Jump to content

fre3ke

Members
 • Posts

  2,008
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Nijmegen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Als ik nu alle opslag verwijder, moet ik bijna alle wortels dicht bij de stam kapot knippen. En als hij ondieper moet staan, is er helemaal niets meer aan wortel over. Dus ik zie dus al niet echt een oplossing voor deze boom. En als ik die moeite toch neem, wil ik niet dat hij straks weer opslag gaat maken. Maar dat hoort dus wel bij deze onderstam, begrijp ik. Ik heb hem wel even ingekuild in afwachting van reacties maar ik denk dat hij weg moet.
 2. Mijn kweepeer wilde ik vandaag verplaatsen, maar ik denk nu hem helemaal weg te doen vanwege alle wortelopslag. Ik heb het 1 of 2 jaar niet verwijderd omdat ik wist dat hij eruit ging. Het is wel heel veel. Kan dit komen doordat hij te dicht bij de muur staat (een meter weg ongeveer)? Of doordat hij al eens verplaatst is en toen veel wortels is verloren en daarna een tijdje op een bergje stond en dus ook niet goed kon wortelen? Of is dit een verkeerde onderstam? Iemand een idee of het aan de omstandigheden heeft gelegen, voordat ik hem definitief afschrijf?
 3. Alles wat Patrijs zegt. En bessen bemesten is niet gebruikelijk. Zeker op klei, daar zullen ze al genoeg voeding krijgen.
 4. Ik heb de thermostaat nog steeds niet gemonteerd 😬 Bij de paddestoelen had ik de mat weer gebruikt met de oude thermostaat. Die hangt met metalen boterhamzaksluiting aan de buitenkant van het kratje. Dat kan bij deze niet en ik had geen inspiratie voor een oplossing.
 5. Een kersenboom, twee hazelnootstruiken en een vlier 'black lace' heb ik aan de nieuwe buren gegeven. We hebben ze samen uitgegraven en herplant, dat ging lekker snel. Nu heb ik weer plek om wat 'geparkeerde' boompjes een echte plek te geven: ananasreinet, nashipeer, mirabel en winterharde citrus. Morgen begin ik daarmee.
 6. fre3ke

  Pompoen 2022

  Ik eet vanavond onrijpe pompoen die ik had geoogst vlak voor de vorst, en ik moet zeggen dat ik het heel lekker vind. De pompoen is al een beetje zoet, en lekker zacht en sappig want hij is ontstaan in de periode dat het lekker regende. Het grootste deel sta ik rauw op te knagen als een soort komkommer. Ik heb er nog twee geoogst van een paar kilo/stuk. Allemaal van Lunga di napoli. Ik bedenk me nu dat ik daar misschien ook een recordpompoen van heb geoogst (langste pompoen? zou dat mogen?).
 7. Hangt van de soort af. De zgn. christmas melon rijpt thuis af in een paar weken tijd. Dan is de schil ook geel en de smaak veel zoeter. Dat zijn die groene rugby-ballen in fe winkel, ik weet de NL naam niet meer. Andere soorten blijven meestal onrijp.
 8. Wat een schatjes 🥰 Fijn ook dat je er zoveel plezier van hebt en geen ergernis. Hoewel steeds een hek verplaatsen me geen lolletje lijkt, maar het is de enige manier natuurlijk. Anders eten ze alleen lekkers.
 9. Citrusjam van de vruchten van mijn citrus calamondin. Het was maar 65 gram aan vruchtjes (met schil) dus ik heb opgevuld met een potje kruisbessenmoes van afgelopen zomer, en natuurlijk suiker. Ook zaadjes van een groene cardamom erin gedaan voor meer smaak. Als ik nog een keer vruchtjes oogst dit jaar, zal ik proberen een pure citrusjam te maken met de appelpectine die ik ook nog heb van afgelopen zomer. Maar ik reken daar niet op want de citrus is nu binnen gezet.
 10. fre3ke

  22-11-2022

  Wat zonde van je bananenbomen. Aan de andere kant, ik moest zoveel dingen binnen zetten dat het misschien beter zou zijn als er iets doodgaat van dat gevoelige spul. Al dat gesjouw met potten... Die Borlotti van jou, dat zijn pronkbonen bij mij. Niet dat het veel uitmaakt, ik heb tot nu toe weinig verschil geproefd tussen wat ik aan droogbonen heb geoogst. Verder weer een leuk overzicht. 👍
 11. fre3ke

  Aardamandel

  Net wat nootjes geknabbeld: lekker. Consistentie van verse kokosnoot en de smaak is ook goed. Je eindigt wel met een mond vol vezels als je een paar nootjes tegelijk neemt. Horchata maken is me te veel gedoe, ik eet ze zo. Volgend jaar zet ik ze misschien niet weer, vanwege die lage opbrengst. Toch heb ik 20 mooie nootjes in zand apart gezet, voor het geval dat.
 12. Tweedehands electrische deken lijkt me voor zo een oppervlak wel geschikt. Niet de moderne nemen die na 1,5 uur uitschakelen, maar een oudere. Leuk om te lezen dat sugar rush peach goede oogst geeft, want die ga ik volgend jaar zetten. Gisteren heb ik nog snel een adjuma uit de tuin getrokken en in pot gestopt, er hangen drie pepers aan die half verkleurd zijn. Kijken of dat nog wil nakleuren op de vensterbank.
 13. De yacon van @Goldfish heb ik vandaag geoogst. In kuip betere opbrengst dan in de vollegrond. Ook de yacon Morado van @acpronk geoogst, die was ongeveer gelijk qua opbrengst maar had geen gespleten knollen, en wel bloemen en is daarom nu mijn favoriet. Smaaktest over vier weken.
 14. fre3ke

  Aardamandel

  Vannacht was de eerste vorst en vandaag heb ik geoogst. Het viel me tegen, voor zo een grote kuip. Ik laat ze nu eerst drogen om het zand eraf te vegen. Het was nogal een gepruts om de nootjes te vinden. Alle stengels moesten uit elkaar getrokken worden. Ze zitten oppervlakkig, dus de diepte van de pot was niet nodig, maar de breedte wel. Als ik ze weer zet dan doe ik onderin een prop worteldoek, of een laag perliet, zodat de pot maar 30 cm aarde bevat en niet zo zwaar is. Ik zal nog een smaak-update geven.
 15. Ik at zwarte winterrammenas op z'n Japans: https://www.thespruceeats.com/braised-daikon-radish-daikon-no-nimono-2031042 Zwarte winterrammenas komt zeker terug, maar ik moet wel iets tegen de woelmuizen doen volgend jaar.
×
×
 • Create New...