Jump to content

Broodbakken - een paar basis tips.


veuvecouderc
 Share

Recommended Posts

Omdenken: Broodbak tip: uit sneetjes witbrood sterrenvormen steken en bakken in boter of olie voor lekkere crunchjes met kerst ergens bij.

 

 

Ik heb een paar leuke blikjes gekocht bij de Big Bazar voor gezellige broodjes te bakken....cake kan er ook in natuurlijk:

 

PICT951775341418902590.JPGPICT951655261418902588.JPG

 

Ik heb ze 1x uitgeprobeerd(met gewoon een recept van n normaal brood) en vergeten een foto ervan te maken maar ik ga er nog meer bakken dus foto's en receptje volgen nog.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 2 years later...

Tja, Thea ......

 

BBM-verhaal: ik heb een Panasonic. Daarin kan je brood bijna niet mislukken

Maar begin vorig jaar had ik geregeld een brood dat na het rijzen ingezakt was. Omdat het ook vaak goed ging, dacht ik dat het aan mij lag. Maar zelfs na nauwkeurig afwegen (wat ik normaal nooit doe), had ik geregeld een zeer compact brood.

Het ging vanzelf weer over, maar nu is het weer mis en ik zie nu het patroon: het zijn de broden die 's nachts gemaakt worden én het is kennelijk een winterprobleem: de voorverwarming doet het niet goed meer, ook niet als ik hem op het lange programma laat draaien

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Dat snap ik niet... Inzakken na het rijzen doet mij denken aan overrijs

Mmmmm ja, mij ook eigenlijk

 

Ik heb de laatste tijd ook wel eens een ingezakt brood, dus waarschijnlijk haal ik een en ander door elkaar

Het 'nachtbrood' zal wel niet ingezakt zijn, alleen te laag blijven. Door de kou dus.

 

Deze week gebruik ik een andere machine, want die Pana is stokoud en er gaat dus wel meer mis.

Terwijl je brood met een Pana eigenlijk niet kán mislukken.

 

Vraagje: bak je een brood van 1 kilo langer dan een die bv 600 gram is?

Baktijden heb ik geen verstand van, maar hier staat bij een brood van 500 gram:

"Voor een brood van een kilo, nog 10 tot 15 minuten aan de baktijd plakken".

Dus inderdaad...

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Je kunt ook een kernthermometer op 95 grad. C. instellen, dan hoor je een piepje wanneer het brood gaar is

Grote broden bak ik liever na 10 minuten op een lagere temperatuur, minder kans op een te zwarte korst, en van binnen niet gaar.

Link to comment
Share on other sites

Door het brood zodra je denkt uit de oven te nemen en op de onderkant te kloppen, hoor je of het voldoende gebakken is.

Neem wel een dikke handdoek, het is wel erg warm, indien onvoldoende gebakken, laat ik het brood/broden nog 10 min in de oven die ik afgezet heb.

Begin t° 220 na 10 min 180°

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik verlaag de temperatuur gaandeweg. Een brood van een kilo bloem bak ik ongeveer 45 minuten (op het laagste niveau met boven- en onderwarmte), waarvan 10 minuten op 250 °C, 10 minuten op 230 °C en de resterende termijn op 210 °C. Inovenen met stoom geeft een krokantere korst.

Link to comment
Share on other sites

Vraagje: bak je een brood van 1 kilo langer dan een die bv 600 gram is?

 

Als de kerntemperatuur 95 graden is is het brood gaar. Een groter brood zou iets langer gebakken kunnen worden ja, maar een platter brood is weer eerder gaar... Bedoel je trouwens met 1 kilo en 600gram het deeggewicht of het afgebakken brood?

Link to comment
Share on other sites

Wat leuk die broodbakblikjes, brood bakken in de oven kan ik niet ik heb een oude micro /oven.

En bak mijn brood met een Panasonic en ben heel tevreden, het meel haal ik bij de watermolen volkoren tarwe, tarwe,campus, donker spelt, volkoren spelt ze hebben ook pitten, zaden, noten van eigen bodem

Het experiment brood lukt niet altijd maar na genoeg geduld komt het goed, verwerk er bv. dadels, abrikozen,krenten,walnoten, pitten kiemgroenten enz in

Het laatste brood was niet goed gerezen heel erg compact dadels, walnoten, zonnebloempitten, ipv roomboter had ik sesam olie het meel was grotendeels campus, zo lekker ik laat het zo, het is zwaar je eet er weinig van likje boter is voldoende en beleg is niet nodig.

Nu heb ik volle tarwe korrels gekocht

Link to comment
Share on other sites

Door het brood zodra je denkt uit de oven te nemen en op de onderkant te kloppen, hoor je of het voldoende gebakken is.

Neem wel een dikke handdoek, het is wel erg warm, indien onvoldoende gebakken, laat ik het brood/broden nog 10 min in de oven die ik afgezet heb.

Begin t° 220 na 10 min 180°

 

Ik heb nogal hittebestendige vingers en pak dat (als het niet in een metalen vorm zit) zo de oven uit...

Link to comment
Share on other sites

Hoi,

De korrels heb ik eerst laten weken daarna 2 dagen laten kiemen ze zijn zacht en hebben een notensmaak.

Ik ben nu aan het bakken haha dwz de broodbakmaschine .

Heb jij ervaring met een handmolen en wat doe je er zoal mee.

Link to comment
Share on other sites

Hoi,

De korrels heb ik eerst laten weken daarna 2 dagen laten kiemen ze zijn zacht en hebben een notensmaak.

Ik ben nu aan het bakken haha dwz de broodbakmaschine .

Heb jij ervaring met een handmolen en wat doe je er zoal mee.

 

Zo'n zelfde tarwekorrels als jij op de foto hebt, krijg ik elk jaar 25 kg van een bevriende boer, en zo af en toe breng ik hem een brood / vlaai of zo.

Alleen moet het wel de goede tarwe zijn, met een goed eiwitgehalte, want veel tarwe wordt geteeld voor pasta of veevoer

Mijn tarwe heet "Reform" en is ideaal om brood te bakken, (staan nu toevallig 2 in de oven)

 

IMG354744961483999542.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...