Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Snijbiet recept gevraagd.


HuubvG

Aanbevolen berichten

Ja lekker, dat heb ik ook gedaan toen ze jonger waren. Nu was het blad al wat groter, de stengels dikker, heb ze net toch maar gekookt (was een beetje laat met m'n vraag...) eigenlijk best lekker. Anders dan spinazie, maar minstens net zo lekker.

 

De reuk en smaak gaven mij een wondere ervaring van déjà vu; zo'n 340 40 jaar geleden at ik het ook uit een van m'n eerste moestuintjes, nu weet ik het weer, ik zie het weer voor me.

 

Die houden we erin!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of je Pizzocheri kent, maar dat is dus erg lekker met snijbiet.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pizzoccheri

 

Je kunt het ook maken met bijvoorbeeld (volkoren) penne.

Ik maak vaak een wat eenvoudiger versie met gekookte aardappelen van de vorige dag die ik dan lekker goudbruin bak met wat salie, daar voeg ik dan een prei en de gesneden snijbiet aan toe met gehakte knoflook. Even roerbakken tot het wat geslonken is. Dan de gaar gekookte pasta erbij en blokjes (bijv. jonge) kaas. En doorwarmen tot de kaas gesmolten is. Beetjegesmolten roomboter erover en geraspte parmezaan of pecorino o.i.d.

 

Je kunt ook alles gaar koken in 1 pan je voegt dan alles in volgorde van kooktijd toe. Als alles gaar is stort je het in een ovenschaal gehakte knoflook, salie, kaas en roomboter erover en even gratineren in de oven.

 

 

Ook lekker zijn bladerdeegflapjes gevuld met een mengsel van afgekoelde roergebakken snijbiet (met een teentje knoflook en wat oregano) en blokjes feta.

 

En misschien vind je ook nog iets lekkers op deze site http://www.snijbiet.nl/recepten/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Snijbiettaart (kan ook gemaakt worden met of in combinatie met andere bladgroenten). Snijbiet wassen, snijden en koken (totdat het geslonken is). Water er zoveel mogelijk uitpersen, mengen met kaas (feta of schimmelkaas), zout en peper. Springvorm bekleden met bladerdeeg en vullen met snijbiet-kaas mengsel. In de oven op 200 graden totdat het bladerdeeg lichtbruin is.

 

Op de site van odin staan ook veel lekkere recepten met snijbiet http://odin.nl/nl/index.htm zoals snijbietlasagne.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even tussen neus en lippen door: het nitraat >>> nitriet verhaal, dat is alweer achterhaald, je mag bladgroente wél opwarmen, spinazie is wél goed als krachtvoer, Popeye had er wél baat bij!

 

images?q=tbn:ANd9GcTI5E6YZJut5nV_MgrnmbYn0VjPmlBaQxoUR4ukhDhpMi3A5DEp

 

Nu ga ik gauw jullie recepten bestuderen, ze zien er op het eerste gezicht goed uit! Lekker, ook zal ik de sites bekijken en eens een taart maken, dat doe ik nog veel te weinig. Bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gebruik het als spinazie in lasagne (laagje snijbiet met room, laagje tomatensaus met vlees, bechamelsaus onder en boven) of ik maak ze klaar op zijn Italiaans, als de ribben wat groter zijn:

 

600 gram snijbiet

1 ei

2 kleine uien

2 teentjes knoflook

10 cl room, 10 cl melk

1 theelepel oregano, 1 theelepel basilicum

peper & zout

nootmuskaat

 

Bereidingswijze

 

De uien en de knoflook fijn snipperen.

Het blad van de snijbieten van de nerven halen en in reepjes snijden, de nerven in stukjes snijden.

Ui en knoflook glazig stoven en de nerven toevoegen.

Met een grondje water 10 minuten laten sudderen.

Blad toevoegen, afkruiden met zout, 5 minuten laten sudderen.

Oregano, basilicum en peper toevoegen en nog 5 minuten op het vuur laten staan (evt. nog water toevoegen).

Ei, room, melk en nootmuskaat mixen, bij de snijbiet gieten en al roerend laten opwarmen totdat het ei gestold is.

