Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Snelgroeiende klimmer voor pergola gezocht.


ValeriePlantje

Aanbevolen berichten

Achteraan onze tuin zou mijn man een pergola willen maken, zodat we een knusse schaduw-zithoek hebben eens de bovenkant mooi begroeid is.

Zijn voorkeur gaat uit naar een klimmer die mooi geurende bloemen heeft. Dus liever geen klimop-toestanden.

 

De bovenkant van de pergola zou gemaakt worden met een soort van beton-net waar de plant langs-en doorheen kan groeien. Nu vroeg ik mij af of het mogelijk is om een seringenstruik - of boom te laten klimmen over een pergola?

 

Welke bloemrijke klimmers raden jullie aan? Uiteraard liefst eentje die snel groeit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Google ook eens op Toscaanse jasmijn. Groeit redelijk vlot, niet zo snel als druif hoor, bloeit lang en geurt, met name namiddag en 's avonds echt heerlijk, zonder hinderlijk te zijn. Gewoon wat groter kopen ( 2,00m - 2.40m kost 23,- )

 

En natuurlijk de kamperfoelie. Wel de goede kopen ( 1m hoog, een kleintje kopen dus : 4.50 ). die geurt, ze geuren lang niet allemaal even goed. Er zijn er bij die helemaal niet geuren. Maar groeit vlot.

 

Blauwe regen. Ook de goede uitzoeken, er zijn er bij die minder geuren, maar meerderen geuren echt heerlijk. Koop een grote ( 1.80m - 2.40m voor rond de 24,- ) waar je nú al de dikkere bloemknoppen ziet zitten, dan ben je gelijk verzekerd van bloei gelijk vanaf het 1e jaar. De mijne die nu een jaar of 6 staat bloeit elk jaar 2x.

 

Of combineer een goed geurende klimmer met een druif. Heb je van alles wat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een druif is zeker geen trage groeier nee. Wél goed snoeibaar. Weet ik niet waarom u dacht dat het een trage groeier is ?

 

Dat kamperfoelie voor u lelijke bloemen heeft is natuurlijk jammer, dan valt dat af.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Bit: Een vriend van mij heeft druiven in de tuin. Toen ik ooit zei dat ik dit ook wel wou zei hij dat ik vooral heel veel geduld moest hebben daarvoor. En hij weet dat ik dit niet heb

Vandaar dat ik er van uit ging dat dit een langzame groeier is.

 

Mijn man heeft gegoogled, wat voor hem een uitzondering is , en hij ziet de kamperfoelie wel zitten. Morgen wil hij met mij naar de Floralux. Da's zowat de natte droom/speelgoedwinkel van elke tuin en plantenfanaat. Altijd mega-druk daar, dus dat hij op een zondag wil gaan betekend voor mij net zoveel als een uitnodiging voor een 7-gangen diner in een 3-sterren restaurant.

 

Las op het internet dat je ook gerust verschillende klimmers kan gebruiken om aan te planten bij een pergola. Verstikken deze elkaar dan niet? Ik heb daarbij al onmiddellijk visioenen van klimplanten die door elkaar groeien en dat ik zodoende niet meer weet welke nu juist wat is en hoe ik die moet snoeien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...