Jump to content

Dakmoes

Members
 • Posts

  111
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by Dakmoes

 1. Dakmoes
  Raar he, in het voorjaar gaat alles te traag en ga ik uit pure verveling (en als een soort zelfmotivatie) wekelijks updates maken.
  En nu is de tuin uitbundig zijn ding aan het doen en hoeft dat met die updates niet meer. Maar ja, als ik nu niet laat zien hoe groen & groot het is in juli, dan heb ik volgend jaar maart weer een motivatie-issue. En mis ik mijn broodnodige leermomentjes
  Dus lopen we even met de klok mee over mijn dakterras. En oh ja, ik heb niets opgeruimd. Ik weet dat dat ook bij tuinieren hoort, maar ja, de geest wil niet en het vlees evenmin
   

  De Aldi-zakken zijn geen succes. Ze houden heel slecht water vast en bevatten te weinig grond. Bij de aardbeien kon ik er nog net een ontbodemd flesje inwurmen, dus die gaan redelijk. Alleen geen aardbeien. Of ze nou door vogels worden opgegeten? De tomaten zien er gewoon verfomfaaid uit. Ga ik niet meer hangend kweken, ze hebben teveel grond & water nodig.
  Dit najaar mijn eerste timmerproject: een zelf ontworpen grote hangende aardbeibak met watergeefsysteem!!! Foto's volgen natuurlijk.
   

  Deze bak is dus toch echt te vol gezet. Het leek zo weinig, toen in mei. Maar inmiddels raakt de peterselie hopeloos verdroogd en smachten druiven en framboos naar een beetje zonlicht. De grote overwinnaar hier is de ananaskers. Die gaat volgend jaar naar de nachtschades.
   

  De pompoenbak gaat nog steeds lekker en zelfs de courgette, komkommer en aubergine geven de strijd niet op. Alleen het aantal vruchten valt me wat tegen. Veel pompoenen rotten gelijk (deels zwart), die haal ik weg, maar momenteel hangt er maar 1 per plant aan, dat moet beter kunnen. Het is een bloedheet hoekje, uit de wind, en de donkere bakken zijn ook snel erg heet.
   

  Dit is de andere hete bak, deze met tomaten. Volgend jaar maar een fatsoenlijke constructie maken om ze tegen omhoog te leiden. Aantal tomaten valt me tegen, ik heb ze denk ik te lang in potjes laten staan?
   

  De mediterrane bak. Thijm en lavendel gaan redelijk, salieplanten allebei dood, gezaaide salie (veld? muskaat?) doet het wel prima, mais waait om ipv windbreker te spelen en de eksters gaan vreselijk te keer in de slaplanten. Dit wordt vanaf volgend jaar een vaste bonenbak (die hoeven toch niet per se in de wisselteelt?) met kruiden ertussen.
   

  Ook deze bak heb ik een beetje enthousiast volgeplant. Past qua grond prima, maar ik blijf water geven. De balkonstar tomaten hebben een drankprobleem en de pergolaklimmers (oi-kers en bonen) lusten ook wat. Lekkere boontjes van de Blue Peter trouwens.
   


  De knollenbak blijft wat achter. De bietjes worden er steeds door eksters uitgetrokken (puur vandalisme). En de wortels raken misvormd door het daktuin-grondmengsel (veel steentjes en gemalen dakpan erin). De quinoa blijft dapper doorgroeien, ondanks - denk ik - een virus dat ze al vanaf april heeft. Als ik in ieder geval maar zaadjes kan oogsten. Volgend jaar ga ik die quinoa-haag veel dikker zaaien, want dit is niet het effect dat ik voor ogen had.
   

  En de laatste bak, kruiden, munt en bladplanten. Ook hier last van vogels. Maar ook van teveel sla ineens. Ik krijg het gewoon niet allemaal op en dan zijn de courgettes dus nog niet eens klaar. De roodlof heb ik weggegooid, veel te bitter. Maar die had ik dan ook niet volgens Diane gekweekt, dus er komt nog een herkansing.
 2. Dakmoes
  Er zitten heel veel beestjes op mijn dakterras en ik vraag me af hoe dat komt. In de verste verte is hier geen moestuin te bekennen. Zelfs geen tuin trouwens. Een enkel beestje is nuttig, maar van de meeste heb ik flink last. Is het omdat mijn tuin nieuw is, en dus nog geen biologisch evenwicht heeft? (ik las dat het 3 jaar duurt voor dat er een beetje is) Of komt het omdat het voortdurend waait / tocht op het dak?
   
