Jump to content

In het wild


veuvecouderc
 Share

Recommended Posts

De wildplukwijzer

 

Waar in Nederland vind je fruit, noten of groente in het wild? De Wildplukwijzer weet raad. Een handige Google Map die, met uw hulp, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij u om de hoek en in de rest van Nederland in kaart brengt.

 

http://wildplukwijzer.nl/

Link to comment
Share on other sites

Jij leeft met een mooi oog!!

 

Vriendelijk dank, maar het enige dat ik doe is het moois met de fotocamera vastleggen. Moeder natuur doet het meeste werk, namelijk al dat moois maken!

 

'k Vind het wel toepasselijk dat deze wilde look zich ook heel wild gedraagt. Het groeit alle kanten op.

Edited by Guest

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Vanmorgen ook een paar foto's gemaakt, lekker zonnig nu.

Jaren geleden was mijn schoonvader (brabander) ook verwonderd over de wilde look die hier redelijk common is langs bosranden.

Voor de fun heb ik er een paar meegenomen en in de border gepland, ze zijn erg sterk van reuk en smaak, ik denk dat het daslook is.

Daarbij heb ik een foto genomen van de bieslook die voor in de tuin staat langs een bloemenborder. Zoals te zien zaait het volop uit als je ze in de bloei laat komen.

2l933oo.jpg

11jqii0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik zit even te twijfelen of we hier een nieuw topic voor aan zullen maken, iets van: Eetbare planten in het wild

 

Wild voedsel, eten uit de natuur

 

Een overzichtje van enkele lekkere wilde groenten

Wortels

 

* Grote klis / Arctium lappa, de wortel van deze 2jarige plant heeft een fijne schorseneerachtige smaak. Er zijn zelfs variëteiten ‘Globo’ die als groente gekweekt worden.

* Morgenster gele, wordt ook wel salsifis genoemd. De zwarte penwortels zijn geschraapt en gekookt zoals schorseneren smakelijk met een witte saus.

* Pastinaak, een ouderwetse groente die ook een inheemse wilde plant is.

* Teunisbloem / Oenothera biennis

 

 

Blad

 

* Brandnetel: het jonge blad in het voorjaar is zelfs rauw te beknabbelen, maar dat is toch iets voor overlevers. Het klassieke gebruik is natuurlijk onder vorm van soep, probeer het eens met room, basilicum en olijfolie. Ook op de boterham is het eetbaar als smeersel met olijfolie, knoflook of daslook. Speciaal is ook dat het oudere blad na het bakken een vissmaak krijgt, interessant om vegetarische groenteballetjes te maken

* Look zonder look, tweejarige plant waarvan het blad het eerste jaar en zelfs de hele winter door te oogsten is.

* Paardebloem / Taraxacum, gebleekte bladeren,die onder molshopen in de weilanden terecht gekomen zijn, vooral geschikt in salades met witlof en appel of appelsien

* Postelein / Portulaca oleracea, bevat zeer veel omega-3 vetzuren

* Veldkers kleine, heeft een fijne scherpe radijsachtige smaak. We kunnen het hele rosetje ook als decoratie in de sla gebruiken.

* Wilde rucola of grote zandkool / Diplotaxis tenuifolia), groeit veel in de duinen en is te gebruiken zoals Rucola.

* Winterpostelein / Claytonia, goed winterhard, te gebruiken als salade met witloof en in puree

 

 

Bloemen

 

* Goudsbloem / Calendula, wel eetbaar maar geen vervanging van saffraan zoals sommigen vertellen.

* Viooltje Maarts / Viola, geconfijt en als gelei zeer smakelijk maar je hebt wel veel bloemen nodig om een potje te vullen.

* Vlier /Sambucus nigra, als kruiderij in koek en gebak, gefrituurd in beignetbeslag en natuurlijk ook als limonade.

 

 

Vruchten

 

* Aardbei / Fragaria vesca, vers, veel vitamine C, blad als thee (looistof)

* Duindoorn / Hypophae rhamnoides, in siroop en in honing, bevat zeer veel vitamine C, maar de oranje bessen zijn wel moeilijk te plukken

 

 

Scheuten

 

* Hop / Humulus lupulus, de jonge scheuten geoogst in februari en maart.

* Wilde asperges

 

 

Een beetje eten uit de natuur is dus ook voor onze tijd of juist voor onze moderne tijd nuttig en zelfs noodzakelijk.

 

http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/23905-wild-voedsel-eten-uit-de-natuur.html

 

Eetbare planten uit de natuur

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/34090-eetbare-planten-uit-de-natuur-couplan.html

Link to comment
Share on other sites

Ik denk en hoop niet dat dit een bereklauw is.

Ik dacht dat het bloemenscherm pas in een later stadium zichtbaar wordt.

Maar vooral hoop ik dat het er geen is want ondanks zijn schoonheid is het voor gevoelige mensen gewoon gevaarlijk.

Je voelt het branden niet, vooral als hij in de bloei staat en het zonnig is blijf er aub bij vandaan.

Dertig jaar geleden kochten wij ons huis met bereklauw.

Toen was het brandgevaar nog niet echt onderkend tenminste niet bij mijn huisarts. Elke plek op mijn lijf waar ik gekrabt had met men handen vol haartjes van die plant, mn knieholten, benen en armen vertoonden brandblaren ter grote van een half ei. Echt waar. Ik heb toen geruime tijd niet kunnen lopen.

Houdt hem weg bij kinderen aub.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...