Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tomaten teelt topic 2019


Erny

Aanbevolen berichten

Zaaien doe ik zelf pas in maart/april maar sommigen zijn er vroeg bij dus hier alvast het nieuwe tomatentopic om in te vertellen wanneer, hoe, waar en wat je gezaaid hebt. En daarna kun je ons op de hoogte houden hoe het gaat met de teelt. En vervolgens ons verblijden met foto's van de prachtige tomaten.

 

Heb je vragen over schimmels, ziektes, aantastingen, vlekjes op de blaadjes, vraat, beestjes, slappe kiemplantjes etc etc. Stel ze hier of... kijk vooral ook even de vorige jaargangen van dit topic door want grote kans dat jouw vraag al eerder is gesteld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn plan is om in 2019 de..

..te zaaien en met vreugde mocht ik in het 2018-onderwerp vernemen dat ze zaadvast zijn, dus ik ga mijn best doen de zaadjes te verzamelen van eerst gerijpte tomaten van beide! Heeft iemand nog tips om dat zo optimaal mogelijk te doen?

 

Ik ga ook eens de maan- en kosmos kalender volgen, laatste vooral omdat het een prima methode is om het zaaien en de klusjes in de tuin te verdelen.

 

Dat wil zeggen dat ik ze waarschijnlijk, en als ik het goed begrijp, ze de 17e maart kan voorzaaien in P9 potjes?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zaad verzamelen uit tomaten, wanneer ( rijpheid ) en hoe, daar zijn topics over inderdaad, misschien die even lezen.

 

Zag inderdaad een antwoord op je vraag in het 2018 topic, of bepaalde tomaten zaadvast zijn of niet. Weet ik niet precies wat jij of een ander onder zaadvast verstaat ? Tomaten zijn zelfbestuivend inderdaad; kunnen vrucht zetten nadat ze bestoven worden door eigen stuifmeel. Maar dat wil niet zeggen dat als jij 2 'zaadvaste' soortjes naast elkaar hebt staan en er een hommel komt die van plant naar plant vliegt er geen kruisbestuiving kan ontstaan tussen meerdere soortjes hoor. Tomaten zijn zelfbestuivend, maar kunnen ook bestoven worden met stuifmeel van andere tomaten. Dus de term 'zaadvast' is maar een heel beperkte. Je moet er dus echt wel actie op ondernemen, wil je je soortjes oorspronkelijk houden kwa genen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Idem Bit.

 

Ik zou ook aanraden om eerst te zaaien in kleinere potje dan de P9. Als ze dan de eerste echte blaadjes hebben kan je ze dan verspenen in de P9 potjes en ze een beetje dieper planten tot aan de kiemblaadjes. De stam van een tomaat bevat een hoop kleine haartjes. Als je de stam lager zet dan zullen die haartjes uitgroeien tot wortels.

 

En je hebt het misschien al gelezen.... tomaten willen vooral veel licht. Zet ze liever een beetje koeler met meer licht, zodat je een sterke tomatenplant laat opgroeien.

 

Voel je niet ontmoedigd door deze adviezen, want tomaten groeien zoals onkruid.

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bit,

 

Ik kan natuurlijk net doen alsof je misschien niet helemaal begrijpt wat met zaadvast bedoeld wordt en je bijvoorbeeld https://www.tomatenzaden.nl/overtomaten/ vragen te lezen om het verschil tussen een hybride of F1 en zaadvast soort te ontdekken, maar we weten allebei dat je op zo'n manier reageert omdat je je er aan ergert dat ik niet genoeg onderwerpen heb gelezen om me te informeren over het zo goed mogelijk winnen en bewaren van zaad van tomaten. En dat is zeker zo, maar in plaats daarvan gewoon de links naar de onderwerpen te geven zou ook prima zijn.

 

De laatste 150 (!!!) onderwerpen (van de 4654) heb ik het betreffende onderwerp niet gezien. De zoekfunctie haalt ook weinig uit.

 

Ik vraag dus inderdaad om links, tips, moet ik stekken of zaad winnen?

 

..je tip over kruisbestuiving probleem is wel heel interessant, enig idee qua afstand van elkaar zou moeten voldoen of wat zou kunnen werken? Ik ben bang dat 60 meter ook niet veel gaat uithalen .

