Jump to content

moeser

Members
 • Content Count

  52
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by moeser

 1. schijnt zelfs een goed teken te zijn dat de grond genoeg compost bevat.
 2. Jaah, het heeft invloed. Een positieve invloed. Deze schimmels helpen bij het verwerken/afbreken/verteren van de koffie en andere materialen. Dit soort cultuur/leven wil je graag in de compostbak, want in verschillende stadia heb je verschillend leven nodig, waarvan schimmels er 1 kunnen zijn.
 3. Inderdaad, in eerste instantie hield ik de gedachte aan van de koffiefilters die ook op de compost mochten. Maar navraag bij supermarkt/leverancier (AH pads & Picknick theezakjes) werd mij verteld dat de randen van koffiepads en theezakje worden dicht gesmolten met kunststof. Dat is de reden dat ze niet in z'n geheel op de compost mogen. Hier knip/scheur ik dus alles open en zo de bak in, verpakking in de prullenbak (helaas).
 4. @henkg: neeh ik heb juist de Burford 86 gekozen. Mede om die reden van hoogte. Ikzelf ben niet zo lang, maar de tomaten wel en met een goot hoogte van 124cm zag ik mezelf al snel zien toppen. Die hoogte speelde voor mij erg mee. Verder heeft de Burford wel mooie features: - bredere deur zonder drempel, makkelijker naar binnen - geïntegreerde goot - geïntegreerde fundering - hoogte dus Verder hebben wij hem in een vrij kleine tuin staan dus de vorm/stijl, kleur en het geharde glas was wel een plus. Kostte wel wat meer, maar dat doe je eenmalig.
 5. bruin materiaal kan ook karton en kranten zijn als je zelf alleen maar groen materiaal hebt.
 6. Dit heb ik ook gedaan (60cm), voornamelijk voor vorst en ook omdat het wat schuin liep. Simpelweg de oude steentjes gebruikt die uit het terras kwamen.
 7. Wij hebben de grote broer van de Popular, de Burford. Ik zou zeker minimaal 30cm over houden, anders wordt ramen plaatsen moeilijk en ook merken we dat schoonmaken en onderhoud makkelijker is. Daarbij zit er bij ons ook nog een goot waar je rekening mee moet houden. Wil je echt strak ertegen zou ik ook kijken voor een muurkas. @acpronk, ik probeer dat krantje van Welkoop niet te bekijken, 20% op zo'n bedrag scheelt een hoop en wij hebben hem net vorig jaar (met tevredenheid) gekocht.
 8. Ik heb ze allebei in de tuin, maar niet bij elkaar. Frambozen woekeren onwijs, ik verwacht eigenlijk dat die de overhand gaan krijgen. Maar wellicht heeft iemand daar andere ervaringen mee.
 9. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden: Voor wie toch de woorden wil: https://meteorologie.jouwweb.nl/barometer/verschillende-barometers Dit drukverschil effect zie je ook bij wijnmaken.
 10. Jaah hier zijn ze ook alweer 2 jaar aanwezig. Onwijs veel plezier aan, zeker de kinderen vinden het leuk. De dames hebben het zelf ook wel naar hun zin. Helaas is er af en toe toch wat onderlinge strijd, gelukkig is het meestal maar van korte duur. Nu loopt de leg wat terug, net als vorig jaar rond september, zal na de winter weer komen. Wellicht dat ik ze ook voor de slacht wil gaan houden, maar dat krijg ik er nog niet doorheen bij "commissie kinderen"
 11. Je moet er rekening mee houden dat je wilt bezinken en dus tussentijds moet overhevelen. Dit kun je met een tussenstap doen in een pan of iets dergelijks, maar het beste doe je dit in een even grote fles. Met meerdere kleine flessen kun je experimenteren met smaken, tijden, hoeveelheden, etc. Een gistfles is ook zwaar, zeker met 15 liter (>15Kg) aan vocht erin, dus verplaatsen wordt steeds lastiger en moet dan met manden. Zuurstof erbij wil je zeker niet! Alleen de eerste tijd met de meeste gisting wil je het niet afsluiten met een waterslot om te voorkomen dat de gist afsterft door zuurstof tekort. Maar daarna moet het zo vol mogelijk om te voorkomen dat je zuurstof de wijn zuur maakt. Dan kun je beter meerdere kleinere nemen. Andere truc is om de resterende ruimte op te vullen met bijvoorbeeld glazen knikkers, maar met 10-15 liter moet je veel knikkers verzamelen...
 12. Mooie oplossing. Jammer dat ik dit bericht gemist heb, voor de keuze van een motor is een klein beetje natuurkunde geschikt om je te helpen. Een motor levert een hoeveelheid koppel ("trekkracht"). Het eerst dat je zult willen bepalen is hoeveel koppel je nodig hebt. Dit bereken je door: koppel (t) = kracht (F) * arm ®. - K bepalen. Kracht kun je simpel bepalen door aan de (volle) trommel gewichtjes te hangen totdat hij in beweging komt. Dit is het gewicht in (Kg), maar kracht wordt gegeven in Nm (Newtonmeter). Kg -> newton is simpelweg de zwaartekracht, dus kracht = massa * 9.81. - r bepalen. Dan heb je alleen nog de straal van je trommel nodig om de arm (meters) te bepalen, in jouw geval afstand = 0.6 m/2=0.3 m. Motoren worden vaak aangegeven in vermogen. Daarvoor geldt: Vermogen (P) = (koppel * 2*Pi * rotaties per minuut)/60 = (t * 2 * Pi * RPM)/60. rekenvoorbeeld: massa bepaald op +/- 3 Kg -> bijna 30N. Vermogen = 30N * 0.3m = 9Nm. 9*2*Pi*24)/60 = 23 Watt. Dit is echter op de as van de trommel, als je een aandrijf wiel of vertanding gebruikt moet je nog een ratio toepassen.
 13. Volgens mij is het probleem dat het weer zulke extremen heeft. Met 35 graden plus staat de plant stil en met dagen als vandaag heb je maar weinig zon voor rijpen. Als dat elkaar opvolgt doen tomaten het slecht. Dat is dan ongeacht of ze in kas of buiten staan. Waar (regen)water toevoer natuurlijk wel beter te reguleren is.
 14. moeser

