Simpel een camembert/brie maken.

Berichten en vragen over drogen, inmaken, inkuilen, zuurkool/melkzuurgisting, enz.
Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1784
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Simpel een camembert/brie maken.

Berichtdoor Charly » Wo 15 Mar 2017, 13:30

Leuk Anna! En wat tof dat de stremming dit keer goed ging!!
Ik ga deze zondag met 4 meiden aan de slag met camembert. Eerste keer sinds 19nov. Hoop dat alles goed gaat! (Anders sta je ook zo voor sjaak he!)
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Anna3
Berichten: 1011
Lid geworden op: Do 19 Mar 2015, 11:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (18)
Woonplaats / locatie: Regio Utrecht
Contact:

Re: Simpel een camembert/brie maken.

Berichtdoor Anna3 » Ma 20 Mar 2017, 14:52

Ging het goed Charly? ;)

Mijn camembert van 2,5L melk is toch nog aan de dikke kant, maar te dun voor twee halve. Ik zie al een paar witte pluisjes :)
Afbeelding

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Simpel een camembert/brie maken.

Berichtdoor Jorieke123 » Di 21 Mar 2017, 10:39

Ziet er goed uit Anna!
Ik had nu ook een dikke camembert, te dun voor 2 normale. Dus ik heb er een dunnetje afgesneden, die straks extra snel rijp is en die ik dan ga bakken met paneermeel :D

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Simpel een camembert/brie maken.

Berichtdoor Jorieke123 » Di 03 Okt 2017, 10:58

Is dit 'kattenhaar' (poil de chat )? Vast wel... :thumbdown: Ik heb wat met zout gescrubt, nu goed in de gaten houden.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Simpel een camembert/brie maken.

Berichtdoor Jorieke123 » Do 05 Okt 2017, 20:34

Er zijn nog wat zeer kleine plekjes bijgekomen, maar ook die heb ik met wat zout gescrubt en daarna niets meer. Nu heb ik de kaasjes verpakt in plastic en liggen ze in de koelkast. :thumbup:

De kaas die ik voor de MTFD heb gemaakt heeft nergens last van, al moet die nog witte schimmel gaan vormen ook.

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1784
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Simpel een camembert/brie maken.

Berichtdoor Charly » Do 05 Okt 2017, 22:01

Ai. Dat zag er naar uit die schimmel. Fijn dat je em weggekregen hebt. Je verhalen hebben natuurlijk mijn camembert-vlam ook ontstoken. Zaterdag ga ik er twee maken. Yum!
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1784
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Re: Simpel een camembert/brie maken.

Berichtdoor Charly » Za 07 Okt 2017, 19:40

Héhé eindelijk even rustig zitten. Vandaag met een belangstellend collegaatje camemberts gemaakt. Ik heb veel verteld en zij heeft veel gedaan. Ging goed volgens mij. Hoop dat ze ook de smaak te pakken krijgt!

Wat ik anders dan het recept gedaan heb is het op 32 graden houden. Ik heb stremsel, zuursel en witschimmel toegevoegd op 32 en toen een uur met rust gelaten. Prachtig gestremd! Na het 15 min roeren weer getemperatuurd. Toen was eea 28.8 en heb ik de temperatuur, door wat warm water toe te voegen, omhoog gebracht naar 31. En daarna weer kwartier laten staan. Alles leek mooi in orde. Ik hoop dat dat ook zo blijft!

Alleen hadden we verrassend veel wrongel deze keer! En dus wat hoge kazen.

Afbeelding
Dit is na 4x draaien, laatste keer moet nog. Hij voelt prettig 'firm' aan.

Ik kijk even hoe hij zich houdt. Maar denk dat ik ze ga halveren. Of misschien halveer ik er 1 en kijk ik even wat die andere doet.

Duimen dat alles volgens plan gaat nu. Het is 1 ding als er bij jezelf iets mislukt maar voor een ander is nog vervelender!
wees bevriend met kleine dingen

Gebruikersavatar
Mellie
Berichten: 1619
Lid geworden op: Di 21 Jun 2016, 08:52
Moestuin Seizoen: Bekijk update (10)
Woonplaats / locatie: N Holland
Contact:

Re: Simpel een camembert/brie maken.

Berichtdoor Mellie » Za 07 Okt 2017, 20:58

Woooowwwww ziet er zo leuk uit! Elke x als ik niet meer kan slapen dankzij ene baby, dan struin ik het internet af naar kaasmaaksetjes en meer. Superleuk! Bon appetit!

Gebruikersavatar
Jorieke123
Moderator
Berichten: 20208
Lid geworden op: Di 22 Jun 2010, 13:48
Moestuin Seizoen: Bekijk update (239)
Woonplaats / locatie: zelhem
Contact:

Re: Simpel een camembert/brie maken.

Berichtdoor Jorieke123 » Za 07 Okt 2017, 21:21

Je kunt de pan in zijn geheel de volgende keer in een warm waterbad zetten en wat roeren tot de gewenste temp. Ik denk dat je met water toevoegen in de pan een wat te stevige wrongel krijgt, en dan een wat hobbelig oppervlak? Maar dat weet ik niet zeker. :D

Met een goed scherp mes kan je makkelijk de kaas overdwars doorsnijden. En dan die kant ook nog zouten! Doorsnijden doe ik vaak pas na een paar dagen.

Gebruikersavatar
Charly
Berichten: 1784
Lid geworden op: Ma 27 Jun 2016, 09:18
Moestuin Seizoen: Bekijk update (8)
Woonplaats / locatie: VOORHOUT
Contact:

Simpel een camembert/brie maken.

Berichtdoor Charly » Za 07 Okt 2017, 22:25

Ai! Vond em al wat bobbeliger dan ik me herinnerende, meer als een meikaas. Ik had laten stremmen in een emmer, dus op het vuur was wat lastiger, maar had ik toch beter kunnen doen. Oei oei oei.
Enfin. Ik hoop heel hard dat t toch wat wordt. :roll: Met name voor collegaatje feitelijk.

Ah. En het doorsnijden na een paar dagen had ik zowaar zelf ook bedacht. Dus prettig dat ik daar wel op de goede denklijn zit. (Ik zoek het lichtpuntje maar he!)

@Mellie: gezellig als je ook mee gaat kazen! Het is alleen wel vreselijk verslavend. Dus zeg niet dat je niet gewaarschuwd was :lol:
wees bevriend met kleine dingen


Terug naar “Inmaken en Bewaren”

STEUN HET FORUM:

bollogoSteun het forum - Ben je van plan een aankoop via bol.com te doen? Maak dan gebruik van deze link. Als jij via die link iets koopt, sponsort Bol.com een kleine bedrag om o.a. de hosting te betalen. Bijvoorbeeld bij de aankoop van moestuin boeken, tuingereedschap, moestuinbenodigdheden of andere niet tuin gerelateerde artikelen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten