Jump to content

HuubvG

Members
 • Posts

  5,689
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Hgz, prov GR

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Drinken mag ook nietwaar? Thee met groene munt, tijm en citroentijm. Vanaf nu weer wat vaker.
 2. Hierbij wil ik @henkg bedanken voor het regelen van de twee gegraveerde snoeischaren. De aanschaf, naar de graveerder brengen en ophalen, dan de verzending naar de winnaars @Frans en @Mai Pensato. Op de achtergrond, samen met het MTF team, meedenkend en meewerkend geweest. Henk, bedankt!
 3. De teeltwedstrijd is ten einde. Winnaars Onder dak: De sonja van Mai Pensato, met een lengte van 40,6 cm Zonder dak (open lucht): De sonja van Frans, met een lengte van 37,4 cm @Mai Pensato en @Frans gefeliciteerd met deze knappe prestatie. Twee snoeischaren worden gegraveerd en gaan op weg naar jullie, veel plezier ermee! Alle deelnemers bedankt! Ik vond het een leuke wedstrijd, mede door jullie bijdragen.
 4. HuubvG

  Munt in bloei

  Mijn theorie is dat er verschillende benamingen voor dezelfde soorten rond zouden kunnen gaan. Ik ben hierdoor wel wijzer geworden over de munt in mijn tuin: groene munt, want groene stengels, lila bloemen. Was het pepermunt dan zou die rode stengels gehad hebben. Witte munt, witte bloemen.
 5. @Mai Pensato, je hebt gelijk. Ik werd afgeleid door deze zin: En was gaan denken dat 'deze' dus uit de kas was. Ik zal het direct corrigeren, dank voor de oplettendheid. @Allen, morgen 30 september tot 18u00 nog inzenden mogelijk! Even onder je verwaarloosde plant kijken of die langste, de állerlangste nog verstoppertje speelt?
 6. HuubvG

