Jump to content

marjoleinvdh

Members
 • Posts

  201
 • Joined

 • Last visited

Blog Entries posted by marjoleinvdh

 1. marjoleinvdh

  Moestuin update
  Inmiddels oogsten we al weer een aantal weken hele ladingen groente. We kunnen iedere dag eigen groentes eten en dat is toch wel heel gaaf. Verder delen we uit van de courgettes, bieten en komkommers. We hadden olijfkomkommer gezaaid om te proberen, en die doen het heel goed, maar we lusten ze niet 😅 dus die delen we uit. 
   
  We hebben courgettes in zoetzuur met kurkuma en mosterd gemaakt  en  een lading atjar tjampoer. Op de planning staat nog piccalilly en nog een lading zoetzure courgette en komkommer maar dan met een blanke kruiden azijn. De vriezer zit vol met snijbietsoep. Tijd voor een tweede vriezer. 
   
  Zie hier onze oogst van afgelopen zondag. Met, als verrassing, een bloemkool! Die hadden we geplant maar we dachten dat ze allemaal opgegeten waren. Deze hebben we al die weken over het hoofd gezien.. hoe dat kan is mij een raadsel, want dit monster woog 2200 gram 😄 de bieten waren te vies om op tafel te leggen
   


   
  Helaas ben ik zelf niet meer in staat om in de tuin te werken. Mijn zwangerschap wordt zwaar en langer dan 5 minuten staan of lopen lukt niet meer. Ik heb dus ook geen idee hoe het er bij staat. Maar stiekem wil ik het ook niet weten.. al het onkruid groeit zo explosief, ik verwacht dat het daar 1 groot oerwoud is. Ik hoop dat dat allemaal afsterft in de winter zodat we weer opnieuw kunnen starten, maar ik heb eigenlijk geen idee hoe dat gaat. Iemand met ervaring die mij een beetje wijzer wil maken?
 2. marjoleinvdh
  De laatste weken viel er niet veel leuks te melden.. en mijn vader zei altijd al, als je niets leuks weet te zeggen, zeg dan maar niets. Dus heb ik niets geschreven.
   
  Lang verhaal kort.. het weer heeft huisgehouden. Alle tomatenplanten zijn stuk door de phytophthora, en het onkruid is niet meer bij te houden. 
   
  Gelukkig begint de boel nu weer wat positiever eruit te zien, want we hebben voor het eerst geoogst! 
   
  Eerst alleen wat snijbiet, nouja.. daar werd ik niet echt blij van, want we eten het niet heel graag. We hebben het gezaaid omdat het makkelijk is en we toch ruimte over hadden. En gezond natuurlijk.. maar de week daarop kon ik naast snijbiet ook de eerste bietjes oogsten, en een courgette, en ook nog een spitskool! Nou dat begon er op te lijken natuurlijk, en we hebben het ons goed laten smaken.
   
  Nu weer een kort weekje later hebben we echt een goede oogst gehad, van een 5 tal courgettes, een heuze broccoli groot genoeg voor 4 personen en een maaltje bonusaardappels die we tegen kwamen tijdens het onkruid wieden. Niet gepoot dus, maar we hadden al hier en daar op willekeurige plekken aardappelplanten zien opkomen. Die zaten blijkbaar nog in de grond van de vorige huurder. 
   
  De mais, pompoenen en komkommers groeien goed. Dus wie weet toch nog een mooie nazomer. 
   


 3. marjoleinvdh
  Eerder heb ik al eens geschreven over mevrouw vogel, de zanglijster die al keer achter elkaar een leg had gedaan in ons schuurtje. Inmiddels is nestje 2 uitgevlogen en dachten we er klaar mee te zijn.. maar nee, mevrouw vogel was doodleuk aan de derde leg begonnen.
   
  Nou kwamen we aan op het complex en zagen we dat er een vogel opgesloten zat binnen de netconstructie van 1 van de buren om zijn kersenbomen heen. De vogel vloog paniekerig van de ene naar de andere kant en kon natuurlijk nergens heen. Hoe ze er in gekomen is.. geen idee. We zijn gaan informeren bij andere buren en die zeiden dat de eigenaar later op de dag nog wel zou komen. We voelden ons bezwaard om zomaar iemands perceel op te gaan dus besloten we af te wachten.
   
  Toen we op ons eigen plekje waren bemerkten we dat mevrouw vogel niet op haar nest zat. We begonnen te vermoeden dat zij het misschien was die opgesloten zat. 
   
  Later op de dag toen we terug kwamen van de lunch zat de vogel nog steeds opgesloten en was er nog steeds niemand. Ik kon er niet langer tegen en ben de netten open gaan maken. Daarna hebben we de vogel richting het gat gejaagd en ontsnapte ze. En jawel hoor.. meteen richting ons perceel. En toen we terug kwamen zat mevrouw vogel op haar nest. We weten vrijwel zeker dat zij het was. De rest van de dag is ze niet meer van haar nest af gekomen. Ik heb geen idee hoe lang ze opgesloten heeft gezeten.. ik hoop maar dat de eitjes nog leven. 
   
