Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Rode bes, mega oogst....


Fruitige Esther

Aanbevolen berichten

De rode bes is helemaal van padje af, geweldig hoeveel er in zit,

Dit is voor hier op de zandgrond echt bizar!

Is dit bij jullie ook zo extreem?

De plant groeit niet meer maar zet alles om in vrucht...

Dit is Jonkheer van Tets. 20180616174525-161131529180543.jpg2018061617453499581529180544.jpg2018061617430897351529180541.jpg

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ziet er zeker geweldig uit.Mijn planten staan nu 1 jaar in de vaste grond,die halen deze hoeveelheid bij lange na niet. ik heb wel bij andere op het moestuin complex, ook enorme oogsten gezien. Ik vond mijn JvTets wel lekkerder, dan ik mij herinnerde. Iets van een zoetje was ook aanwezig, bijna net zo lekker als een witte aalbes. Zijn er nog smaakverschillen tussen de verschillende rassen rode bes? Ik had ergens ,hier op dit forum gelezen,dat de 'Red Lake', een betere smaak zou hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier viel het me ook op inderdaad, zo'n geweldige grote, maar ook mooie oogst dit jaar. En dat nog wel met zo'n grote droogte over al zo'n lange tijd. Misschien heeft die ene keer behoorlijke regen 2 weken terug net dat mooie zetje gegeven.

 

Uurtje voordat jij dit topic opende had ik net mn moestuin-update weer eens gemaakt ( blog/Bit/16_juni_2018_b-7377.html ) want gisteren begonnen aan de rode bessenoogst. Echt groot ja. Echt te veel eigenlijk.

 

Het meeste wat ik heb staan van de rode is Jonkheer v Tets, de overige soortjes heb ik ooit weggedaan. Vond de verschillen in smaak klein en mijn hoofddoel is toch jam maken en dan is alles tegelijk rijp alleen maar een voordeel. Gisteren en vandaag dus de 1e rondes oogsten, volgend weekend weer verder.

 

Verder viel me op dat de maat van de bessen in de tros erg verschillen. Zowel mooie erg grote bessen en trossen, als ook aardig wat veel kleinere bessen. Klein, maar toch goed op smaak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De onregelmatigheid van vorm is dacht ik een kenmerk van Jonkheer van Tets. Voor de rest is het een prima ras en daarmee terecht een klassieker geworden. Hier een goede oogst, maar niet extreem. Ook niet bij de vier andere soortjes die ik heb. Wel heb ik een extreem grote oogst aan een >40 jaar oude kerselaar. Wellicht doordat ik de boom deze winter een keer flink voorzien heb van stalmest, of het komt gewoon door het schitterende weer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier ook heel veel bessen op struiken die nochtans al lang niet onderhouden zijn (is er door allerlei omstandigheden al een paar jaar niet echt van gekomen). Gisteren geplukt en door de slowjuicer gejaagd, een deel staat in de diepvries voor later gebruik (aalbessencoulis op rijstgriesmeelpudding, aalbessenbavarois, ...), een deel staat op het vuur om confituur te maken. En volgend voorjaar ga ik die struiken toch eens onderhanden nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maakt het mooie voorjaar vast een verschil, maar zat net te denken ( ook vooral door de opmerking over die kersen ), dat de hoeveelheden vruchthout, vruchtknoppen etc, natuurlijk worden aangelegd, ruim voor de afgelopen winter. Een grote oogst nu bij een kers betekent veel vruchtknoppen aangelegd in de zomer vorig jaar. Bij rode bes hetzelfde; die legt in de zomer en nazomer/herfst de vruchtknoppen aan. Ben ik ook nog eens een forse snoeier, ook dat maakt veel uit: ik wil grote bessen, mooie trossen, misschien in hoeveelheid iets minder. Ik pas dan ook zomersnoei toe en daar de wintersnoei over heen. Bij mijn snoeren toont zich dat nu heel goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier in Groningen is het met de rode bessen nog even geduld, al wel van enkele witte bessen soorten kunnen oogsten.

