Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Sint Jansui nu (september/oktober) planten?


MartinH

Aanbevolen berichten

Kunnen prima tegen de kou, mits geen kletsnatte voeten.

Plant ze maar....ontwikkeling loopt parallel met knoflook of winterui...alleen zijn ze "vaste planten".

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ze moeten zeker de grond in.

Ik ben steeds weer verbaasd hoe StJans ui zich, zonder enige noemenswaardige aandacht van mijn kant, afgezien van onkruidverwijdering, maar uitbreidt en uitbreidt. Het lijkt nooit problemen te hebben, wat voor winter/zomer het ook is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

jawel, je oogst wel de hele ui (tenzij je alleen het loof afknipt en als bieslook gebruikt).

Je moet alleen zorgen dat je genoeg laat staan (of ergens anders uitplant), zodat dat zich tussen juli en midden lente kan vermeerderen.

 

Als dit je enige plant is, zou ik als ik jou was volgend jaar eind mei/begin juni een derde oogsten en de rest in juni/juli individueel uitplanten. Dan heb je het jaar daarop een stuk meer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga deze uiensoort komend jaar weer eens proberen, in goede voedzame grond. Want op mijn zandgrond werd het niet echt wat... Zeer kleine uitjes als opbrengst. Nou weet ik ook wel dat het geen grote soort is, maar er viel amper wat te snipperen van elk uitje

 

Het veldje was zwaar overwoekerd, ik heb er een paar terug kunnen vinden en die staan nu in potjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Mijn 1e 10 bollwtjes zijn opgekomen, kan ik ze gewoon laten staan en vermeerderen ze zichzelf dan?

Of is het beter om ze voor 24 juni op te graven, te laten drogen en dan augustus weer te poten?

Ik wil ze graag vermeerderen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanwege je woordkeuze krijg ik de indruk dat je deze uitjes onder een laagje aarde hebt gestopt toen je ze pootte. Dat is niet de bedoeling, je plant ze net als plantuitjes; je drukt ze half in de grond.

 

Als ze in de grond zitten weet ik niet precies wat er gebeurd, in elk geval is de kans op rot groter. Normaal gesproken oogst je als het loof bijna verwelkt is. Wees aan de vroege kant als de uitjes inderdaad te diep staan, vanwege die kans op rot dus. Misschien kun je nu alvast wat aarde wegschrapen.

 

Als je oogst neem je gewoon alles eruit en laat het drogen.

Wanneer heb je je uitjes gepoot trouwens? Normaal poot je in Augustus, dan lopen ze gelijk uit, sterven half af in de winter, en in deze tijd zijn de planten alweer behoorlijk groot - zo ongeveer op hun hoogtepunt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook een rijtje staan. Het is een uitje om te oogsten als bosui. Mijn planten doen het redelijk. Een paar zijn weggerot. Ik graaf ze op nadat ze gestopt zijn met groeien, omdat ze dan vatbaarder zijn voor rotten. In het najaar plant ik ze weer uit. Ik denk dat ik hier slimmer aan doe. Dit doen ze ook met bijvoorbeeld tulpen. Ik ben benieuwd of ik ze goed stand weet te laten houden. Als ze niet productief genoeg te krijgen zijn, dan doe ik ze weer weg (wil er wel van kunnen oogsten). Ik heb tot nu toe matige ervaring met deze ui, maar misschien doe ik steeds iets fout en heb ik vanaf nu meer succes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben juist bang dat ik er teveel van krijg - om een deel te oogsten als bosui is een goed idee, Permanatuurtuin.

 

Ik vind ze wel erg sterk in de winter. Ik zie dat Dizid in Noorwegen zit - ik weet niet of dat aan de gematigde kust of in een kouder deel is - maar bij mij op de vlakte zijn het ook lastige omstandigheden, vanwege een gemiddelde windsnelheid boven de 6Bf, soms -10°C en haast nooit een beschermend laagje sneeuw. Dan valt de temperatuur nog wel mee, maar die andere factoren maken het toch lastig voor planten. Ik geloof dat ik een paar knoflookplantjes ben kwijtgeraakt, maar geen St Jansui. Wat 'gewone' uien die ik op het veld heb gelaten om dit seizoen te laten doorschieten voor het zaad rotten nu weg - hebben het niet gered. St Jansui is zeer winterhard, kom ik achter.

 

Als je wat meer St Jans kunt gebruiken, Dizid, dan stuur ik je graag wat op, het zal in Noorwegen wel niet te verkrijgen zijn. Dan wordt wel Juli of zo.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi, vraagje voor de ervaren st-jans ui telers. Kan ik ze op dezelfde plek laten staan, of moeten ze verplaatst worden? Ik heb er nu ongeveer 5 bosjes van, ze zien er prima uit, en wil dat gaan uitbreiden. Dus ik dacht van elk bosje, ongeveer de helft oogsten, gewoon laten waar ze zijn. Of is het beter om ze op een totaal andere plek, per stuk te herplanten. Ook i.v.m. ziekte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

"Roeier" bedankt, ik ga er dan een paar als lente ui gebruiken, een deel als sjalotje, en een deel op andere plek herplanten. Ik heb nog een andere allium fistolosum, "welsh onion", ik neem aan dat die op dezelfde manier behandeld moet worden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even wat foto's erbij doen van de Welsh Onion... err, ik bedoel de St Jans :

 

Zo dus vandaag, 19 April. Elk uitje wat vorig jaar individueel is gepoot heeft nu een trosje stengels gemaakt. Iedere nieuwe stengel gaat nu een bolletje onderaan maken, dat proces is nog niet echt begonnen.