 

Krikke83, nifty! Ik heb helaas niet zoveel kleine potjes, vandaar dat ik p9 koos maar misschien eerst een zaadbakje dan.. of ik zou ze laag moeten zaaien en dan een laagje er boven op tot aan die kiemblaadjes. Maar ik ga dat inderdaad doen, geniaal .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan natuurlijk net doen alsof je misschien niet helemaal begrijpt wat met zaadvast bedoeld wordt en je bijvoorbeeld https://www.tomatenzaden.nl/overtomaten/ vragen te lezen om het verschil tussen een hybride of F1 en zaadvast soort te ontdekken

 

Wat een vijandelijkheid .

 

Ik had u vraag in het topic van 2018 ook gelezen maar niet op geantwoord , omdat er nog iets is tussen hybride en F1 .

Kruis je 2 soorten tomaten zullen er verschillen zijn in de planten. Planten met gewenste eigenschappen zaden van bewaren.

 

Jaar er op F2 zaaien en terug selecteren op gewenste eigenschappen en zo verder F3,F4,F5,F6,....?? Tot dat je allemaal gelijk soortelijke planten en vruchten heb dus een stabiele kruising .

 

 

Dus voor mij ging het meer of het een stabiele kruising ging en wat het antwoord ook was

Black Opal is een gestabiliseerde kruising uit Black Cherry maal Sweet Aperitif.

 

https://www.vreeken.nl/291221-pingpongtomaat-gargamel zou nog niet volledig stabiel (uitgemendeld) zijn . Dus hier kunnen nog verschillende vruchten uit komen met cp gewonnen zaden .

 

Gaat eigenlijk over de genetica van de planten wat is resultaat van kruising en waneer stabiel . Planten kruisen word op zich erg weinig gedaan door particulieren daarom ook redelijk weinig over te vinden .

Kippen worden meer kleurkruisingen mee gedaan en bestaad zelf een site voor als ik 2 kleurslagen kruis wat zijn mogelijke F1 als je van deze F1 kopel selecteer mogelijkheden F2,........

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Laen.

 

Op je vraag hoe je zaad zou kunnen winnen uit tomaten, heb ik je inderdaad terugverwezen naar topics op dit forum die dat behandelen. Dat doe ik niet om jou dwars te zitten of geen antwoord te willen geven, maar heel gewoon, omdat je natuurlijk niet de eerste bent die met een dergelijke vraag zit en de antwoorden op dit forum al aanwezig zijn.

Gaat het er dus om die antwoorden te vinden.

Type ik rechtsboven in het zoekvenster bv. de volgende woorden in : tomaten zaad winnen krijg ik een pagina met allemaal topics dat betreffende. de 1e hit is deze : oogsten-of-winnen-van-tomatenzaden-t130.html . Het oudste topic, maar best wel compleet. Recenter zijn er nog tal van topics, die staan er ook.

Om het vast te verklappen : zelf zaad winnen van tomaten is echt erg makkelijk en heel goed te doen.

 

Ga je zelf zaad winnen van je geteelde tomaten ( daar komt de 'zaadvast-vraag om de hoek ) is het inderdaad handig dat je dat niet doet van F1 hybrides, want de door jou gemaakte 2e generatie kan ( kan , hoeft niet ) afwijken van de oorspronkelijke door jou gewenste tomaat.

Dus dat probleem wil jij het liefst van tevoren al voorkomen, door rassen te zetten die als ras stabiel zijn ( in jouw woorden : zaadvast )

 

En daar reageerde ik dan op. Het kan zijn dat ik je verkeerd begreep, het kan zijn dat de gebruikte begrippen voor mij of voor jou verwarrend zijn.

Komt bij dat die site die jij hierboven linkt het begrip heirloom en zaadvast synoniem stelt, wat zeker geen synoniemen zijn.

 

Stabiel dus. Een stabiel tomatenras. Je wilt het liefst zaad verzamelen van rassen, welke in zich stabiel zijn, en daarmee jou de verzekering geeft, dat je dezelfde tomaten ook weer terug krijgt.

En dan probeer ik je uit te leggen, dat al zet je zulke rassen, je dan toch het gevaar loopt dat je kruisbestuiving krijgt; heel gewoon, omdat je de rassen bij elkaar in de buurt zal telen. De kans dat ze niet eens kruisbestuiven is ook best aanwezig hoor. Het zijn tenslotte ook zelfbestuivers. Maar die condities zul je dan moeten creëren, dat er geen kruisbestuiving plaats kan vinden.