 

Ook de 'juneberry' ook wel bekend onder de naam krentenboom heeft dit jaar een fraaie oogst met mooie grote lekkere bessen. Daar nog geen merel te zien tot nu toe

[*]

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, bij mij ook vooral veel witte bessen, en mijn krent"Smokey", die het goed doen. Alleen de witte bes Zitavia is wat minder dan vorig jaar. Maar ja, verleden jaar pas in de vaste grond. en idd veel bessen rui, waar dit ras om bekend staat. Maar zo lekker! De amalanchier/krent wordt ook hier relatief weinig door de vogels geplunderd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben zelf nog relatief onervaren, en daarbij ben ik nu bezig om een tweede volkstuin in te planten, dat terwijl ik nog niet eens helemaal klaar ben, met mijn eerste volkstuin, en mijn huistuin. Wanneer ik later meer tijd heb ga ik zeker meer snoeien uit proberen. Iemand als Bit heeft jaren meer ervaring, en goede resultaten daar mee. Dus, dat lijkt me zeker de moeite waard.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het grote voordeel van struikvorm is dat het iets minder bescherming vraagt. Bij mij op de volkstuin zijn de zichtbare bessen weg door de vogels, maar diegene die meer in de struik zitten, laten ze hier meestal ongemoeid daardoor heb ik zelf nog verschillende kilo's per plant. Het lekkere krentenboompje smokey is wel volledig kaal gegeten door de duiven, nadeel daar is dat de bessen rechtop groeien en dus steeds zichtbaar zijn, zelf als ik er een net op leg, landen ze op het net om ze te eten. In tegenstelling tot anderen zijn bij mij de rode bessen veel veiliger voor de vogels dan deze van het krentenboompje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, dat blijft toch vreemd! Bij mij hebben de duiven zeker van de "Smokey " gesnoept, maar gelukkig ook nog wat voor mij overgelaten. De aalbes JvTets had ik met een net beschermd, maar de "Smokey" niet. Ik verdeel mijn oogsten over een wat langere periode, en ik heb nog volop witte,,en zwarte bes, ook wat roze. Die zijn bij mij, bij de vogels toch wat minder populair dan de rode, zo te zien. Ik heb wel het idee, dat de rode frambozen worden gegeten door vogels, in tegenstelling tot de gele.

Link naar reactie
Delen op andere sites

vandaag geoogst en het zijn struikjes van ongeveer 5 jaar oud. Dacht eerst dat er weinig aan zat maar ze zaten allemaal onderin op de eerste 15 cm van de struik. Goed verborgen voor de vogels. Net gekookt en wat laten indikken. Nu nog even wachten op de zwarte bessen.

 

mijn iMac spellingscontrole wil van zijn nog wel eens fijn maken. Dan weet U dat !

aangepast door Gast

[*]

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier maar de complete takken weggenomen en binnen de trossen er maar af gehaald.

Nu is de plant direct verjongt en kan hopelijk nog nieuwe takken voor volgend jaar maken.

Ik heb het niet gewogen wat er af kwam. maar een grote emmer is niets bij deze hoeveelheid.

 

Zwarte bessen zitten hier ook rijkelijk vol.

Ook de eigen selectie, deze hebben we 3 jaar geleden gevonden met nog meer zaailingen en deze struik draagt mooie grote trossen met middelgrote maat en een heel goede cassis smaak.

Dus nog een naam voor verzinnen

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Esther,misschien een mini prijsvraag . Verzin een naam voor de "eetbaar goed zwarte bessen cultivar".

Met de slogan: Goed eetbaar, de eetbaar goed"?????".

Ook hier hier gelukkig lekker veel zwarte bessen. En!, (zwarte) witte moerbei. Niet zo groot ,maar lekker zoet. Ik zal blij zijn ,als die van jou later ook productief is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet jaloers zijn Marijke

Dit is het eerste jaar dat er zo overdreven veel in zit

 

Vorig jaar hadden veel mensen nog appels, peren en pruimen die dichter aan zee wonen, hier van de ruim 70 noten en fruitbomen maar een emmertje vol. Maar dat word dit jaar anders

 

Ik denk dat de Ribes nigra Bester wel klinkt

Nu nog vermeerderen en kijken hoe het met de ziektes gaat.

Eigenlijk was het een ondergeschoven kindje die met nog meer zaailingen in een hoekje tussen de brandnetels staan.

Maar afgelopen voorjaar was de bloei zo veel uitbundiger als de 2 andere rassen die we al hebben staan.

Ik zal er een keer een topic voor aanmaken.

Jij hebt ook wel leuke namen Mastert

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Fruitige Esther, over die naam ga ik nog eens rustig nadenken. Waarom vinden jullie je eigen cultivar zo bijzonder?Vooral de smaak? Ik had trouwens op het forum gelezen ,dat de witte bes niet bekend staat om een grote productie,maar een van mijn "Witte Parels" doet het nochtans erg goed. Bijna zo goed als jullie "JvTets".Ik ben blij!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...