Jump to content

Dakmoes

Members
 • Posts

  111
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Dakmoes

 1. Jongens, allemaal erg bedankt voor alle info, vooral die van Oscar is super bruikbaar.

   

  Ik ga die tabel eens goed bestuderen, want zoals gezegd, ik wil schoonmama niet om zeep helpen.

   

  Begrijp ik goed dat geitenmest veiliger is dan koeien- of schapenmest? Mijn schoonzus heeft nl 2 geiten en ik zou hun afval wel willen composteren. Fijne bijkomstigheid is dat zij beschimmelde courgette- en komkommerplanten eten. Neem aan dat die schimmelsporen een gang door het binnenste van n geit niet overleven?

   

  Over vogelpoep lees ik niets. Die beesten zijn vooral plantaardig, maar kauwen (zitten hier vrij veel) en meeuwen (zitten hier zelden) eten ook vlees natuurlijk.

   

  @biofee, ik heb 2 keer consult gehad bij Saskia van As en ken haar website & artikelen goed. Je intenties lijken me prima, maar je uitspraken sluiten echt niet aan op wat zij schrijft. Zij schrijft dat er wat - vooral tropische - pathogenen zijn die nog niet altijd worden opgespoord in NL. Gaat dus niet over je eigen groenten of huisdieren. Waarbij ik op verzoek gewoon daarop getest ben in de Tropenpoli, die arts vond t zelf ook interessant. Hij behandelde toen 3 mensen met klachten en ik was de enige bij wie de klachten niet overgingen, dus die arts kijkt er nu standaard naar. Als je veel gereisd hebt en klachten krijgt, kan ik Van As - haar artikelen of als 2nd opinion- zeer aanbevelen (het is wel n apart mens, maar zeer kundig).

   

   

  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

 2. Enu, als ik zo die bak zie... Is het een idee om een stuk oude tuinslang te perforeren, over de bodem te leggen met een uiteinde naar boven in een hoekje en voortaan via die slang water te geven?

   

   

  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

 3. Helemaal eens met Weknow. Soms weten tuinburen nog wat waar heeft gestaan, dan is het handig om in t najaar nog evt wat kalk te strooien op t deel waar de kolen stonden. En op t deel waar je kolen wilt zetten. Dat vermindert kans op knolvoet en is kleine moeite.

  Bovendien kan je die stukken dan zonder angst voor verzuring afdekken met bv plastic of karton om t onkruid n beetje in toom te houden.

   

  Veel plezier en succes!

   

   

  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

 4. Pippi, als productie je ding is, ga je dan ook aan de tomtato's? Dat staat op mijn lijst. Aardappels in de grond en erboven tomaten, paprika, aubergine, enz.

   

  Verder ben ik ook heel benieuwd naar je xls bestand, kun je dat met ons delen?

   

  Tot slot, als je in de buurt van Utrecht bent, moet je echt eens kijken inde Botanische tuinen in de Uithof. Naast allerlei interessante moestuinbakken (zoals zoutwaterbestendige planten), hebben ze - beetje apart staat dat - een woeste alles-door-mekaar moestuin. Geen idee of hij productief is, maar hij ziet er wel te gek uit. In het midden een reuzemais van 3 meter hoog.

   

   

  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

 5. Even een vraagje waar ik hier op MF zo snel nog geen antwoord op vond: ik bemest mijn moestuin met gedroogde koemestkorrels en konijnenkeutels (meestal gaan die eerst op de composthoop, maar soms ook gelijk op de grond). Daarnaast schijten diverse vogels stukjes onder. En ik gooi af en toe een plasje van mezelf op de grond, heb dit voorjaar brandnetelgier gemaakt (twee keer daags emmer met klontjes suiker omgeroerd) en compostgier (idem) en dat er natuurlijk ook over uitgegooid.

  Hoe zit het nu met besmettingsgevaar door schadelijke bacteriën?

