Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tomaat: Bladvlekkenziekte of phytophthora?


pieterp

Aanbevolen berichten

Hi all!

 

Ik heb me zojuist op dit forum geregistreerd. Wij doen al enkele jaren aan tuinieren op ons dakterras. Het gaat steeds beter! Vorig jaar hadden we een prachtige oogst aan tomaatjes. Veel van de planten zijn opgekomen uit zaad uit ons zelfgemaakt compost.

Dit jaar gaat het ondanks het uitbundige voorjaar iets minder: de tomaten zijn ziek. Het begon met 1 plant in een pot met drie. Nadat de hele pot besmet is geraakt zie ik nu ook dat planten in andere potten die 5 meter verderop staan besmet zijn geraakt. Ik hoop dat iemand op dit forum me tips ka geven over wat te doen!

 

De symptomen:

Het begint op de onderste bladeren. Er ontstaan gele vlekken, en vlekken met zwarte puntjes. Het blad lijkt hier en daar iets om te krullen. Uiteindelijk wordt het hele blad geel/bruin/zwart. Langzaam kruipt de ziekte naar boven. De afbeeldingen staan hier:

https://photos.app.goo.gl/h6TsLPCi11SDU5fT8

Als maatregel haal ik de aangetaste bladeren maar weg. Ik hoop dat er nog wat te oogsten valt straks.

Is dit ziektebeeld bekend op dit forum, en valt er iets tegen te doen?

 

Met groet,

Pieter

Link naar reactie
Delen op andere sites

lijkt me geen phyt maar wel alternaria

ik ken geen goed bio bestrijdingsmiddel, je kunt 0,5% natriumbicarbonaat gebruiken in de morgen spuiten

of evt mycostop van Ecostyle

verder water geven in/op de grond en niet op de plant

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Pieter, welkom op het forum.

 

Nee, dit is geen Phytophtora, wel een algemeen voorkomende bladvlekkenziekte veroorzaakt door Septoria dat vooral de kop opsteekt bij warme dagen met hoge luchtvochtigheid. Niet gevaarlijk voor de vruchten, maar wel voor de bladeren.

Septoria begint inderdaad op de onderste bladeren van de plant en de eerste symptomen zijn kleine donkere vlekjes waarom zich een geel randje ontwikkelt (een halo). Mooi te zien al op je eerste foto. Zo'n halo wijst vaak op een schimmelziekte en dat is Septoria dan ook.

Bladeren worden achtereenvolgens geel, bruin en vallen af. De ziekte verspreid zich van onder naar boven via waterspetters. Als de condities gunstig zijn, ontwikkelen zich nieuwe vlekjes binnen 5 dagen.

Deze schimmel kan overleven op resten van vorige gewassen en op diverse soorten onkruid, waaronder nachtschade en doornappel. Het gebruik van zelf gemaakt compost is waarschijnlijk de oorzaak van het optreden van de ziekte op jullie dakterras. Ook het gebruik van dezelfde grond volgend jaar zou ik afraden. Oude grond en plantenresten niet op de composthoop gooien.

Voor nu is het wegplukken van aangetaste bladeren goed, maar zeker niet bij elk vlekje want er moet wel wat overblijven voor de vruchtvorming Maar vooral planten niet 's avonds water geven en voorzichtig via de grond om spetteren te voorkomen, dat gaat het verspreiden van deze ziekte tegen. Het blad moet zoveel als mogelijk droog blijven.

 

Succes, gaat goed komen!

 

N.B. net voor mij gepost: ik zie dat RobO het als Alternaria bestempeld. Alternaria komt idd. voor bij tomaat en aardappel maar geeft m.i. andere symptomen dan zichtbaar op jouw foto's:

2018-06-09204843511528570174.png

Alteraria geeft concentrische ringen in de plekken van aantasting (zie foto, bron PPO Wageningen) en de aantasting wordt begrensd door de nerven waardoor de plekken een hoekige vorm krijgen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...