  We hebben verder heel wat plantjes uitgeplant. Pompoenen, courgettes, komkommers, mais, palmkool, venkel en smeerwortel. En de rest van de tijd hebben we onkruid geplukt.. het is niet meer bij te houden, groeit volledig de pan uit. We hebben ook niet genoeg tijd gehad de afgelopen weken. Eigenlijk moeten we even een paar dagen achter elkaar aan de gang, maar dat gaat lastig met 2 kleine kinderen. Nouja.. alle beetjes helpen.

   

   
  ook heb ik al de eerste tomatenzaden geoogst nu aan het schonen en dan kunnen ze drogen

 4. marjoleinvdh
  Mijn tomatenplanten hebben heel wat te verduren gehad. Allereerst waren ze veel te vroeg gezaaid. Ik kreeg ze van een vriendin die ze in januari al had gezaaid, met het idee dat ze dan ook eerder, en langer kon oogsten. Persoonlijk geloof ik daar niet zo in, maar ieder zijn ding. En wie niet waagt... toch? 
   
  Ik kreeg dus vrij vroeg in het seizoen al tomatenplantjes. Die heb ik netjes verspeend naar p9 potjes en op het meest lichte plekje in huis neergezet.
  Ondanks dat waren ze echter al snel veel te groot.. ze stonden ook te warm, het was immers nog winter, en de verwarming moest aan. En ze stonden in de vensterbank, een lichtere plek was er niet. 
   
  Toen het dan eindelijk ijsheiligen was waren mijn planten een kleine meter hoog, en dun. Ze begonnen rap minder te worden door voedingsgebrek en moesten echt de grond in.. wat niet ging, want het was koud.. ik ben ze wel gaan afharden zodat ze meteen de grond in konden als het weer het toeliet.
   
  Ze waren zo groot dat ze topzwaar waren en met het kleinste zuchtje wind viel de hele boel om. Na enkele van dat soort valpartijen besloot ik ze op een beschut plekje in de tuin dag en nacht te laten staan. Helaas zouden ze daar geen zon krijgen, maar nood breekt wed. En toen kwam de regen... en die hield niet op.
   
  De planten stonden in een grote bak om stabiel te houden, en die bak vulde zich met water. Onmogelijk om te legen zonder alle planten er uit te halen. En omdat de boel ook geen zon of wind kreeg, bleef het nat. Dat is natuurlijk vragen om problemen, en die kwamen ook. Al mijn planten waren getroffen door de septoria schimmel. De bladeren zaten vol met bruine vlekjes. 
   
  In een poging mijn planten te redden heb ik rigoreus al het blad waar stipjes zaten weggesnoeid. En later die week, toen we tijd hadden, hebben we ze uitgeplant ondanks de kou. In de weken daarop heb ik iedere keer als ik weer stipjes zag, rigoreus blad weggesnoeid. 
  Inmiddels zaten mijn plantjes er erg zielig uit.. lange dunne stengels, zonder blad, en sommige planten hadden echt niets anders meer dan alleen een top. 
   
  Maar die planten zijn taai.. ze geven niet zomaar op. Ondanks het gebrek aan blad begonnen ze te bloeien. En degenen die al bloeiden vormden vrucht. De planten zelf bleven wel wat zielig. Het werd immers indeens heet, en die plantjes hadden weinig zon gehad. Hier en daar verbrandde het overgebleven blad, de plantjes hingen wat slap, ondanks dat de bodem echt nog wel nat genoeg was. 
   
  Maar toen.. toen herstelden ze zich! Ongelooflijk als je bedenkt wat ze te verduren hebben gehad. Al enkele weken heb ik geen nieuwe schimmelplekjes meer ontdekt, de planten staan niet meer zo slap. En deze week werd ik echt verrast door hoe goed het er bij stond! Sommige tomaten beginnen al te rijpen, andere planten zijn rijk aan het bloeien. En hoewel de onderkant nog steeds zielig lijkt. Nog steeds lang, dun en kaal, zie je aan de bovenkant dat de plant echt goed aan het ontwikkelen is. Ik heb echt hele goede hoop voor de rest van het seizoen.
   
 5. marjoleinvdh
  Afgelopen weekend heeft mijn man een pomp geïnstalleerd op de puls. Een pak van mijn hart! Nu kan ik gewoon bewateren als ik me zorgen maak om de droogte. Het is een ouderwetse zwengelpomp. Zwaar werk, maar het heeft wel wat vind ik. 😊 hij heeft ook meteen de dakgoot gerepareerd, dus als het nu regent wordt ons ibc vat mooi gevuld. 
   

