Jump to content

jeanne-heijmans

Members
 • Content Count

  3,378
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by jeanne-heijmans

 1. jeanne-heijmans
  Misschien komt er nog een lange koude winter.
  Ik hoop het niet,maar ja....
  Vandaag de zaden besteld bij van der wal.
  En de aardappels,een soort,belle de fontaine die sprongen er vorig jaar qua smaak echt uit.
  Kortom ik heb er weer zin in.
   
  groetjes
 2. jeanne-heijmans
  Wat heb een risico genomen,om de komkommer,tomaten en paprika al vroeg buiten te zetten,maar tot nu toe doet alles het super goed. zitten buiten de paprika overal bloemetjes in.
   
  En de sperziebonen,mogen mei niet zien zegt men.. maar ook daar zitten de eerste bloemetjes in.
   
  Aardappels steeds maar aangeaard, in een mand zitten nu ook bloemen in, heb stiekem gevoeld,maar kon nog niets ontdekken. nu maandag nog 2 manden aan aarden,en dan hoop ik dat ze lekkere aardappels gaan maken.
   
  Spinazie heeft het ook goed gedaan,maandag de laatste pluk voorlopig,maar dan ga ik daar witlof in zaaien,ben ik zeker nog mooi op tijd,vorig jaar is het niets geworden dus hoop nu wel.
   
  Erwten en peulen groeien goed. prei,uien ook, sla gaat maar door.
   
  O heb zelfs al de meloen[supermarkt zaadjes] in de pvc kast gezet, en ook die groeit goed. volgend jaar toch maar eens goede zaden bestellen.Moeilijk iets,ben benieuwd of het wat wordt,maar met een om te proeven zou ik al blij zijn.
   
  wortels gaan ook lekker door. alleen de tuinbonen,sommige wel en sommige,als het bloemetje er af gaat,dan is of de tuinboontje paars,of verrot, wat dit nu weer is,dus niet bij allemaal.
   
  vandaag de eerste ieni-mini pruimpjes gezien. kruisbes wordt helaas geen besje dit jaar. kersenboompje weg gegeven,maar hoorde dat het daar ook niets wordt. druif begint nu,en appel veel heel mooie bloesem.
  Nu staat er alleen nog maar spruitkool binnen,maar die mag pas naar buiten als de tuinbonen er uit zijn,dus die worden binnen nog vertroeteld
   
  Nu volgens mij heb ik nu alles gehad, laat de zon maar weer komen, en af en toe wat regen,zo groeizaam.
 3. jeanne-heijmans
  En o wat verandert er dan veel en heel snel.Laat ik met de boompjes beginnen,
  Helaas de kersen boom,daar zit echt niet veel leven meer in,wacht het nog even af en dan ga ik daar een andere voor kopen, deze was van karwei,maar dan ga ik toch voor de zekerheid naar een tuin centra.
   
  Pruimenboom o jullie zouden het moeten zien ,foto komt binnen kort, zo in de knop en er komt denk veel bloesem aan,hij is zelf bestuivend vorig jaar was het totaal niets,maar als zijn het maar 5 pruimen haha zo leuk.
   
  appelboom ook in knop en bijna bloesem,door het slechte voorjaar,2012 werd he t niet veel,maar laat de bijtjes en de hommels maar komen hoor.
   
  verder in de tuin gaat alles super, de doperwten zijn inmiddels naar buiten en doen het goed,je kan wel zien dat het nu groeizaam weer is.
   
  hoop snel op dat ik jullie foto's kan laten zien,ook van mijn tomaten plant die nu al 3 dagen en nachten buiten staat.twijfel over morgen nacht met eventueel vorst, maar hij is nu zo gewend buiten, moeilijk.
 4. jeanne-heijmans
  .... gelukkig, de winter was lang,zeer lang,hopelijk gaan we nu weer de goede kant op.
  Hoop later wat foto's te plaatsen, nu kan ik het nog niet.
   
  De bomen,
  appelboom iets in knop,maar niet dat ik zeg zooo dat gaat goed.
  kersenboom iets knop maar is nog maar een jong boompje
  pruimenboom ziet er heel goed uit,vorig jaar geen pruim er aan gehangen, dus hoop dit jaar,Jeanne zag eens pruimen hangen,o als eieren zo groot,van toepassing wordt.
  De druif, ook niks te zien, ben bang da ik hem in november te kort gesnoeid heb.
   
  Struik kruisbes.
  Ja daar komen nu volop groene blaadjes in.
   