  Hoe dan ook, vandaag heb ik de peultjes gerooid, zodat de tomaten erachter eindelijk zon krijgen (prompt gaat het regenen ). In de planten ontdekte ik tientallen knalgroene rupsen.

  Leermoment 1: ik blijk rupsen heel leuk te vinden! Ze kruipen zo schattig met de bips omhoog en zijn zo ondernemend… Kreeg het niet over mijn hart om ze over het dak te kieperen. Dus, dacht ik, doe ik ze met plantenresten en al in de compostbak.

  Leermoment 2: volgens mij was dat een dom plan… De rupsen kruipen er weer uit. Ze lijken een voorkeur te hebben voor peulvruchten en naast de compostbak staan een paar tuinbonen gelukkig te wezen. Ik vrees dat ik nog heel veel spijt ga krijgen van mijn weekhartigheid
  Leermoment 3: peultjes EERST oogsten, dan pas de planten rooien. Nu waren ze in no time hartstikke slap. Gelukkig hielp een ijskoud badje.
  Peultjes zijn goed bevallen, die houd ik erin. De Oregon Sugar was mooi resistent (de rupsen zaten allemaal in de peulen van de Flying Tiger) en smaakte heerlijk. Maar de plant werd veel groter dan verwacht en de peulen waren moeilijk te vinden tussen het gebladerte. Voor volgend jaar dus een hoger klimrek timmeren en op zoek naar peulen met een andere kleur… Weet iemand of dat bestaat?
   

  Leermoment 4: tomaten kun je niet tegen een schutting laten groeien. Om onduidelijke redenen maken ze de bloempjes aan de achterkant, die dus prompt tegen de schutting in de verdrukking komen. Dus een geïmproviseerd tomatenrekje gebouwd (lang leven de Bouwbollen), zodat ze rondom wat ruimte krijgen. Ik hoop dat ik niet te laat ben en er nog genoeg zon op mijn Hellfruchts gaat schijnen om te zorgen voor veel mooi afgerijpte tomaten…
  Project voor deze winter: mooi & goed opbergbaar tomaten hangsysteem verzinnen & maken. Alle tips zijn van harte welkom.
   

  De pompoenen daarentegen, doen het prima tegen een schutting. Sterker nog, ze nemen de hele boel over. De courgettes, komkommers en aubergine lijken niet tegen deze zon-inpikkerij bestand en staan steeds meer in de schaduw te mieren.

  Eindelijk een mannelijke bloem in de pompoen, nadat twee vrouwelijke alweer hun bloem hebben gesloten. Er zitten wel bollen onder, dus ik vraag me af of ze op 1 of andere wijze toch bevrucht zijn geraakt…. Maar hoe? Mijn courgettes bloeien nog niet en er is hier verder niets.
  Gauw een kwastje gepakt en de kerel met de dames laten seksen. Pomporno.
   

  Ook veel beestjes in de quinoa en die overleven het maar nipt. Roze luizen in ieder geval, volgens mij ook witte vlieg, en dat spul lijkt een ziekte te hebben meegenomen (geen idee wat; weinig op internet te vinden over quinoa). Ik heb alle dode bladen eruit gehaald (zittend op de rand van het dakterras en ik heb hoogtevrees!) en aan de konijntjes gegeven.
  Als iemand anders ervaring heeft met quinoa, zou ik het waarderen om dat bij reacties te lezen! Er is zo weinig over te vinden...
  Op de achtergrond overigens knolselderij die heel blij geen knollen staat te maken. Heb er al houtas bij gestrooid, maar houd er een hard hoofd in… Of zou het nog goed komen?
   