   
  De pomp staat trouwens nog niet goed hoor, hij moet nog dieper de grond in geslagen worden. Nu sta je boven je macht te zwengelen.
   
  We worden trouwens van alle kanten toegestopt met plantjes 😜 volgens mij vindt men ons tuintje nog een beetje te kaal. We hebben aan alle kanten turkse buren (tenminste, voor de lokale bevolking bestaande uit oude vastgeroestte mensen zijn het allemaal turken, volgens mij hebben ze verschillende afkomsten, maar ik heb het niet gevraagd.) die allemaal gebrekkig nederlands spreken, maar heel vriendelijk en geïnteresseerd zijn. Laatst kwam de buurvrouw aan de linkerkant al peper en paprika plantjes brengen. En nu kwam de achterbuurman met pompoenplantjes die hij over had. Grote pompoenen, erg lekker, zei hij. Nou hadden we alle bedden al volgeplanned staan, en staan mijn zaailingen al klaar om over een poosje de grond in te gaan. Maar de buurman nam geen genoegen met nee 😝 en dus hebben we ze maar op de bult compost gezet die we over hadden. Daar kunnen ze lekker woekeren. Stiekem vind ik het heel erg leuk.
   
  Verder ben ik enorm blij met mijn multifunctionele achtertuin. Er is wat ruimte voor sier, terras, speelgelegenheid en ook voor moestuin. Dit voorjaar wilde niets lukken, alle zaailingen bleven klein en rotten weg, of werden verorberd door slakken. Ik heb een moestuinbak staan in de schaduw.. had daar wat dingen gezaaid die daar tegen zouden kunnen, maar dat blijkt toch niet te werken. Een plek in de zon heb ik niet, dus de bak gaat weg. Maaar er zijn ook plekjes waar ik vanalles heb staan die nu wel de goede kant op gaan. Deze appelbomen bijvoorbeeld, afgelopen herfst aangeplant en kijk eens even wat een mooie appels er al aan komen! Ik had dit jaar nog geen vruchten verwacht dus dat is een leuke bonus. Op de foto zie je er maar een paar, maar per boom heb ik al zo'n 20 kleine vruchtjes gespot, of meer. 

   
  verder heb ik erwten staan, en duivenbonen. Allebei van zaad dat ik hier uit de zadendoos heb geplukt. Die zaai ik nu op voor de zaadteelt. Dan kan ik dat weer gebruiken in de grote moestuin. Eerst leek het niets te worden met dat koude voorjaar.. en die slakken... maar nu heb ik toch bloemen gespot bij de duivenbonen en de erwten staan er prachtig bij! 


   
  verderop zie je al dat ik uien en knoflook heb staan. Allemaal mooi opgekomen maar erg florissant staat het er niet bij.. met name de gele uien in een ander vak vinden het niet zo leuk. 
   
  Mijn tomaten, aardbeien en zaailingen maken mij helemaal gelukkig 😊 die doen het zo goed! Iedere dag kijk ik hoe ze groeien en iedere dag staan ze er weer een stukje mooier bij. Dat geeft voldoening

  Frigo aardbeitjes

  microdwerg tomaatjes en nog meer aardbeien

  mais, komkommer, courgette, pompoenen en palmkool.

  en de moestuinmaatjes van mijn dochtertje mogen er ook wezen! Q
 6. marjoleinvdh
  Alles in de tuin wordt groener. Met name het onkruid wel te verstaan 😅 

  Toch is er ook lichte vooruitgang te bespeuren, hier en daar komen zaailingen op. Hoewel omstandigheden niet ideaal zijn.. ik vermoed dat mijn compost toch nog niet rijp genoeg was. Wisten we ook eigenlijk wel, maar wie niet waagt...
   
  De boontjes komen op
   

   
  De spinazie is de koploper wat groei betreft

   
  deze kranige courgette rakker vecht voor zijn leven! Ik kreeg hem van een vriendin die hem als moestuinmaatje had gezaaid. Met zn 3en in 1 bakje, veeel te krap natuurlijk. Ik had de keuze om hem eerst af te harden, wat hij waarschijnlijk niet had gered omdat ze geen ruimte meer hadden, of om ze zonder afharden te poten en maar te zien wat er gebeurt. Ik koos dat laatste en zaaide intussen thuis vast nieuwe. Maar het is een taaie dit.. ik geef hem nog een kans

   
  De buurvrouw was ook aanwezig, en zij bracht mij een flinke handvol peperplantjes! Super leuk natuurlijk. Ze wist niet welke, maar dat zien we vanzelf. Ze kregen een plekje tussen mijn tomaten.

