profile views
  1. Een rij sla geplant, twee rijen prei geplant, en tachtig tuinboontjes gelegd. Alles onder/achter glas.
  2. Weer een rij tuinbonen gelegd, onder beschutting van twee ex-douchecabine ramen.
  3. Mooi dat je hulp hebt, en het hoeft ook niet in een dag klaar. Hier weer een stukje asperges gemest en gespit. Ook nog wat compost onder gespit in het zonnetje. Sla met ruspen, rucola, sterrenkers en uienloof geoogst.
  4. Patrijs

    Bramen

    He Doornroosje, Hebben jullie geen klepelmaaier?
  5. Hier vandaag ook geen zon. De laatste herfstprei geoogst en schoongemaakt. Alle kroten geoogst, schoongemaakt en gesorteerd. De witlof gekopt. Een kruiwagen mest op de composthoop. Het dahlia loof afgeknipt, de knollen bedekt met aspergeloof en daar weer een kruiwagen mest overheen gekiept. Laat de kou maar komen, het was voor het donker worden al aardig frisjes.
  6. Uit de lage kas raapstelen en winterpostelein geoogst. Daar een raam bemest met compost en ingespit. Tussendoor in het zonnetje de groenten schoongemaakt.
  7. Hier was het een mooie dag, windstil en wat zon. Weer opgeruimd voornamelijk de N-Z spinazie en weer een laag op de composthoop die nu aardig vol zit. Het eerste stukje gespit bij mijn nieuwe aspergerijen en snijbiet en bieten geoogst. Een kopje muntthee tot het donker werd en de witte wieven kwamen.
  8. Koriander kan vanaf maart binnen worden voorgezaaid. Kiemtemperatuur vanaf 15 graden.
  9. Welkom. De rabarber kan je zo laten, die hoeft nooit gesnoeid en loopt in het vroege voorjaar weer uit. Wel kan je die aan het eind van de winter bemesten. De rode bessen kan je nu snoeien, ik haal een derde weg, en dan de oudste takken hou mooie sterke jonge takken aan voor vernieuwing. Zwarte bessen snoei je na de oogst maar nu kan ook niet veel kwaad. Frambozen, heb je herfst of zomer frambozen, zie dan daar met de zoekfunctie. Ook de druiven kan je nu snoeien, gebruik de zoekfunctie. Ze komen in de kas al vroeger op gang dus nu is prima om te snoeien. Ook kan je als je wil spitten nu mesten en spitten, door de vorst zullen de kleikluiten kapotvriezen als het vocht uitzet. Dan heb je dit voorjaar mooie teeltgrond. Je kan zelfs al gaan zaaien etc. vooral in de kas en buiten nog knoflookplanten. Kortom, je nieuwe hobby kan je al gelijk oppakken. Veel succes en vergeet de zoekfunctie hier niet, (bijna) alles is al eens voorbij gekomen.
  10. Na de nachtvorst een weekje met rustig weer. Er is weer genoeg te doen want alle kapotgevroren planten kunnen weg. Zo had ik nog een rijtje (te) laat gelegde sperziebonen staan, die nu op de composthoop kunnen. Ik gooi op die plek gelijk een kruiwagentje rijpe compost want straks moeten hier weer tuinboontjes komen. Uit het kweekasje op de achtergrond oogst ik wat uitgelopen pootuitjes en sla. De sla heeft ook een tik gehad van de vorst. Het is geen wintersoort, maar ik hou toch genoeg over. Ook heb ik wat sterrenkers uit het plastic tunneltje voor door de salade. Samen met een toch nog binnen gekleurde paprika wordt het salade met aardappels uit de oven. In het plastic tunneltje staat het er nog fraai bij. De eerst gelegde Aguadulce tuinbonen staan al flink hoog, misschien te hoog. Je ziet er ook de sterrenkers en pootuitjes bij staan. De tweede lichting tuinbonen komt ook net boven, een maand eerder als vorig seizoen. Een paar planten hebben lichte vorstschade, het blijft een experiment. Maar het gros staat er (nog) mooi bij, eens kijken wat het deze winter doet. De meiraapjes die ik er bij had gezaaid bleek Russische bladkool te zijn, dat krijg je als je zelf zaad verzamelt en op je geheugen vertrouwd. Niet zo erg want als jonge plantjes zijn ze ook prima te eten. Met wat bonen weer een maaltje van de tuin. Ik ruim ook alle peperplanten op, de pepers gaan mee. Eens kijken of