  Ook in de aardbeien zitten beestjes. Pissebedden, vermoed ik. Die heb ik heel veel, in principe zijn ze welkom vanwege de compostbak, maar in de aardbeien dus minder. Volgend jaar gaan alle aardbeien in een bak aan de muur, ik heb er al eentje ontworpen, omdat ik niets naar mijn zin kon vinden.
   

  Tot slot nog een klein stukje over bloemetjes. Dat is dus wel een probleem bij het maken van een siermoestuin, je hebt weinig bloemen. De bonen en peulen bloeien nogal bescheiden en de twee rozen zijn er al mee uitgescheeen. Gelukkig heeft de phacelia uit de oude bakken zichzelf opnieuw weten uit te zaaien, daar ga ik zaad van winnen en volgend jaar overal laten opkomen. Fantastisch plantje: echte bijenlokker en groenbemester.
  Voor nu ben ik daarom heel blij met de Dolichos Lablab. Was aanbevolen als prachtplant (http://www.freewebs.com/belevenissen-van-een-tuinkabouter/apps/webstore/products/show/18774), nou geen woord teveel. Blad, stengels, alles is mooi, maar de tere paarsroze bloemen slaan alles. Ook deze blijven staan voor het zaad, hopelijk bedekken ze volgend jaar dan de hele pergola…
   

  En zie ik hier de aanzet van mijn allereerste broccolibloem ooit? En dat ondanks de voortdurende aanval door mineermotjes? Jippie!!!
 3. Dakmoes
  Hoe ziet het er dan uit, zo'n moestuin op het dak?
  Hierbij maar eens wat foto's. Het is nog wel het eerste seizoen, de bodem is nog veel te steriel, insecten trekken nog onwennig in en ik moet nog heel veel dingetjes timmeren, maar het geeft hopelijk een indruk.
   
  Het ontwerp is jaren geleden gemaakt door Miriam Kierkels van www.buiten-kans.nl, destijds nog voor een siertuin. We hebben hem nu alleen opgehoogd, zodat de konijntjes (Jan en Ed, vernoemd naar mijn nicht Jannet) er niet op kunnen springen (ja, tien cm lager halen ze). Alleen de bovenste 40% van de bakken is gevuld, met Zinco Intensief. Dat spul houdt goed vocht vast, maar het wordt ook heel zwaar, dus je dak moet wat kunnen hebben.
   

  Verder hebben we de oorspronkelijke verrijdbare bakken in het midden vervangen door een langwerpig, L-vormig konijnenhok met daarboven een plantenbak. Dat is trouwens een ideale oplossing, niet alleen neemt het hok dan geen plaats in, de konijnen hebben er ook nog eens prima isolatie aan. De konijnen krijgen alle eetbare plantenresten, poepen op een bakje houtsnippers en dat gaat op de composthoop. Zo hoef ik niet teveel omhoog en omlaag te slepen.
  Dat was tenminste het idee; sinds Pasen zijn ze namelijk ineens niet meer zindelijk. Ik heb gelukkig vorige maand ontdekt dat ik ook gier kan brouwen van keutels met een beetje compost.
  Zoals je ziet, is deze bak dit jaar in gebruik voor koolplanten. De AH-broccoli was niet gepland, maar ik ben er maar wat blij mee. De emmertjes waren een burentip toen ik nog op een volkstuin huurde, en het werkt prima: planten vallen niet om, minder vatbaar voor beestjes (heb alleen last van bladluis) en ze groeien beter. Dat omvallen is echt wel een dingetje trouwens, op een dakterras: het kan hier enorm hard waaien.
   

  Dit is een kleine bak die niet meedoet met wisselteelt. Tegen de trellis groeien een druif en framboos (verse frambozen, zo lekker!) en wat tuinbonen met lieve bloemetjes (geen idee of ik tuinbonen lust). Op de voorgrond zelfgezaaide peterselie en in het midden 5 x ananaskers. Het staat veel voller dan gepland, maar ja, als een zaailing opkomt, wil ik hem een kans geven. En met een beetje extra gier is er genoeg te eten voor iedereen.
   