   
   
  Verder is het erg leuk om te zien dat onze no-dig methode nu al zijn vruchten af lijkt te werpen. We hebben niet gespit maar de grond bedekt met een dikke laag champost waar we de bedden hebben, en houtsnippers op de paden. Ik ging naar de tuin omdat het al een tijd niet geregend had, en ik had nog nooit bewaterd omdat het iedere keer genoeg regende. Maar na zeker een volle week met alleen maar zon vreeste ik voor mijn plantjes. We hadden niet veel water, slechts een half tonnetje (we zijn er mee bezig) dus ik was al aan het bedenken welke bedden ik het beste kon bewateren. Toen ik op de tuin kwam, merkte ik echter dat de grond nog helemaal vochtig was! Slechts het toplaagje was een beetje krokant geworden, maar zodra je dat wegveegt met je vinger zit je meteen in vochtige compost. Super! 
   
  Hier het contrast tussen de grond, zonder bewerking en de compost.
   


   
  Onze missie om een tuin met weinig onderhoud te maken is goed onderweg zeg ik zo. 
 7. marjoleinvdh
  Toen het nat en koud was, en er weinig te doen viel in de moestuin heeft een zanglijster onze schuur geclaimd en een nestje gebouwd boven op de zeis. Dat ontdekten we toen we de schuur opentrokken en er ineens iets bruins langs ons naar buiten vloog. Mevrouw vogel, zoals we haar liefkozend noemen, was eerst nogal verlegen, zodra we de schuur open deden was zij weg. Maar nadat ik een tijdje op een stoel vóór de deur gezeten heb om al mijn zaden te organiseren en zaaien durfde ze toch wel terug te keren als wij er waren. 
   
  Na enkele weken kwamen we weer en was het nestje leeg. We vonden mevrouw vogel, met 1 jong die nog lekker in het schuurtje zat, weliswaar uit het nest. 
   
  aangezien het jong al best wel groot was verwachtten we dat hij een week later wel uitgevlogen zou zijn. En ja dat bleek waar. Ter controle nog even in het nestje gekeken, en die was leeg. Mooi dachten wij, dan kunnen we onze schuur weer in gebruik gaan nemen. 
   
  Maar wat schetste onze verbazing.. een week later zat mevrouw vogel er weer! 
  En toen ze van schrik wegvloog doordat wij onvoorzichtig de deur open zwaaiden, we dachten immers dat ze weg was, zagen we 5 kleine eitjes in het nest. Ze was dus doodleuk opnieuw begonnen

   
  nou heb ik geen idee hoe dat gewoonlijk gaat met zanglijsters, maar ik vond het toch wel bijzonder dat ze ondanks onze storingen het blijkbaar toch een geschikte plek vond voor nog een leg. Gisteren kwam ik er weer en kon ik een foto maken van een aantal kleine piepjes. Erg herkenbaar is het niet. Maar leuk toch wel

   
   
 8. marjoleinvdh
  Vandaag was er alleen maar regen voorspelt. 14 mm zou er vallen over de hele ochtend en middag verspreid. En mijn tomaten moesten nodig de grond in.. al heel lang, ze werden te groot en hadden ernstig voedinggebrek door hun te kleine p9 potjes. Eergisteren ontdekte ik dat ze door het vele regenen bijna allemaal schimmel hadden. Dus had ik ze rigoreus gesnoeid. Ik kon het dus simpelweg niet nog een week uitstellen om ze uit te planten.
   
  We zijn dus maar gewoon aan de gang gegaan, regenjas aan, we zijn niet van suiker. Toen we op de tuin aankwamen bleek de tonkin constructie die manlief vorige week in zijn eentje in elkaar had gezet in de stromende regen niet bestand te zijn tegen de harde wind. Hij was ingestort als een kaartenhuis. Teleurstellend.. maar liever nu dan als de tomaten er al aan zitten. Dus, nieuw plan bedacht voor een stevigere constructie, en na een ochtendje hard werken stonden ze zo stevig als een huis. 
   
  Na een warme lunch om even op te drogen en bij te komen van de koude wind hebben we alle tomaten in de grond gezet en opgebonden. Het ziet er een beetje zielig uit, al die opgeschoten plantjes zonder blad, maar wie weet wat het nog gaat doen als straks de zon tevoorschijn komt. 

   
  De buurman op ons tuincomplex kwam nog langs met zijn vrouw.  Zij gaan stoppen en hebben ons aangeboden dat wij alles wat ze daar hebben staan mogen hebben. Ontzettend gul en wij zijn daar als beginners natuurlijk enorm blij mee! Vorige week hebben we al een heleboel aardbeienplanten overgenomen en nu wees hij me nog op de enorme rabarberplant die hij had staan. Mocht ik allemaal hebben! Nou dat laat ik me geen twee keer zeggen! De tuin blijft dit seizoen leeg staan, dus ik laat de plant mooi staan tot het najaar, dan kan ik er nog lekker van oogsten. Ik ben gek op rabarber!

   
  verder hebben we de bonen gezaaid en toen was de dag ook alweer voorbij. Al met al, ondanks de regen, een zeer geslaagde dag. Ik ben tevreden

 9. marjoleinvdh
  Nadat we een aantal jaren met wisselend succes in een makkelijke moestuinbak bij mijn ouders in de tuin hebben gemoestuinierd hadden we eindelijk de mogelijkheid om een huis te kopen met een tuin. Een tuin die weliswaar volledig betegeld was. 
  Dat was natuurlijk niets, die hebben we gauw open gebroken en we hebben er een mooie tuin van gemaakt met ruimte voor sierelementen, speelplek voor de kinderen, én natuurlijk voor een stuk moestuin!
   