   

  Ik heb het aan het voedingscentrum gevraagd, maar die gaven als antwoord: "Kook het allemaal". Dus ik: "Serieus? Sla? Radijsjes? Frambozen?". Zij: "Ehh… We gaan erover vergaderen. Misschien moeten we toch eens iets op de website plaatsen".

  Dat was in mei. Nog niets op de website. Ondertussen kweekt half Nederland al voor het derde jaar in de AH moestuintjes. Ambtenaren…..

   

  Maar goed, het enige dat ik hier op MF las is dat speets (meen ik) schreef dat de meeste e.coli bacteriën er wel door de grond uitgehaald worden en verder vindt iedereen (ik incluis) dat we niet debiel moeten doen over wat pathogenen, goed voor de weerstand, maar…. mijn schoonmoeder is in hele broze gezondheid en die eet ook sla uit mijn tuin, zij heeft gelukkig smetvrees dus wast het grondig, maar toch… ik zou echt geen infectie op mijn geweten willen hebben.

   

  Dus gegeven het feit dat ik biologisch tuinier en daarom de microben & schimmels een warm hart toedraag, maar dat daar ook boefjes tussenzitten, is de vraag hoe gevaarlijk ik bezig ben?

 6. Erny!!!! Kwijl!!!! (hee daar is geen smiley van…)

  Baba Ganoush, en dan eerst de aubergine op de bbq leggen als manlief die toch nog voorverwarmd… Daar mag je me absoluut elke nacht voor wakker maken. En aubergine kan je op zoveel manieren klaarmaken, Italiaanse keuken, hele Middenoosten keuken, Chinese keuken, Griekse natuurlijk, Marokkaanse, Franse… Vroeger maakte ik wel eens zwarte soep, met aubergine en zwarte olijven en daarin blokjes witte schapenkaas. Ook een klassieker hier is de combi aubergine-worst (salami bijvoorbeeld), bijvoorbeeld een rolletje maken met pittige kaas in het midden, dan een plakje worst en daaromheen een dun plakje aubergine en dat op de BBQ of onder de grill.

   

  On topic: in oude kookboeken (toen de aubergines nog niet zo doorgekweekt waren als nu) staat dat je aubergines in plakken moet snijden, die aan beide kanten met flink wat zout moet bestrooien, kwartiertje laten 'zweten' en dan afspoelen. Met het zoutvocht verdwijnt de bittere smaak.

 7. Ja grappig he die Serifon, "Grun im Schnee". Ik heb hem nu voor het eerst gezaaid, ben heel benieuwd hoe die gaat smaken. Ik laat het in de winter weten.

   

  Ik heb een minivriezer en houd niet van ingemaakt eten, dus ik probeer het jaar rond vers uit de tuin te eten. 's Winters is dat toch wel veel kool, merk ik. Daar ben ik gek op (eet zo een pond spruitjes weg, lekker bakken in de ghee met pecannoten), maar qua wisselteelt zit dan 1 bak vol (boerenkool, spruiten, serifon, palmkool, raapsteeltjes) en de rest blijft praktisch leeg, dat gaat niet mooi worden (ik kijk uit op mijn dakmoestuin, dus wil het graag een beetje leuk laten ogen). In het bladgroentenvak kan ook nog wat komen (Arctic King, roodlof, misschien kan de snijbiet nog tot december blijven groeien), maar het knollenvak zal wel leeg blijven, en daar kijk ik ook op uit...

 8. Moet je eigenlijk de peulvruchten wel meenemen in wisselteelt? Voor mij is het handiger om 1 permanente bak te benoemen voor de peultjes & boontjes, dat is de bak met meeste zon & wind. Dan kan ik daar stevige klimrekken timmeren, dient gelijk als windbreker, maar haal ik de bonen dus uit de wisselteelt.

   

  Dan houd ik daarnaast de twee warmste bakken (zon en windstil) apart voor afwisselend vruchtplanten (komkommer, pompoen) en nachtschades (tomaat, aubergine), waarbij ik de nachtschades eens per vier jaar in een zak aarde ga zetten.

