Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Pekelen van groenten?


jasmin

Recommended Posts

Ik wil straks mijn vriezer zo veel mogelijk ontlasten. En zo kwam ik het onderwerp pekelen tegen. Van de haring en de zuurkool wist ik, maar bonen??

 

Gevonden bij Diane:

 

Pekel

 

Ingredienten:

 

* 10 liter water

* 10 laurierblaadjes

* 1 kilo zeezout (zonder jodium!)

* 6 takjes thijm

* een handvol zwarte peperkorrels

 

Recept:

 

Doe alle ingredienten in een grote pan (of verdeel het over 2 pannen) en breng het geheel aan de kook. Laat het 10 minuten goed doorkoken. Verwijder dan tijmtakjes en laurierblaadjes. Je kunt peperkorrels ook verwijderen maar je kunt ze ook in de inmaak laten zitten (in de loop van de tijd zal ze steeds meer pittige smaak afgeven aan de inmaak). Het pekelwater laat je vervolgens afkoelen en dan kun je het gebruiken voor zuurkool, zoute boontjes, zoute snijbonen, etc.

 

Voorbeeld bonen: doe de rauwe bonen in weckpotten die je eerst met soda en kokend water hebt gesteriliseerd en met kokend water hebt nagespoeld. Giet dan het pekelwater erop tot de bonen volledig onder het pekelwater staan. Bewaar de potten donker en koel (bijvoorbeeld kelderkast). Als je de bonen wilt eten haal je ze uit het pekelwater en zet je ze onder vers koud water. Spoel meerdere malen tot het naar je eigen smaak is. En dan kun je de bonen gewoon koken zoals je gewend bent.

 

 

Ssst... dit is een zeezout promotie

Link to comment
Share on other sites

Het voordeel van pekelen zou zijn dat je sneller kunt werken dan met wecken, korte kooktijden, ... het enige is dat ik eigenlijk nauwelijks zout gebruik bij de bereiding van groenten, en dat gepekelde groenten misschien toch te zout blijven naar onze smaak. Het lijkt me dat ik het gewoon eens moet proberen met boontjes uit de winkel... zodat we vooraf kunnen proeven hoe het uit gaat pakken. Voordat de bonenoogst er aan komt.

 

En dan probeer ik gelijk die zoet-zure bonen sperciebonen-zoet-zuur-t212.html#p802

 

dat klinkt me zelfs nóg aantrekkelijker...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...