  We bouwden een pergola met moestuinbakken eronder en een makkelijke moestuinbak van 2 meter. Afgelopen seizoen hebben we daar in gemoestuiniert en ontdekten we dat meer wilden, veel meer! Ik had 17 soorten tomaten staan, en zaad van geoogst om te ruilen en te verkopen. Dat bleek zo'n leuke hobby te zijn, en ik had inmiddels zoveel soorten zaad verzameld dat ik niet meer zelf mijn zadendatabase zou kunnen bijhouden. Ik zou 12 jaar nodig hebben voordat ik alle soorten gehad had met mijn beperkte ruimte. Ik was wanhopig op zoek naar mogelijkheden om toch méér planten in mijn tuin kwijt te kunnen, én nog steeds de sier en speelfunctie te behouden. En ik raakte in de knoop. 
   
  Uiteindelijk lag ik een keer in bed en herinnerde me dat in de woonplaats van mijn ouders moestuintjes te huur werden aangeboden. Voor de grap ben ik eens gaan informeren hoe duur dat was, en dat bleek heel erg mee te vallen, en er was ook meteen een plek voor ons beschikbaar! Het was alleen wel een half uur rijden vanaf ons huis, en met twee kleine kinderen onder de 4 jaar zou het best een uitdaging worden om de tijd te vinden de boel bij te houden. Ik had dus verwacht dat mijn man meteen nee zou zeggen als ik het zou opperen, maar tot mijn grote verbazing, zei hij meteen ja!
   
  We huren nu dus een tuintje, in eck en wiel, tussen de appelboomgaarden. We waren al vrij laat in het seizoen, en we hadden weinig tijd, dus we hebben niet meteen de beste start gemaakt. We hebben twaalf bedden gemaakt van 1x3 meter en die bedekt met een dikke laag champost. En de rest van de grond en de paden hebben we bedekt met houtsnippers. De hoop was dat dat het onkruid tegen zou gaan en we er niet al te veel onderhoud aan zouden hebben. Verder gaan we moestuinieren volgens de no-dig methode en combineren dat met het square foot garden principe van zaaien in vakjes. Helaas bleek het niet genoeg om het onkruid tegen te gaan, en we proberen nu stukje bij beetje nog karton en kranten onder de houtsnippers te leggen, en in de bedden trekken we de heermoes en kweekgras er uit in de hoop het uit te putten. Tips zijn welkom!
   
  Maar al met al ben ik toch zo blij met ons tuintje! Inmiddels is het meeste ingezaaid, behalve de bonen en pompoenen. De tomatenplanten staan buiten te wachten om de grond in te gaan. En ik kan niet wachten om in de zomer alles groen en bloeiend te zien! 
   
  Vandaag hebben we er twee aardbeienbakken gemaakt en plantjes neergezet. Op naar een vrolijke zomer
   
   
   


 10. marjoleinvdh
  De eerste oogst is binnen. Afgelopen week heb ik 2 kleine courgettes van de plant gesneden en die hebben we verwerkt in een pasta gerecht. Heerlijk was het! Vol en romig en zo mals ook! Daar zijn de supermarkt courgettes niets bij. Eerder hadden we de bieten gesnoeid en dat blad gegeten, ook dat was bijzonder smakelijk. En het is erg leuk om oogst te eten waar ik eigenlijk niet op gerekend had.

  Verder schiet alles nog steeds de lucht in en hebben we erwten van bijna 2 meter die eigenlijk 1 meter zouden moeten zijn. De zomerwortelen verwacht ik niets meer van, die worden volledig overschaduwd door de bieten en de winterwortelen en de courgette die zich als een grote parasol over de hele tuin probeert te verspreiden.

   
  Ohja! En dit is onze nieuwste aanwinst. Een paprika plantje, kado gekregen van vrienden die weten dat paprika het enige is wat ik absoluut niet lust. Gruwelijke hekel heb ik er aan. Ik proef het meteen als ergens ook maar een beetje paprika in zit en dan ga ik zowat over mn nek.
   
   
   
   
   
   
  [img-rotate=90]https://www.moestuinforum.nl/imgupload/uploads/2018062510553835021530183594.jpg[/img-rotate]
   
   
   
   
   
   
  Maar.. toegegeven, dit plantje is wel een beetje leuk. Vruchten zien ontwikkelen in mijn vensterbank, en ze vervolgens oogsten. Iemand anders mag ze dan opeten.
 11. marjoleinvdh
  Ons tuintje staat nu een aantal weken gereed. Alles is inmiddels ingezaaid en waar niets opgekomen is hebben we weer opnieuw gezaaid. De planten die uitgekomen zijn groeien enorm hard! We komen wekelijks in onze tuin en het is ontzettend leuk om te zien hoeveel het weer gegroeid is.
   