  Binnen:
  staan nu 3 komkommer planten een meloen,die gaan 15 mei pas naar buiten
  Tomaten wel 8 soorten weet echt niet meer wat,wat is maar wacht het af.
  Misschien in Mei naar buiten,maar stel dat we een goed voorjaar krijgen dan eerder.
  Paprika:
  4x ik haal de sterkste er uit en doe er 3 in een pot á la Diana.
  Doperwten zijn binnen nu allemaal opgekomen, als ze wat groter zijn gaan ze naar buiten,had het al eerder gedaan,maar helaas de vorst.
  gele boontjes:
  laatste poging,komen maar niet op,3x geprobeerd.
  Verder binnen wat bloemen voorgezaaid.
   
  Buiten:
  in de houten bak staan de tuinbonen,hebben 3 vorst aanvallen overleefd respect voor deze soort, komen al bloemetjes het zij heel klein.
  koude kas:
  staat spinazie,die goed groeit
  sla klein duimpje doet het ook goed,en buiten 5 potten met deze soort.
  wortelen vital lounge die het ook goed doet.
   
  verder buiten:
  nog een mand met wortelen en spinazie,en knoflook die later weer gedaan heb.
  En mijn trots de aardappels hoop ik, 6 manden en een grote pot,de eersteling doet het fenomonaal de mona lisa zie ik nog niks van,in de pot annabel,vandaag pas gedaan dus kan nog niets verwachtten
   
  achter de schuur de zaai ui al 4 weken geleden gezaaid maar zie ik ook niks van. beetje prei,gaat goed wacht tot hij potlood dik is,
   
  poe poe al met al nog best veel, voor een 1 persoons huishoudentje maar weg geven is ook super leuk.
 5. jeanne-heijmans
  helaas we hebben er nog mee te maken,al valt in het weekend de dooi in.zeggen ze.
  Volgende week ben ik jarig en heb alleen maar alles voor de moestuin gevraagd,inclusief potgrond compost,o ik hoop het zo ik heb een fiets maar dat is te zwaar voor mijn fiets,.
  Wat ik al op het forum zei,ik heb al wat komkommer binnen gezaaid,vroeg ik weet het, de eerste 2 blaadjes komen te voorschijn,vorig jaar ook vroeg gedaan toen deden ze het best. helaas waren ze niet te eten,zo bitter.
   
  verder heb ik een tomaten soort staan,van iemand gekregen op het forum,een groene,sappige vroege tomaat,vandaag verpoot trouwens.had ook nog een andere gezaaid maar die is niet opgekomen, gisteren opnieuw gedaan
   
  Verder chineze bieslook,ook nog niet opgekomen,een reuze ui,maar dat is nog nooit wat geworden,het waren al de laatste zaadjes,maar niets wat ik bij seeds pro besteld heb is ooit maar iets geworden.
   
  aubergine van vorig jaar is wel opgekomen,evenals de prei,die het
  erg goed doet.
   
  tuinbonen onder de pvc tunnel zijn echt helemaal dood gevroren,jammer maar we beginnen gewoon weer opnieuw.
   
  Nu hoop ik dat mijn poot uien en knoflook het wel overleven,in de koude kas maar ook daar was de grond bevroren.en dat kan ik niet meer over nieuw doen.dus cross my fingers.
   
  Voor mij is het gewoon,op naar het voorjaar,genoeg winter gehad.geduld,nee nog steeds niet.
   
  ik verheug me op de zending van der wal met de pootaardappelen.weer lekker te spruiten leggen,want ook dat duurt best lang vind ik haha
 6. jeanne-heijmans
  Ja juffrouw ongeduld kon zich weer niet inhouden. en heb op de laatste dag van het jaar, tomaat 2 soorten, spaanse peper,komkommer, aubergine gezaaid. ik zeg maar zo,baat het niet dan schaadt het niet. ik zie wel,misschien heb ik er baat bij,of niet,ben ik toch lekker bezig. weet wel dat ik komkommer vorig jaar ook vroeg gezaaid heb, en begin mei,al mooie komkommers had, jammer genoeg waren ze bitter en niet de eten, de tuin bonen i n de koude kas worden echt te hoog, dus wil ze morgen in de moestuin bak zetten,ze kunnen wat vorst verdragen, dus hoop dat deze winter zacht blijft. buiten de tuin bonen staat alles op tafel op de zuidkant. dus verloop laat ik inderdaad weten. ja ik weet ook niet welke kant het op gaat kan negatief of positief zijn.
 7. jeanne-heijmans
  ... weer eens iets plaatsen. geen slechte oogst gehad dit seizoen.maar kan altijd nog beter,dus nu weer een nieuwe planning gemaakt voor het volgend seizoen.
   