  Voedselbos

  Dat is mooi gebruik van een stuk grond Ik ben benieuwd hoe het gaat verlopen, ga je geregeld updates geven? Ga je ook actief beschermen tegen vogels?
 15. Ik zie wel een probleem in de samenstelling van die pot. Aloe vera kan behoorlijk groot worden en kan die pot in z'n eentje al vullen. Daarbij wordt hij heel breed en zal alles wat erom heen staat wegduwen, zoals de tomaat. De tomaat heeft verder geen ondersteuning, dus die zul je denk ik gebogen een keer terug vinden. De wortels van de tomaat gaat onder de grond alles verdrukken, gok ik zo. Eigenlijk geldt wat betreft de ruimte hetzelfde voor de 2 bessen. Dat worden hele struiken die ieder op zich zo'n pot verdienen. Ik zal niet zeggen dat het niet gaat lukken (ik probeer zelf ook wel eens het uiterste), maar dit zul je heel goed moeten snoeien en/of bijhouden. (volgens mij kun je aloe vera niet eens snoeien )
 16. Vuurdoorn, verkrijgbaar in geel en rood. Geliefd bij vogels.
 17. Sommige moestuinplanten zijn giftig, zoals de tomatenplant. De komkommer heeft ook van die "haren" die kunnen irriteren. Zeker op zachte plekjes, binnenkant van je arm wil het nog wel eens jeuken. 2 tip om het uit te sluiten/verhelpen (afhankelijk van hoe gevoelig je er voor bent): - Als je tussen de planten gaat met je armen, lange mouwen aantrekken en/of handschoenen. - Na de werkzaamheden ook je armen goed wassen (altijd een goed idee )
 18. Amrutten, zo daar heb ik even overheen gelezen anyways, wat voor doek heb je gebruikt? Gewoon bij tuincentrum schaduwdoek, neem ik aan...
 19. @Amrutten, dat is een mooie simpele oplossing. Klopt het dat het alleen voor het dak hangt en amper van opzij? Je zou het bijna zelf kunnen maken, ik ben zelf ook nog aan het zoeken voor een goede bescherming. Ik zie ook wel gebruik van isolerende noppenfolie, daarmee kan je de kas ook isoleren om in de winter de temperatuur hoog te kunnen houden.
 20. Hier gebruik ik ook compost van de gemeente. Ik ben blij dat er toch een cyclus bedacht wordt voor GFT afval. Helaas zijn mensen zich niet altijd goed bewust van de consequenties hun eigen handelen. Dit is echter niet altijd moedwillig. Als voorbeeld: koffiedik, koffiefilters en thee zijn ideaal om te composteren. Helaas wordt er in koffiepads en veel theezakjes kunststoffen gebruikt om de zakjes te "sealen" Als je deze dus composteert verspreid je dus indirect (micro)plastics in de natuur. Niemand die de zakjes open gaat knippen om vervolgens gescheiden aan te bieden. Hetzelfde met de biologisch afbreekbare plastics. Dat is afbreekbaar, maar duurt veel langer en moet niet direct in de composthoop. Ik denk dat er verschillende problemen zijn: Producenten, die te pas en onpas kunststoffen gebruiken in producten die het recyclen complexer maken voor consument en verwerker. Consumenten die vaak niet volledig geïnformeerd zijn over het afval en hoe er mee om te gaan. (wordt ze van beide kanten wel moeilijk gemaakt). De oplossing zal liggen in het informeren door overheid of producenten, al dan niet consumenten onderling over het correcte verwerken van afval. Voor zowel consument als verwerker als afnemer van de compost is het "shit in, shit out" (helaas niet de juiste shit )