  De courgette

  De winterwortels

  Erwten en bonen

  Ww hebben een klimconstructie voor de erwten gemaakt met net wat we over hadden van de bonen.

   
  Ook mijn tomaten doen het goed! Ik ga maar eens opzoeken hoe groot ze moeten zijn voor ik ze mag uitplanten


 12. marjoleinvdh
  Al van kinds af aan droom ik van een moestuin. als er weer eens wat vogelzaad geknoeid was en per ongeluk ontkiemd in de tuin dan ging ik elke dag even kijken hoe deze weer gegroeid was, tot hij, helaas, door iemand er weer uit getrokken werd. erwten plantjes maken in potjes met watten was elk jaar weer het hoogtepunt van mijn lente. ik hield netjes bij hoeveel hij elke dag groeide, tot hij niet meer in de vensterbank kon staan. dan moest hij de tuin in, waar hij vrijwel meteen opgegeten werd door de konijnen. dat mocht de pret niet drukken. iedere keer als we bij mijn opa en oma waren ging ik even in de moestuin kijken wat er dit jaar allemaal voor moois groeide. op gegeven moment heb ik aan mijn ouders gevraagd of ik een moestuintje mocht hebben. dit ging lastig want we woonden in een klein rijtjeshuis met vier kinderen en hadden maar een klein tuintje. na veel aandringen mocht ik een kuip met aarde op mijn slaapkamer neerzetten, waar ik worteltjes in gezaaid heb. ik kan me herinneren dat ze opkwamen en ik me verrukte over de hoeveelheid kleine spruitjes. mijn vader vertelde me dat ik ze moest uitdunnen, maar nadat hij uitgelegd had wat dat was kon ik het niet over mijn hart verkrijgen. en, je raadt het al, die worteltjes zijn natuurlijk nooit gegroeid, overigens was mijn kuip van 10 cm diep ook niet genoeg voor wortels. toen ik wat ouder was heb ik samen met een vriendje een kaal stukje gemeenteperk naast de speeltuin omgetoverd tot persoonlijke tuin. we gingen op pad om bessen te plukken en hebben die vervolgens in ons tuintje gezaaid. helaas is ons hele projectje een keer gesloopt door grotere kinderen. weer een moestuin mislukt.
   
  in mijn hoofd had ik altijd al dat als ik later een grote tuin had ik van elke fruitboom er 1 zou planten. en ook van alle notenbomen. ik zou een moestuin hebben waar alle groentes in groeiden die ik lekker vond en ik zou er genoeg hebben om van te leven.
  dat droombeeld is altijd gebleven. nu ben ik 26 jaar, getrouwd en ik woon in een flatje. op zich een prima woning om in te starten, het is niet groot, maar ik ben dankbaar met een dak boven mijn hoofd. alleen wat mis ik die tuin! afgelopen december is ons eerste kindje geboren, een prachtig meisje. maar nu des te meer merk ik hoe graag ik haar zou willen zien opgroeien in een tuin, waar ze al het groen kan zien groeien en de beestjes in prachtige harmonie met elkaar zien leven. wat zou ik haar graag willen vertellen over alle plantjes en bloemetjes en beestjes. wat zou ik haar graag lekker in de modder willen laten spelen als het eens geregend heeft. en boven alles, wat zou ik haar graag biologisch te eten willen geven, wat ik zelf voor haar heb gezaaid en geoogst. waarvan ik precies weet waar het vandaan komt en hoe vers het is. mijn dromen over de moestuin kwamen steeds verder naar boven drijven en het doet me pijn dat ik dat nog niet kan. ik voel me opgesloten in ons kleine flatje. en ik voel me alsof we ons kleine meisje opsluiten.
   
  helaas voor ons is er de komende jaren geen mogelijkheid om te verhuizen naar een huis met tuin. ook zijn er hier geen volkstuincomplexen. maar mijn ouders brachten uitkomst. een jarenlange droom van hen is in vervulling gegaan. met de lage prijzen in de huizenmarkt door de crisis konden zij een nieuwbouw huis kopen, in een klein dorpje waar je lopend doorheen kan wandelen en na een half uurtje weer thuis bent. midden op de betuwe, tussen de fruitkwekers en vlak naast de rivier de rijn. het is een prachtig huis geworden, met een tuin waar je u tegen zegt. de nieuwe tuin is breder dan de oude tuin lang was, en dan nog zeven keer die grootte achter elkaar. mijn vader is meteen begonnen met plannen voor een moestuin en nu ze er een half jaartje wonen en alles binnenshuis redelijk op orde is zijn ze in volle gang met de tuin bezig. ik geniet met ze mee, en help ze waar ik kan, hoewel dat met een pukje van 4 maanden vrij lastig gaat soms. laatst was ik mee naar het tuincentrum om zaden uit te zoeken en ik liep verrukt langs alle rekken, in mijn hoofd aan het dromen van wat ik in mijn tuintje zou willen zetten. mijn moeder vroeg waarom ik glimlachte, en ik vertelde haar dat het me zo leuk leek om zelf dingen te planten. waarop ze heel terloops zei, oh maar dan gebruik je toch een stukje van onze tuin? we hebben nog een bed over.
   
