jasmin Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Ik wil straks mijn vriezer zo veel mogelijk ontlasten. En zo kwam ik het onderwerp pekelen tegen. Van de haring en de zuurkool wist ik, maar bonen?? Gevonden bij Diane: Pekel Ingredienten: * 10 liter water * 10 laurierblaadjes * 1 kilo zeezout (zonder jodium!) * 6 takjes thijm * een handvol zwarte peperkorrels Recept: Doe alle ingredienten in een grote pan (of verdeel het over 2 pannen) en breng het geheel aan de kook. Laat het 10 minuten goed doorkoken. Verwijder dan tijmtakjes en laurierblaadjes. Je kunt peperkorrels ook verwijderen maar je kunt ze ook in de inmaak laten zitten (in de loop van de tijd zal ze steeds meer pittige smaak afgeven aan de inmaak). Het pekelwater laat je vervolgens afkoelen en dan kun je het gebruiken voor zuurkool, zoute boontjes, zoute snijbonen, etc. Voorbeeld bonen: doe de rauwe bonen in weckpotten die je eerst met soda en kokend water hebt gesteriliseerd en met kokend water hebt nagespoeld. Giet dan het pekelwater erop tot de bonen volledig onder het pekelwater staan. Bewaar de potten donker en koel (bijvoorbeeld kelderkast). Als je de bonen wilt eten haal je ze uit het pekelwater en zet je ze onder vers koud water. Spoel meerdere malen tot het naar je eigen smaak is. En dan kun je de bonen gewoon koken zoals je gewend bent. Ssst... dit is een zeezout promotie Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Er zijn mensen die het heerlijk vinden, en mensen die het vreselijk vinden smaken. Je kunt het zoute van de gepekelde bonen wel wegwassen lees ik... Ik ga me wat meer op het wecken richten, wil ook zo min mogelijk invriezen. Quote Giga-gaas.nl Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted March 28, 2011 Author Share Posted March 28, 2011 Het voordeel van pekelen zou zijn dat je sneller kunt werken dan met wecken, korte kooktijden, ... het enige is dat ik eigenlijk nauwelijks zout gebruik bij de bereiding van groenten, en dat gepekelde groenten misschien toch te zout blijven naar onze smaak. Het lijkt me dat ik het gewoon eens moet proberen met boontjes uit de winkel... zodat we vooraf kunnen proeven hoe het uit gaat pakken. Voordat de bonenoogst er aan komt. En dan probeer ik gelijk die zoet-zure bonen sperciebonen-zoet-zuur-t212.html#p802 dat klinkt me zelfs nóg aantrekkelijker... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
RickT Posted March 28, 2011 Share Posted March 28, 2011 Annemieke Smit denkt ook aan milieu en klimaat en geeft daarom in Uitgekookt! een stapel tips, over hoe etenswaren langer te kunnen bewaren. Oftewel: de kunst van het conserveren. http://noorderlicht.vpro.nl/programmas/3300397/afleveringen/42560984/ Quote Rick`s Steigerhouten Meubelen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.