 

In de praktijk kun je ook gewoon zónder gedoe toch je eigen zaad winnen en dan de eventuele kleine veranderingen van je 2e generatie voor lief nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi Bit,

 

Ik denk dat we elkaar inderdaad niet helemaal hebben begrepen. Echter viel me wel het verschil in zoeken op:

 

Ik zocht in Groente (https://www.moestuinforum.nl/groente-f12.html, dat is Forumoverzicht >> Moestuin (gewassen) >> Groente) waar een " Doorzoek dit forum.." staat, daar had ik 'm verwacht.. de "Google Aangepast zoeken" boven aan de website is inderdaad wel een heel wat beter idee!

 

Dank voor je verdere uitleg. Ook verwarrend dat verschillende websites en bronnen verschillende terminologie gebruiken, dat helpt uiteraard niet .

 

Ik ga er inderdaad van uit met de reactie in het 2018-onderwerp dat ze stabiel zijn.. beter voor niks geprobeerd dan kans gemist uiteraard. Heb je nog ideetjes die ik zou kunnen proberen om de rassen stabiel te houden naast ver uit elkaar te plaatsen? Misschien er voor kiezen om bijvoorbeeld de kerstomaat met een insectendoek te omringen? Dan moet ik ze alleen zelf "trillen" of hoe dat dan ook heet, zoals dat in een kas ook moet (ik heb geen kas inderdaad.. beide soorten gaan buiten met doorzichtige overkapping en klimdraad).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ver uit elkaar plaatsen helpt wel mee om de kans op kruisbestuiving te verkleinen, maar biedt geen garantie. Hommels bv. verzamelen hun stuifmeel op een gelijksoortige teelt in een straal van zeker 300, maar ook méér meters. 500 meter komt ook voor.

 

Telen onder insectengaas is een goeie. Wordt ook gedaan door alleen de bloemtrossen losjes in te pakken en niet de hele plant; wat je handig vindt. Tikken aan de plant is bij buitenteelt echt niet nodig hoor, daar zorgt de beweging van de plant, simpel door de wind, al voor voldoende zelfbestuiving. Je kunt als je daar toch twijfelt of in een periode geheel zonder wind, natuurlijk af en toe tikken of schudden.

 

Zelf wel eens Osu Blue geteeld, uit zelfgewonnen zaad van een mede-forum-lid. Prachtige tomaat. Het door mij daar weer van gewonnen zaad gaf niet hetzelfde gewenste resultaat. Mij ging het vooral om het uiterlijk, de smaak vond ik dan zelf niet eens denderend.

 

resultaat 1e seizoen van die tomaat :

 

2014-08-08-1372671546598727.40

 

2e seizoen daarna :

 

2014-07-30-1251141546598791.01

 

Geen bescherming kwa voorkomen kruisbestuiving.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga dit jaar tomaat teton de venus , yellow pearshaped en oxheart pink proberen .

Geen idee of deze gaan opkomen .

sommige zaden zijn al enorm oud dus niet alles komt nog op .

Ik begin nogal goed op tijd en als het dan niet opkomt , heb ik nog tijd genoeg om een andere soort te proberen .

Ik heb tomatenzaden genoeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bevestig ivm Gardener's Delight! Mega veel opbrengst, maar ook een goede smaak.

 

Heel lekker vind ik de lollipop.

 

Zeer mooi vind ik de Fahrenheit Blues

 

Tigrette is misschien een romatomaat, maar heeft de grote van een kerstomaat. Zeer lekker zoet.

 

Balcony wonder geeft extreem veel gele kleine tomaten.

 

Dat zijn degene die ik me zo uit het hoofd kan herinneren qua bijzonderheid.

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb mn selectie voor tomaten ook (al)weer gemaakt

32 soorten, uiteindelijk 100 planten (+ reserve). nu nog gedluld hebben

 

vleestomaat:

Amazon chocolate

Native sun

Summer cider

Chocolate stripes

Turks muts

Costoluto fiorentino

Coeur de bouf

Nonna antonia

Canakale domates

German orange strawberry

Yellow belgium

Black elephant

 

Ronde tomaat:

Noire de crimee

Waspinicon peach

Rena’s turban

Black sun

Cherokee purple

Lemon plum

Ananas blue

 

Cherry tomaat:

Red fig

Yellow pearshaped

Sweet beverly

Rideau sweet

Roze quarts

honingtomaatjes

Artisian tiger blush

Green doctors

 

Roma tomaat:

Di doights de naples

Carnika

San marzano

Mom’s paste

Howard german

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo allemaal,

 

2018 was een fantastisch tomatenjaar, waarbij onze tomaten het buiten beter hebben gedaan dan in de hobbykas. In de hobbykas was het te warm, waardoor bij veel rassen slechte vruchtzetting.

