

Dakmoes
-
Posts
111 -
Joined
-
Last visited
Content Type
Profiles
Forums
Blogs
Wiki
Calendar
Blog Comments posted by Dakmoes
-
-
Kan het me helemaal voorstellen. Had een kleine volkstuin, maar het heen & weer fietsen, alles inpakken in de fietstas, daar weer uitpakken, dan daar de groente weer in de tas en hier weer uitpakken… En dan nog alles moeten wassen & invriezen en zo… Dat is ook bak werk hoor!
Plus dat op een volkstuin toch ook het sociale een rol speelt, even de buren groeten, complimentje geven met hun oogst en voor je het weet ben je een half uur verder….
-
Ik wil dit najaar misschien ook een KHG aanleggen, moet je dan ergens rekening mee houden om dat zweven te voorkomen? Of hoort het gewoon bij het onderhoud om er af en toe aarde tussen te wroeten? Neem aan dat uiteindelijk de compost de lege stukken op gaat vullen, toch?
-
Dank jullie wel. Sepp Holzer kende ik nog niet, ga ik eens googelen.
-
Als ze eenmaal een naam hebben, wordt het wel onmogelijk om ze nog te slachten he.
Je gooit geen Jet of Jorieke in een braadpan
-
Nou Jet, je hoeft je niet te vervelen met al die schimmels in je tuin. Tijd voor paddestoelenkweek?
Ik ben verbaasd dat je keyhole droog is. Die zetten ze toch juist overal in Afrika neer omdat ze minder water nodig hebben? Raar hoor….
-
Tim, je kunt trots zijn op je kruidentuin en je zelfgemaakte kruidendroger. Ziet er absoluut professioneel uit. Leuke bijverdienste; hopelijk heeft de Belastingdienst hier geen account
Ik ben alleen benieuwd of het sociaal allemaal gaat lukken, die samentuin. Altijd oppassen dat iedereen zich aan de regels houdt en rekening met elkaar houdt. Zou mooi zijn als dat zo gebeurt.
Haaren is mooi, ik moest er vroeger doorheen fietsen (woonde in Oisterwijk en ging in Vught naar school). Veel kwekers, met jouw ervaring kun je straks vast overal vakantiewerk vinden.
-
Enthousiasme spat ervan af, leuk om te lezen!
Hebben de kippen ook namen?
-
Minigarden gekocht of zelfgemaakt? Ziet er mooi uit hoor!
-
Gebreksziekte?
-
Wauw wat passen veel planten in jouw moestuin! En zoveel pepers…
En ik zie een zonnige muur… Heb je al eens overwogen om daar eetbare klimmers tegenaan te laten groeien? Pompoenen, rankende courgette, oostindische kers, stokbonen...
-
Spannend die schouw, vooral als het niet doorgaat…
Als ze moeilijk gaan doen over het onkruidstuk achteraan, kun je daar altijd nog grote stukken golfkarton op leggen met wat stenen. Dan kun je op je gemak bedenken wat je daar uiteindelijk gaat neerzetten.
-
Citroengeraniums?
Oh, dat is een leuk idee, lieve bloempjes en de muggen vallen hier ook de konijntjes aan.
-
Wat verrassend dat je geen bloemen hebt. Goudsbloemen en afrikaantjes zijn toch nuttige moes- en siertuinbloemen?
Ja, je hebt helemaal gelijk, maar dat was ik vergeten toen ik voor dit jaar zaad bestelde
Ik heb gelukkig wel aan de oostindische kers gedacht en die gaat nu bloeien. Maar het zijn geen geraniums zeg maar.
-
Hee, de belangrijkste keuze lees ik nog niet: "maak ik verhoogde bakken of niet?" Of lasagnetuin, of whatever…
Bij kleigrond kan dat wel lekker zijn voor de afwatering, en als je denkt dat je op je ouwe dag ook nog hier tuiniert, dan is het mooi meegenomen als je niet meer hoeft te bukken!
-
Ohhhh… die passiebloem… wat een prachtige foto!
Ik zeg: screensaver. Of poster op 3x2 formaat van printen en als achtergrond in je tuin hangen.
-
He dakmoes leuk om ook jouw leermomenten te lezen
Wat een mooie tuin heb je zo op je dak!! Erg inventief!
Die courgettes met hun mannen en vrouwen bloemen, daar ben ik nu ook over aan het piekeren. Heb al een mannenbloem gehad, die is alweer uitgebloeid, volgens mij zit er nog 1tje in, maar de rest lijkt allemaal vrouwtjes tot nog toe dus hoe gaat dat dan straks met de bevruchting??
Ik ben benieuwd of ze bij jou gelijktijdig gaan bloeien straks!
Hallo Ann, volgens mij vogelen die courgettes en pompoenen zichzelf wel uit, want de eerste damespompoenen zijn toch echt bevrucht (soort onbevlekte ontvangenis moet dat zijn geweest, zonder kerels in de buurt).
Eerst kerels lijkt me zo erg niet, dan is er stuifmeel als de dames zich melden. Ik merk dat als je met een kwastje in zo'n pompoenvent peurt, dan is het hele kwastje vol stuifmeel. Misschien kun je dat nu vast doen en dan het kwastje in een plastic zakje bewaren, dan heb je sowieso stuifmeel als de dames hun grande entree maken? Geen idee of het werkt, ik verzin het nu ter plekke hoor. En het is leuk om met zo'n kwastje te freubelen.
