Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Ratten overlast op volkstuinen


citroen

Aanbevolen berichten

Hoe pakken jullie als bestuur van volkstuinen de ratten overlast aan ?

 

Wat zijn bij jullie de geldende regels om de overlast te beperken ?

 

Dagelijks zie ik bij mijn buurman verse rattengangen in zijn mesthoop , composthoop in zijn grond enz.

 

Omdat we zo kort naast mekaar zitten ,is er enige aanpak nodig om daar van verlost te zijn

 

Hierbij een foto van dagelijks nieuwe gangen in zijn mesthoop

 

Graag jullie aanpak hiervoor.

 

IMG002774361549539049.JPG

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik betwijfel of er aanpak nodig is, of mogelijk is. Welke overlast is er? Ik heb deze gaten ook op de volkstuin, maar bolgewassen komen gewoon op, zijn dus niet opgevreten. Aardappels werden deels opgevreten, die moeten er dan redelijk vroeg uit. De totale schade valt erg mee.

Bij mij thuis is het anders, buiten dan, binnen komen ze niet. Bolgewassen worden consequent opgevreten, dus dahlias, tulpen, krokussen, noem maar op - het is zo weg. Bonen leggen is ook zinloos. Maar dan is het gazon hier ook een gatenkaas, van muizengaten dan, niet hier en daar een gat, maar veel erger. Dat noem ik wel overlast, want er valt weinig nog te telen. Struiken, dingen op hoogte, dat gaat nog wel.

 

Maar 's winters is het wel het ergste. In elk geval muizen - van ratten weet ik het niet - leven 's winters in groepsverband en vooral dan kunnen hun aantallen sterk stijgen. Wordt het voorjaar, dan ontwikkelen ze weer territoriaal gedrag en verspreiden zich. Als eenmaal de hongermaanden voorbij zijn merk je veel minder van ze. Ik zag nogmaals zeggen dat ik het van ratten niet zeker weet; die zitten hier ook zat, maar dat lijken niet van die grote groepen te worden.

Waar ik woon is het omzoomd door water, dat zal het probleem zijn, er zijn geen compost- of mesthopen, er ligt geen voer voor dieren ergens, er ligt weleens een bult snoeiafval hier of daar, maar niet veel ideale plekjes voor deze dieren. Dat zal denk ik ook de reden zijn dat het hele gazon wordt opengehaald. Maar ze zullen er altijd zijn, ratten en muizen, daar doe ik niets aan.

Er zit hier een ransuil, haast iedere avond hoor ik die, andere roofvogels zijn hier natuurlijk ook wel, maar het beheer hier is pro-weidevogel, dus hun vijanden worden niet uitgenodigd.

 

Ik zou letten op de stammetjes van fruit- bomen en struiken, dat je daar niet tegenaan mulcht of eventuele sneeuw laat liggen, want dan kun je een leuk beschut schuilplekje voor knaagdieren creëeren, en dat ze gelijk ook de bast van die boompjes of struikjes verorberen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik betwijfel of er aanpak nodig is, of mogelijk is. Welke overlast is er? Ik heb deze gaten ook op de volkstuin, maar bolgewassen komen gewoon op, zijn dus niet opgevreten. Aardappels werden deels opgevreten, die moeten er dan redelijk vroeg uit. De totale schade valt erg mee.

 

Ik vrees dat er is geen overlast dus laten de boel maar hoe deze is niet voor ratten geld , zeker omdat topic starter zegt dat er grote activiteit van ratten te zien is . Dus er zitten waarschijnlijk redelijk wat ratten .

 

Wat ik op foto zie is veel stro vermoedelijk met nog wat granen tussen . Dit voorjaar als er nieuwe planten staan op de tuinen zullen vrees ik ze dat als menu wel gaan nemen .

 

Het grote probleem met ratten is dat ze weinig natuurlijke vijanden hebben . 1 koppel ratten kan heel veel ratten voortbrengen op 1 jaar tijd (volgens internet enkele duizende) .

 

Dus er niks aan te doen lijkt me niet de oplossing .

