Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Staand snoer terugsnoeien


citroen

Aanbevolen berichten

Wat is het verschil tussen wel of niet terug snoeien?

 

Al die scheuten op die niet gesnoeide takjes gaan in het voorjaar als een gek groeien. Het resultaat is een soort oerwoudgroei.

Door op enkele knoppen terug te snoeien bevorder je dat er een beperkt en overzichtelijk aantal knoppen uitlopen en dat daaraan een beperkt aantal bloemtrosjes zich kunnen ontwikkelen die je overzichtelijk kunt onderhouden. Bijsnoeien tijdens die ontwikkeling zal normaal nog wel nodig zijn, maar door nu niet alvast te beperken wordt het een onoverzichtelijk geheel met veel groei en weinig kwalitatieve opbrengst. Dat is het idee.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mag snoeien druif nu nog?

Hier bij ons (nog) geen vorst dus invriezen is geen probleem, sapstromen zijn ook 100% zeker gestopt dus leegbloeden ook geen gevaar voor.

Vraag me alleen af wat beter is, nu of pas na de winter.

 

Ik werk (in de serre) ook met een cordon.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het kiezen van het type snoei voor je druif begint met het weten welke cultivar je hebt.

 

Weet je dat, dan kun je de meest geschikte snoeiwijze kiezen. Guyot snoei wordt veel toegepast, maar er zijn cultivars die die snoeiwijze weliswaar wel verdragen, maar waar je dan niet optimaal de vruchtbaarheid van bepaalde knoppen benut.

Cordon snoei wordt ook veel gebruikt, maar daar hetzelfde verhaal.

Bij Cordon snoei maak je gebruik van vooral de oudere knoppen, welke je laat staan, welke ook vrucht moeten dragen, sommige rassen dragen beter ( vruchtbaarder ) op jongere knoppen.

 

Per cultivar ( ras ) is daar info over te vinden op het internet. Zelf gebruik ik het boek van Fred Lorsheijd "Het nieuwe handboek druiven" ISBN 978 90 5210 900 8 daarvoor.

 

Voor de meest gangbare rassen, de meest aanwezige rassen op volkstuinen bv, is Cordon snoei prima. Ook ligt de keuze van de snoei dan erg aan hóe je de stokken gepoot hebt, hoe je ze leidt etc.

 

Altijd handig te weten is ook, dat als je nauwelijks snoeit, je slecht snoeit ( je kan het ook echt helemaal fout doen natuurlijk ) , je toch een oogst zal hebben. Dan is het meer toeval en een kwestie van "ow ....kijk..... wat een grote oogst dit jaar !! "

 

Of je je stam kaal snoeit en kaal wilt hebben, is je persoonlijke keuze. Ook daar kan je druiven willen hebben.

Hoe en óf jij snoeit in de winter, is helemaal aan jou. Komt bij, dat juist bij druif naast een wintersnoei-beurt er ook een zomer en najaars snoei bestaat. Of je dat doet of niet: zelf weten. Elke ingreep heeft wel consequenties.

Zelf snoei ik nogal rigoureus en zo mogelijk breek ik jonge scheuten weg waar ik ze niet wil hebben, kies ik takken die mogen gaan dragen, dun ik de trossen ook nog eens en een maandje voor de oogst nogmaals.

Hoef je allemaal niet te doen, druiven krijg je toch wel. Hangt ook ervan af welke kwaliteit je nastreeft en wat mogelijk te behalen valt met jouw ras.

 

Bij mij op het complex is de Boskoops Glorie nog steeds alom aanwezig : mega oogsten, van heel matige druiven en de struiken zijn nog ziekelijk ook. Geeft niks, als je dat al leuk vindt: prima toch ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@TomP . Druiven kun je snoeien na de bladval tm maart ongeveer. De huidige inzichten en onderzoeken op dat item geven aan dat het bloeden geen effect heeft op de latere mogelijke oogst. Erg oud en dik hout, als ik dat weg wil hebben, snoei ik zelf wel voor de kerst.

Mijn druiven zijn overigens nog niet gesnoeid.

 

Voor een druif in een kas, geldt hetzelfde, maar zou ik eerder snoeien: klus klaren voor half maart.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helemaal mee eens met wat Bit zegt over het bloeden, daar wordt vaak wat (te) paniekerig over gedaan.

In de wijngaard van mijn zwager (1ha, 4 rassen Guyotsnoei) gaan we binnenkort beginnen met de wintersnoei. De afleggers van vorig jaar gaan er volledig af en er blijven alleen ca 3 uitlopers op de kop van de stam staan.

In maart en april gaan we een van deze uitlopers afleggen (horizontaal buigen en binden), soms (o.a. afhankelijk van het ras) leggen we naar 2 kanten af.

Afleggen doen we pas vanaf maart als de sapstroom op gang komt en de uitlopers soepeler worden waardoor de kans op breken kleiner wordt.

Na de snoei van de overtollige uitlopers blijven alleen de stam en de aflegger(s) over.

De snoeiwonden bloeden dan flink maar dat kan geen kwaad.

 

Al met al ... tijdstip van snoeien is veel minder kritisch dan vroeger werd gedacht.

Tijdens een wandeling in Duitsland in oktober zag ik dat in diverse wijngaarden al direct na de oogst de "wintersnoei" werd gedaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...