  Een prettige bijkomstigheid van mijn scheiding,is dat ik nu meer potten en manden kan zetten.
   
  In de vierkante moestuinbak komen de tuinbonen.
   
  In de pvc kast komt
  1 komkommerplant
  1aubergine
  i meloen
   
  in de koude kas komt
   
  wortels
  sla
  nu staat er tot juni ong. knoflook ,uien
   
  in bakken en potten komen,
  aardappels
  doperwten
  spinazie
  komkommer
  tomaten
  raapstelen
  witlof
  en als er dan nog plaats over is
  meer sla
  meer wortels
  en boterboon tjes.
   
  Dat is voor dit een persoon s huishoudentje meer als genoeg,ook al geef ik graag wat weg.
 8. jeanne-heijmans
  [zucht] ik was mijn tomaten blad aan het snoeien, ik dacht kunnen ze lekker af rijpen. komt er meer zonlicht bij, snoei ik echt grandioos de verkeerde tak. Nu liggen er zo'n 35 tomaatjes, want sommige waren nog niet volgroeid, voor het raam in de kamer. Hoop dat het nog een kans van slagen heeft. Wie weet het komt dat nog goed?
 9. jeanne-heijmans
  Ik beloof het jullie, als het goed is gaat het lukken, wel via via, maar goed. als ze maar komen. En ja waarvan foto's zoveel heb ik momenteel niet staan, de boontjes [gele] groeien goed. tomaten doen het best ook de paprika, spinazie totaal niet, de komkommer diva gaat er uit nu lang genoeg gewacht, maar echt alleen mannelijke, wie het een uitdaging vindt mag ze hebben. de zaadjes dan ha ha . en wie van bittere komkommer houdt mag ook de zaadjes hebben. Ik zal het eens zeggen dit alles heb ik bij seeds pro besteld, de sla eva, trekt enorm veel luis aan, andere soorten geen probleem, de wortels zijn ook niet alles vital lounge,je kan beter amsterdamse bak pakken of een vergelijkbare soort. komkommers emelia zijn ontzettend bitter, de reuze ui de tentoonstelling nou die wordt het ook niet. ook nog een ananas plant zaadjes bestels zijn nooit opgekomen, vandaar dat ik bij van der wal weer besteld heb, seeds pro zijn volgens mij zaden uit rusland maar voor ons niet goed.
 10. jeanne-heijmans
  Helaas laptop nog niet gemaakt,dus moet het helaas alleen met tekst doen. Ik heb nu wel aan mijn dochter gevraagd een foto te plaatsen onder het de hoofd topic,niet dat ik blij ben met mijn hoofd, maar hoort erbij vind ik.
   
  De groenten:
  Valt niet tegen hoor, ik eet al sla vanaf mei, en al zoveel weggegeven, winterwortelen zijn allemaal goed aangeslagen,
   
  De tomaten,red cherry large, mille fleur, en tiny tim doen het heel goed.
   
  Spinazie wel allemaal opgekomen maar er zitten pas 6 of 7 blaadjes aan en nu komt er al een bloem in, dus dat wordt niet veel.
   
  De boterboontjes doen het ook goed,laat gezaaid,maar kon nog net toen, maar ze groeien echt hard.
   
  De reuzenui tentoonstelling, zal nooit een pracht exemplaar worden denk, heb ze nu weer verspeend, de familie de prei, groeit wel goed,bijna potlood dik.
   
  De zomerworteltjes gaan nu heel snel.
   
  Witlof met de zaadjes van een lieve moestuin collega, zijn er nu 10 opgekomen, ik hoop op 12.
   
  En dan de komkommer, ik heb emelia, o ze groeien echt heel goed, tot mijn spijt heb ik er totaal 4 weggegeven,want ze zijn me toch een partij bitter, ik heb er 4 staan en morgen gaan ze eruit. Daar zit men niet op te wachten. Wie er wel van houdt mag zich aanmelden, en dan stuur ik het zakje op.
   