  De basis van het ontwerp zijn driehoeken die samen mooie zichtlijnen vormen. Helaas weet ik niet hoe ik deze foto moet roteren. Dit is trouwens de knollenbak, met bietjes, wortelen en knolselderij. Op de achtergrond 1 van de twee niet-eetbare planten: een blauwe regen die om de pergola mag kronkelen. En om de blauwe regen heen weer klimmers als klimcourgette, dolichos lablab, Blue Peter stokboon en oostindische kers. Op de achtergrond heb ik quinoa geplant als windbreker. Zou een makkelijke plant moeten zijn, is dat echter niet. Knakt om bij wind & hagel, heeft veel bladluizen en ik kom er niet uit qua bemesting. Geef ik niks, dan groeit 'ie niet, geef ik wat, dan krijgt hij vlekken. Quinoa en ik zijn dus nog ernstig aan elkaar aan het wennen.
   
  Ik wil graag wisselteelt volgen, maar dat is best lastig, merk ik. Dit jaar heb ik alles een beetje lukraak door elkaar gegooid om er gevoel voor te krijgen.

  En hier is het dus mis gegaan. Wat was ik denkende? Het plan was om peultjes zo vroeg mogelijk te zaaien en te oogsten, zodat de ruimte vrij was voor de tomaten Hellfrucht als de zomer losbarstte. Is dus faliekant mislukt. Koud voorjaar, blije peulen die nog wel een paar weken blijven bloeien. En ik vind peulen zo lekker, dat ik er niet over peins om ze voortijdig te slachten. Dus staan mijn tomaten nog even in de schaduw. Ondertussen krijgen de peulen teveel mest (brandnetel- en konijnenkeutelgier), maar daar trekken ze zich gelukkig weinig van aan.
  Op de voorgrond nog zo'n planningsfoutje: knipsla Brassica Speedy. Dat is een blijvertje (eet er makkelijk 2 x per week een bak sla van), maar die had natuurlijk in de kolenkit gemoeten in plaats van hier.
   

  Hier de vruchtenbak, met komkommer Sonja, pompoen Butternut en die-lekkere-oranje-van-de-Appie, courgette Golden nogwat, klimcourgette & OI-kers om de hangmatpaal en een per ongeluk ertussen geplante aubergine. Het idee is om alle vruchten zoveel mogelijk de lucht in te laten groeien, bij gebrek aan grondoppervlak.
  Op de voorgrond radijsjes (ja, die vruchtwisseling was toch al naar z'n grootje voor dit jaar) en slamix, plus rucola.
  Ik ben een enorme pompoenfan, maar zelfs de hoogte in kun je er maar een paar kwijt, dus ik heb een stuk weiland bij mijn schoonzus geadopteerd voor de grotere hoeveelheden. Pompoenen zijn lekker houdbaar en brengen kleur in de winter. Soep, curry, grillen...
  Vanaf 2017 gaat hier structuur in komen: deze twee bakken staan als enige uit de wind tegen een schuurtje, dus hier ga ik warmteminnende planten telen. Dat wordt om-en-om vrucht- en nachtschadeteelt (en eens per 4 jaar de nachtschade in zakken tegen ziektes). Voor 2017 staat enten op het to-do lijstje voor de nachtschades: ik wil eens kijken of ik tomtato's, aubertato's, paptato's en chilitato's kan maken.
   

  Deze bak houd ik laag in bemesting en tamelijk droog; hier groei ik mediterrane kruiden. Vanaf 2017 wordt dit een vaste bonenbak, met een windbrekend hoog hek achteraan voor klimmers. Daarmee is die bak niet vol, dus ik zoek nog lage mogelijkheden voorop.
   
  Nog niet in beeld is de grote bak die half in de schaduw ligt en waar ik tig soorten munt kweek, aardbeien, donkergroene kruiden, druif & framboos voor de andere kant van de trellis, klimmers voor de andere kant van de pergola (waaronder een pracht van een klimroos, mijn trots!) en allerlei bladgroenten.
   