  Saffraan kweken

  @Arja, had je ze opnieuw gepoot en zo ja, wanneer? Of laten zitten, ik kon het zo gauw niet terugvinden. Ik heb ze 2, 3 september gepoot en de witte stengeltjes zitten nog 2 cm onder het maaiveld. Even voorzichtig gekeken nu net, zowel in bak als grond.
 7. @simonvb, als ik het goed begrepen heb, geef je op: 36,0 cm onderdak. Zonder tegenbericht komt dat op de lijst als nr 7 van de top 10 onderdak en verdwijn ik van de 10de plaats.
 8. Gedaan, maar anders, gecombineerd met het idee van Jorieke. Nieuw-Zeelandse spinazie uit de (kas) vriezer, aardappeltjes uit de winkel gegaard in de magnetron, daarna zoute stokbrood uit de vriezer in stukjes erdoorheen gedaan. Vleesje eerst in de koekenpan aangebakken in ongezouten boter, daarna alles nog eens in de oven gegrild. De stokbroodjes hadden het kookvocht uit de spinazie en aardappelen opgezogen, hun teveel aan zout aan de rest van de pot afgegeven en gaven een bijzondere smaak aan mijn maaltje, heerlijk.
 9. Jazeker @Lia56, volgende keer beter en ... minder is meer! Maar ze smaken heel erg goed hoor! Die knapperige korst heb ik nooit eerder zo voor elkaar gekregen. Vandaag een pakketje van 4 halve stokbroodjes uit de vriezer gehaald, in de minioven gedaan en belegd met een lik ongezouten roomboter, ijsbergsla, gekookte eieren, paprika, een plakje rosbief (moet kunnen voor een keer...). De eieren en bief, daar doe ik altijd zout op, maar nu niet, dus de eindsmaak was precies goed.
 10. Dank voor de reacties. Volgende keer - die komt er, gewoon doorgaan - véél minder deeg nemen en in verhouding kan het met 1/4 deel minder zout, als ik Rutger Bakt en Njam vergelijk. Goed idee van de pudding! Ik dacht ook al aan een broodje gezond en dan zoutloos beleg met ei, rauwkost, ongezouten boter (die ik nu gebruikte, was gezouten) en dan lekker veel beleg op een klein stukje stokbrood, dat ga ik vandaag maar eens doen.
 11. O ja, het bakken met stoom ging wel heel goed! Een gietijzeren pan op de bodem, een roostertje van de barbecue erin, daar wat houtskolen op, en toen dat op temperatuur was, kokend water uit de waterkoker erop en het bleef goed stomen. Het mooist (niet echt) van eergisteren was, dat ik ook van plan was rozijnen/krentenbrood te gaan bakken, dus heb ik die in een schaal met rum gedaan, om een dag in te trekken, zodat ik gisteren het brood kon bakken. Maar gisteren was ik het zo zat, dat ik geen zin had in broodbakken en heb stukje bij beetje de schaal met krenten/rozijnen'bowl' leeg gesnoept... De reden daarvoor was ook wel: ik was van plan het krentenbrood in de bakmachine te bakken, maar las dat het wel gekneed kon worden in de machine, maar afbakken moest in de oven. Daar had ik dus echt geen zin meer in.
 12. Ik wilde zo graag leren echte Franse stokbroodjes te maken en had al wat tutorials bekeken. Het recept met 'moederdeeg', dat je van tevoren moet maken, sprak me het meest aan. Bij de molen het juiste bloem gehaald, 2,5 kg T65 en een blokje verse gist bij Jumbo. Het was eergisteren, op tijd begonnnen, de video van 'Njam' aangezet en die zou ik stap voor stap volgen. Ik had nog geen argwaan toen Roger van Damme begon 225 gram bloem af te wegen voor het moederdeeg, met 225 gram water en 2 gram gist. In de 90 minuten die het moederdeeg moest rijzen, bekeek ik alvast het volgende stukje en ik geloofde mijn ogen en oren niet. En moest 1250 gram bloem bij! Daar kwam het water en de gist bij en zout... Veel teveel om een eerste stokbroodje te proberen, maar dat moest ik toch maar doen, gezien het moederdeeg al klaar was. Ik was bij 3 minuut 48 seconden op de video en toen werd de hoeveelheid zout genoemd, 40 gram. Dat leek me al wat veel, maar op zo'n grote hoeveelheid deeg zou dat wel normaal zijn dacht ik. Even dacht ik dat mijn nieuwe miniweegschaaltje niet goed was, het leek me toch wel wat veel zout. Die hele dag ben ik nog bezig geweest met kneden, laten rijzen, driemaal een bakplaat vol misvormde stokbroodjes afbakken achter elkaar. Het waren er 12 geworden, belachelijk veel, ik was bekaf. En toen het eindresultaat ... zoute stengels! Veel en veel te zout! En dat terwijl de korst mooi Frans was, knapperig, en het deeg binnenin redelijk luchtig, met luchtbellen en zo. Ze zagen er goed uit dus, maar die zoute smaak. Dezelfde dag heb ik de broodjes doormidden gebroken, in diepvrieszakken gedaan en in de vriezer gestopt (verstopt eigenlijk, ik kon het niet langer aanzien). De video heb ik enkele keren opnieuw afgespeeld, vooral het stukje op 3,48 minuten, waarin hij toch duidelijk 40 gram zout lijkt te zeggen. Ik heb het nog eens nagewogen, een paar halve stokbroodjes die ik net in de vriezer had gedaan, erbij voor de foto. Nu had Roger van Damme wel verwezen naar de site, waar het recept na te lezen was, maar daar vond ik heel andere getallen, Het moederdeeg begon daar met 110 gram bloem, iets minder dan de helft als op de video. Nu wil ik zo graag weten hoeveel zout er bij het totaal van (1250 gram + 225 gram) 1475 gram bloem had gepast. Geen 40 gram toch?
 13. Ik had al eens een topic geopend over welke appelboom geschikt zou zijn voor een kleine tuin. Wel een zure appel graag, a la goudrenet. Toen werd de pippeling aanbevolen en die heb ik genomen. Zou een sterke appel zijn. De foto van de appels is van een paar maanden geleden al, ze waren allemaal aangevreten, dus vroege misoogst.
 14. Gisteren: de Lunterse pippeling is niet meer! Niets dan ellende met de appelboom gehad, vooral de laatste jaren in mijn nieuwe tuin - sinds 5 jaar - wilde het niet lukken. Nu ditmaal alle appels aangetast waren en alle blad en stelen onder de groene luizen zitten, heb ik besloten de boom te vellen. Na het uitspitten van de stronk zag ik dat ik de boom na de verhuizing tot mijn schrik te diep had neergezet, de entplek was onder het maaiveld gekomen en daarboven zijn nieuwe wortels uit de stam gekomen. Goed te zien op volgende foto. Ook de bladluizen zijn goed zichtbaar. Er hangt ook een zwerm wespen omheen, niet op de foto te zien, evenals de mieren de al vertrokken zijn. Op de plek is een makkelijker boompje geplant; de olijf die na aankoop dit jaar nog in een pot stond. De bieslook gekortwiekt er weer omheen. Hopelijk geeft deze wat meer vreugde in de tuin en minder gedoe. Beetje afdekken bij vorst en maar hopen dat het goed gaat. Verder de kas bijna leeggehaald, begonnen met het middenpad breder te maken en dus de bedden smaller. Het pad wordt nu ook wat lager, de grond gaat iets omhoog, tot aan het onderste glas. Dan ga ik overal beter bij kunnen komen. Wel weer een heel gegraaf, tot 30 cm grond eruit en tegels er rechtop in. Daarnaast nog een strook van 30 cm niet verteerbare kunststof, zodat de grond niet te snel uitdroogt via de betontegels.
 15. Wat Bram zegt, stelt me wel wat gerust. Ik verdenk mijn tuingrond ook wel dat die niet al te vruchtbaar is. Ik heb geklaagd bij de woningbouw dat er grofvuil, stenen, plastic, rommel van vorige bewoners in de grond zat. Daarmee was ik te laat, anders hadden ze misschien iets kunnen doen. Na een half jaar in mijn nieuwbouwwoning was ik pas met de tuin begonnen, vandaar. Nu probeer ik daar waar het nodig is de oude grond eruit te halen en nieuwe tuingrond erin te doen waar het kan. Verder van bovenaf veel compost toe te voegen, in de hoop dat het bodemleven wat dieper de grond in trekt. Wat kalk strooien bij de druivelaars en wat extra NPK als biologische mest erbij, maar nooit weten of het in de juiste dosering is. De Glorie van Boskoop is wellicht achterhaald volgens telers, omdat er steeds betere rassen beschikbaar zijn? Maar wordt toch nog steeds aangeboden als een sterk ras, geschikt voor ons klimaat.
×
×
 • Create New...