   

  En dan nog drie bakken waar ik jaarlijks wissel tussen blad, kool en knolplanten. Ik hoop met wat extra kalk in het kolenbed de knolvoet weg te houden, het zijn bakken op een dakterras dus ondergronds kan ik door niks beslopen worden. In het ergste geval moet ik eens een hele bak leegscheppen & desinfecteren of zo (1 kuub in 500 porties van 2 liter in de magnetron of zo - wordt een jaarproject!!!!).

   

  Wisselteelt in bakken is gewoon niet zo simpel merk ik, je spit niet effe een meter meer of minder om.

   

  PS: gisteren voor het eerst Serifon gezaaid, volgens mij is dat ook een koolsoort, toch? Heeft wel zulke donkere ronde zaadjes.

 9. Ik heb dezelfde als Pippi staan (Castelfranco) en de Chioggia. Bij Diana lees ik dat de Castelfranco moet overwinteren en dan in het vroege voorjaar opnieuw uitloopt met een eetbare krop. Is die dan minder bitter?

  Ik heb nu de bovenkant afgesneden en de onderkant loopt weer uit, dus wellicht kan ik die laten overwinteren en eens kijken wat het gaat doen.

  De chioggia ga ik eens apart proeven, wellicht is die minder bitter.

  Als er meer tips zijn om de roodlof eetbaar te krijgen, hoor ik het graag. Vind het nl een onwijs mooie plant in de tuin en houd sowieso van Italiaans & BBQ.

 10. Ik las ergens (hier?) dat in de EU geen steviabladeren mogen worden verkocht. Alleen een chemisch bewerkt aftreksel van stevia's mag worden verkocht. Dus als je de suiker weg wilt laten voor je gezondheid, kun je beter stevia uit eigen tuin gebruiken.

  Schijnt trouwens dat er een aardbeiplant is die ook superzoet blad heeft.

 11. Ja! Muskaatsalie, dat is het inderdaad! Dan heb ik dus ander zaad gekregen dan besteld, maar zeker geen straf deze plant.

  Grappig, in deze bak zijn al twee soorten salvia officinalis doodgegaan, maar deze saliesoort doet het in dezelfde bak in tienvoud prima.

  Eetbaar, lees ik, lekker en vast ook een bijenlokker. Ik laat hem lekker staan dus.

   

  Die nachtschade is wel een probleempje dus… Deze foto is een paar dagen oud, ik zal zo een nieuwe maken, maar om 1 of andere reden kan ik nieuwe foto's niet vanaf mijn computer uploaden. Is raar verhaal, komt er op neer dat ik de foto morgen pas kan plaatsen.

  Tomatillo zie ik inmiddels, kan het ook niet zijn, aangezien daar ook een hoesje omheen zit. Dit lijkt wel de plant van een ananaskers met een besje als een minitomaat… Maar ik wil inderdaad weten of het giftig is voor ik er iets mee aanvang.

 12. Ik zou dan gewoon de gepureerde basisprut invriezen, dan kun je vanuit de vriezer bedenken welke smaak je hem die dag wilt geven. Dan ook pas yoghurt toevoegen.

  NB: let op dat je vette yoghurt neemt (ik neem de 10% Turkse), hoe minder vet, des te sneller schift hij. Met magere yoghurt is schiften onvermijdelijk, met gewone volle yoghurt een uitdaging, met de Turkse gaat het goed zolang je hem van het vuur af toevoegt, met crème fraiche en slagroom kun je alles doen, dat schift nooit.

 13. Heeft de cafeïne eigenlijk nog effect? Ik heb ooit gelezen (in mijn "oma weet het beter" boek) dat cafeïne & theïne bladluizen zouden doden, het zijn eigenlijk afweerstoffen van de planten (net zoals nicotine dat is). Dan zouden de planten die met koffiedrab bemest worden dus luisvrij moeten zijn?

  Bonton, heb jij ergens luis in je tuin?

   

  Nog een ander vraagje, maar Bonton, hoe kom jij in hemelsnaam aan zulke hoeveelheden koffiedrab?

