Jump to content

Broodbakken - een paar basis tips.


veuvecouderc
 Share

Recommended Posts

  • 4 months later...

Ik heb van de week mijn 1e echte 'no knead' brood gemaakt. Wit brood, om eens mee te beginnen. Nu staat er een kom klaar met wit/maïs brood-mix.

Dat 1e brood was zeer luchtig, en ook lekker, maar toch van een niet-goed-te-benoemen vreemde structuur. Joep vond het op oliebollendeeg lijken. Maar dan zonder vet uiteraard.

Een beetje flexibel, en ehm... klef is niet het juiste woord, want het brood was gewoon gaar, maar toch

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik weet niet hoeveel water ik toevoeg. Ik kijk de volgende keer eens. Ik vul gewoon een kan met water van de juiste temperatuur, en blijf schenken en roeren tot het (naar mijn idee) goed genoeg is.

Het beslag/deeg is net wat dikker dan cakebeslag denk ik. (ik zou ze naast elkaar moeten zien, om het verschil te zien).

Link to comment
Share on other sites

Voor No Knead gebruikte ik de laatste keer gelijke delen wit, volkoren en spelt. samen ca 450 g. Ik maakte er een vrij laag brood van (in een pan van 25 cm doorsnede ofzo). Het was een succes. Maar de structuur is inderdaad iets anders dan brood uit de winkel.

Daarbij ca 350 ml water, maar de hoeveelheid water varieert nogal. Dat is ook zo bij 'gewoon' brood. Dit schijnt afhankelijk te zijn van de kwaliteit van het meel. Ook ik doe het water er langzaam bij. Het deeg wordt wat dunner dan gewoon brooddeeg, maar niet heel veel dunner. Ik heb het idee dat de structuur van het brood beter wordt als het deeg niet al te dun is (dit is geen wetenschappelijk onderzoek).

Link to comment
Share on other sites

@RvO: maar wordt het brood dan wel net zo luchtig, als het deeg minder nat is?
Bij het eerste no knead brood dat ik maakte was het deeg heel dun (ongeveer cakebeslag, of misschien wel iets dunner). Nu maak ik het steeds iets dikker. Het brood wordt nog steeds mooi luchtig. Zoals gezegd iets dikker deeg lijkt een beter brood op te leveren.

Er zal wel ergens een optimum zijn. Heel dik deeg (zoals gewoon brooddeeg zeg maar) zal wel geen succes worden gok ik, maar zover ben ik nog niet gegaan.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 1 month later...

In recepten (voor bijv. pretsels, hamburger broodjes, focacia, etc.) staat vaak dat je de broodjes op de bakplaat nog even moet laten rijzen... Onder een theedoek.

Maar nergens wordt vermeld hoe je er voor zorgt dat de theedoek niet aan het brood blijft plakken...? Hoe doen jullie dat? Bestuiven met bloem? Maar de hamburger broodjes moeten bijv. ingesmeerd worden met boter voor het bakken. Dat smeert niet zo fijn over bloem.

Link to comment
Share on other sites

Folie zal ook wel blijven plakken of niet? Bloemen helpt, maar dat kan inderdaad lastig zijn met smeren, is die boter dan vloeibaar of op kamerthemperatuur? Wat je iig een keer kan proberen is de theedoek inwrijven met bloem, te veel bloem voorzichtig af laten glijden en dan op 't brood leggen. Zo komt er een stuk minder bloem op het brood, dat blijft grotendeels in de theedoek hangen.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Ok... eerst smeren met boter en er dan huishoudfolie overheen, of de theedoek voorzichtig bloemen en daarna boter.

Thanks voor die tips, dat ga ik eens proberen.

 

@Koert: de boter is gesmolten, dus vloeibaar maar ook heet en misschien niet de bedoeling dat het weer afkoelt. Ik heb ook wel van die vloeibare bak boter, misschien die dan i.c.m. het folie?

Link to comment
Share on other sites

Hoe zorgen jullie dat je brood niet aan het bakblik vastplakt? Gewoon met boter invetten voor de tweede rijzing?

 

Ik vet mijn vormen niet in voor gewoon brood (zijn blauw stalen vormen, voor eerste gebruik ingevet met olie en even in de hete over gezet en verder worden die gewoon schoongeveegd na gebruik, niet gewassen). Voor suikerbrood gebruik ik ook boterpapier.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

hallo,kan iemand mij vertellen hoeveel meelverbeteraar je moet gebruiken voor een brood of koekkebrood, of suikerbrood van 600gr?

mijn suikerbrood was de dag nadien droger en vaster van struktuur zoals je een cake zou eten

dankjewel alvast!

Vriendelijke groetjes

Link to comment
Share on other sites

misschien heb ik er over heen gelezen, maar ik zie niet hoelang het basis brood mengsel moet rijzen......

wie kan me helpen met de duur van de eerste keer rijzen en de 2de keer ?

ik wil vanavond een brood bakken met de wonderpan op de hout kachel, maar heb niet heel goed voor bereid...

ga zo het deeg maken en hoop op een berichtje

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...