Jump to content

Blago

Members
 • Posts

  23
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Blago

 1. Helemaal waar, weknow... Maar een tweede vat is bij ons niet praktisch qua ruimte.

  Mijn VAM-vat heeft een luikje waardoor je bij de verteerde compost zou moeten kunnen, maar in praktijk gebruik ik dat niet omdat je er zo slecht bij kunt. Daarnaast heb ik helaas niet de ruimte voor een tweede vat - dus ik doe het iets anders: eens per twee jaar "omzetten en afromen". Daarna gewoon van boven weer aanvullen met plantmateriaal, paardepoep van de straat, dode muis, etc. Wel alles klein en met mate.

  Toevallig foto's gemaakt van wat er na een jaar in het vat zat:

   

  IMG421826131463322222.JPG

  het VAM-vat en de vier kliko's

   

  IMG420999241463322272.JPG

  in 2014 voor de helft leeggehaald; dit materiaal is dus van (de rest van 2014), heel 2015 en dit voorjaar.

   

  IMG421157121463322422.JPG

  in de witte emmer zit wat ik er nu afhaal, de rest gaat, met extra lucht, weer in het vat. Volgend jaar kan er dan weer de helft uit.

   

  Ik heb ongeveer 200m2 tuin, waarvan een heel klein deel moestuin.

  Ik doe er geen onkruid met zaadjes op; houtige takjes knip ik fijn; soms een beetje eikenblad (maar niet teveel, dat vormt een koek). Wel héél veel smeerwortel . De compost die ik zo verkrijg veroorzaakt geen onkruid-plaag en lijkt een goed bodemleven te hebben / te stimuleren. Als je weinig ruimte hebt, gewoon lekker doen, zo'n compostvat!

 2. Ik heb dat zo met ananasmunt gedaan: wortelen in water. Ik heb 5 takjes zoals jou stekje in een grote pot (met potgrond) geplant. Na het planten goed water gegeven, en gezorgd dat het niet uitdroogt (of verzuipt bij veel regen...). Dat was vorig jaar; dit jaar vond ik de takjes in april wat lang en spichtig, en heb ik alles in de pot op 4 blaadjes kort geknipt. Deze groeien nu uit tot mooi groene, niet spichtige takjes. Waarschijnlijk bedoelde je vriendin dit?

 3. Ik heb twee grote rabarberplanten waar ik elk voorjaar veel vanaf kan halen, dus ik probeer wel eens wat uit. Lekker! Hier wat ideetjes!

   

  - Vroeger maakte ik moes à la oma: stukjes in de pan "met aanhangend water" en dan stuk koken, beetje aardbeienjam erbij, suiker naar smaak, kaneel. Nu doe ik er juist 500ml extra water bij (nog even geen suiker of kaneel), laat 1 minuut de kook erover komen, stort dan alles in een vergiet en het opgevangen rabarberwater gebruik ik als limonade-basis! De stukjes in het vergiet terug in de pan, suiker en kaneel erbij, en nog kort even koken tot een compote.

  - Rabarber-limonade: het opgevangen rabarberwater in een flesje gieten en af laten koelen. Een beetje in een glas met koud kraanwater (snel klaar), of met een beetje citroenlimonade-siroop en bruisend flessewater (de chique variant), is errug lekker. Er hoeft wat mij betreft geen suiker bij. Ik heb de rabarber-margarita-variant hiervan nog niet geprobeerd - maar, yum.

   

  - Rabarbermoes met yoghurt-ijs. Super.

   

  - Kort gekookte rabarber stukjes met suiker en kaneel over een zelfgemaakte pizzabodem strooien, afbakken en serveren als zoet dessert...

   

  - Dit jaar favoriet: rabarber-pudding-plaatcake. Hieronder het recept.