  EEn snack komkommer, die alleen maar mannelijke vruchten geeft, diva heet die voor mij geen diva, wacht het nog steeds even af, anders gaat zij er ook uit.[zij,hij]
   
  paprika, bieslook doet het goed,aubergine geen prijs winnaar want ik heb al mooiere gezien. maar wel leuk om te zien hoe het groeit,spaanse peper van de supermarkt groeit wel,maar nog steeds geen bloem te zien.
   
  poe poe toch nog veel in mijn mini tuintje.
 11. jeanne-heijmans
  Dat ik momenteel geen foto's kan maken, van alles het staat er zo goed bij allemaal, ja ik kan zo moeilijk afscheid nemen van mijn laptop,maar zal toch echt een keer moeten. Zoals bijv. mijn aubergine plant[de eventuele winnaar] na een moeilijke start doet hij het echt goed,mijn inziens. Vandaag wel een slak beginnende boterboontje helemaal opgegeten, maar ik heb hem gevonden, en is helaas naar een ander land! Ja verder groeit alles best ondanks het koude en natte weer, ik sta verbaasd van de komkommers, o ja nog steeds enkele die het als kleine vrucht al opgeven, geel en zacht worden,maar er hangen er nu 5 aan,die maken echt zo'n groei spurt. Maar zou voor mijn groente nu toch eens wat beter weer willen,o ja ook voor mijzelf
 12. jeanne-heijmans
  Hoe is het met alles gedaan tot nu toe:
   
  De aardappels veel te vroeg er uit gehaald, ze werden zo groot, en dan zie ik mijn man alweer kijken, jemig wat een rimboe, en mede daarom,ook nieuwsgierig hoor, maar als mijn man het niet teveel had gevonden had ik ze laten staan. maar ze waren heel lekker, ook mijn schoonvader vond het heerlijk
   
  De sla eva en klein duimpje, zoveel geoogst al en weggegeven. En in de koude kas zijn ze weer bijna klaar voor consumptie.Verder nu nog 12 staan.
   
  De peulen, ontzettend veel geoogst van de norli. de doperwten daarin tegen heel weinig,maar ik heb het onderschat ik had echt teveel op een vierkante meter staan, een goede leer voor het volgend seizoen.'
   
  De wortelen amsterdamse bak, heerlijke wortelen, duurt wel lang hoor voor je kan oogsten,maar ze waren zo lekker, ook 2x aan mijn schoonvader gegeven. en ook nog via seeds pro vital longe's geoogst,maar die vond ik toch minder. nu wel weer gezaaid dus ben benieuwd maar duurt zeker tot augustus.
   
  Bieslook, de red ninja, in de koude kas deden het ze totaal niet. toen heb ik ze allemaal in een grote pot gezet en nu doen ze het zo goed!
   
  de reuze ui van seeds pro nou weet niet wanneer ze een reus moeten worden, maar het zijn sprietjes doen het totaal niet.
   
  komkommers, ja het weer zit tegen, warmte moeten ze hebben,bij een worden steeds de komkommers al bruin alvorens ze groot worden. de rest ja ze blijven wel hard en groen. maar please zon.
   
  de tomaten de red cherry large besteld bij Lisa doet het zo goed, echt een heel stevige plant en zoveel vruchtjes, nu ook hier de zon weer.
   
  paprika ook van Lisa, sweet california wonder, die doet het ook zo goed. zo lief om die paprikaatjes te zien. Ga toch weer bestellen bij Lisa, tot nu toe alles goed.
   
  nu heb ik boter boontjes gezaaid en winterwortelen en poot uitjes dus daar kan ik nog niets van zeggen,
   
  o ja nog spinazie en prei, prei verdeeld in houten bak en koude kas, nu die gaat veel beter als de prei buiten, spinazie pas gezaaid bijna alles is boven nu, dus afwachten vorig jaar werden ze afgevreten door een engerling.
   
  Uien de walla walla weer van Lisa wordt gigantisch dik, terwijl de ppot uitjes van,van der wal het er echt niet bij halen.
   