  je snapt wel dat ik me dat geen tweede keer liet zeggen. alleen werd nu mijn hele droomtuin op dat kleine stukje van 1.20 bij 3 meter gepropt in mijn hoofd. en dat ging niet. ik moest dus een plan gaan maken en mijn droombeeld even een beetje aanpassen, en wie weet..later...
  maar nu moest er een klein tuintje komen, dat genoeg zou opleveren voor mij en mijn gezin. met groentes die goed te bewaren zijn, en die we lekker vinden. en waar we niet elke dag heen hoeven, want het is toch weer ruim een half uur rijden vanaf ons flatje. het makkelijke moestuin concept bood voor mij de uitkomst, maar veel tijd om te plannen had ik niet! het was al begin april en er moet gezaaid worden!
   
  dit wordt de indeling van de tuin. aan de linkerkant in het buitenste vak komt een klimrek voor de bonen

   
  na veel denken, plannen, informatie vergaren, een hoop inlezen is dit dan mijn plan voor dit jaar:

   
  vorige week zijn we aan de slag gegaan, we hebben douglashout gekocht en zijn een bak gaan maken. ook maar meteen een aantal bakken voor mijn vader gemaakt, want die heeft nog een hele hoop dingen te doen en komt er zelf niet aan toe.
   
  gisteren hebben we (en met we bedoel ik mijn man, want dochterlief kon niet slapen en ik was daar de hele middag zoet mee) de bak goed gezet, en leeggehaald (mijn vader had er al een bed voorbereid, maar wij wilden het toch anders gaan doen)
  en gevuld met makkelijke moestuinmix. en daar staat hij dan!

   
  we wilden alvast wat erwten en winterwortels zaaien maar daar zijn we niet meer aan toe gekomen. wel heb ik een eierdoosje met grond gevuld om mijn tomaten in voor te zaaien. ja ik weet dat het erg laat is al, maar mijn zaadjes kwamen vrijdagavond 20 april pas binnen, ik ga het dus maar gewoon proberen en we zien wel wat het wordt.
   

   
  terwijl wij bezig waren om ons tuintje gereed te maken was een zwerm zandbijen bezig om een nest te maken in de zandhoop verderop in de tuin. haast een knipoogje van moeder natuur, jullie maken een tuintje, ik zorg dat het bestoven gaat worden.
 13. marjoleinvdh
  Oh wat een pech.. zaterdag kwamen we aan in ons tuintje en ontdekten we dat alle erwtenplanten omgevallen waren. Ze waren ook veel te groot gegroeid.. ze hadden 1m moeten worden maar waren 2m. En we hadden maar ondersteuning tot 1. Helaas alles was geknakt, en dus hebben we geoogst wat er aan zat en alle planten gerooid.
   
  Maaaar we hebben ook leukere dingen gedaan. Zoals 10kg aan courgette oogsten, en de eerste bietjes zijn ook klaar
   

 14. marjoleinvdh
  afgelopen zaterdag hebben we lekker kunnen oogsten! de courgette plant is flink aan het produceren geslagen, we hebben er nu al 4 keer van gegeten en ik kreeg gisteren een berichtje van mijn moeder dat er al weer flinke joekels aan de plant hangen. morgen gaan we weer.
   
   
   
   
   
   
   
  [img-rotate=90]https://www.moestuinforum.nl/imgupload/uploads/2018063016141039721530898192.jpg[/img-rotate]
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  [img-rotate=270]https://www.moestuinforum.nl/imgupload/uploads/2018063016141683661530897991.jpg[/img-rotate]
   
   
   
   
   
   

  de eerste erwtjes zijn ook klaar. bij lange na niet genoeg voor een maaltje, dus hebben we ze maar rauw gesnackt. heerlijk zoet en sappig.

   
  mijn ouders hadden een amandelboompje gekocht, dat dachten ze tenminste. tot er ineens prachtige kleine roze perzikjes aan gingen groeien
  ze zijn in ieder geval erg smakelijk.
   