  Als experiment verder nog wat hangers, een zak met hangende tomaten en eentje met hangende aardbeien (bij Aldi gekocht - oordeel: leuk maar volgend jaar timmer ik zelf wat mooiers in elkaar), en zo'n upside-down tomatenzak (oordeel: doe ik niet weer, tomaat gedijt niet en ik vind het onnatuurlijk).
  Oh ja, ik heb ook nog een balkon. Hier groeien een abrikozen- en pruimenboompje, BBQ-kruiden en lavendel. En alle tomaten die ik nergens meer kwijt kon in potten.
 4. Dakmoes
  Zo. De zomer is nu volledig losgebarsten op het dakterras.
   

  Herinneren we ons deze nog, nog, nog…. Zelfde foto als 6 dagen geleden. De planten drukken elkaar opzij voor de trellis als ware het allemaal Wethouder Hekkings voor een camera. Achteraf bekeken was er toch geen plaats voor 6 ananaskersen, maar ja, ik kan niets weggooien…
   

  Wat ik afgelopen week heb geleerd, is dat je nooit op een zonnige dag binnen rankbereik van een pompoen in slaap moet vallen.
  Je ziet ze groeien. Op een dag makkelijk 30 centimeter. Inmiddels hebben ze het dak van buurman's schuur bereikt, en buurman kan niet zo geweldig timmeren, dus ik heb ze getopt. Ze mogen er allebei 1 pompoentje op droppen, niet meer.
  En de eerste pompoenbloem is een feit! Wat een beauty zeg. Mijn eerste kennismaking met pompoenen (volgens mij nooit eerder gekweekt) bevalt geweldig goed. Ze krijgen elke dag een plens compost-konijnenkeutelthee in de omgekeerde flesjes en lijken helemaal heppie.
   

  De peulen zijn inmiddels slachtoffer geworden van talloze kleine groene rupsjes, vooral de Flying Tiger peulen. De Oregon Sugars doen het een stuk beter. Ik laat de rupsen maar zitten, leuk voor de vlinders straks (hoop ik) en trouwens, nog een week en ze zijn klaar met bloeien en dan moeten ze er vlot uit want ze houden teveel zon tegen voor de tomaten Hellfrucht. Die overigens wel vast zijn begonnen met bloeien. Echt, deze bak heb ik maximaal achterlijk ingezaaid, maar ik kom er erg genadig mee weg.
   

  Ook de klimplanten zijn nu goed aan de klim. Wel allemaal dringen aan de voet en compleet leeg hogerop, maar zo is het leven van een klimplant. De tuinbonen trekken veel bijen en zitten vol schattige bloempjes. Weet nog steeds niet of ik ze lust, maar ze zijn wel leuk als tuingoed. Ook de klimcourgettes krijgen er inmiddels zin in, een stuk of 6 heb ik er denk ik. Al draagt er maar eentje vrucht, dan heb ik in ieder geval zaad voor volgend jaar, want dat is bijna nergens te krijgen. De OI-kers kronkelt lekker overal tussendoor (tomaten, ananaskers, druiven, pompoenen). En ja, voor de grondkijkers: de wortelen zijn bijna oogstrijp! Benieuwd hoe die gegroeid zijn, want te dicht op elkaar gezaaid en zo diep zijn de bakken toch al niet. Maar ja, "waor 't kumt, grujt ok gin rozen".
   

  Met de quinoa is het niet meer echt goed gekomen. Waar ik droomde over een wuivend wandje van zo'n 80 cm hoog, zit ik met een paar halfdode sprieten van max 25 cm. Maar goed, er gaat er tenminste wel eentje bloeien, dus ik krijg zaad voor volgend jaar. Dat zaad was niet bepaald goedkoop bij De Nieuwe Tuin (want ik wou quinoa met een mooi kleurtje, he). Dit geeft quinoa en mij in ieder geval een paar jaar respijt om de relatie te verbeteren.
   
  Dus… het wordt duidelijk zomer op het dakterras, ik eet elke dag verse sla met peultjes (afwisseling bestaat eruit dat het de ene dag met pasta en de andere dag met rijst is), de pompoen, tomaten en tuinbonen bloeien, er zijn ienemiene vruchtjes in druif en quinoa, en ik zie welk deel van mijn plannen lukt en welk deel "leuk verzonnen, maar onuitvoerbaar" is.
×
×
 • Create New...