41518225482_d63455fc82_b.jpg

40848124174_967e7e3b9c_b.jpg

 

Dit zijn dan de uitjes. Ze zijn niet groot, zoiets als knoflooktenen. Over 2 maanden zal het er weer zo uitzien:

45000488.c07cb2b9.640.jpg?r2

Link naar reactie
Delen op andere sites

Roeier,

Bedankt voor je aanbod! maar ik denk dat ik het ga redden om er wat meer van te maken.

Vorig jaar 20 bolletjes (dacht eerst 10 maar goed) bij Vreken in Dordrecht opgehaald en beetje te laat, 15 oktober, hier in Noorwegen circa 8 cm onder de aarde gezet. 15 november waren er al sprietjes te zien maar,ohh natuurramp, ineens stroomde er een heel klein beekje precies door dat moestuintje en exact over de st Jans uitjes. Daarna maandenlang een halve meter sneeuw erop, dus ik had ze al min-of-meer opgegeven.

Afgelopen 8 april kwamen ze echter vrolijk bovenpiepen

 

Bijgaande foto is van vandaag.

 

Het plan is om ze te vermeerderen, en dan vraag ik me dus af waarom ik ze eerst zal opgraven, maandje laten drogen en dan in augustus weer terugplanten.

Omdat deze ui beschreven wordt als meerjarige, hoop ik eigenlijk dat ik ze, zoals A. fistulosum (stengelui, welsh, bunching) gewoon hun gang kan laten gaan en ze zichzelf dan splitsen en er volgend jaar groepjes opkomen rond iedere plant.

 

Maar als ik jullie goed begrijp is er dan kans op rot/schimmel.

 

Overigens kun je goed zien hoeveel later het seizoen hier in zuid-Noorwegen is!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Mastert,

Ja, 19 van de 20 hebben het overleeft, heb nu een greppel gegraven om het mini-beekje langs de moestuin te leiden.

 

Toch hoop ik om deze st jansui gewoon te laten staan en zijn natuurlijke gang te laten gaan, ipv opgraven, drogen, uitplanten.

 

Of is dit echt af te raden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De ui geeft zelf wel aan wanneer het tijd is om te rooien. Als ze er nog fris uitzien, laat nog maar even gaan, komt ook geen rot in dan. Als het loof niks meer voorstelt, dan haal je ze er normaal uit.

Hier in Nederland beginnen ze nu te vergelen, maar jouw tijdpad zal wat anders uitvallen, verwacht ik.

 

Nog even een fotootje erbij van hoe het er hier nu uitziet - de uitjes staan op de voorgrond, maar ik kon het niet helpen vooral te richten op dat prachtig verwilderde tuintje van de buurman van mij. Die gele kamille links wordt ook mooi, die is nog wel van mij.

 

40370366130_40b9d636a2_b.jpg

 

Er zitten wat bloemknopjes in de St Jans, zou je misschien er uit kunnen halen, maar ik laat het maar z'n gang gaan. Als ik oogst, laat ik ook nog wel wat trosjes zien zoals ze er uit komen. Dat zal wel binnen een maand worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Oh, het is die tijd alweer! Beetje vroeg, maar toch.

Ik zag een paar trosjes helemaal vergeeld en toen er een trosje uithaalde zag ik dit:

40542610630_8292bc51c8_b.jpg

 

Dat is al aan het verrotten. Dit trosje was wat in de schaduw gekomen van de smeerwortel ernaast. Dan hou je meer vocht en komt de rot er vroeger in. Je moet dus uien tegen het einde ook nooit water geven!

Maar goed, een paar van mijn trosjes waren dus wat in de schaduw gekomen, het meeste staat in de zon en zal nog goed zijn, geen probleem om een paar te verliezen. Het is alleen wel opletten in deze tijd; het zijn hartstikke sterke uitjes, maar nu worden ze kwetsbaar en eventuele rot zit aan de onderkant en dat zie je dus niet.

Ik heb wel kleigrond, het kan zijn dat met meer luchtdoorlatende grond je minder snel rot hebt, maar op zich doen uien het goed op kleigrond.

 

Dit ik pas het tweede jaar dat ik ze oogst, dus ook voor mij is het nog relatief nieuw. Die vroege rot verraste me.

 

De meeste trosjes zagen er nog grotendeels groen uit, je zag de individuele bolletjes mooi opzwellen:40542609980_94832789cb_b.jpg

 

Een paar die in de zon stonden heb ik er ook uitgehaald. Als dat wat moeilijker gaat omdat de wortels nog behoorlijk stug zijn dan weet je in elk geval dat ze nog helemaal gezond zijn. Als de wortels aan het wegrotten zijn dan wip je ze er makkelijker uit.

Een geoogste goede tros:

40542611400_473cd3abe0_b.jpg

 

Je ziet wel aan die wortels: daar is niks mis mee. Had ook nog wel even kunnen blijven staan. Het meeste staat ook nog.

Er zitten toch gauw iets van 20 uitjes in zo'n tros; dus je kunt ze met een factor 20 vermenigvuldigen ieder jaar, en 20 x 20 = 400 uitjes. Maar dan laat ik zo'n tros van 20 niet in de grond zitten; reden 1: kans op rot; reden 2: hoe moeten zich dan 400 uitjes vormen? Probeer het maar, maar ik zou voor de veiligheid toch liever een deel er uit halen, laten drogen en gewoon individueel weer uitplanten.

 

Niet vergeten een deel te eten! Er is niks mis mee eind Mei al wat uitjes uit je eigen tuin te eten. Ik eet ze graag op een boterham met kaas, of een beschuit met kaas in dit geval:

40542612030_85ebd817bd.jpg

 

Wat ook een voordeel is van St Jans, die nu geoogst kan worden, is dat je daar dus wat anders kwijt kan juist in een tijd dat de tuin vol begint te worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...