   
   
   
   
   
  [img-rotate=90]https://www.moestuinforum.nl/imgupload/uploads/2018063016460936981530898483.jpg[/img-rotate]
 15. marjoleinvdh
  ons tuintje explodeert met dit weer! zo enorm hard groeit het. ik weet niet of dat normaal is, maar ik vind het verbazingwekkend.
  we kijken dankbaar toe hoe alles ontwikkeld zonder dat we daar werk aan hebben, wat is de natuur toch mooi.
   
  helaas zijn we niet de enige dankbare toekijkers. ons paradijsje is ontdekt door de familie slak. onze bonenbladeren vertonen gaatjes en ook onze courgette blijft niet ongeschonden. hopelijk blijft de schade beperkt, we hebben namelijk geen tijd om elke dag slakken te komen rapen. het is wel gewoon 20 minuten rijden vanaf ons huis.
   
  kijk voor de grap eens naar het verschil met vorige week. dat is toch geweldig? ik ga een officiële aanvraag doen om de uitspraak te laten veranderen in "het groeit als courgette"

   
  er zitten al aardig wat bloemknoppen in

   
  ook onze snijbonen schieten de lucht in

   
  en de erwten staan er mooi bij

   
  bietjes

   
  de zomerwortelen zijn opgekomen, daar moeten we volgende week nog even wat van bijzaaien vermoed ik

   
  en de winterwortelen vechten om een beetje zon. mijn courgette vindt blijkbaar dat hij dat meer nodig heeft dan die arme worteltjes. dat wordt snoeien.

 16. marjoleinvdh
  het begint ergens op te lijken! ik kreeg van de week al een foto toegestuurd door mijn moeder met daarop te zien hoe onze zaadjes ontkiemd waren. schattige kleine groene kopjes die net boven de grond uitkomen.
   
  helaas zijn niet alle erwten opgekomen, eigenlijk wel veel minder dan ik had verwacht, maar we hebben zaad zat, dus meteen maar de gaten opgevuld.
   

   
  ook de winterwortels zijn ontsproten, nog niet allemaal, maar ik wacht nog even af of de rest komt. een wortelzaadje terug vinden in de grond is een hoop ingewikkelder dan een erwt
   

   
  vorige week hadden we nog even gauw de courgette er in gezaaid. dat was zo simpel dat het geen update waard was. maar dit kleine spruitje wel!

   
  ook hebben we het klimrek voor de bonen afgemaakt. en de prinsessen+snij bonen gezaaid. de zomerwortels en de zomerbietjes hebben we gezaaid. en onze erwten vogelnet constructie was niet zo geweldig dus daar hebben we ook iets nieuws voor bedacht.

   
  en dan staat onze bak er nu zo bij:

   
  ook de tomaatjes doen het vooralsnog goed. mooie dikke stelen en het echte blad was al aan het groeien. dus die heb ik verpot in 10 cm potjes. ik ben benieuwd hoe snel ze nu zullen gaan!
   

 17. marjoleinvdh
  gisteren hebben we weer mooie vorderingen gemaakt met de moestuinbak. we doen dit voor het eerst en moeten daarom best wel een hoop uitdenken. we weten ook nog niet zo goed waar we rekening mee moeten houden. maar al doende leert men wordt er vaak gezegd, en dus gaan we het maar gewoon proberen.

  we hebben een raster gemaakt voor op de grond van de bak, hierdoor wordt het mooi in vakken verdeeld van 30x30 cm. hiervoor hebben we kunststof profielen tot de helft ingezaagd en vervolgens in elkaar geklikt. het idee was leuk, maar doordat ze zo flexibel zijn zwiebert het nog een beetje waardoor de vakken soms scheef liggen. achteraf hadden we ze toch liever plat gelegd met een schroefje op de hoekpunten.
   
  we hebben lange bamboestokken in de grond gestoken en met een beugeltje aan de bak vast gemaakt. het plan is om bovenaan een dwarslat te maken van bamboe en er dan een net tussen te spannen waar de bonen aan kunnen klimmen. hopelijk is het stevig genoeg! maar daar komen we aankomend zomer wel achter.
   
  ook hebben we de erwten gezaaid en vogelgaas eroverheen gespannen. en de winterwortels zijn ook ingezaaid. dat laatste was overigens nog niet gemakkelijk! ongelooflijk hoe klein die zaadjes zijn.. ik kan haast niet geloven dat daar iets uit kan groeien. erg lastig op te pakken en op de juiste plek in de grond te stoppen. en dan ook nog eens uitkijken dat ze niet uit mijn hand waaien, want dan heb ik straks de hele tuin vol wortels! maar, het is gelukt, en of het ook goed gelukt is, dat zien we wel zodra ze opkomen
   
  mijn tomatenplantjes zijn inmiddels opgekomen, allemaal zelfs! ik heb staan dansen in de kamer, wat een heerlijke spanning dat afwachten wat er ging gebeuren. en nu moet ik er goed voor zorgen tot ze groot genoeg zijn om in de tuin te staan. ik verheug me er op om ze te zien groeien.

×
×
 • Create New...