Indien nodig nog wat maïzena (opgelost in water) toevoegen en even laten doorkoken.

 

Lekker met tagliatelle en gebakken vis (forel of zalm).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat leuk die recepten !!

Ik heb dit jaar voor het eerst snijbiet , regenboog en gewone , en kan haast niet wachten tot het groot genoeg is om te gebruiken.

Zal kwa smaak wel niet veel schelen denk ik maar die kleuren lijkt me erg leuk

 

Groetjes Lisette

Link naar reactie
Delen op andere sites

Snijbiet (vooral de groene witribbige) gebruik ik waar ik anders Paksoi of Chinese Kool zou gebruiken. Heel even in de wok dus, met van alles wat voorhanden is aan eventuele andere groentes.

De Lucullus snijbiet gebruik ik dan weer meer als.... ja... spinazie...

 

img073344511371562126.JPG

 

En na de regen van de laatste tijd heeft de snijbiet er ook eindelijk zin in gekregen en is lekker aan het groeien dus ik kan ook beginnen te oogsten én eten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En na de regen van de laatste tijd heeft de snijbiet er ook eindelijk zin in gekregen en is lekker aan het groeien dus ik kan ook beginnen te oogsten én eten

Welke regen?!?

 

Ik vind dat er een behoorlijk smaakverschil is tussen de verschillende soorten snijbiet.

De rode smaakt veel meer naar bietjes, veel 'aardser', de witribbige zit qua smaak wat richting paksoi, en de groene heeft wel wat weg van spinazie, maar dan iets neutraler van smaak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Snijbiet is ook erg lekker op broodjes met gesmolten kaas uit de oven. Wel eerst de snijbiet kort wokken tot het meeste vocht er uit is. Als je het op een home made pizza doet niet wokken die gaat n.l. langer in de oven.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 years later...

Ik wordt overspoelt met snijbiet uit de tuin. Ik heb veel te weinig recepten voor al dat snijbiet.. hier dus lekker zitten spitten en al wat lekkere recepten voorbij zien komen. Maar denk gooi toch het topic nog even omhoog.. we zijn alweer 4 jaar verder en wie weet hebben jullie nog wel veel meer lekkere snijbiet recepten !

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...
  • 7 maanden later ...

Snijbietcurry:

Snij van 10 mooie snijbietbladeren de stelen van de bladeren. Maak de stelen schoon en snij het onderste stuk eraf. Snij de stelen in repen en de repen in blokjes. Snij een ui fijn en zet deze even aan in enkele eetlepels zonnebloemolie. Doe de blokjes snijbiet erbij en bak op laag vuur. Snij de bladeren in repen, was deze en droog ze in de slamolen. Voeg aan de blokjes snijbiet een theelepel kerriepoeder, 1 theelepel geelwortelpoeder, 1 theelepel korianderpoeder een halve theelepel komijnzaad en een halve of rode peper naar smaak. Bak dit zachtjes enkele minuten en voeg dan het blad toe. Voeg als het blad wat gesmolten is een half bouillonblokje, een centimeter kokos ( van een kokosblok) een hand rozijnen en een glas water toe en laat nog ongeveer tien minuten sudderen. Voeg eventueel nog water toe. Rooster een hand cashewnoten en strooi deze over de snijbiet als je het gaat opdienen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Roomboter met paar blaadjes fijngesneden salie, rozemarijn en 7 ansjovis doorroeren en opzij leggen.

 

Snijbiet en evt andere kool blancheren. Rode kool, witte kool, kan allemaal erbij. Ziet er wel zo ezlelig uit al die kleuren. Nerf moet je kunnen indrukken, dus misschien is koken qua term beter gepast.

 

Stoven in het roombotermengsel. Likje overhouden en voor serveren het laatste beetje er over heen doen. Lekker met zeevruchten (ik at het met kreeft), maar ook heel lekker met stoofvlees. Of misschien bedenk je zelf een andere toepassing.

 

Vind Appelvrouws snijbietsalade met knof ook verrukkelijk trouwens.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...