 14. Ik zit met twee soorten planten die ik niet kan thuisbrengen. Wie kan me helpen?

   

  IMG090451521469632881.JPG

  Deze heb ik gezaaid als purpersalie, dat is het dus duidelijk niet. Maar wat wel? Breed harig blad en blijft heel laag. Bloeit ook niet. Staat al vanaf mei in mijn tuin stationair te draaien.

   

  IMG090566781469632887.JPG

  Van deze dacht ik dat het een ananaskers was, maar hij is veel kleiner. Kleine witte bloemetjes en inmiddels kleine groene besjes, lijkt een soort mini-tomaat. Tomatillo? Of gewoon onkruid?

   

  Alvast bedankt!

 15. Als je de courgette te laat hebt geoogst en hij dus 'opgeblazen' is, kun je er soep van maken zonder water of bouillon toe te voegen. Als je hem dan in blokjes zachtjes bakt, loopt er namelijk genoeg vocht uit. Veel tuinders gooien opgeblazen courgettes weg, ik vind dat zonde.

   

  Mijn courgettesoep en -saus heeft altijd dezelfde basis: grote plens olijfolie (GEEN extra vergine, als je het toch verhit is dat zonde van het geld), die maar ietsje laten verwarmen (mag absoluut niet boven 170 graden komen, omdat alle olijfolie daarboven giftige stoffen aanmaakt! in olijfolie smoor je, je bakt niet echt!) en dan fijngehakte uitjes er in (of sjalotjes als je sjiek wilt doen).

  Die zacht laten worden (niet bruin, nogmaals, je bakt niet in olijfolie). Dan knoflook uitgeperst erbij. Even wachten tot het lekker gaat ruiken. Dan berg courgetteblokjes erbij. Deksel erop (eventueel niet als je courgette opgeblazen is). Af en toe omroeren tot courgette zacht is. Dan hele bups in de blender. Als het dan te dik is, verdunnen met bouillon of melk of (van het vuur af, dus in de blender) vette yoghurt.

   

  Vervolgens maak je de soep/saus op smaak, met de volgende varianten:

  * terug in de pan en kaas erbij (blauwschimmel of brie of ricotta of parmezaan, kortom: wat je lekker vindt) en dan nog laten doorkoken tot het gesmolten is. Gaat goed samen met room

  * fijngehakte munt (in de blender, niet meer laten koken)

  * fijngehakte basilicum (idem, niet meer laten koken)

  Afmaken met peper en zout (zeker die zonder kaas).

   

  Courgette en munt is een goede combi en gelijk oogstrijp in je tuin. Een andere favoriet van me is courgette in dikke plakken in de lengte snijden, insmeren met olijfolie, op de BBQ laten grillen, ondertussen in een saladeschaal een dressing maken: witte wijnazijn, extra vergine olijfolie, peper, zout en veel fijngehakte munt.

  Courgette in plakjes snijden, husselen met de dressing, uurtje of langer in laten trekken.

  Waarschijnlijk kun je hetzelfde gebruiken om te wecken, maar nog niet geprobeerd.

   

  Variant: courgette in ronde plakken op de BBQ, laten grillen, dan eten met humus erop.

 16. Bah, dacht ik eindelijk de ideale moestuingroente te hebben, gaat het mis op het einde.

  Roodlof: probleemloze kweek (geen enkel beestje zat erin, dus ook de eksters bleven eruit), prachtige plant om te zien, erg mooie kropjes geoogst.

  Klaargemaakt op de klassieke manier: marineren in olijfolie met veel peper en zout en dan even grillen op hoog vuur op de BBQ.

  En toen: een hap. Bwech! Verschrikkelijk bitter!

  Ik weet dat roodlof best bitter moet zijn, en ik lust ook best bitter (ben gek op spruitjes en palmkool), maar dit was 'too much'.

  Iemand enige tips hoe dit op te lossen? Als ik het niet lust, heeft het nl geen nut op de tuin...

×
×
 • Create New...