-
Stoer dat je zoveel planten aandurft op een balkon met nergens groen rondom. Op veel van je vragen heb ik geen antwoord, maar wel een opmerking over je knolselderijen..dat is een lange teelt en ook in de volle grond nu nog niet echt vormende knollen. Ze houden van vocht en van voeding..verder een kwestie van geduld hebben.
O en ik zou proberen veel vogels te lokken met bv vogelvoer? Zodat die de rupsen een beetje te lijf kunnen gaan.
Dank je appelvrouw, dat wordt dus weer geduld hebben met de knolselderij… Niet echt mijn sterke punt
Vogels zijn er gelukkig genoeg in de buurt. Enorme boom staat met zijn kruin vlakbij het terras en daarin een kudde parkieten (yup), veel kauwen en eksters (betrapte er gisteren eentje die mijn sla uit de grond aan het trekken was). Af en toe hupt er ook een meesje rond (gebruikt konijnenhaar voor het nestje). Vorige maand zag ik in het gemeenteplantsoen vlakbij zelfs een prachtig vogeltje, ik geloof een sijsje.
Omdat we tegen een verlopen industrieterreintje aan zitten, vol onkruid en met zwaar vervuilde grond, zitten er ook best wat insecten. Dat is eigenlijk wel grappig. De natuur vindt blijkbaar alles best.
-
Hallo Iebeltje, Pippi heeft wel een punt hoor, slakken op zout is pure marteling. Doorknippen is de methode. Het went vast wel.
De slakkenkorrels werken niet binnen een paar seconden. De slak die er wat opat, is al lang dood. Buiten jouw gezichtsveld.
Verdrinken in bier kun je ook nog overwegen. Zijn ze dood en zie je het bewijs.
De paarse aubergine kan wijzen op te plotse overgang van warm naar koud. Ik had het bij mijn aubergine en tomaten toen ze in april naar buiten gingen. Het trok vanzelf weg.
Ik weet niet of je hier iets aan hebt, maar ik heb gemerkt dat tuinieren leuker is als je het idee "hoe het moet worden" loslaat. Het wordt toch nooit zoals je denkt. Sommige planten slaan aan, anderen gaan dood, weer anderen worden opgevreten, ik accepteer nu dat het er allemaal bij hoort. Ik heb een luizenplaag, bijvoorbeeld. Als ik tijd heb, druk ik er eens honderd dood, en anders moeten de lieveheersbeestjes maar harder hun best doen. Ik zal er heus minder aardbeien om hebben, maar dan plant ik er volgend jaar gewoon meer uit - deel voor de beestjes, deel voor mij.
Naaktslakken zijn wel echt vraatzuchtig, dus dat kun je niet op zijn beloop laten, maar houd het leuk voor jezelf, het is wel een hobby he. We zijn geen beroepskwekers en fouten horen erbij, evenals dat je een deel van de oogst aan de natuur teruggeeft.
-
Dank je Pippi, ik geniet zelf heel erg van jouw schrijfsels. Net je verhaal gelezen over mamma pissebed die haar kinderen uitlegt hoe vies aardbeien zijn. Als ik jouw verhalen lees, loop ik daarna weer met een hele andere blik door mijn tuin heen.
-
Benieuwd hoe die gekookte sla smaakt… Dat probleem van teveel sla ineens herken ik wel.
In de chinese keuken maakte ik wel eens wat met slabladeren die heel even waren verhit… Smaakte prima
-
Getsie Liekie, wat een vreselijke weersomstandigheden! Zo sneu voor je…
-
Genot om te zien! Wat zien die mooie blauwe bloemetjes? Salie?
-
Klopt dat het op de foto's inderdaad nogal zanderig oogt. Volgens mij was je goed begonnen met de paardenmest & potgrond.
Ik zou zeggen, goed met compost bewerken (heb je al een compostbak? anders wordt het een dure grap). Eventueel in najaar mulchen met dikke laag compost en in voorjaar dikke laag koeien- of paardenmest op de plaatsen waar veelvraten komen.
En verder… geduld… het duurt zomaar 3 jaar voor een bodem zichtbaar begint te reageren en 15 jaar voor je klaar bent. Dus als je kindje pubert, is je grond goed
-
Hi Aseel, waar tuinier jij? Ik woon ook in Zaandam, maar de enige turfgrond-volkstuinen die ik ken staan in Assendelft..
Flinke lap grond trouwens, 220 m2. Ik had eerst een tuin van 80m2, maar daar kwam veel te veel groente vanaf. Kregen we met 2 man echt niet op.
De herfst nadert ...
in Henkg's moestuin
A blog by henkg in General
Posted
Die namen van die meerkoeten! Hoe kom je erop!
Kun je dat bootje ook gebruiken voor transport? Lijkt me wel relaxed, beetje rommelen in de tuin, af en toe wat in bootje gooien en eind van de dag tuf je huiswaarts…. En in januari leg je plastic op de bodem en vaar je langs een manege voor wat kuubjes mest.