 

Het jaar was zo goed dat onze test met Phytophthora-resistente rassen in de buitenteelt eigenlijk helemaal mislukt is, omdat er geen aantasting is opgetreden.

 

Het blijft natuurlijk een unicum dat je buiten geen Phytophthora hebt. Voor 2019 hebben we weer een nieuw hybride-ras met dubbele resistentie (Ph-2 en Ph-3) weten te bemachtigen. Net als de 'Damsel' F1 die we vorig jaar al hadden, gaat om een donkerroze vleestomaat met een goede smaak. Deze nieuweling heet: Honey Moon F1. Te vinden op de website van FruitLent.

 

Heeft iemand de 'Honey Moon' F1 in 2018 misschien al gehad ?

 

Vriendelijke groeten,

Marcel Joosten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Héhé! Eindelijk! Het nieuwe seizoen! Ik zit helaas met mijn gezondheid dus we gaan kijken hoe ver we komen, maar de plannen zijn er in ieder geval!

 

Mede forumlid 'roeier' heeft voor mij de volgende zaden meegenomen van Vreeken:

295410 VLEESTOMAAT 'Forma di Pera' / 'Red Pear Italian'

293770 MIDDENMAAT TOMAAT 'Tangella' / 'Orange Favourite'

292050 ROMA TOMAAT 'Speckled Roman'

295442 VLEESTOMAAT 'Heart of the Bull' / 'Ox Heart' / 'Cuor di Bue' / 'Coeur de Boeuf'

186300 KRUISBESTOMAAT

291167 OLIJFTOMAATJE 'Blush Tiger' / 'Blush'

293200 MIDDENMAAT TOMAAT 'Des Andes' / 'Andine Cornue' / 'Red Banana'

 

Heb nog een heel lijstje die ik wil, die ga ik bestellen bij https://www.tomatofest.com/

Burbank Slicing

Cherokee Chocolate

Bulgarian Triumph (lijkt me heel mooi!)

Tangella

Manyell

Galina's

En: Italian Paste (Kon de Pera d'Abruzzo niet vinden)

 

 

 

Ik wou dit jaar een nieuwe kas maken voor veel tomatenplanten, en ik heb ook nog een 'aquaponics' systeem. aquaponics-t4119-20.html#p387374 in kas staan. Net nog een plannetje bij gekomen, en dat is dat ik ga proberen hoe het met LED / groeilamp gaat qua opkweken maar ook met name de tijd daarna en eventueel overgang na de kas / buiten. post390649.html#p390649

 

Voor het LED / groeilamp project doe ik niet heel veel soorten, waarschijnlijk 2/3 soorten en 2/3 planten, ook omdat ik verwacht ze heel lang onder de groeilamp te houden (tot en met vrucht) en wellicht kijken hoe het een tweede jaar gaat, als experiment. En ik las het idee (kan het niet meer terug vinden ) van iemand die zei: leuk om die tomatenplanten met cherrytomaatjes weg te geven op bijv. verjaardag met mooie pot. Planten zijn makkelijk in potten te onderhouden ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die zaden zijn ook ongeduldig, ze schieten naar het licht. Ik zou deze, voorzichtig verplanten en dan praktisch tot de kiembladen in de grond stoppen.

Zelf ben ik ook superongeduldig, maar met de tomaten wacht ik nog even. Die zaai ik op zijn vroegst half februari. Zonder lampen, gewoon op de vensterbank.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wacht ook nog even, nog wat langer. Tot 1 april.

Bij voorzaaien rondom 1 april, uiteraard binnen, zijn ze rondom 15 mei dan ongeveer 30 cm hoog. Groter wil ik ze binnen echt niet hebben, veel teveel gedoe.

Voor latere teelt in de koude kas zou ik rondom 15 maart kunnen zaaien. Maar ach, daar is het rondom 1 mei ook niet echt behaaglijk. Oogst scheelt uiteindelijk minder dan een week, gemiddeld.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is jullie ervaring met tomaten in potten qua grote van de potten?

 

Ik las dit op Diana’s Moestuin:

dwergstruiktomaat: diameter 20 centimeter, inhoud 1 liter

struiktomaat: diameter 30-40 centimeter, inhoud 10-15 liter

stamtomaat: 35-45 centimeter, inhoud 15-20 liter

 

https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/

 

Ben benieuwd naar jullie bevindingen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...