  IMG422121551463239384.JPG

  --- Rabarber-pudding-cake ---

  Vorm: 17 x 27 cm, 3,5 cm hoog

  Oven: voorverwarmen op 175°C (of de temperatuur die je voor cake aanhoudt)

   

  Eerst:

  rabarber topping maken:

  - 300 gr rabarber in stukjes

  - citroenrasp (uit een zakje)

  - 80 gr suiker

  - kaneel

  Dit 2 a 3 min. in een pan aan de kook brengen en tot moes koken - of een restje gebruiken

   

  Dan:

  - 70 gr = half zakje voor bakkerspudding (heb Dr Oetker poeder gebruikt; heel zakje is voor 400 ml water) aanmaken met

  - 180 ml water (koud, conform gebruiksaanwijzing). Veel gemakkelijker dan zelf custard of bakkerspudding maken.

  - 1 ei; goed mixen.

   

  En tenslotte:

  -100 gr marg. of boter, zachtroeren met

  - 80 gr suiker,

  - zakje vanillesuiker,

  - snufje zout

  Met mixer er dan bij:

  - 2 eieren, goed doormixen.

  In weegschaalbak mengen:

  - 100 gr cakemeel of bloem

  - 40 gr maizena

  Dit in delen bij het ei-boter mengsel voegen; dit ten minste 3 tot 5 min. mixen, zoals voor cake.

   

  Beboter de vorm. Leg er evt. een bakpapiertje in.

  Spatel het cakebeslag erin en strijk glad. Leg daarop de pudding, strijk glad. Leg daarop losjes de rabarber; maak met het eind van een lepel een losse "S" door de topping.

   

  Bak dit eerst 20 min. in de oven (175 gr). Strooi er dan snel een handje amandelschaafsel overheen (originele recept).NB: ook lekker: klein-gehakte hazelnoot-stukjes.

  Bak dan nog 30 min. maar let op dat de rabarber niet verbrandt!

  Totale baktijd is dus 50 min.

   

  Af laten koelen voordat je aansnijdt. Ik haal hier 6 tot 8 stukken uit.

 4. Sinds 10 mei heb ik cherry tomaatjes en hete pepers buiten in potten, met gaatjesplastic aka "tomatenhoezen" eroverheen. Ze staan beschut, maar met de koude wind van vandaag hoop ik toch maar dat het goed gaat... Iemand ervaring met dat gaatjesplastic?IMG420578221463236978.JPG

 5. Ik heb ook twee Sugar Baby plantjes van AH zaadjes. Heb ze 24 maart gezaaid, ze staan nu in een groter potje op de vensterbank, helaas ze groeien maar errug traag: ze hebben beide nog maar drie blaadjes. De courgette is ondertussen al 3x zo groot! Zou het te koud zijn bij mij voor het raam?

 6. Hoi allen! Dit lijkt me een prettige plek om tuinervaringen uit te wisselen!

   

  Om mezelf voor te stellen hierbij wat plaatjes van mijn anderhalve-meter moestuintje - ook bij ons werd de siertuin steeds verder overgenomen door eetbare planten en staat de vensterbank vol met zaailingen

   

  IMG411893641462039451.JPG

  Een verhoogde bak van ongeveer 1m2, een rijtje kruiden, een koude bak, en twee heerlijke oude rabarber planten. Er staan nu bietjes in, lente-uitjes, worteltjes, peterselie en basilicum; verder wel vier stuks andijvie (ik vind de kleinschaligheid erg grappig). Die stolpjes zijn tegen de hagel en kou van de afgelopen dagen. Er staat nog een rij rucola in de koude bak (in die hoeveelheden lekker voor pesto!). Het plan is om daar straks een watermeloen plant in te zetten.

   

  IMG404884231462039697.JPG

  Dit zijn 5 soorten kruisbes die ik twee jaar terug geplant heb en als "cordon" heb gesnoeid; mijn trots. Ik tuinier op arme zandgrond, maar ze lijken het tot nu toe, met flink "bijvoeren", goed te doen. Ik heb ook een vijg tegen een muur geleid, waar ik op dezelfde manier helemaal weg van ben.

   

  IMG393434131462040090.JPG

  Hond Max met enkele tomaten in potten. Veel van geoogst; leuk! Gaan we dit jaar weer doen, maar dan ook met hete pepers.

   

  Ik hoop hier veel inspiratie op te doen!

×
×
 • Create New...