Jump to content
veuvecouderc

Broodbakken - een paar basis tips.

Recommended Posts

...Morgen nieuwe poging.

Nieuw gist, nieuwe poging, gelukt!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb van de week mijn 1e echte 'no knead' brood gemaakt. Wit brood, om eens mee te beginnen. Nu staat er een kom klaar met wit/maïs brood-mix.

Dat 1e brood was zeer luchtig, en ook lekker, maar toch van een niet-goed-te-benoemen vreemde structuur. Joep vond het op oliebollendeeg lijken. Maar dan zonder vet uiteraard.

Een beetje flexibel, en ehm... klef is niet het juiste woord, want het brood was gewoon gaar, maar toch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb het beslag/deeg die zelfde middag nog gebakken, want het kwam tot 2 maal toe tot ver over de rand van de kom.

Het is echt een mooi en lekker brood geworden! De volgende keer (morgen ofzo) gaan er meer vezels en granen doorheen. Ik maak het beslag steeds zwaarder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welke hoeveelheden hou je nu aan? Ok heb altijd ruzie met de hoeveelheid water. Heb je ook een foto gemaakt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik weet niet hoeveel water ik toevoeg. Ik kijk de volgende keer eens. Ik vul gewoon een kan met water van de juiste temperatuur, en blijf schenken en roeren tot het (naar mijn idee) goed genoeg is.

Het beslag/deeg is net wat dikker dan cakebeslag denk ik. (ik zou ze naast elkaar moeten zien, om het verschil te zien).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor No Knead gebruikte ik de laatste keer gelijke delen wit, volkoren en spelt. samen ca 450 g. Ik maakte er een vrij laag brood van (in een pan van 25 cm doorsnede ofzo). Het was een succes. Maar de structuur is inderdaad iets anders dan brood uit de winkel.

Daarbij ca 350 ml water, maar de hoeveelheid water varieert nogal. Dat is ook zo bij 'gewoon' brood. Dit schijnt afhankelijk te zijn van de kwaliteit van het meel. Ook ik doe het water er langzaam bij. Het deeg wordt wat dunner dan gewoon brooddeeg, maar niet heel veel dunner. Ik heb het idee dat de structuur van het brood beter wordt als het deeg niet al te dun is (dit is geen wetenschappelijk onderzoek).

Share this post


Link to post
Share on other sites
@RvO: maar wordt het brood dan wel net zo luchtig, als het deeg minder nat is?
Bij het eerste no knead brood dat ik maakte was het deeg heel dun (ongeveer cakebeslag, of misschien wel iets dunner). Nu maak ik het steeds iets dikker. Het brood wordt nog steeds mooi luchtig. Zoals gezegd iets dikker deeg lijkt een beter brood op te leveren.

Er zal wel ergens een optimum zijn. Heel dik deeg (zoals gewoon brooddeeg zeg maar) zal wel geen succes worden gok ik, maar zover ben ik nog niet gegaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De gist in een beetje melk of water doen en wat suiker erbij. Als de gist nog goed is zie je na een tijdje belletjes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb even goed opgelet, en ik doe zo'n 350 ml water bij 650 gram meel.

Maar ik laat het beslag nu ook niet meer de hele nacht staan. Slechts een paar uur, halverwege roer/druk ik alles weer even naar beneden omdat het dan al bijna over de rand gaat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In recepten (voor bijv. pretsels, hamburger broodjes, focacia, etc.) staat vaak dat je de broodjes op de bakplaat nog even moet laten rijzen... Onder een theedoek.

Maar nergens wordt vermeld hoe je er voor zorgt dat de theedoek niet aan het brood blijft plakken...? Hoe doen jullie dat? Bestuiven met bloem? Maar de hamburger broodjes moeten bijv. ingesmeerd worden met boter voor het bakken. Dat smeert niet zo fijn over bloem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Folie zal ook wel blijven plakken of niet? Bloemen helpt, maar dat kan inderdaad lastig zijn met smeren, is die boter dan vloeibaar of op kamerthemperatuur? Wat je iig een keer kan proberen is de theedoek inwrijven met bloem, te veel bloem voorzichtig af laten glijden en dan op 't brood leggen. Zo komt er een stuk minder bloem op het brood, dat blijft grotendeels in de theedoek hangen.


Even a broken clock is right twice a day

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok... eerst smeren met boter en er dan huishoudfolie overheen, of de theedoek voorzichtig bloemen en daarna boter.

Thanks voor die tips, dat ga ik eens proberen.

 

@Koert: de boter is gesmolten, dus vloeibaar maar ook heet en misschien niet de bedoeling dat het weer afkoelt. Ik heb ook wel van die vloeibare bak boter, misschien die dan i.c.m. het folie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik laat zo'n broodjes aan de lucht rijzen of leg er een heel lichte theedoek over met velletje huishoudfolie daarboven. De huishoudfolie houdt de verdamping tegen, een lichte theedoek blijft normaal niet aan mijn deeg hangen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hoe zorgen jullie dat je brood niet aan het bakblik vastplakt? Gewoon met boter invetten voor de tweede rijzing?

 

Ik vet mijn vormen niet in voor gewoon brood (zijn blauw stalen vormen, voor eerste gebruik ingevet met olie en even in de hete over gezet en verder worden die gewoon schoongeveegd na gebruik, niet gewassen). Voor suikerbrood gebruik ik ook boterpapier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hallo,kan iemand mij vertellen hoeveel meelverbeteraar je moet gebruiken voor een brood of koekkebrood, of suikerbrood van 600gr?

mijn suikerbrood was de dag nadien droger en vaster van struktuur zoals je een cake zou eten

dankjewel alvast!

Vriendelijke groetjes

Share this post


Link to post
Share on other sites

misschien heb ik er over heen gelezen, maar ik zie niet hoelang het basis brood mengsel moet rijzen......

wie kan me helpen met de duur van de eerste keer rijzen en de 2de keer ?

ik wil vanavond een brood bakken met de wonderpan op de hout kachel, maar heb niet heel goed voor bereid...

ga zo het deeg maken en hoop op een berichtje


kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...