 21. Volgens mij zijn ze iets te vroeg over gezet, ik wacht altijd tot het eerste setje echte blaadjes (niet de kiemblaadjes) een stukje groter zijn. Ze lijken ook vrij lang en iel te zijn op de eerste foto. Krijgen ze wel genoeg licht? Met het verpotten kun je dat wel wegwerken door ze dieper te planten tot net onder de kiemblaadjes. Ik zou het persoonlijk nog even proberen en het zeker niet te droog laten worden. Goed in het licht plaatsen, misschien dat ze erdoorheen komen. Nu nog zaaien is wel wat laat, maar proberen kun je het altijd. Wellicht kun je dan beter een plantje aanschaffen.
 22. Wij hebben hier speciaal stuiken en bomen voor vogels geplaatst. Vooral de krentenboom is in trek. Grappig genoeg beperken de vogels zich echt tot die planten. Verder heb ik hier ook een net voor als het niet werkt of iets moet echt beschermd zijn...
 23. Hallo, ik ben van plan om een klein stukje van onze tuin te voorzien van gras. Enerzijds omdat het er leuk uitziet en voor de kinderen om op te spelen. Anderzijds voor de kwartels om eens door te scharrelen en het snoeisel te gebruiken in de tuin als aanvulling, zoals composteren en mulchen. Er zijn 4 soorten gras zaad categorieën te vinden; speel, sier, sport en weide. Ikzelf dacht sowieso voor speel te gaan, vanwege het belopen. Maar ik begreep dat weide additioneel beter tegen dieren bestand is. Heeft iemand advies over of ervaring met de selectie en het gebruik van weide of speel gras?
 24. na 2 jaar was het plastic van mijn DIY kas ook gaan scheuren. Eigenlijk op dezelfde wijze gefixed, maar dan met breed plakband. Dit ging op zich okay. Helaas vielen daarna de gaten er overal in, waarschijnlijk was het plastic gewoon op. Knap dat het al 5 jaar volhoud, zeker met zoveel wind. Ik ga dit jaar over op een "echte" kas met glas, plastic ben ik nu wel een beetje moe voor grote constructies.
 25. Wij zijn ook aan het kijken naar een kas voor in de achtertuin. Die is 10 m diep minus schuur en terras. Blijft maar beperkt ruimte over voor kas diepte. Daarom dacht ik zelf een kas van ong. 200 cm x 200 cm. Nu zijn er van Royal Well verschillende, maar omdat ik vooral lange planten (tomaat, peper, komkommer) wil planten dacht ik vooral aan de Royal Well Burford 66. Specs: Kas breedte 194 cm Kas lengte 194 cm Kas nok hoogte 230 cm Goot hoogte 160 cm Kas oppervlakte 3,8 m² Qua fundering metselen we van oude stenen ong 30 cm diep een rand rondom en willen hem op de hoeken in de grond in het beton storten. In de kas leggen we tenslotte tegels, zodat we in de winter het kwartelhok erin kunnen zetten. Heeft iemand ervaring met deze kas en hoe heb je die fundering gerealiseerd? ik zou er graag eentje real-life willen bekijken, maar weet geen showroom te vinden die ze heeft staan.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...