Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Recept topinambour(aardpeer)


appelvrouw

Aanbevolen berichten

Broccoli-aardperen-curry over spaghetti

 

Aardperen kleinmaken en roosteren (gebruik weinig olie). Hal dan even tijdelijk uit de pan

Broccoli in redelijk kleine stukken snijden en licht aanbakken in olijfolie

Knoflook persen en mee roosteren bij de broccoli

Voeg wat water toe

Voeg een of twee theelepels kurkuma toe (kerry kan waarschijnlijk ook)

laat de broccoli even stoven.

voeg aardperen toe en laat mee stoven

breng op smaak met zout en peper.

 

Geef dit over je spaghetti en eet smakelijk.

Recept onlangs verzonnen en viel hier zeer in de smaak.

 

Let op dat je in het begin niet te veel aardperen in een keer eet. Net als Yacon bevatten ze inuline. Dit heeft bij veel mensen winderigheid tot gevolg als je het nog niet gewend bent.

 

Verder gaan aardperen hier door de groentesoep.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

dit is erg lekker:

 

1 kilo aardperen

2 sjalotten

olijfolie

200 ml witte wijn

800 ml groentebouillon

1 dl slagroom

150 g kastanjechampignons

1 pastinaak

 

Schil de aardperen en snijd ze in stukjes, leg die eventueel in water met citroen om verkleuren te voorkomen. Hak de sjalot fijn en fruit hem even in wat olie. Doe er de aardperen bij, schep om, bestrooi met peper en zout en giet de groentebouillon (of gewoon water) en de wijn erbij. Kook zachtjes tot de aardperen zacht zijn (ongeveer 20 minuten

Pureer de soep en giet er de room bij. Warm even door.

Snij de champignons in plakjes. Snij de pastinaak in plakjes. Bak de champignons in een eetlepel olie tot ze lichtbruin zijn. Leg ze op een bord. Bak de pastinaakplakjes in hete olie tot ze lichtbruin zijn. Schep de soep in borden en leg op elke portie wat gebakken champignons en gebakken pastinaak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb daar al wel eens een voorgerechtje van gemaakt met bospaddenstoelen en kabeljauw.

 

Ingrediënten:

 

1) voor de aardperenpuree

- 500 g aardperen

- boterpapier

- 1 dl olie (3/4 olijfolie, 1/4 notenolie)

 

2) paddenstoelengarnituur

- 500 g girolles of andere wilde paddensstoelen

- beetje look en peterselie

- olijfolie of boter

 

3) vis

- 10 stukken kabeljauw

- 10 sneetjes pancetta

 

4) cherrysaus

- 5 fijngesnipperde sjalotten

- 2 dl visfumet

- 2 dl room

- 250 g boter

- een flinke geut sherry

 

Bereiding:

 

1) aardperenpuree:

- aardperen schillen, in stukken verdelen en in een 20-tal mintuutjes zachtjes gaar laten koken in een bodempje gezouten water (afdekken met boterpapier om smaakverlies te voorkomen)

- afgieten, olie toevoegen, fijnprakken met vork, kruiden met peper en zout

(als je een fijnere textuur verkiest: mixen in de blender)

 

2) paddenstoelen:

schoonmaken, gaar bakken in boter, kruiden met peper en zout, look en peterselie (laatste mag maar hoeft niet)

 

3) vis:

kabeljauwstukken kruiden met peper en zout, in een sneetje pancetta wikkelen, 2 minuten bakken op de pan en dan 10 minuten laten verder garen in de oven (180°C)

 

4) cherrysaus:

- sjalot aanstoven in boter, blussen met visfumet en laten inkoken

- goede geut sherry toevoegen en laten inkoken

- room toevoegen en laten inkoken

- opwerken met boter

- afkruiden met peper en zout

 

Presentatie:

 

- lepel een lijntje aardpeer op het bord, schik de vis in het midden

- verdeel een lijntje paddenstoelen over het bord

- lepel wat saus over de vis

- afwerken met een wat groen (kervel)

Link naar reactie
Delen op andere sites

O dat ziet er heerlijk uit.

 

Ik moet wel even zeggen dat ik errug veel last had van windvorming..storm zei ik, maar op zijn hoogtepunt was het meer een orkaan met onweer jammer hoor, want dat haalde toch een beetje de vreugde van de lekkere smaak weg.

De volgende keer ALS ik aardpeer ga bereiden gebruik ik alleen verwarmende zaden zoals kummel, en als ik het dan nog heb, hebben de varkens mazzel, want dan mogen ze al mijn aardperen...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan toch altijd nog kleine beetjes voor de lekkere smaak gebruiken. Ik doe hier ook nooit meer dan maximaal 1,5-2 stuks per persoon in een maaltijd. Ik vind het echt uitmaken hoe veel je per keer gebruikt - ook van de yakon trouwens.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Link naar reactie
Delen op andere sites

Favoriet aardperensoepje hier:

250 gram aardperen, schoonschrobben en in kleine stukjes gesneden

1liter water

2 bouillonblokjes

 

Alles koken tot de aardperen zacht zijn. Dan pureren met de staafmixer.

Afmaken met wat reepjes gekookte ham en peterselie.

Simpel maar lekker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...

gisteren nog wat aardperen uit de tuin gehaald en eerst gebakken in wat olijfolie. Dat was niet echt super kwa bite, toen nog even onder de grill, werd iets beter.De smaak was wel ok.

Na het bakken waren ze wat sponzig/melig na de grill een licht korstje, maar niet echt knapperig.

 

Kun je ze beter niet zo laat oogsten? Moeten ze korter in de oven/pan/grill? Iemand advies misschien?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 years later...

We zitten hier met 50 kg aardpeer ( of meer )

Iemand nog een geweldig recept? er moeten toch nog wel meer recepten zijn?

 

 

 

Off topic, we hadden ze gezet als windhaag en loof om als mulch te gaan gebruiken.. Wat een overvloed!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

50kg?!! Da’s de moeite!

Ik had ze ook in veelvoud geplant, Roeier heeft een heel fijn ras, dat flink grote peren geeft. En ik mocht er daar enkele van hebben vorig jaar. Echter eerst bosmaaierde mijn lief ze om (okay, hij wist niet dat ik ze naast het wilgenhekje geplant had, tussen het gras. Dus ik kan het hem niet helemaal verwijten ) en daarna was ik ze zelf vergeten en heb ik de varkentjes er gezet met hun flexibele elektrische omheining. Dat was de doodsteek. Dus wederom geen aardperen hier helaas!

 

Maar om op je vraag terug te komen, stond me iets van bij dat Diana daar ooit flink wat recepten postte.

En inderdaad:

 

https://www.mooiemoestuin.nl/recept/aardperen-35-recepten-overig/

 

 

Succes!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

we hadden ze gezet als windhaag

Ik vind dat wel humor Arjan. Enfin wie aardperen wil kan ze van me krijgen, ik heb de grote rode soort. Geplant in het kippenhok omdat de kippen ze niet eten(maar wel opgraven). Alle tips om de winderigheid na het eten van de aardpeer tegen te gaan heb ik uitgeprobeerd, maar deze knol moet ik helaas laten staan.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...