ik die nog ga verwerken. Er komen nog een paar bakjes af. Ik ben klaar met het oude aspergeveldje. De drie rijen asperges hier heb ik gesnoeid en gemest. Daarna heb ik de mest licht ingespit zodat de verse paardenmest kan verteren. Ook heb ik gelijk wat planten opgeruimd en uitgedeeld, ik heb nog twee rijen asperges waarvan er eentje nu ook levert en dat is meer dan genoeg. Lekker dat dit stuk klaar is voor het voorjaar, het is 35 M2 en dus 10% van mijn tuin. Op de overige 15 M2 staan frambozen. Die moet ik eigenlijk ook deze winter aanpakken. Ik oogst wat kleine herfstprei die ook op moet. Gelijk ruim ik daar het onkruid en de bevroren N-Z spinazie op. Dat ruimt weer lekker op. Ik kwam ook nog een rij goed gelukte pastinaken tegen, ik oogst er drie voor een stoofschotel. Met de laatste paprika's uit de kas, wat laurierblad en aardappel. Ik ben ook het kleine kasje aan het leeghalen. Er komt nog meer koude aan en dan kan ik er zelf weer in zitten. Achterin vond ik nog wat prima komkommers. De irisbollen die ik verplaatst had staan mooi boven op het knoflook perceel. De knoflook staat wat lager maar een stuk hoger als vorig seizoen. Ook de laatste knoflookjes komen nu boven kijken. Het lage kasje is een stuk leger zonder de paprika's, pepers en muismeloentjes. Ik heb de ramen openliggen zodat de grond kan doorspoelen en weer wat vocht kan opnemen. Er staat ook nog wat spontane winterpostelein. Voor vandaag had ik weer wat bladkoolplantjes. Ik moest deze wel opschonen want er komt nu wat gelig blad aan door et gebrek aan zonlicht. Wat jonge uitjes er bij. En nog een bak N-Z spinazie uit de kas. Er staat nu weer een stoel in de kas dus de kou kan komen eind deze week. Ook zijn de tomaten nu weg, de laatste kerstomaatjes uit de kas zijn opgesnoept. Aan de onderkant van de plant kan je goed zien waarom tomatenplanten lekker diep de grond in kunnen. Vandaag werd er weer een beetje verse mest gebracht. Ik heb gelijk wat uitgereden over de twee nieuwe rijen asperges. Daar moet ik nog schoonmaken en opruimen. Ik laat het nog even liggen en leg dan een laag over de asperges voor ze weer uit gaan lopen. Het mestten is nu bijna gedaan, ik kan door met opruimen en spitten. Maar nu eerst maar wat opeten. De groene groenten zijn net door de risotto gegaan. En die gaat weer samen met wat stoofschotel op mijn bord.
  11. Een leuk recycle putje? Vandaag het aspergeveldje afgemaakt, het laatste hoekje gespit. Ook alle asperges die nog op mijn andere tuin stonden gesnoeid en er onkruid verwijderd. Ook een laag mest op de composthoop Kroten en selderij geoogst.
  12. Herfst prei (tjes) geoogst en daar gelijk de bevroren N-Z spinazie en onkruid weggehaald. De laatste ramen van de lage kas gehaald en de laatste pepertjes opgeruimd. De laatste kerstomaatjes van de plant gesnoept in het kasje en nog wat komkommers gevonden. De Marokkaanse munt in de lage kas was weer wat uitgelopen dus een kopje muntthee in het lekkere zonnetje gedronken.
  13. Sla, rucola, sterrenkers en uitjes gehaald. Een kruiwagentje mest op de composthoop gemikt en de laatste bonenplanten opgeruimd en daar compost gedeponeerd voor de tuinboontjes die ik daar binnenkort ga leggen.
  14. Het lage kasje opengemaakt en daar de peperplanten opgeruimd die bevroren zijn geweest. De laatste zaaigidsen rondgebracht.
  15. Ja, dat zijn inderdaad Spaans Cayenne. Ik teel die al jaren van zelf gewonnen zaad. Ik had nog heel veel gemalen pepervlokken van vorig jaar en wilde eigenlijk alleen wat verse pepers voor in de keuken en een paar voor vers zaad. Maar met de mooie zomer liep het wat uit de hand....🤭 Komend seizoen maar alleen paprika's.... Ik heb ze ook wat verwaarloosd, ik denk dat ze daarom ook korter zijn, of misschien wat andere genen opgepikt in de afgelopen jaren?
×
×
  • Create New...