  Kortom de zaden van Lisa zijn ontzettend goed. en goedkoop, zeker als je niet veel moestuin heb zoals ik. dan ga ik daar toch eens lekker neuzen,want kortom, evaluatie zegt, lisa is top.
 13. jeanne-heijmans
  Ja ondertussen zijn de aardappels op, ja ik had ze nog moeten laten staan,maar mijn nieuwsgierigheid sloeg weer eens toe. Merk wel wat ik vorig jaar ook zaaide dat ik daar veel geduldiger mee was. Maar als er iets nieuws in mijn tuin is,kan ik maar niet wachten, dus volgend jaar weer dezelfde dingen er in, en wachten,eindeloos wachten Maar ondertussen weer spinazie gezaaid, die ook niet hard opkomt trouwens. winterwortelen gezaaid mijn poot uitjes,maar ik vindt uien echt wel lang duren hoor, had de walla walla er al zo vroeg in staan en nu net zo groot als een bos ui!!schiet niet op, hoe kan ik straks de winterwortelen er uit halen met de ui,denk nooit. Nou verder die lekkere gele stambonen, ook 2de keer gezaaid vogels vonden het super lekker. Vandaag wat klein duimpje verplant. nu dit was het weer,o ja ondertussen een komkommer door een onverklaarbaar iets totaal dood terwijl de andere 4 het wel doen. wedstrijd aubergine gaat niet hard,maar groeit wel,vindt het wel een heel mooie plant.
 14. jeanne-heijmans
  Gisteren 20 Mei naar de moestuin forum dag geweest, was ontzettend leuk,maar mensen die me bij gebleven zijn,omdat ik er iets langer mee gepraat heb, maar nu denk ik ook als ik wat lees, welk gezicht hoorde daar nu ook weer bij? Ook mensen die er zo anders uit zagen als ik me in mijn verbeelding zag. Hoe raar kan het zijn! Ik heb de auto van geedee merendeels uit geladen, samen met Bit,maar jammer genoeg heb ik niet met haar gesproken. maar ja zo waren er veel meer,jammer volgende keer toch maar op ieder afstappen,foto nemen. etc. aldoende leert men toch? Dit was het voor vandaag, o ja ook nog wortels gezaaid.
 15. jeanne-heijmans
  Als ik er aan denk en tijd heb,want daar ontbreekt het mij een beetje aan[buiten vandaag] zal ik morgen eens een foto maken van mijn aardappels,die groeien zo hard. Tenminste het loof,de rest kan ik helaas niet zien. en o ben zo nieuwsgierig, vannacht geven ze regen op, maar ze zijn echt droog, dus maar niet afgedekt,nacht temperatuur is prima.
   
   
  Nog even een ps, Ik had 2 zaden van een meloen plant, de laatste heb ik vandaag met het overzetten in een grotere pot geknakt, en ja ik weet het kan nog,maar heb nu al zoveel en er staat nog binnen, dat ik maar ga voor het volgend seizoen. Tomaat ook in een grotere pot gezet,gelukkig ging dat wel goed, want ik heb maar een soort grote tomaat.
 16. jeanne-heijmans
  Zaaien hoef ik niet meer, heb nu nog zoveel binnen staan, ik hoop het allemaal nog kwijt te kunnen buiten, er rekening mee houdend dat onze tuin heel strak is,en manlief wil dat het zo blijft. Maar ik vrees het ergste[voor Frenk] Ach joh die paar maandjes!! Maar het is wel leuk om van tijd tot tijd hier foto's te plaatsen, want als je ziet hoe het in die paar maanden gegroeid is,onvoorstelbaar. Zo leuk om straks terug te kijken. Vandaag ja in de regen mijn aardappels aangeaard, was de laatste keer,de kuip en de manden zitten vol nu. maar ook dat groeit zo hard, ik had ze afgedekt met de vorst en met de vele regen, maar gelukkig was de boel niet kletsnat. Morgen vroeg zou het droog moeten zijn, dan kan het er weer af. Maar wat ik morgen zeker moet doen is de erwten en peulen vast zetten aan de bamboe stokjes, sommige hebben hun weg gevonden, aan de stokjes,maar vele nog niet, en liggen nu aardig plat,vandaag gekeken geen schade,daar niet van, maar als er weer zoveel wind komt, heb ik ze toch liever allemaal netjes gehecht staan. Nu dit was mijn up-date weer,leuk om het later weer terug te lezen, o ja mijn meloen lag plat, binnen, en een paar bladen een beetje droog, nu heb ik hem of haar, ook maar aan een bamboe stok vast gedaan,misschien dat,dat scheelt,anders begin ik niet weer opnieuw. tot later !!
 17. jeanne-heijmans
  Vanmorgen naar het tuincentrum geweest, jemig wat was het daar druk, grond gekocht,want daar ging ik voor, maar ook nog zaadjes van de mini-komkommer, ga ik vanmiddag doen, en poot uitjes. Ze hadden daar al struik tomaatjes met al heel veel groene tomaatjes er aan. leuk om te zien,maar niet gekocht omdat ik er zelf al zoveel gezaaid heb!!
 18. jeanne-heijmans
  Sinds de paprika in de pvc kast staat,is hij het veel beter gaan doen.
   

   
  Sorry voor het verkeerd plaatsen,de red cherry large tomaat,doe het ook beter,nu hij ook buiten staat. was binnen zo'nzielig plantje geworden,en nu heel fier.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...