Jump to content

Marda

Members
 • Posts

  20
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Venlo
 1. Dan is de vraag; wanneer is hij groot genoeg en nog nog niet opengebarsten? Lastige vraag, ik denk dat het alleen maar te gokken is? Heeft de kleur er nog iets mee te maken? die van mij is, hoewel groot niet heel licht groen.
 2. Ik heb begin april een plantje spitskool in de tuin gezet. De plant is nu uitgegroeid tot een mooie grote plant waar een spitskool in zit. Ik vraag me alleen af wanneer ik deze kan oogsten? Kun je te vroeg, te laat zijn met deze oogst? Alvast dank.
 3. Ik heb vandaag raapstelen geoogst. Ik had ze nog nooit eerder gezaaid of gegeten. Bij het snijden, prikte ik me meerdere keren in mijn vingers omdat er aan de nerf van de onderkant van het blad stekelige haren zitten. Het lijken een soort naaldjes, ze prikken door de huid heen. Na het koken waren de stekels niet minder scherp, omdat ik geen naaldjes in mijn lichaam wil hebben, heb ik alles weggegooid. Heeft iemand dit ooit eerder meegemaakt? Ligt het aan het ras? Ik heb de zaden via internet besteld bij een bekende zadenleverancier. De naam is 'gele malse'. Graag jullie ervaringen. Alvast denk
 4. Bedankt voor je reactie, zijn aanbevolen soorten zelfbestuivend en ook op laagstam verkrijgbaar? Ik las dat bepaalde zure kersen dat zijn, maar weet niet of deze daar ook toe behoren?
 5. Bedankt voor de reacties. Ik las inderdaad dat een zure kers meestal niet lekker is uit de hand, maar wel in bereiding van allerlei gerechten. Daardoor is deze weer wat aantrekkelijker geworden in mijn ogen. Welke zure kers, kan ook best lekker zijn? Ik ga ook even alle andere aanbevelingen bekijken. Tussen de 2 hoeken waar ik deze bomen/struiken wil plaatsen heb ik een muur volledig in de schaduw, hier wil ik sowieso de bessoorten neer zetten die ik kan leiden. Aanbevelingen blijven welkom.
 6. Ik heb nog 2 plaatsen in mijn tuin over die maar hooguit enkele uren per dag wat zon krijgen (in de ochtend en avond). laatst las ik ergens dat sommige fruitbomen/planten het ook redelijk goed doen in de schaduw. Dat de oogst dan minder groot is begrijp ik, maar ik vind het zonde om niets te doen met die stukken tuin, een beetje oogst is ook al leuk. Ik las ook iets over een zure kers, maar vraag me af of die nog wel lekker is om uit de hand te eten? De boom mag niet hoger worden dan een meter of 2,5-3. Wie heeft advies? Alvast dank.
 7. Mijn boom staat inderdaad ongeveer een uur of 8 in de zon. Wat zijn verder ideale omstandigheden? Ik heb de grond bemest en geef de boom veel water. Los daarvan begrijp ik wat je bedoelt met dat wat vorig jaar was van de kweker af kwam. Hopelijk is het niet zo dat hij vorig jaar zoveel gaf en de komende 20 jaar nog nauwelijks wat geeft.... Ik zal nog eens uitzoeken wat ik zelf kan doen om de omstandigheden voor dit type appel (golden delicious en elstar) zo optimaal mogelijk te maken. Mocht iemand daar tips voor hebben dan lees ik ze graag.
 8. Ik wil 2 perenbomen in mijn tuin gaan zetten. Ik heb gelezen dat deze afhankelijk zijn van kruisbestuiving. Hoe ver moeten deze bomen bij elkaar of uitelkaar staan om een optimale kruisbestuiving tot stand te brengen? Ik wil ze graag 6 meter uit elkaar zetten.
 9. Dank je wel voor je reactie. Hopelijk is dat de reden.
 10. Ik heb 2 jaar geleden een appelboom geplant. Dit is een appelboom, die uit 2 soorten appels bestaat en daardoor zelfbestuivend is. Vorig jaar was het nog maar een heel klein boompje, maar toch hadden we al 20 appels. Dit jaar is er nog geen appel te zien. Er heeft wel wat bloesem aan de boom gezeten. Er is geen sprake geweest van vorst of veel wind. Heeft iemand een idee waarom ik vorig jaar wel, maar dit jaar geen appels in mijn boom heb? Alvast dank.
 11. Ik heb enkele weken geleden uit zakjes van het tuincentrum enkele paprika en peperplantjes in de vermiculiet gezaaid (geen idee welke soort, ik wilde het gewoon eens proberen). Ze ontkiemden vrij snel en staan nu in plastic potjes. Ik wil ze niet buiten zetten maar in een grote pot in de keuken achter glas houden. Ik kwam zojuist dit topic tegen en vraag me e.e.a gelezen te hebben af: 1. Kunnen ze ook gewoon in een pot groot worden? Op warme dagen wil ik ze buiten zetten, verder blijven ze binnen, net als mijn meloen (die al heel groot is). 2. Ben ik te laat met zaaien? Wat zijn de consequenties? 3. Wat kan ik nog extra doen om het te laten slagen? (warmte, vocht, zonlicht, bemesting?)
 12. Het valt mij ook op dat wat ik in de moestuinpotjes van ah heb gezaaid allemaal snel ontkiemd, terwijl wat ik in vermiculiet zaai veel langer duurt, terwijl het met potgrond altijd andersom is. Hoe het kan weet ik ook niet.
 13. Bedankt voor de heldere uitleg. Het gaat inderdaad over de sperzieboon. Het is de sperzieboon die bij de moestuintjes van AH zaten. Ik heb ze in maart binnen gekweekt en het nog relatief kleine plantje ongeveer anderhalve week geleden buiten in de moestuinbak gezet. Daarna is het natuurlijk erg warm weer geweest, zeker hier in Limburg in een beschut tuintje was het elke dag rond de 25 graden. Ik zag gisteren voor het eerst dat er al 10 bonen aanzaten, ik was ook erg verrast!
 14. Ik heb een paar vragen over mijn sperzieboonplant: Er hangen mooie grote bonen in de plant, wanneer kan ik deze het beste oogsten? Nu meteen? Als ik de bonen heb geoogst, komen er dan weer nieuwe bonen? Hoe lang en tot wanneer blijft een sperzieboonplant bonen geven? Kan ik de plant na de oogst het beste verwijderen of komen er op later tijdstip (later in het jaar of volgend jaar) weer nieuwe bonen? Alvast hartelijk dank!
×
×
 • Create New...