Ten eerste het voedsel voor de ratten hoeveelmogelijk beperken . Geen voedsel geen ratten . Dus als vb mensen met kippen deze in de morgens eten geven en hoeveelheid dat binnen een half uur op is . Overmatig voederen laat op de dag trekt ratten aan door graantjes die s'nachts blijven liggen

En ratten die er zijn proberen te vangen .

 

Ga eventueel eens bij de gemeente vragen of zij er iets tegen kunnen doen . Vroeger zeker waren hier rattenvangers van de gemeente (vooral voor muskusratten langs waterwegen )

 

Ik ben voor leven en laten leven enkel voor raten niet omdat dit een plaagdier is met zeer beperkte natuurlijke vijanden. Andere plaagdieren kunt je ze bestrijden met natuurlijke vijanden dit lijkt me met ratten niet mogelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 years later...

Vraag iemand met een luchtbuks met nachtkijker. Zelf doe ik het ook op die manier en dat is de enige manier die werkt. Het lijkt misschien barbaars, maar dat is het absoluut niet. Een goede schutter schiet niet te snel en bij een goed schot is een rat direct dood. In tegenstelling tot vergif, want dan liggen ze een tijd te creperen. Verder ruim zoveel mogelijk rommel op waar ze in/onder kunnen huizen of van kunnen vreten.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Het probleem met een buks is dat je iemand moet vinden die er zin in heeft om 's avonds / 's nachts op de loer te gaan liggen om op ratten te schieten. Die mensen zijn er wel maar ze zijn dun gezaaid.

 

Met ratten heb ik totaal geen medelijden. Ik ben zelf opgegroeid op een boerderij gelegen naast een beek. We hebben altijd ratten gehad, in de winter zaten er van die grote waterratten in de maiskuil. Op stal zaten er ook, diverse keren een grote plaag gehad. Met vergif kon je de populatie redelijk binnen de perken houden. We hadden ook altijd boerderijkatten die er regelmatig eentje te pakken namen.

 

Het verbruik van vergif wordt steeds sterker aan banden gelegd. Goede alternatieven zijn er niet. Klemmen en vangkooien werken maar matig. Ratten zijn sluwe beestjes die niet 1-2-3 in een klem stappen. Het voorkomen van ratten is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker op  een volkstuincomplex waar voor de rat vaak wel wat te halen valt. Ik denk dat de problematiek met ratten en muizen alleen maar erger zal worden door de strengere regelgeving. Dan krijg je situaties waarbij je bloembollen alleen nog maar in gazen mandjes kunt poten omdat anders de muizen ze in de winter opvreten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Hallo,

 

Er blijkt een rattenplaag op volkstuiten te zitten iets verder op in de straat. Nu lopen de ratten ook al bij ons in de tuin.  Er wordt nogal wat etensresten gestort i.v.m. met het geloof van familie die er een tuintje hebben, ze zijn er al op aan gesproken. Maar doen er niets mee. Wat kunnen we als buurt bewoners hier aan doen om te voorkomen dat we een giga rattenplaag krijgen.  

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 22-2-2024 om 14:58, advanbrunschot zei:

Wij hebben een rattenjager ingeschakeld en op ons complex (ca. 90 tuinen) wordt er nu geen rattenoverlast meer ervaren. Ze zullen er ongetwijfeld nog wel zijn, maar geen plaag meer.

 

https://rattenjagers.nl/

 Goede tip! 2023 was tamelijk dramatisch hier (104 tuinen). Wat niet helpt is dat sommige leden de ratten juist welkom heten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als er ratten bij je in de buurt zitten dan is het belangrijk dat er bij jou niets voor ze valt te halen. Direct stoppen met het voeren van de vogels. Ook zorgen dat buren dit doen, zeg/lieg desnoods dat je ratten hebt zien lopen. Voer voor (huis)dieren in afgesloten tonnen. Bij kippen e.d. zorgen dat de voerbak 's avonds leeg is. Indien dat niet het geval is dan leeg maken.

 

Als je overdag ratten ziet lopen dan zit er meestal een flinke populatie in de buurt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...